REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de cultivare a cepei prin semănat direct şi prin răsad

1/6/2021

0 Comments

 
Picture
Tehnologia de cultivare a cepei prin semănat direct şi prin răsad
Cultivarea cepei prin semănat direct (ceaclama) 

​
În acest sistem de cultură se produc bulbii pentru consum în primul an. Se practică în zonele cu precipitaţii suficiente sau pe terenuri cu posibilitate de irigare. Obţinerea producţiei se face cu cheltuieli mai reduse, comparativ cu cel de producere a cepei din arpagic. Epoca de semănat poate fi toamna sau primăvara.

Înfiinţarea culturii prin semănat în toamnă 

Pregătirea terenului - se face la fel ca la ceapa cultivată prin arpagic (fertilizare de bază, 250-300 kg superfosfat/ha şi 100-150 kg sare potasică/ha, arătură adâncă, la 28-30 cm, pentru afânarea solului şi încorporarea îngrăşămintelor administrate) plus discuitul şi grăpatul pentru o cât mai bună mărunţire. Când este prea afânat, se tăvălugeşte. Epoca de semănat: toamna târziu, în a doua jumătate a lunii noiembrie, pentru ca plantele să răsară numai în primăvară. Schema de semănat: pe teren modelat, se seamănă mecanizat, câte două benzi a două rânduri pe startul înălţat, la distanţă de 20 cm între rânduri şi 44 cm între benzi, cu zone de protecţie la rigole de 10 cm. Pe teren nemodelat se seamănă mecanizat, în rânduri echidistante, la distanţă de 35 cm, sau în benzi de cinci rânduri la 25 cm distanţă între rânduri şi 40-50 cm între benzi. Norma de semănat: 6-8 kg sămânţă/ha. Adâncimea de semănat: 2 -2,5 cm

Înfiinţarea culturii prin semănat în primăvară 

Pregătirea terenului: se face din toamnă, ca şi la culturile ce se înfiinţează din toamnă, respectiv: discuitul, pentru desfiinţarea culturii anterioare (cartofi, tomate, varză); fertilizarea de bază cu superfosfart şi sare potasică; arătură adâncă, la 28-30 cm, pentru afânarea solului şi încorporarea îngrăşămintelor chimice aplicate. Pregătirea seminţei: tratată cu soluţie de 0,05% sare potasică şi substanţe de tip borax, pentru a grăbi răsărirea. Epoca de semănat: primăvara cât mai devreme, 1-10 martie, când terenul s-a zvântat şi se poate intra cu agregatul pentru semănat. Tehnica de semănat: distanţele, adâncimea, cantitatea de sămânţă se execută la fel ca în cazul semănatului din toamnă.

Îngrijirea culturilor semănate direct 

Completarea golurilor: imediat ce se observă rândurile, folosind la semănat sămânţa umectată. Distrugerea crustei: în primul rând, la culturile semănate din toamnă, cu grapa stelată. Fertilizarea de primăvară: imediat ce plantele se observă pe teren, se aplică 50-75 kg azotat de amoniu/ha. În continuare se aplică aceleaşi lucrări de îngrijire că la ceapa cultivată prin arpagic. Prăşitul: se execută mecanizat şi se repetă de 3-4 ori, pe intervalul dintre rânduri, dintre benzi şi potecile dintre benzi.

Răritul culturii: se aplică de două ori, prima dată la distanţă de 4-5 cm când plantele au format 2-3 frunze, al doilea rărit se execută după 20-30 de zile de la primul, lăsând între plante pe rând 8-10 cm. Erbicidarea din timpul vegetaţiei: după primul rărit, la câteva zile se vor aplica erbicide selective, indicate de specialiştii legumicultori din zonă. Fertilizarea fazială: după cel de-al doilea rărit, se aplică două fertilizări, la interval de 20-25 de zile, administrând, de fiecare dată, 50 kg azotat de amoniu/ha, 60-80 kg superfosfat/ha şi 60 kg sare potasică/ha.


Irigarea culturii: mai ales în caz de secetă: cultură se udă de 4-5 ori prin rigole, în cazul terenului modelat, şi prin aspersiune la cel nemodelat. Norma de udare este de 200 mc/ha, în prima parte a perioadei de vegetaţie (aprilie-mai), şi de 300-400 mc/ha în restul perioadei de vegetaţie. Ultima udare se face cu cel puţin 30 de zile înainte de recoltare, pentru ca maturarea bulbilor să fie deplină. Combaterea patogenilor, în mod special al manei, se face cu mai multă grijă ca la ceapa de arpagic, deoarece perioada de vegetaţie la ceapa cultivată prin semănat direct este mai lungă, prin aplicarea a 3-5 stropiri.

Recoltarea

Perioada de recoltare este pe la sfârşitul lunii august - prima decadă a lunii septembrie. Tehnica de recoltare este asemănătoare cu cea de la ceapa cultivată prin arpagic. Producţia este mai mare ca la ceapa de arpagic, ajungând la 20-30 t/ha.

Cultura cepei prin răsad (de apă)

Pregătirea terenului se face din toamnă şi se continuă în primăvară, asemănător ca la ceapa cultivată pentru arpagic. Modelarea terenului, se face însă în straturi înguste înălţate, cu lăţimea la coronamernt de 50 cm.

Producerea răsadului

Epoca de semănat: primăvara, cât mai devreme posibil, chiar şi la sfârşitul lunii martie, cu circa 50-55 zile înaintea epocii de plantat. Modul de producere: răsadul poate fi produs în răsadniţe semicalde sau direct în câmp, pe staturi reci, amenajate în locuri adăpostite, obişnuit foarte netede şi uşor adâncite pentru udare uniformă. Norma de sămânţă: 3,5-4,0 kg seminţe pentru 1 hectar de cultură, revenind circa 10 g/mp de suprafaţă pentru răsaduri. Indicatori: pentru 1 hectar de cultură este necesară o suprafaţă pentru producerea răsadului de 350-400 mp.

Îngrijirea răsadurilor: se face în mod obişnuit (dirijarea climatului, udare, fertilizare, tratamente preventive etc.). Pregătirea pentru plantare: se face în prima jumătate a lunii mai şi se referă la: tratarea prin stropire, cu o zi înainte de livrare, cu soluţie bordeleză 
0,5% sau cu fungicide specifice pentru combaterea manei; fasonarea după scoatere, prin scurtarea rădăcinilor şi frunzelor; mocirlirea. Parametrii de calitate: să prezinte 2-3 frunze normale, o grosime la bază de 4-5 mm, rădăcină sănătoasă, să nu fi început formarea bulbilor.

Înfiinţarea culturii:

Plantarea: se face manual pe suprafeţe mici, cu plantatorul, sau mecanizat, pe suprafeţe mari. Schema de plantare: câte două rânduri pe stratul îngust înălţat (de 50 cm lăţime), la distanţă de 30 cm între rânduri şi 10 cm între plante pe rând. Adâncimea de plantare: pe cât posibil la aceeaşi adâncime la care au fost pe straturile de răsaduri.

Îngrijirea culturii:

Udarea de prindere: se aplică imediat după plantare, cu normă de udare redusă, care se repetă în caz de secetă. Completarea golurilor: cu răsad de aceeaşi calitate şi vârstă cu cel plantat. Prăşitul culturii: se execută superficial, de câte ori este necesar. Fertilizarea fazială: ca la ceapa cultivată prin semănat direct. Tratarea contra patogenilor şi dăunătorilor: la fel ca la celelalte tipuri de culturi. Irigarea culturii: se aplică mai intens ca la celelalte tipuri de culturi, în funcţie de precipitaţiile locale, de 5-6 ori pe vară, folosind norme de udare de 300-400 mc/ha. Irigarea se întrerupe cu cel puţin o lună înainte de recoltare.

Recoltarea

Perioada de recoltare: este mai târzie ca la celelalte culturi de ceapă, obişnuit la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Tehnica de recoltare: este aceeaşi ca la celelalte tipuri de culturi. Producţia la ceapă cultivată prin răsad este destul de ridicată, de 25-30 t/ha.

Victor VĂTĂMANU

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE