REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia culturii de ardei

15/4/2023

0 Comments

 
Picture
​Ardeiul este o legumă foarte valoroasă, ce se consumă în stare proaspătă sau prelucrată. Este o plantă anuală cu cerințe foarte ridicate față de factorii de vegetație.
Soiurile de ardei sunt specifice fiecărei varietăți: ardei gras, ardei gogoșar, ardei iute, ardei lung.
Ardeiul este plantă cu cerințe ridicate față de temperatură, lumină, apă și se dezvoltă bine doar pe terenurile fertilizate corespunzător. Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 14–15 grade Celsius, iar cea optimă este de 25–28 grade Celsius.
Solurile recomandate sunt cele ușoare, mijlocii, nisipo-lutoase, având un pH neutru.
​Tehnologia culturii în câmp
În câmp se aplică o tehnologie asemănătoare pentru ardeiul gras, lung, de boia și iute, la toate aceste culturi fiind necesară producerea prealabilă a răsadurilor.
Foarte bune premergătoare sunt: lucerna, trifoiul, mazărea, fasolea, dar se poate cultiva și după rădăcinoase, bulboase și bostănoase. Înaintea ardeiului, primăvara, se pot face culturi de salată, ridichi, ceapă verde etc.
Pregătirea terenului – este asemănătoare cu cea de la tomate. Fertilizarea de bază se face în funcție de gradul de fertilitate a solului și de rezultatul analizelor agrochimice.
Ardeiul se cultivă prin producerea prealabilă a răsadului.
Cercetări efectuate în România și Ungaria au arătat că se poate realiza cultura și prin semănat direct în câmp, dar se obțin producții tardive. Acest mod de cultură nu este răspândit pe suprafețe agricole mari. Răsadurile se obțin în spații încălzite (răsadnițe sau solarii). Se seamănă întâi ardeiul gras pentru cultura timpurie în perioada 20–25 februarie, urmează ardeiul gras pentru culturile obișnuite de vară în perioada 25 februarie–15 martie și apoi ardeiul lung și gogoșar pentru culturile târzii în perioada 5–20 martie. Pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar se folosesc 1,2–1,5 kilograme sămânță. De obicei, se seamănă mai rar (400–500 fire la metrul pătrat) și nu se mai repică.
Doar pentru culturile timpurii de ardei gras se recomandă repicatul în cuiburi nutritive de 5x5x5 cm. Se aplică lucrările obișnuite de îngrijire, racordându-se atenție combaterii buruienilor și dirijării factorilor de vegetație.
La plantare, vârsta răsadurilor este de 60-65 de zile.
Plantarea se începe când a trecut pericolul brumelor și în sol se realizează temperatura de 15 grade Celsius. Data calendaristică se stabilește în funcție de condițiile climatice concrete ale anului respectiv. Se plantează mai întâi ardeiul gras timpuriu în perioada 24.04-05.05, apoi ardeiul gras, gogoșar și lung în perioada 05-20.05. se plantează 2 rânduri pe stratul înălțat distanțate la 70-80 cm (coronament de 94 sau 104 cm), iar pe rând la 14-16 cm. La ardeiul iute se asigură o densitate mai mare, plantându-se la 70/10 cm. Plantarea se face mecanizat. Se pot planta și două fire de răsad la cuib, distanțate pe rând la 24-28 cm. După plantare se udă bine pentru asigurarea prinderii.
Lucrările de îngrijire urmăresc realizarea unor culturi încheiate și crearea condițiilor pentru creșterea viguroasă a plantelor. Completarea golurilor se face la 4-5 zile de la plantare.
După udarea de la plantare și asigurarea prinderii nu se mai udă circa 2 săptămâni pentru a favoriza o înrădăcinare mai profundă. Apoi, până la fructificare se udă la interval de 7-10 zile cu norme de udare de 250-300 metri cubi/hectar. În timpul apariției masive a fructelor, udările se fac mai des, la interval de 5-6 zile, cu norme de 300-350 metri cubi/hectar. În mod obișnuit se aplică 10-12 udări, norma de irigare ajungând la 3500-4200 metri cubi/hectar.
În timpul perioadei de vegetație se pot aplica 2-3 fertilizări cu îngrășăminte chimice sau 4-5 fertilizări, alternându-le pe cele făcute cu îngrășăminte chimice cu cele cu îngrășăminte organice.
În culturile de ardei, mulcirea solului, mai ales în prima parte a vegetației, dă rezultate foarte bune. O atenție deosebită se acordă combaterii buruienilor și dăunătorilor.
Pe suprafețe mici se poate face dirijarea creșterii prin copilit și cârnirea plantelor pentru a obține fructe mai mari și mai timpurii.
Recoltarea se face la diferite grade de coacere, în funcție de varietate. Ardeiul gras se recoltează la maturitatea tehnică, înainte de coacerea deplină, când fructele au culoarea roșie.
Calendaristic, recoltarea la ardeiul gras poate începe în prima decadă a lunii octombrie. La ardeiul lung și gogoșar recoltarea începe în a doua decadă a lunii august și se continuă până la căderea brumelor. Recoltarea se face manual, de preferință prin tăierea pendunculului fructelor
Ardeii se sortează pe calități, se ambalează și se transportă cât mai rapid la locul de desfacere. la temperatura de 5-6 grade Celsius se pot păstra 4-5 zile după recoltare.
Producțiile medii care se obțin sunt : 20-30 tone/hectar la ardeiul gras, gogoșar și lung și de 8-12 tone/hectar la ardeiul iute și de boia.
Protejarea culturii - la sosirea brumelor, culturile târzii de ardei gras și gogoșar sunt încă în plină recoltare. De obicei în zonele în care se cultivă ardeiul (sud, sud-est, sud-vest) prima brumă de toamnă cade în jurul datei de 5 octombrie, se repetă la 2-3 nopți și apoi mai revine abia în jurul datei de 01 noiembrie.
În vederea apărării contra brumelor și prelungirea recoltărilor în tot cursul lunii octombrie, culturile târzii de ardei se protejează cu folie de polietilenă. Protejarea se face în nopțile cu pericol de brumă precum și în nopțile reci, care au ca efect încetinirea și chiar stagnarea creșterii fructelor.
În situația în care după brumă urmează o zi călduroasă, în jurul orei 8, în raport cu temperatura aerului, plantele se descoperă și apoi se reacoperă cu folie după orele 16 dacă mersul temperaturii arată că urmează o nouă brumă sau noapte rece, cu temperaturi aproape de 0 grade Celsius. Protejarea se face cu tunele joase realizate în mod asemănător cu tomatele. Pentru reducerea costului este bine să se folosească folie și alte materiale de la culturile timpurii.
Maturarea artificială (postmaturarea) se aplică fructelor de ardei gogoșar care nu s-au înroșit până la venirea frigului. Aceste fructe se recoltează cu grijă și se așează în lădițe dezinfectate, pe 1-2 rânduri. Fructele se așează în camere uscate, stivuite și se asigură temperatura și umiditatea ca la tomate.
La ardeiul gras fructele care au ajuns în faza de consum se recoltează cu atenție și se așează în lădițe și apoi în camere uscate cu temperatura de 10-15 grade Celsius, bine aerate și se valorifică în mod eșalonat.
Păstrarea mai îndelungată (5-7 săptămâni) a fructelor de ardei gras, cu pierderi mici, se poate realiza la temperaturi de 0-5 grade Celsius și umiditatea aerului de 95-98 %.
 
Cultura ardeiului în solarii
În solarii se cultivă frecvent ardeiul gras, dar se obțin rezultate economice bune și în cultura ardeiului iute și lung. Solariile se pregătesc asemănător ca pentru cultura tomatelor, însă terenul se modelează în straturi înguste.
Producerea răsadurilor se face în sere înmulțitor și în solarii încălzite. Semănatul se face la începutul lunii februarie, folosind 0,8-1 kilogram sămânță pentru 1 hectar de cultură. Repicarea este obligatorie în ghivece nutritive de 7x7x7 cm sau în ghivece din material plastic cu diametrul de 7-8 cm. Se aplică lucrările obișnuite de îngrijire, iar înainte de plantare, răsadurile se călesc.
Plantarea răsadurilor se face când temperatura solului se menține pe adâncimea de 10 cm la nivelul de 15 grade Celsius, calendaristic între 01 și 10 aprilie. Schema de plantare este de 60+40/39-35 cm, asigurându-se densități de 60.000-70.000 plante/hectar. Experiențele din România în sere-solar acoperite cu sticlă, au condus la concluzia că cele mai bune rezultate se obțin la densități de 66.600 plante/hectar. Lucrările de îngrijire se apropie în ceea ce privește complexitatea de cele aplicate în sere. După plantare se udă local fiecare plantă cu 0,5-1 litru de apă pentru a nu răci solul. Se face completarea golurilor, se menține solul afânat prin 4-5 prășile, se poate face mulcirea cu paie, sau cu folie de polietilenă.
Se aplică tratamente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, ca și în sere. Plantele se conduc cu 2-3 brațe care se pot palisa pe sfori. Se suprimă butonii florali apăruți la prima ramificație Lăstarii care apar pe ramificațiile reținute se ciupesc după apariția a 1-2 flori. Se face defolierea la bază și cu 40 de zile înainte de desființarea culturii, plantele se cârnesc. În primăverile cu nebulozitatea mare se face stimularea legării florilor, prin stropiri la începutul înflorii plantelor. Când temperatura depășește 27 grade Celsius se intervine prin aerisiri.
Recoltarea începe în prima decadă a lunii iunie și se poate prelungi până în prima decadă a lunii octombrie. Se obțin 35-40 tone/hectar și chiar mai mult, în funcție de soi.
 
Victor Vătamanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE