REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de cultură protejată a cartofului în sistem gospodăresc

19/1/2024

0 Comments

 
Picture
​Această tehnologie de cultură protejată a cartofului are ca scop obținerea unor producții extratimpurii pentru aprovizionarea populației cu această valoroasă legumă.
​Cultura mixtă în răsadnițe
Cartoful se poate cultiva în răsadnițe calde sau semicalde împreună cu răsadurile de tomate, vinete, varză, conopidă, sau cu castraveți, salată, ridichi de lună etc.
În vederea obținerii cartofilor extratimpurii care să fie dați în consum încă din luna aprilie, plantarea în răsadnițe trebuie să se facă în jurul datei de 10–15 februarie. Pentru aceasta încolțirea cartofilor de sămânță începe încă din prima jumătate a lunii ianuarie.
Plantarea tuberculilor se face atunci când în sol de realizează temperatura de 6-7 grade Celsius la adâncimea de 10 cm. Aceste condiții se realizează diferit în funcție de zonă și evoluția vremii din anul de cultură. Pentru culturile extratimpurii (protejate) plantarea se face cu circa 10-15 zile mai devreme decât epoca de plantat recomandată pentru cultura cartofului pentru consum semănat în câmp. Peste gunoiul de grajd așezat în răsadnițe se pune amestecul de pământ într-un strat de 20 cm. Amestecul este format din 1 parte compost sau mraniță, 1 parte nisip. Când se plantează cartoful temperatura în răsadnițe trebuie să fie de 20-25 grade Celsius la adâncimea de 5-6 cm.
Sub fiecare fereastră de răsadniță se plantează câte 4 cuiburi de cartof, la adâncimea de 5-7 cm. În fiecare cuib se pun 4 tuberculi sau bucăți de tuberculi, la distanța de 20 cm unul de altul. Între două cuiburi distanța este de 30 cm pe lățimea geamului și de 40 cm pe lungime.
Densitatea de plantare într-o cultură de cartof depinde de soi, mărimea tuberculilor, destinația culturii, sol, tehnologia aplicată etc. fiind cuprinsă între 45–50.000 cuiburi/hectar. Distanța de plantare este de 40 cm între rânduri și de 20–30 cm pe rând, iar adâncimea de 6–8 cm. Tuberculii mici și cei secționați se plantează la 4 cm adâncime. Cantitatea de tuberculi care se folosește pentru plantat variază în funcție de mărimea lor și de densitate și este cuprinsă între 3.500–4.000 kilograme/hectar. La plantare se îngrașă cu cenușă 150-200 grame la o fereastră, cenușa fiind aplicată după plantarea tuberculilor. Peste cenușă se așează un strat de mraniță de 2–3 cm lungime, care constituie patul germinativ pentru semințele plantelor ce se seamănă în cultura mixtă.
Când răsadul a crescut și se repică în altă răsadniță, cartoful rămâne singur și se îngrașă din nou cu 150 grame cenușă la fereastră. Se prășește și se udă bine. Pe măsură ce plantele cresc se mușuroiesc și se udă. O dată cu îmbobocirea plantelor începe și formarea tuberculilor.
În acest timp temperatura în răsadniță la adâncimea de 10-12 cm trebuie să fie în medie 15-18 grade Celsius. Ziua poate să ajungă până la 25 de grade Celsius, iar noaptea poate să scadă la 10 grade Celsius. Când temperatura aerului din exterior ajunge la 10-12 grade Celsius, ferestrele se ridică în timpul zilei, iar la ora 16 se așează din nou. Recoltarea începe la 10–15 zile de la înflorire. Se scot numai tuberculii mari, iar cei mici sunt lăsați să crească în continuare. Peste circa 10 zile se face o nouă recoltare. Se continuă astfel încă 2–3 recoltări, până ce se recoltează toți tuberculii formați în cuib, în jurul datei de 15 mai, când de fapt începe recoltarea cartofilor timpurii în câmp.
 
Cultura extratimpurie în câmp pe paturi de gunoi de grajd
Către sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie se fac paturile de gunoi de grajd săpându-se la adâncimea de 35 cm pe o lățime de 160 cm. Se afânează vatra și se așează un strat de gunoi de grajd în grosime de 15-20 cm., se acoperă cu paie și cu un strat de pământ de 20–25 cm și se nivelează. Plantarea se face numai cu cartofi de sămânță încolțiți, la 10-15 cm adâncime. Distanța între rânduri este de 40 cm, iar pe rând de 30 cm.
Încolțirea tuberculilor are ca scop scoaterea acestora din repausul germinal și obținerea de colți viguroși. Prin încolțire se obține o mai bună înrădăcinare a plantelor, culturi mai uniforme, o precocitate mai mare a culturilor și sporuri de recoltă cuprinse între 5–10 tone/hectar.
Încolțirea se recomandă pentru toate culturile, dar este obligatorie pentru cele extratimpurii și timpurii.
Încolțirea tuberculilor se începe cu 30–40 de zile înainte de plantare și cuprinde două etape: preîncolțirea și încolțirea propriu-zisă.
Datorită gunoiului cald, răsărirea cartofului are loc după 12–15 zile de la plantare, iar plantele cresc în condiții foarte bune. Când au ajuns la înălțimea de 15 cm se face mușuroirea. În circa 30 de zile de la plantare începe recoltarea (la sfârșitului lunii aprilie).
 
Cultura cartofului protejat cu folie de plastic
Pentru sistemul de protejare prin adăposturi joase, tip tunel, se folosește folia de polietilenă cu grosimea de 0,07 mm. Folia se perforează cu orificii de 1,2 cm în diametru având între ele 10 cm distanță. Folia este susținută de arcuri din fier beton sau nuiele, lungi de 180 cm.
Sub fiecare arc se plantează 2 rânduri de cartof la distanța de 40 cm între rânduri și 22–25 cm între cuiburi pe rând. Folia se fixează pe margine cu pământ.
Protejarea plantelor cu folie se face până trece pericolul înghețurilor târzii, după care tunelurile se desfac. Folosind această metodă se realizează o timpurietate mai mare cu 10–12 zile față de câmp și un spor de producție de 3500–3700 kilograme/hectar.
O metodă mai simplă constă în acoperirea unei culturi timpurii cu o folie perforată. Efectul de seră realizat a dus la o timpurietate de aproximativ 15 zile, putând începe recoltatul la începutul lunii mai.
 
Cultura cartofului în solarii
Prin acest sistem de culturi, recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai. Pregătirea se face obișnuit, insistând pe fertilizarea din toamnă cu gunoi de grajd, 40 tone/hectar. Primăvara se administrează 200 kilograme/hectar azotat de amoniu.
Plantarea se poate face la sfârșitul lunii februarie sau în primele zile ale lunii martie. Se folosesc numai tuberculi de sămânță încolțiți și înrădăcinați. Distanța între rânduri este de 40 cm, iar pe rând de 25-30 cm. Rezultă o densitate de 70–80.000, chiar uneori 100.000 plante/hectar. După răsărire se fac două mușuroiri: prima când plantele au 10 cm înălțime, iar a doua înainte de îmbobocire.
Udarea se face ori de câte ori este nevoie. Umiditatea solului trebuie să fie moderată, dar constantă. Când în solar temperatura depășește 20 grade Celsius se intervine prin aerisire.
Recoltarea începe la 40–45 zile de la răsărire și se eșalonează pe 10–12 zile.
După cultura de cartof, se pot cultiva cu succes pepeni galbeni.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE