REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de cultură a morcovului - Daucus Carota

15/9/2023

0 Comments

 
Picture
​Morcovul este una din legumele nelipsite în alimentația omului datorită conținutului în glucide, lipide, protide, vitamine, săruri minerale și caroten (provitamina A).
​Morcovul este o plantă bienală, cu pretenții moderate față de factorii de mediu. Preferă soluri cu textură mijlocie sau ușoare de preferință aluviale, fertile, cu reacție neutră.
În cultură se folosesc mai multe soiuri, în funcție de precocitate, și anume, soiuri timpurii și semitimpurii, cu o perioadă de vegetație cuprinsă între 90–130 de zile și soiuri semitârzii și târzii, cu o perioadă de vegetație cuprinsă între 130–140 și peste 140 de zile.
Tehnologia culturii este diferențiată pentru a asigura producția în timpul verii, dar mai ales toamna.
Înființarea culturii de morcov se face exclusiv prin semănare direct în câmp. Se practică două tipuri de cultură: timpurie – cu semănare primăvara devreme sau toamna târziu pentru consum pe perioada verii și cultură târzie- cu semănare vara, pentru consum de vară-iarnă.
 
Cultura timpurie - Pregătirea terenului începe din toamnă prin desființarea culturii premergătoare, discuire, nivelare de exploatare, fertilizare cu îngrășăminte chimice (300 kilograme/hectar superfosfat și 200 kilograme/hectar sare potasică, administrate cu M.A. 3,5 ) și arătura adâncă de 20–30 cm, cu care ocazie se face încorporarea îngrășămintelor.
Toamna sau primăvara devreme (februarie-martie) se execută grapatul perpendicular pe arătură; fertilizarea cu azotat de amoniu, mărunțirea și modelarea solului în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm.
Înainte de semănat se erbicidează, în doza recomandată de specialiștii agronomi din zonă.
Semănatul se face cu utilaje prevăzută cu roți tasatoare montate în urma brazdarelor + tractor, toamna târziu sau primăvara (martie) pe teren modelat sau nemodelat.
Pentru 1 hectar de cultură sunt necesare 4–6 kilograme de sămânță. În cazul semănatului din toamnă se folosesc 7–8 kilograme sămânță. Adâncimea de semănat este de 1,5–2 cm.
Lucrările de întreținere urmăresc mai ales asigurarea răsăririi și evitarea îmburuienării și constau din - tăvălugirea semănăturii cu tăvălugul neted în agregat cu o grapă ușoară - o prășilă oarbă, în cazul formării crestei sau apariției buruienilor - prășit mecanic de 3 ori și manual de 1–2 ori pentru afânarea solului și distrugerea buruienilor - erbicidare cu produsele recomandate, postemergent, când plantele au 2–3 frunze adevărate.
Bune rezultate se obțin și prin erbicidarea postemergentă - plivitul buruienilor se execută când rozetele de frunze au acoperit solul, numai pe alocuri, fiind o lucrare costisitoare - răritul manual în momentul în care rădăcinile au grosimea unui creion și pot fi valorificate pe piață, lăsând între plante pe rând 4–5 cm - irigarea se face după semănat, pentru asigurarea condițiilor optime de umiditate necesare răsăririi plantelor și de 5–6 ori în perioada îngroșării rădăcinilor, cu norme de 400–600 metri cubi/hectar, în cazul în care precipitațiile sunt insuficiente, astfel încât să menținem umiditatea solului la 70–80 % din capacitatea de câmp, iar concentrația sucului celular în frunzele din mijlocul rozetei să fie de 10 % - combaterea bolilor și dăunătorilor (boli mai des întâlnite sunt alternarioza, septorioza, cercosporioza, ce se combat prin tratament cu produse.
Dintre dăunătorii mai des întâlniți: musca morcovului, ce se combate prin aplicarea de tratamente cu produse indicate de specialiștii fitosanitari din zonă.
Recoltarea se începe în luna iunie (după 50-60 de zile de la răsărire), în momentul în care rădăcinile au diametrul de circa 2 cm în partea superioară.
După recoltarea și sortarea morcovului se pot face legături de 5–7 rădăcini sau se pot înlătura frunzele pentru valorificare în vrac. Preambalarea se face în pungi de 0,5 kilograme, iar ambalarea în lăzi. Producția variază între 15–20 tone/hectar, în funcție de soi și mărimea rădăcinilor la recoltare.
 
Cultura târzie urmărește obținerea rădăcinilor de morcov pentru păstrare peste iarnă, precum și a plantelor mamă, pentru obținerea de sămânță.
Cultura târzie este o cultură succesivă ce se practică după o cultură anterioară secundară cu perioadă scurtă de vegetație (ridichi de lună, salată, ceapă verde etc).
Cu mici diferențe, tehnologia este asemănătoare cu a culturii timpurii, se folosesc soiuri semitârzii.
În cazul lipsei de apă în sol, se aplică o udare de aprovizionare, se face o îngrășare cu îngrășăminte minerale, în cazul în care nu au fost administrate culturii anterioare. Arătura se execută la 20 cm adâncime, se face mărunțirea solului în vederea semănatului. Semănatul se face la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie, conform schemei folosite la cultura timpurie, se asigură umiditatea necesară prin udări repetate.
Recoltarea se face o singură dată prin dislocare, la sfârșitul lunii septembrie și în luna octombrie. După recoltare, rădăcinile se sortează. Se obțin producții de 25–30 tone/hectar.
 
Cultura în solarii a morcovului
Se realizează din semănături de toamnă sau foarte timpurii (februarie-martie), efectuate la distanțe mici, la 20 cm între rânduri sau intercalate printre rândurile culturii de bază. Se evită prin aerisiri repetate, încălzirea în interiorul solarului, având în vedere sensibilitatea plantelor față de temperaturile ridicate.
 
Cultura protejată cu tunele joase
Se face ca în solarii cu semănatul în lunile februarie-martie, acoperirea imediată cu folie de 0,05 grosime, neperforată. Perforarea foliei sau aerisirea intensă începe numai după data de 15 aprilie pentru a evita supraîncălzirea.
Combaterea buruienilor se face pe cale mecanică (prășile) dar și prin erbicidare. Descoperirea culturii se poate face în prima jumătate a lunii mai, iar recoltarea cu circa 15–20 de zile mai devreme decât în culturile neprotejate.
Acoperirea directă a unei culturi timpurii de morcov se face imediat după semănat cu folii perforate (400–800 orificii/metrul pătrat), subțiri de 0,03–0,05. Pentru a preveni îmburuienarea se folosesc diferite erbicide, aplicate imediat după semănat. Descoperirea culturii se face în prima decadă a lunii mai, cu circa 1 lună înainte de recoltare.
Morcovii se recoltează cu frunze și se valorifică în legături de câte 5–10 bucăți.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE