REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de plantare a legumelor varzoase in cultura tarzie (de toamna)

15/6/2010

0 Comments

 
Picture
Varietățile ce compun această grupă legumicolă (varza albă, varza roșie, varza creață, conopida și gulia) asigură consumul eșalonat din septembrie până în primavară, în luna mai, când apare varza timpurie.


Prin faptul că ocupă 16-20% din suprafața cultivată cu legume, vărzoasele reprezintă 6-10% din producția de legume a țării. Valoarea alimentară a acestora constă în faptul că ele conțin mari cantități de săruri minerale, hidrați de carbon și vitamine. Cele mai mari suprafețe sunt cultivate cu varză de toamnă, datorită potențialului său ridicat de producție (peste 60 de tone la hectar) și a unei bune capacități de păstrare pe timpul iernii. Epoca de semănat a speciilor amintite este cuprinsă între 5 și 15 mai la varza albă, 1-10 iunie la varza roșie, 1-20 mai la varza creață, 1-10 mai la conopidă și 20 mai-10 iunie la gulie.

Cantitatea de semințe (g/1.000 mp) este cuprinsă între 30 și 35 de grame pentru varza albă, varza roșie, conopidă și gulie și de 40 de grame pentru varza creață. Vârsta răsadului exprimată în număr de zile de la semănat la plantat este cuprinsă între 35 și 40 de zile la varza albă, 30 de zile la varza roșie și gulii, 30-40 de zile la varza creață și 40-45 de zile la conopidă. Data plantării răsadului în câmp este cuprinsă între 15 iunie și 15 iulie la varza albă, 25 iunie-10 iulie la varza roșie, 10 iunie-10 iulie la varza creață, 20 iunie-20 iunie la conopidă și 20 iunie-10 iulie la gulie. Distanța de plantare, exprimată în cm, este de 70/25-30 la varza albă și varza roșie (70 cm între rânduri și 25-30 cm pe rând), 80/40 la varza creață, 80/25-30 la conopidă și 40/28-30 la gulie. Aceste distanțe permit obținerea unui număr de plante la 1.000 metri pătrați de 4.500-5.000 de plante la varza albă, varza roșie și conopidă, de 3.600-4.000 la varza creață și de 6.500-7.000 de plante la gulii.

Fiind culturi de succesiune, până la înființarea lor, terenul poate fi ocupat cu salată, spanac, ceapă verde, mazăre pentru păstăi sau cartofi timpurii. După eliberarea terenului, se aplică îngrășăminte minerale în doze de 35 de kilograme de substanță activă azot la hectar, 65 de kilograme de substanță activă pentoxid de fosfor și 80 de kilograme de substanță activă de oxid de potasiu și se mobilizează solul la adâncimea de 18-20 cm. Dacă vara este secetoasă, se recomandă aplicarea unei udări de aprovizionare. Pe suprafețe mai mari, cu 6-7 zile înainte de plantare se poate erbicida terenul cu substanțe de tipul Treflan sau Triflurex, în doză de 2-4 litri la hectar, cu încorporare imediată la 10-15 cm adâncime. Plantarea se poate face manual sau mecanic, pe teren modelat sau nemodelat. Răsadurile nerepicate se fasonează și se mocirlesc înainte de plantare.

Lucrările de întreținere pentru aceste varietăți se referă la menținerea unei desimi optime prin completarea golurilor la 3-5 zile după plantare și a unui regim optim de umiditate în sol, prin aplicarea a 5-8 udări. Consumul maxim de apă se înregistrează în perioada creșterii intense a rozetei de frunze și a căpățânii. De asemenea, este necesară aplicarea unui regim de fertilizare corect, cunoscut fiind că toate varietățile sunt mari consumatoare de elemente nutritive. În primele faze de creștere - formarea rădăcinilor și a rozetei de frunze -, plantele consumă mult azot, iar în cea de formare a părții comestibile consumă fosfor și potasiu. Aplicarea unor doze optime de fosfor și potasiu conduce la o creștere corespunzătoare a sistemului radicular, la formarea de căpățâni mari și cu un procent ridicat de substanță uscată. Se urmărește în permanență menținerea afânată a solului și combaterea buruienilor, prin efectuarea de prașile manuale și mecanice.

O atenție deosebită se va acorda combaterii bolilor și dăunătorilor, dintre care pagube mai importante produc: alternarioza (Alternaria brassicae), musca verzei (Delia brassicae), puricii verzei (Phyllotreta spp.), păduchele cenușiu al verzei (Breviconyne brassicae), omizile defoliatoare (Pierris spp., Mamestra spp., Plutella spp.). Tratamentele împotriva acestora se fac cu substanțe indicate de specialiștii fitopatologi, iar concentrația acestora variază, în general, între 0,1 și 0,5%, aplicate într-un singur tratament. Aplicare tratamentului se face la semnalarea atacului (alternarioza), la 7-10 zile de la plantare (musca verzei), la semnalarea adulților (purecii verzei), la semnalarea coloniilor de afide și în perioada de formare a căpățânii (păduchele cenușiu al verzei) și la apariția larvelor din prima vârstă (omizi defoliatoare). La aplicarea tratamentelor se adaugă ca adeziv substanțe de tip Aracet, 15% concentrație în apă, pentru a mări eficacitatea produsului aplicat. Cu 10-15 zile înainte de recoltat, nu se mai aplică tratamente fitosanitare.

Recoltarea se face manual, încheindu-se, în cazul conopidei, înainte de venirea înghețului. În caz contrar, cultura de conopidă trebuie protejată cu adăposturi din material plastic sau se aplică postmaturarea în încăperi speciale, de tip pivnițe, beciuri etc.

Victor VĂTĂMANU
revista, agricultura, legumicultura, tehnologie, cultura, varza, conopida, gulie
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE