REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de cultură de vară şi de toamnă a culturii de broccoli

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
Broccoli este mai puţin afectat de arşiţă, putând oferi producţii ridicate şi în cultura de vară, spre deosebire de conopidă, care în regiunile de sud, cu temperaturi prea ridicate şi din cauza uscăciunii atmosferice din acest sezon, duce la obţinerea unor producţii mici, nerentabile, de calitate slabă, după cum prezintă V. Popescu şi R. Zăvoianu.
Cultura de vară la broccoli are o importanţă foarte mare, deoarece dă producţii într-o perioadă cu deficit de plante din grupa verzei în România. Pentru broccoli, asemănător cu varza, se aleg terenurile mijlocii şi fertile, care păstrează mai bine umiditatea, ştiut fiind faptul că această cultură se plasează cu vegetaţia în câmp în perioada cu cele mai ridicate temperaturi atmosferice. O altă condiţie o reprezintă nivelarea terenului, care va fi foarte bine executată, pentru ca irigarea să fie eficientă. Cultura de vară se înfiinţează prin răsad repicat produs în seră, solarii calde sau răsadniţe, iar perioada de semănat corespunde cu prima decadă a lunii mai. Lucrările de îngrijire aplicate răsadurilor se compun din udări, dirijarea microclimatului, fertilizări faziale, combaterea bolilor şi dăunătorilor, evitarea îmburuienării prin plivit. Se poate pune problema obişnuirii plantelor cu condiţiile pe care le vor găsi la locul de plantare. Deoarece răsadul se produce primăvara târziu, când timpul este mai călduros şi lumina suficientă, vârsta acestuia este mai mică, de 30-35 de zile. (V. Popescu şi colaboratorii)

Primăvara, pregătirea terenului se execută după desfiinţarea culturii anterioare. Ţinând seama că terenul s-a mai tasat, se face afânarea solului cu combinatorul, având montate în locul roţilor trei grape elicoidale, pentru a împiedica formarea crustei, ce ajută la evaporarea apei din sol. Se execută fertilizarea cu Complex III, 250-300 kilograme/hectar şi încorporarea rapidă prin grăpat, evitând expunerea prelungită la soare, apoi se realizează erbicidarea cu diferite substanţe indicate de specialiştii agronomi din zonă şi încorporarea în sol, urmată de modelarea solului. Pentru a asigura o eşalonare mai bună a producţiei, plantarea se face în decada a II-a a lunii iunie. Înfiinţarea culturii de broccoli vara este recomandată numai prin utilizarea umbririi plantelor, chiar dacă aceasta necesită cheltuieli suplimentare, odată cu valorificarea inflorescenţelor, aceste cheltuieli se amortizează şi în acelaşi timp se obţin profituri mari. Se recomandă umbrirea plantelor în tunele acoperite cu plasă verde închis, deoarece aceasta are capacitatea de a reduce radiaţia solară directă asupra inflorescenţelor şi temperatura aerului, asigurând un microclimat deosebit de favorabil. De asemenea, vara se pot cultiva cu succes plantele de broccoli şi în solar umbrit cu plasă de culoare verde închis. S-a observat că umbrirea plantelor cu plasă de culoare verde cu diferite nuanţe (plasă verde închis, plasă verde cu dungi albe, plasă verde deschis), spre deosebire de martorul neumbrit, realizează condiţii ambientale deosebit de favorabile. La toţi hibrizii de broccoli, cele mai bune rezultate au fost obţinute la plantele umbrite cu plasă verde închis, urmate de plasa verde cu dungi albe şi plasa verde deschis, în timp ce martorul neumbrit a obţinut cele mai mici inflorescenţe principale.

Umbrirea plantelor cu plasă de culoare verde cu diferite nuanţe a determinat o influenţă constantă deosebit de favorabilă asupra indicatorilor de producţie, iar dintre plasele de umbrit utilizate cele mai bune rezultate au fost obţinute la tunelul umbrit cu plasă verde închis. Umbrirea tunelurilor cu plasă se poate executa astfel: arcuri confecţionate din fier forjat pot fi fixate la sol la distanţă de 1,5 metri, apoi sunt acoperite cu plase de umbrit, care pot avea diverse culori (cea mai recomandată fiind verde închis). Fixarea se realizează foarte simplu, plasele fiind prinse cu coliere la capetele tunelului şi din 1,5 în 1,5 metri pe lungimea tunelului. Varianta de prindere a plasei cu coliere este cea mai sigură şi nu afectează integritatea plasei. În acelaşi scop, se realizează un adăpost tip tunel adaptat la condiţiile locale şi ţinând seama în primul rând de posibilitatea realizării lui de către orice cultivator care doreşte să producă broccoli în timpul verii. Tunelul poate avea înălţimea de aproximativ 1,60 metri şi lăţimea de 2,5 metri. Susţinerea plasei de umbrit se realizează de către arcurile confecţionate din fier forjat introduse în sol şi amplasate la distanţă de circa 1,5 metri. Capetele tunelului rămân descoperite, pentru o circulaţie adecvată a aerului, iar în partea laterală a tunelului, pe lungimea acestuia, plasa va fi prinsă în arcuri cu coliere, aceasta acoperind tunelul până la 15 cm distanţă faţă de sol. În realizarea tunelului este bine să se ia în calcul şi uşurinţa efectuării lucrărilor obişnuite de îngrijire a culturii. Datorită înălţimii acceptabile a tunelului, care nu incomodează, efectuarea operaţiilor de îngrijire a plantelor poate fi astfel făcută cu uşurinţă, ori de câte ori este nevoie, fără îndepărtarea plasei. Posibilitatea îngrijirii culturii fără îndepărtarea şi apoi reprinderea plaselor determină o economie nu numai a timpului ocupat cu aceste operaţii, ci şi a forţei de muncă şi, de asemenea, un alt avantaj îl constituie faptul că plantele sunt ferite de stresul suferit la trecerea bruscă de la umbră la lumină (în momentul îndepărtării plaselor) şi invers (la montarea din nou a plaselor), precum şi o bună protecţie faţă de dăunători.

La cultura de vară se recomandă irigarea, mai des, cu cantităţi suficiente de apă şi în rigole bine adâncite cu scopul de a reţine şi a pune la dispoziţia plantelor apa în cantitate suficientă şi pentru a fi păstrată mai bine umiditatea în sol, asigurând astfel un microclimat favorabil. Recoltarea inflorescenţelor de broccoli în cultura de vară poate începe din decada a doua a lunii august (inflorescenţele principale) şi până în prima decadă a lunii septembrie (inflorescenţele secundare). Deoarece inflorescenţele de broccoli au un grad mare de perisabilitate, se recomandă ca executarea recoltării, precum şi operaţiile de aşezare în lăzi şi transfer la loc rece să se facă atent, însă într-un ritm alert, pe cât posibil. Se pot obţine producţii totale de 30 tone/hectar. Plantele cultivate în tuneluri umbrite beneficiază de microclimatul creat prin umbrire, care favorizează menţinerea unor condiţii optime pentru reducerea temperaturii şi protejarea împotriva insolaţiei directe, inflorescenţele având o creştere armonioasă, menţinându-şi vizibil calitatea.

În perioada de vară, broccoli este imposibil de cultivat fără umbrire, cultura neumbrită atrage după sine pierderi mari, deoarece temperaturile ridicate şi lipsa unei protecţii împotriva radiaţiei solare directe determină deschiderea mugurilor florali, fenomen care se observă la puţin timp după apariţia inflorescenţelor principale şi apoi se accentuează puternic, ducând la deprecierea inflorescenţelor. La plantele de broccoli cultivate vara fără umbrire se impune recoltarea prematură deoarece inflorescenţele au o explozie florală în masă, care duce practic la compromiterea culturii, inflorescenţele rezultate nu pot fi astfel utilizate decât ca furaj. Umbrirea plantelor cu plasă (în special de culoare verde închis) poate realiza condiţii ambientale deosebit de favorabile şi permite obţinerea unor recolte calitative. De asemenea, este bine să se ţină seama şi de faptul că în cultura de vară aplicarea unor densităţi mari la broccoli permite plantelor să îşi asigure reciproc o umbrire naturală, creând un microclimat benefic dezvoltării inflorescenţelor de calitate.

Cultura de toamnă
Pentru culturile de toamnă, răsadurile se produc pe brazde reci în câmp, nerepicate. Brazdele pentru producerea răsadurilor se pregătesc afară, alegându-se un teren adăpostit, fertil şi cu posibilitatea aplicării udărilor, constant şi pe toată perioada de producere a răsadurilor. Terenul se eliberează de resturi, se dezinfectează, se afânează, se mărunţeşte. Dacă pământul este sărac şi greu, se adăugă mraniţă şi nisip. După mărunţire, pământul se nivelează uşor, se fac şanţuri cu marcatorul la distanţă de 7-10 cm. Pe suprafeţe mici, se seamănă manual, iar pe suprafeţe mai mari se utilizează semănătoarea. Se seamănă începând din decada a doua a lunii iunie, în rânduri distanţate la 7 cm, 4-5 grame/metrul pătrat.

Lucrările de îngrijire aplicate răsadurilor de broccoli produse pe brazde reci în câmp constau în udări mai dese (aplicate dimineaţa devreme), având în vedere că timpul este călduros şi răsadurile rămân descoperite pe toată perioada producerii lor; plivitul, când buruienile sunt mici şi ori de câte ori este necesar; fertilizări faziale, prima la 10-15 zile de la răsărirea plantelor şi a doua la 10-12 zile după prima, cu îngrăşăminte complexe, ca de exemplu: Complex III, 0,3-1%, aplicat între rândurile de plante, urmate de stropirea plantelor pentru a înlătura picăturile de soluţie rămase pe frunze; ultima fertilizare se realizează cu 10 zile înainte de plantare; combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu produse corespunzătoare; umbrirea uşoară a răsadurilor, în care radiaţia luminoasă este foarte puternică, folosind plase de umbrit. La plantare, vârsta optimă a răsadurilor este de circa 30-35 de zile.

Pregătirea terenului începe de toamna şi este făcută în funcţie de cultura anterioară, în mod asemănător ca la celelalte culturi. După desfiinţarea culturilor secundare anticipate în vară, se strâng resturile vegetale, se realizează discuirea şi nivelarea de exploatare dacă este nevoie, mai ales atunci când udarea urmează să se aplice pe rigole, iar terenul trebuie să fie cât mai plan. Înainte de înfiinţarea culturii cu 10-14 zile se realizează fertilizarea cu îngrăşăminte chimice, 250-300 kilograme/hectar Complex III. Arătura  se va face la adâncime mai mică, de 18-20 cm, pentru a evita scoaterea de bulgări mari, greu de mărunţit, iar dacă umiditatea solului este scăzută, înainte de arătură se va executa o udare de aprovizionare prin aspersiune, cu o normă de 300-400 metri cubi/hectar, care va crea condiţii favorabile pentru o lucrare de calitate. (V. Popescu) Concomitent cu aratul se face şi grăparea, prin ataşarea unei grape stelate. Apoi terenul se mărunţeşte folosind grapa cu discuri. Pe terenul astfel mărunţit, se pot aplica erbicidele recomandate de specialiştii agronomi din zonă. Plantarea are loc între 20 şi 25 iulie, la 70 cm între rânduri, iar pe rând la 18, 25, 35 şi 45 cm, rezultând densităţi de 79.365, 57.142, 40.816 şi 31.746 plante/hectar.

Efectele densităţii ridicate asupra greutăţii inflorescenţelor principale sunt formarea unor inflorescenţe cu greutate mai mică, în timp ce prin folosirea unei densităţi mai mici, greutatea inflorescenţelor se măreşte, deci densitatea redusă influenţează favorabil greutatea inflorescenţelor. Producţia la soiurile târzii este de 30-35 tone/hectar. Se recomandă practicarea culturii de toamnă deoarece condiţiile de mediu favorabile permit ca broccoli să obţină producţii superioare tuturor sistemelor de cultură şi de o calitate foarte bună, care determină obţinerea unor profituri bune, nu însă foarte bune, comparativ cu alte sisteme de cultură, deoarece piaţa este suprasaturată de produse din grupa verzei şi de alte legume, iar preţul de valorificare este modest.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE