REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tarfin facilitează accesul la achiziția de inputuri

1/11/2023

0 Comments

 
Picture
​Tarfin este o instituție financiară nebancară, originară din Turcia, specializată în furnizarea de soluții de finanțare pentru fermierii mici și mijlocii, prin intermediul distribuitorilor de inputuri agricole. Compania vine cu soluții de finanțare rapide, cu plata la recoltă și facilitează accesul agricultorilor la inputurile necesare continuării activităților agricole și dezvoltării afacerilor. Pe piața din România, Tarfin s-a lansat în anul 2022 și până la această dată în platforma sa online s-au înrolat 250 de distribuitori, din care 60 sunt activi, adică efectuează tranzacții în mod curent.
​Adina China Birta, Director General al Tarfin România și Valentina Seiciu, Treasury & Finance Manager în cadrul instituției, ne-au acordat un interviu despre activitatea companiei pe piața autohtonă de profil.
 
Obținere rapidă de microfinanțare
„Agricultura este un business aparte, care abia în ultimii ani a început să fie înțeles de băncile comerciale prin diviziile lor pentru corporații, însă fermele mici nu se încadrează în acest segment și de cele mai multe ori au fost lăsate deoparte”, a susținut Adina China-Birta.
Potrivit directorului general al Tarfin, compania a abordat această nișă ca urmare a sesizării nevoii de finanțare în piața distribuției de inputuri agricole; finanțarea fermierilor mici și mijlocii se desfășoară prin intermediul distribuitorilor.
 
Agricultorii care vor să achiziționeze inputuri agricole cu plata la recoltare merg la distribuitorii cu care colaborează și sunt înscriși în platforma digitală a Tarfin, solicită finanțare, transmit un număr restrâns de documente, precum cartea de identitate, adeverința APIA sau certificatul de producător în cazul persoanelor fizice, iar răspunsul vine extrem de rapid.
 
„Acum suntem în faza de construire a unui model de analiză și aprobare automată. Când vom avea modelul complet, bazat pe tehnologia machine-learnig, răspunsurile la solicitările de finanțare vor veni și mai rapid”, a afirmat Valentina Seiciu.
 
Creditul pentru finanțarea achiziției de inputuri nu depășește plafonul de 50.000 euro per client sau 20% din costurile totale cu inputurile la nivel de fermă. Fermierii mici și mijlocii pot achiziționa îngrășăminte, semințe, produse pentru protecția plantelor, piese pentru utilaje și echipamente agricole, materiale necesare pentru construcția de sere, solarii și irigații cu plata la recoltă într-un mod corect, avantajos, fără garanții și fără costuri ascunse. Dobânda percepută de Tarfin este similară cu cea a furnizorilor de credite din piață.
 
„Ne diferențiem prin rapiditatea cu care onorăm solicitările, iar creditul acordat poate acoperi cazurile în care distribuitorul, din varii motive, nu permite clienților amânarea plăților cu achiziția de inputuri. Anul trecut nu am avut tranzacții neonorate. Știm că anul acesta este foarte dificil pentru mulți fermieri, dar cred că cei cumpătați și educați financiar vor ieși câștigați din această perioadă grea.
 
Puterea noastră stă în investitorii strategici pe care îi avem. Faptul că unii dintre aceștia urmăresc impactul social ne determină să rămânem în zona sprijinirii fermierilor mici și mijlocii”, a mai spus Adina China Birta.
 
Investitorii Tarfin, care contribuie cu fonduri de capital de investiții și de risc, sunt Elevator Ventures, Syngenta Group Ventures, Yara, Quona Capital, BIC Angels, Collective Spark și Wamda Capital. În viitor Tarfin urmărește diversificarea surselor de finanțare pentru a accelera dezvoltarea afacerii.
 
Parteneriate cu distribuitorii
Modelul de business inovator al Tarfin sprijină, totodată, și distribuitorii, în special pe cei mici, care nu au istoric de mulți ani și nu sunt capitalizați. De asemenea, parteneriatul cu Tarfin le poate mări portofoliul de clienți.
 
„Cu ajutorul nostru distribuitorii pot să-și deschidă noi piețe în condiții de siguranță deoarece transferă către Tarfin riscul de neplată. Practic, distribuitorul are cash-ul necesar, nu este blocat, și poate să-și continue activitatea sau să facă alte investiții”, a spus CEO-ul Tarfin România.
Privitor la planurile de viitor, compania dorește să-și lărgească gama de produse și să introducă facilitatea de a finanța stocurile distribuitorilor.
 
„Dorim ca în viitor să sprijinim distribuitorii nu doar în aval, când vând către fermieri, ci și în amonte, când își constituie stocul.”
Un alt produs pe care Tarfin dorește să îl dezvolte este aplicația mobilă dedicată fermierilor astfel încât aceștia să vadă distribuitorii care sunt înrolați în platforma digitală Tarfin și să aplice pentru finanțarea achizițiilor de la distribuitorii lor direct de pe această platformă.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE