REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia CLEARFIELD, vazuta in camp

15/7/2010

0 Comments

 
Picture
La începutul lunii iunie, compania producătoare de produse pentru protecția plantelor BASF a prezentat tehnologia Clearfield la hibrizii de floarea-soarelui cultivați pe o platformă de 60 ha în județul Ialomița, pe terenurile exploatației administrate de domnul Mihai Gheorghe.


Demonstrația făcută în câmp de BASF, care a adunat toate firmele de semințe care lucrează cu tehnologia Clearfield, este unică până acum. Pe parcursul celor două zile, numeroși fermieri, din mai multe zone ale țării, au venit la demonstrație pentru a se convinge de avantajele acestei tehnologii avansate, care oferă un sistem inteligent de management al culturii, cu performanțe neegalate în controlul buruienilor mono- și dicotiledonate, precum și în combaterea eficientă a parazitului Orobanche.

12 hibrizi de floarea-soarelui toleranți la substanța activă imazamox au fost cultivați pe 60 ha. Așa cum a recunoscut dl Daniel Tabacu, manager tehnic și de dezvoltare BASF, „pentru a arăta această tehnologie, și mai ales pentru a o prezenta pe o suprafață atât de mare, a fost nevoie de curaj, iar această demonstrație oferă o imagine foarte clară despre ceea ce companiile de semințe oferă pe piață și, în special, ce poate erbicidul Pulsar să realizeze în culturile de floarea-soarelui”. Principalele beneficii care se obțin prin aplicarea tehnologiei Clearfield sunt distrugerea printr-o singură aplicare a buruienilor mono- și dicotiledonate, inclusiv a celor dificil de combătut, precum Amrosia sau Xanthium, ușurința în folosirea tehnologiei și toleranța garantată pentru recoltă.

Pentru zonele specifice atacului de Orobanche cumana, cea mai sigură soluție de combatere este cultivarea de hibrizi toleranți la imazamox. Parazitul are o puternică plasticitate biologică și poate crea foarte repede rase noi. În prezent, sunt cunoscute în România rasele de la A la F și a început să apară rasa H. Pentru un control perfect al Orobanche, erbicidul Pulsar 40 trebuie aplicat în stadiul de 6-8 frunze ale florii-soarelui, într-o doză de 1,2 l/ha.

Companiile de semințe care au prezentat tehnologia Clearfield la evenimentul din Ialomița au fost Maisadour, Euralis, Limagrain, Syngenta, Saaten Union, Caussade, RAGT și Quality Crops, care a intrat de curând cu acest sistem de cultivare.

Maisadour a prezentat hibridul timpuriu Mas91 IR, care poate fi cultivat în toate zonele de cultură a florii-soarelui din țară, deși în portofoliul companiei sunt trei hibrizi toleranți la imazamox. Prezintă toleranță bună la frângere și cădere, rezistență genetică la atacul de mană, toleranță bună la Sclerotinia tulpinilor și foarte bună la Sclerotinia calatidiilor. Euralis a prezentat doi hibrizi din tehnologia Clearfield, ES Primis și ES Florimis. Primul este un hibrid semitimpuriu, cu o talie de circa 170 cm, cu o toleranță foarte bună la atacul de Phomopsis și Phoma și toleranță bună la Sclerotinia. ES Florimis este un hibrid cu un potențial de producție foarte ridicat, iar conținutul său în ulei este de 45%. Hibridul are un profil fitosanitar foarte bun. „În gama de produse deținem patru hibrizi ce pot fi tratați cu erbicidul Pulsar“, a afirmat reprezentantul firmei.

Limagrain a prezentat hibrizii LG 56.63 CL și LG 56.58 CL. Primul este un hibrid semitardiv, rezistent la Plasmopara și, prin tratamentul cu imaxamox, la Orobanche. Prezintă toleranță crescută la Phomopsis și Sclerotinia. LG 56.58 CL este un hibrid semitimpuriu, cu capitul bine dezvoltat, bine fecundat, prezintă toleranță bună la Phomopsis și Sclerotinia de capitul. Avantajele acestui hibrid sunt creșterea rezultatelor producției și un stay green foarte bun (plantele rămân verzi până aproape de recoltare).

„Hibrizii prezentanți au o rezistență genetică la Orobanche până la rasa E. Această rasă arată gradul de evoluție a lupoaiei. An de an, noi ameliorăm hibrizii pentru a rezista la rasele dezvoltate de parazit, însă prin tehnologia Clearfield combaterea este sigură”, a spus Alina Crețu, directorul de marketing al companiei franceze LG. În portofoliu, firma mai deține și alți hibrizi CL, iar alți trei sunt în testare. Syngenta a prezentat hibrizii semitimpurii NK Alego și NK Neoma. Alego prezintă o bună adaptabilitate, toleranță la boli și are un potențial de producție ridicat și constant.. Al doilea hibrid are, de asemenea, un potențial ridicat de producție și toleranță la cădere și frângere.

Dl Gabriel Bucur a precizat că, actualmente, „Syngenta deține patru hibrizi cu toleranță chimică la erbicidele pe bază de imazamox, iar anul viitor va avea la comercializare în jur de șase hibrizi pentru tehnologia Clearfield”.

Saaten Union a avut în câmp hibrizii Tamara CL și Celia CL. Primul este un hibrid simplu timpuriu, cu o perioadă de vegetație de 114-116 zile, are o rezistență foarte mare la frângere, prezintă toleranță medie bună la secetă și arșiță, rezistență mare la Plasmopara, Sclerotinia, Phomopsis și este sensibil la rasele cunoscute de Orobanche. Directorul comercial al firmei, dl Marius Crețu, a precizat că potențialul productiv al hibrizilor este de circa 3,5 tone/ha.

Caussade a fost prezentă cu hibridul semitimpuriu Imeria CS, care este rezistent la tratamentul cu imazamox și are rezistență genetică la Plasmopara. Este un hibrid cu un randament foarte bun, o toleranță bună la condiții de secetă și adaptabil la diferite condiții de sol. În cadrul prezentării, Dan Gherghiman a spus că hibridul Imeria nu a suferit nici un stres după aplicare tratamentului cu Pulsar.

Quality Crops a expus hibridul Primi, care poate fi cultivat cu rezultate deosebite în toate zonele agricole ale României, dar cu precădere în sudestul țării, unde atacul de Orobanche este foarte puternic, dar numai în condițiile aplicării erbicidului Pulsar.

RAGT a fost prezent cu hibridul semitimpuriu Sikllos LL, care are o talie medie spre înaltă, capitul foarte bine dezvoltat și un conținut ridicat de ulei în semințe, 46-47%. Hibridul are o rezistență bună la secetă și arșiță, toleranță foarte bună la boli precum Phomopsis, Plasmopara, Sclerotinia de capitul și de rădăcină.

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, vegetal, floarea soarelui, basf, clearfield, tehnologie, limagrain, syngenta, camp
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE