REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de cultură a vinetelor

15/10/2023

0 Comments

 
Picture
​Originare din India și Birmania vinetele se cultivă și în România, fiind folositoare la prepararea a numeroase feluri de mâncare. Vinetele sunt plante anuale, deosebit de pretențioase față de factorii de vegetație, care au mare nevoie de căldură. Semințele încep să germineze la 14–15 grade Celsius, dar temperatura optimă de germinare este de 25–30 de grade Celsius. Sunt de asemenea mari iubitoare de lumină, iar cerința față de apă este mai mare decât a roșiilor sau a ardeilor. 
​Tehnologia culturii în câmp necesită producerea prealabilă a răsadurilor repicate.
Pentru vinete se aleg terenuri care se încălzesc ușor cu expoziție sudică. Pe terenurile mai reci plantele se prind greu și se îmbolnăvesc de ofilire. Bune premergătoare pentru cultura pătlăgelelor vinete, sunt legumele din familia Leguminoase și Cucurbitaceae.
Terenul se pregătește ca și pentru ardei, dar cu doze sporite de gunoi de grajd, 40-50 tone/hectar. Erbicidarea se recomandă să se facă cu erbicidele recomandate de specialiștii zonali. Terenul se modelează în straturi înălțate cu înălțimea la coronament de 104 cm.
Producerea răsadurilor - se face în sere înmulțitor, solarii încălzite sau răsadnițe calde, semănându-se în perioada 25 februarie-05 martie, 0,5 kilograme sămânță pentru obținerea răsadului necesar la un hectar de cultură. Se recomandă repicarea în cuiburi nutritive de 7x7x7 cm.
Plantarea are loc când temperatura solului la adâncimea de 10-15 cm este de minim 15 grade Celsius, respectiv la începutul lunii mai, semimecanizat, la distanță de 70-80 cm între rânduri și 25-30 cm pe rând.
Deoarece plantele se prind greu, se iau toate măsurile pentru asigurarea prinderii, răsadurile se udă bine înainte de a fi scoase din răsadnițe sau solarii, se mocirlesc, se plantează imediat, nu se îngroapă mai adânc decât au crescut în răsadnițe, se udă bine, se plantează pe timp noros etc.
Lucrările de îngrijire, sunt asemănătoare cu cele aplicate la cultura ardeiului și constau din completarea golurilor, aplicarea 2-3 prășile manuale pe rând și 4-5 prășile mecanice între rândurile de pătlăgele vinete. 8-12 udări la interval de 7-10 zile, cu normă de udare de 350-450 metri cubi/hectar, 2-3 fertilizări cu 100-150 kilograme/hectar azotat de amoniu, 180-250 kilograme/hectar sulfat de potasiu și cu îngrășăminte extraradiculare de tipul F-231 și F-411, în concentrație de 0,5 %, la 1000 litri apă/hectar.
Momentele de aplicare a fertilizărilor sunt înainte de înflorire și în timpul înfloririi și fructificării.
La culturile de pătlăgele vinete din câmp se aplică lucrări asupra plantelor.
Recoltarea se face eșalonat, începem la jumătatea lunii iulie și se continuă până la jumătatea lunii octombrie. Fructele se recoltează des, la 2-3 zile, la maturitatea tehnică, prin tăierea pedunculului cu cuțitul.
Întârzierea recoltării depreciază calitatea fructelor care se întăresc, cu semințe brune și nu mai sunt comestibile. Producțiile astfel obținute sunt de 25-30 tone/hectar,
Păstrarea fructelor de vinete ajunse la maturitatea de consum se face în camere bine aerisite, cu temperatură de 0-5 grade Celsius. În acest mod fructele se pot păstra circa 10 zile.
 
Cultura vinetelor în solarii
Se asigură obținerea de producții mai timpurii decât în câmp, care se valorifică la prețuri ridicate. Acest sistem de cultură s-a extins în ultimul timp. Pregătirea solariilor și a terenului este asemănătoare cu cea de la tomate.
Răsadul se produce în sere înmulțitor, semănând la începutul lunii februarie 0,7-0,8 kilograme sămânță. Se repică obligatoriu în cuiburi nutritive de 8x8x8 cm sau în ghivece de plastic cu diametrul de 8 cm. Se aplică toate lucrările de îngrijire, inclusiv călirea.
Plantarea are loc când temperatura solului în solar este de cel puțin 14-15 grade Celsius, iar în aer de 18-20 de grade Celisus, respectiv în prima jumătate a lunii aprilie. Schema de plantare în solarul de tip tunel este cunoscută, realizându-se o densitate de 35.000 plante /hectar.
Lucrările de îngrijire sunt udarea locală la fiecare plantă pentru a nu răci solul, pentru asigurarea prinderii, completarea golurilor, udarea săptămânală, la început cu norme de 250- 300 metri cubi apă/hectar, apoi cu norme de 350-400 metri cubi apă/hectar, mulcirea cu gunoi, 3-4 fertilizări cu îngrășăminte foliare, complexe sau obișnuite, copilitul, dirijarea cu 3-4 brațe viguroase, palisatul pe sfori, defolierea, stimularea fructificării ca în sere, dirijarea temperaturii prin aerisiri, tratamente fitosanitare etc.
Recoltarea fructelor poate începe la jumătatea lunii iunie și se continuă până în septembrie. Se obțin producții medii de 35-40 tone/hectar.
 
Cultivarea vinetelor în răsadnițe
Se realizează cu răsaduri produse în sere înmulțitor. Se seamănă în primele zile ale lunii ianuarie. Repicatul se face în ghivece cu diametrul de 8-10 cm.
Plantarea are loc în prima jumătate a lunii martie, la distanțele de 50x30 cm. Se aplică lucrările obișnuite de îngrijire. Recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai și durează până la sfârșitul lunii iunie.
Se poate obține o producție de 4-5 kilograme/metrul patrat.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE