REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Tehnologia de cultivare a verzei in camp

15/7/2012

0 Comments

 
Tehnologia de cultivarea verzei in camp - Agrimedia.ro
Speciile legumicole cuprinse în grupa verzei fac parte din familia Brassicaceae (Cruciferae), genul Brassica, şi reprezintă una dîntre cele mai importante grupe de legume, atât prin diversitatea şi calităţile culinare ale speciilor cultivate, cât şi prin marea plasticitate genetică şi adaptabilitatea acestor specii la condiţiile pedoclimatice dîntre cele mai diverse (V. Voican şi colab., 2002).


Rotaţia culturilor

În asolamentul legumicol. Solei în care se cultivă varza i se administrează gunoi de grajd în anul de cultură. Cele mai bune premergătoare pentru varză sunt cerealele, leguminoasele şi cucurbitaceele. Varza timpurie, de vară, roşie şi creaţă se cultivă în ogor propriu, iar varza de toamnă se poate obţine şi în cultură succesivă, după legume, verdeţuri, mazăre păstăi şi chiar după orz şi grau, în zonele de sud ale ţării. Prin specializarea soiurilor, în vederea eşalonării producţiei de varză proaspătă, cultura de varză albă de căpăţană se diferenţiază în trei grupe: cultura verzei timpurii - sunt folosite soiuri cu o perioadă de vegetaţie de 60-90 de zile, iar plantarea se realizează primăvară foarte devreme (luna martie); cultura verzei de vară - sunt folosite soiuri cu o perioadă de vegetaţie de 110-135 de zile, iar plantarea se face la sfarşitul lunii aprilie, inceputul lunii mai; cultura verzei de toamnă - sunt folosite soiuri cu o perioadă de vegetaţie de 140-175 de zile, cu plantare în perioada 25 iunie-5 iulie. în ultimii ani se cultivă şi la noi în ţară o a patra categorie specifică soiurilor destinate păstrării peste iarnă, în stare proaspătă, soiuri cu perioadă de vegetaţie de 170-180 de zile, care se plantează la sfarşitul lunii aprilie, inceputul lunii mai şi se recoltează tarziu (lunile octombrie-noiembrie).

Cultura timpurie şi de vară a verzei

În toamnă, terenul se ară adanc, la 28-32 cm, încorporându-se în sol gunoi de grajd şi 2/3 din îngrăşămintele chimice cu fosfor şi potasiu. În primăvară, cand terenul s-a zvântat, se lucrează cu discul, se erbicidează (conform indicaţiilor inginerilor horticoli din zonă) cu 4-6 zile inainte de plantare şi se încorporează în sol impreună cu o cantitate de 200 de kilograme de azotat de amoniu. Terenul se modelează în straturi înălţate, cu lăţimea coronamentului de 94 sau 104 cm. În Romania, varza se cultivă aproape exclusiv prin răsad.

Cultura de toamnă a verzei

Vara, intrucat pană la plantarea în câmp a răsadurilor terenul este ocupat cu o cultură timpurie, după recoltarea acesteia se execută o arătură superficială, la 18-20 cm adancime, şi ingrăşarea cu 30-40 de tone la hectar de gunoi de grajd bine descompus, după care terenul se grăpează. Înainte cu 5-6 zile de plantare, terenul se erbicidează, mai ales după cereale, la fel ca la cultura timpurie, apoi se administrează 100 de kilograme de azotat de amoniu şi se incorporează în sol la 6-8 cm adancime. Terenul se modelează în straturi inălţate, de 104 cm lăţime la coronament. În Romania, varza se cultivă aproape exclusiv prin răsad.

Producerea răsadurilor – se face în răsadniţe calde, semicalde, reci sau în brazde în camp, în funcţie de destinaţia acestora, respectiv pentru culturi timpurii, de vară sau de toamnă. Pentru infiinţarea culturilor de varză de vară sunt necesare 300 de grame de sămanţă; data semănatului la cultura de varză de vară este cuprînsă între 25 februarie şi 15 martie; data plantării este cuprînsă între 25 aprilie şi 10 mai; schema de plantat este de 70/30 cm, rezultand o densitate la hectar de 47 de mii de plante, iar perioada de recoltare are loc în lunile iulie şi august. Pentru culturile de varză de vară şi de toamnă se produc răsaduri nerepicate.

Infiinţarea culturii prin răsad

Pregătirea răsadurilor - la cele destinate culturilor timpurii se vor luă măsuri de călire, pe cand pentru răsadurile nerepicate (pentru cultura de vară şi de toamnă) se scot cu grijă, se fasonează şi se mocirlesc. Epoca de plantare în camp este în funcţie de destinaţia culturii, după cum urmează: la varza timpurie, se face primavara cat mai de timpuriu, între 10 şi 25 martie, imediat după zvantarea solului; la varza de vară, pentru eşalonarea producţiei, plantarea în camp se face în două epoci diferite: prima între 15 şi 25 aprilie, iar a doua, între 1 şi 10 mai; la varza de toamnă, plantarea se face între 20 iunie şi 5 iulie.

Tehnica de plantare - răsadurile se plantează manual pentru cultura timpurie, manual sau mecanic pentru culturile de vară şi toamnă. Schema de plantare: varza timpurie se plantează pe teren modelat, în straturi inălţate, 2 randuri pe strat, la distanţă de 70 x 25 cm; varza de vară se plantează în aceleaşi condiţii pe 2 randuri, la distanţă de 70 x 30 cm, iar cea de toamnă la 70 x 35-50 cm. Pe teren modelat în biloane, răsadurile de varză timpurie se plantează pe partea sudică a bilonului, la 60 x 25 cm, iar cele pentru cultură de toamnă, pe partea nordică, la 70 x 35-50 cm, aceasta presupunand orientarea randurilor pe direcţia est-vest. Adancimea de plantare este pană la prima frunză normală. Udarea de prindere se face imediat după plantare, cand se aplică o normă de udare de 200 metri cubi de apă la hectar.

Infiinţarea culturii prin semănat direct în camp

Varza de vară şi varza de toamnă, în special, pot fi cultivate şi prin semănat direct în camp. Pregătirea terenului se face la fel ca şi în cazul culturii prin răsad, cu menţiunea ca în momentul semănatului solul să fie bine mărunţit, aşezat şi suficient de reavăn. Epoca de semănat este cea corespunzătoare perioadei cuprinse între 10 şi 20 aprilie.

Tehnica de semănat - semănatul în câmp se face cu maşina, după aceleaşi scheme de la cultura prin răsad. Adâncimea de semănat este de 1,5-2,0 cm, seminţele de varză fiind foarte mici. Norma de sămanţă este de 1,2-1,5 kilograme de sămanţă la hectar. Este indicat a se folosi numai sămanţa drajată. Din punct de vedere tehnologic, varza roşie şi varza creaţă (de Milano) se tratează ca varza de vară, cu plantare la sfarşitul lunii aprilie-inceputul lunii mai, prin plantare asigurandu-se un spaţiu mai mare de nutriţie, 40 de mii de plante la hectar la varza roşie şi 35 de mii de plante la hectar la varza creaţă, ca urmare a habitusului mai dezvoltat al acestor specii şi a perioadei de vegetaţie mai lungi.

Lucrările de ingrijire a culturii de varză

Completarea golurilor, pentru culturile realizate prin răsad, se efectuează la 4-7 zile după plantare, folosind răsad de aceeaşi varstă şi din acelaşi soi cu cel din cultura infiinţată.

Răritul - la culturile semănate direct, se realizează o dată sau de două ori (în funcţie de procentul de răsărire, incepand din momentul cand plăntuţele au 2-3 frunze adevărate). Raritul definitiv (la distanţe optime) se realizează la 15-20 de zile după primul rărit, plantele rezultate (fasonate şi mocirlite) pot fi folosite în aceeaşi solă pentru completarea golurilor accidentale.

Praşilele - se execută mecanic sau manual după fiecare udare sau ploaie mai mare de 10 mm, incepand cu ziua a 10-a de la plantare sau cand plantele au răsărit, în cazul culturilor semănate direct în camp. O dată cu praşila manuală se face şi o uşoară muşuroire, care se completează pe măsură ce plantele cresc. Lucrarea se execută mecanizat între randuri şi manual pe rând.

Fertilizarea în timpul vagetaţiei – se aplică de două ori, prima la 10-15 zile după completarea golurilor sau la cel de-al doilea rărit, iar a doua, cu puţin timp inainte de invelirea căpăţanilor, folosind de fiecare dată cate 100 de kilograme la hectar de azotat de amoniu pentru varza timpurie şi varza de vară şi 200 de kilograme la hectar de azotat de amoniu la varza de toamnă.

Îngrăşămintele se administrează  intotdeauna pe teren reavăn şi lipsit de buruieni şi se incorporează prin prăşit. Irigarea se face pe toată durata vegetaţiei. La varza timpurie se aplică 2-3 udări, la un interval de 15-20 de zile, dandu-se o normă de irigare cuprînsă între 300 şi 350 metri cubi de apă la hectar, la cea de vară 4-5 udări , iar la cea de toamnă 7-8 udări, cu norme de circa 350-400 metri cubi la hectar.

Irigarea trebuie intensificată incepand din momentul invelirii căpăţanilor, astfel încât să asigurăm în sol o umiditate egală cu 70-75% din I.U.A. (intervalul umidităţii active), fără ca apa să băltească. La varza de toamnă, irigatul se întrerupe cu circa 2 săptămani inainte de recoltare, pentru a evita crăparea căpăţanilor. În regiunile bogate în precipitaţii, varza de toamnă, în special cultura prin semănare directă în câmp, poate fi cultivată şi neirigată.

Combaterea patogenilor şi a dăunătorilor se face prin intermediul buletinului de avertizare, emis de către Laboratorul Fitrosanitar Judeţean, în care se indică substanţa, doza şi momentul aplicării. Recoltarea se realizează manual, cu cuţite mari şi bine ascuţite, tăind coceanul sub căpăţana bine formată.

La soiurile timpurii şi de vară sunt necesare 3-4 recoltări eşalonate, pe măsură ce căpăţanile ajung la stadiul de maturitate de consum, hibrizii de varză prezintă caracteristica de uniformitate, adică de formare a căpăţanilor în acelaşi timp, fiind posibilă recoltarea la o trecere, maximum două treceri.

Producţia care se poate realiza la varză este mare, în funcţie de varietatea şi de tehnologia aplicată, la varza de vară se pot obţine 35-40 de tone la hectar.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE