REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Tehnologia de cultura a sorgului hibrid pentru boabe fara tanin

15/3/2013

0 Comments

 
Picture
Dan Maftei, Manager Tehnic  Euralis Bulgaria - România

În România, porumbul a fost şi este cea mai cultivată cultură de primăvară. Statistic vorbind, observăm că anual, în România, se cultivă aproximativ 25,5% porumb, dintr-un total de 9,8 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional. Lipsa irigaţiilor din ţara noastră (numai 1,5-2% din suprafeţele cultivate cu porumb se irigă) se reflectă ireversibil în producţiile obţinute la porumb, provocând fermierilor mari dezechilibre financiare.

Picture
Cum anul 2012 a fost cel mai secetos din ultimii 10 ani, producţiile la porumb au fost insuficiente, fermierii având nevoie de cereale cât mai rezistente la secetă şi arşiţă. Ca şi rezolvare a acestor probleme, Euralis a readus în atenţia fermierilor din România o cultură iubitoare de căldură - sorgul hibrid. Sorgul este o plantă termofilă ce provine din căldurosul continent african şi este supranumit „porumbul rezistent la secetă”, fiind adaptat climatului din România.

Cele mai bune randamente ale sorgului sunt în zone secetoase, fiind astfel principala armă a fermierilor împotriva secetei şi a arşiţei. Sorgul se poate dezvolta cu mai puţin de jumătate din necesarul de precipitaţii pe ciclul de creştere faţă de porumb. Perioada critică de sensibilitate la arşiţă a sorgului este mult mai mică decât la porumb, deoarece sorgul are o singură inflorescenţă, nu două ca la porumb, ceea ce determină reducerea perioadei critice, în care polenul este sensibil la arşiţa atmosferică, cu până la jumătate din timp faţă de porumb. Studiile arată că porumbul trebuie să producă cu cel puţin 10% mai mult decât sorgul pentru a aduce acelaşi nivel de profit fermierului, însă această situaţie favorabilă porumbului se întâlneşte doar în cazul regiunilor umede şi cu soluri de calitate bună. Acesta nu este cazul majorităţii regiunilor secetoase care caracterizează România.

Posibilităţi de utilizare a sorgului
Principala utilizare a sorgului pentru boabe la noi în ţară este nutriţia animală, datorită caracteristicilor asemănătoare sau chiar superioare porumbului. Sorgul aduce acelaşi conţinut în amidon şi energie ca şi porumbul. Conţinutul în proteine al sorgului este cu circa 2% mai ridicat decât cel al porumbului: 11% pentru sorg, comparat cu 9% pentru porumb. De asemenea, sorgul Euralis nu conţine tanin, nefiind necesare prelucrări suplimentare pentru introducerea acestuia în hrana animalelor. În aceste condiţii, sorgul poate înlocui cu uşurinţă porumbul, necesitând exact aceeaşi procesare. Alte utilizări ale sorgului pentru boabe sunt în industria de bieoetanol şi biogaz.

Specificităţi tehnice ale culturii de sorg Amplasarea culturii
Bune plante premergătoare pentru sorg sunt: cerealele păioase, porumb, floarea-soarelui. Ca plante postmergătoare pot fi folosite: mazărea, porumbul, floarea-soarelui, fasolea etc.

Aplicarea îngrăşămintelor
Sorgul consumă, în medie, 24 kg de azot, 10 kg de fosfor şi 10 kg de potasiu pentru 1 tonă de boabe şi restituie solului, prin resturile vegetale şi sistemul radicular, 10 kg de azot, 3 kg de fosfor şi 8 kg de potasiu pentru aceeaşi cantitate de boabe. Azotul, fosforul şi potasiul din îngrăşămintele aplicate sunt folosite de plantele de sorg în proporţie de 70-75%, 60% şi respectiv 80% până la înflorit, ceea ce impune ca aplicarea îngrăşămintelor, inclusiv fertilizarea foliară, să fie încheiată în faza de 8 frunze şi nu mai târziu de praşila a II-a mecanică.

Lucrările solului
Arătura se execută imediat după eliberarea terenului. Înaintea executării acesteia, solul se lucrează superficial cu grapa cu discuri, în vederea mărunţirii resturilor vegetale şi pentru a reduce pierderile de apă prin evaporare. Adâncimea arăturii pentru sorg se stabileşte între 22-24 cm pe solurile zonale şi 15-18 cm pe solurile sărăturate şi pe cele nisipoase. Pe solurile superficiale, adâncimea arăturii se limitează la grosimea stratului de humus. Pregătirea patului germinativ urmăreşte nivelarea terenului, distrugerea buruienilor şi realizarea unui strat de sol afânat şi mărunţit pe adâncimea de semănat. Pregătirea patului germinativ se realizează printr-un număr redus de lucrări, care să răscolească solul cât mai puţin, pentru a reduce pierderile de apă prin evaporare. Ultima lucrare de pregătire a patului germinativ se execută la 5-6 cm adâncime, perpendicular pe direcţia de semănat în ziua sau preziua semănatului, cu combinatorul, pentru a nu favoriza îmburuienarea terenului înaintea răsăririi culturii.

Semănatul
Seminţele de sorg sunt mici. De aceea, pentru a optimiza răsărirea este necesară pregătirea solului foarte bine, în vederea unui contact optim între seminţe şi sol. Adâncimea optimă de semănat este cuprinsă între 2 şi 4 cm. Fiind o plantă tropicală, sorgul germinează la temperaturi de minimum 12 grade Celsius în sol (în general la începutul lunii mai). Este important tratamentul seminţelor cu insecto-fungicide, în special pentru a evita atacurile de răţişoara porumbului (Tanymecusdilaticollis) sau viermi-sârmă (Agriotes spp). Semănatul se realizează folosind semănătorile pentru porumb. Viteza tractorului va fi de 5 km/oră. Se folosesc discuri la semănătoare cu orificii de 1,5-1,7 mm, datorită dimensiunii reduse a seminţelor. Distanţa între rânduri poate să fie aceeaşi ca şi pentru porumb, 70 cm, pentru a nu fi necesară modificarea utilajelor. În funcţie de tardivitate, densitatea poate varia de la 350.000 boabe germinabile/hectar pentru hibrizii semitardivi până la 280.000 boabe germinabile/hectar pentru hibrizii timpurii.

Managementul buruienilor
Foarte importantă este înfiinţarea culturii de sorg în terenuri curate, fără buruieni.

Antimonocotiledonate
În ceea ce priveşte sorgul hibrid pentru boabe, toate seminţele Euralis sunt tratate standard cu Concep III. Este vorba de un antidot de tip safener, care protejează planta în timpul răsăririi de acţiunea graminicidului preemergent pe bază de S-metolaclor, DualGold. Acest erbicid este omologat în România pentru combaterea buruienilor monocotiledonate din cultura de sorg hibrid, tratat cu Concep III. Doza recomandată este de 1-1,5 l/ha preemergent (doză mai mare pentru cernoziom), aplicat preemergent. Aceasta este singura soluţie chimică indicată care permite combaterea eficientă a buruienilor graminee anuale, cum sunt: Sorghum halepense (costrei) - din seminţe, Setariaglauca (mohor), Digitariasanguinalis (meişor), Echinochloa crus-galli (iarbă bărboasă) şi unele dicotiledonate anuale: Amaranthusretroflexus (ştir), Chenopodium album (lobodă).

Antidicotiledonate
Produsul omologat pentru cultura de sorg boabe este Casper. Acesta se aplică postemergent împotriva buruienilor dicotiledonate din cultura de sorg, începând cu faza de 2 frunze şi până la 6-8 frunze. Doza recomandată este de 0,4 kg/ha.

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor
Sorgul hibrid pentru boabe nu este foarte sensibil la boli. Principala boală a sorgului este Fusarium, dar hibrizii de la Euralis sunt suficient de toleranţi pentru a nu fi necesar tratamentul împotriva acesteia. În privinţa dăunătorilor, se pot înregistra frecvent atacuri de afide (Schizaphisgraminum). Atacul afidelor poate să apară după 2-3 săptămâni de la răsărire. O gamă largă de insecticide sistemice sau diferiţi piretroizi se pot aplica pentru combaterea acestora, dar doar dacă numărul de afide depăşeşte pragul de 50 insecte/plantă în faza de 3-4 frunze sau 100-150 insecte/plantă în faza de 5-10 frunze.

Recoltatul
Maturitatea fiziologică se atinge atunci când umiditatea boabelor este de 30%. După atingerea maturităţii fiziologice, plantele nu mai hrănesc boabele. Umiditatea optimă de recoltare este de 15%. Recoltarea se realizează cu combinele pentru cereale păioase, cu reglaje ale combinei asemănătoare cu cele folosite la grâu. Este indicat să se regleze înălţimea de tăiere, astfel încât să se recolteze doar paniculul, fără tulpină. În cazul unor toamne ploioase şi reci, când uscarea este mai dificilă, se poate grăbi procesul de uscare a boabelor prin tratament cu un desicant sau erbicid total (ex. glyphosate). Tratamentul se va aplica la 20% umiditatea sorgului, în doză de 2-4 l/ha. Sorgul se va usca în circa o săptămână. Este foarte important ca sorgul să fie recoltat în maximum 10 zile de la tratament, pentru a evita frângerea din cauza uscării tulpinilor.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE