REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia de protecţie a culturii de floarea-soarelui

1/3/2021

0 Comments

 
Picture
La ora actuală, agricultura este cea mai complexă activitate desfăşurată de om pentru asigurarea hranei pe glob. 
De aceea, cunoaşterea şi aplicarea tuturor verigilor tehnologice pentru găsirea unor noi soluţii care să ducă la obţinerea unor recolte mari şi sigure este nu numai un deziderat, dar devine chiar obligatorie. În spiritul acestor afirmaţii, prezentăm, în continuare, cele mai noi secvenţe tehnologice de protecţie la câteva culturi de primăvară, oferite de firma BASF.

Pentru a proteja cultura de floarea-soarelui împotriva buruienilor anuale mono-şi dicotiledonate (buruieni monocotiledonate de tipul Digitaria spp. (meişor), Echinochloa spp. (iarba bărboasă) Setaria spp. (mohor) şi buruieni dicotiledonate de tipul Amaranthus spp. (stir), se pot aplica erbicide de tipul Frontier Forte sau Wing P. Frontier Forte este un erbicid de sol cu aplicare ppi (înainte de semănat cu încorporare) sau preemergent (după semănat).

În primăverile secetoase, pe solurile cu umiditate insuficientă, se recomandă aplicarea 
erbicidului înaintea semănatului şi incorporarea superficială a acestuia la adâncimea de 2-5 cm. Imediat după aplicare nu se mai intra cu alte tipuri de utilaje pe teren, pentru a nu distruge pelicula de erbicid. Se recomandă utilizarea a 200-400 litri/hectar soluţie de erbicidat. Doza de erbicid folosită variază între 0,8 litri/hectar (soluri cu 2% humus) şi 1,4 litri/hectar (soluri cu mai mult de 3% humus). Eficacitatea produsului este determinată şi de o bună solubilitate a substanţei active, ceea ce înseamnă că pentru o bună combaterea a buruienilor are nevoie de mai puţină umiditate în comparaţie cu alte substanţe active care aparţin aceleiaşi familii chimice. Efectul maxim al erbicidului  poate fi atins în intervalul de 7-10 zile de la aplicare, produsul este solubilizat în stratul superficial al solului prin intermediul precipitaţiilor sau al apei de irigare.

Wing P. este un erbicid folosit în cultura de floarea-soarelui pentru combaterea aceluiaşi tip de buruieni mono- (inclusiv Sorghum halepense din sămânţa) şi dicotiledonate. Pentru cultura de floarea-soarelui, aplicarea se va face numai preemergent. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire, fiind eliminate timpuriu din competiţie. Este de menţionat faptul că cele mai bune rezultate se obţin în condiţiile în care se înregistrează precipitaţii de minim 10 mm/metrul pătrat, survenite în intervalul de 10 zile după aplicare. Doza de erbicid este cuprinsă între 3,5 şi 4 litri/hectar, aplicat preemergent. Faptul că acest erbicid este bazat pe două substanţe active din două clase chimice diferite determină un spectru de combatere lărgit comparativ cu spectrul individual de combatere al fiecărei substanţe active din componenţa sa.

Pentru combaterea buruienilor mono- şi dicotiledonate (inclusiv Xanthium, Cirsium, Setaria, Orobanche cumana etc.) în timpul perioadei de vegetaţie, mai precis între fenofazele de înfrunzit (BBCH 19) şi formarea calatidiului (BBCH 51), se pot folosi cu bune rezultate erbicidele Pulsar 40 sau Pulsar Plus.

Pulsar 40 este un erbicid care combate buruieni anuale dicotiledonate şi unele monocotiledonate anuale din cultura de floarea-soarelui - hibrizi de tip Clearfield. Erbicidul Pulsar 40 combate, printre altele, următoarele buruieni dicotile anuale: Abutilon theophrasti (teişor), Amaranthus spp. (ştir), Ambrosia elatior (ambrozie), Datura stramonium (ciumăfaie), Solanum nigrum (zârna), Xanthium strumarium (cornuţi) şi unele monocotile anuale: Digitaria sanguinalis (meişorul roşu), Echinochloa crus-galii (iarba păroasă), Setaria viridis (mohor), Panicum milliaceum (mei sălbatic). De asemenea, are un puternic efect de stopare a creşterii unor buruieni perene, cum ar fi: Cirsium arvense (pălămidă), Convolvulus arvensis (volbură), Sorghum halepense (costrei), Agropyron repens (pir).

Acest erbicid se aplică postemergent, când plantele au 4-6 frunze, buruienile dicotile anuale au 2-4 frunze şi buruienile monocotile au 1-3 frunze până la înfrăţire. Pulsar 40 combate toate rasele de Orobanche întâlnite în România. Pentru combaterea lupoaiei, se recomandă aplicarea erbicidului în fenofaza de 6-8 frunze a florii soarelui (BBCH 19).

Când se doreşte combaterea 
concomitentă a buruienilor şi a lupoaiei, erbicidul se aplică în faza de 6 frunze a florii-soarelui, dar nu mai târziu de faza de patru frunze a buruienilor dicotiledonate. Când cultura de floarea-soarelui este îmburuienată cu graminee anuale se recomandă aplicarea unui erbicid antigramineic înaintea semănatului sau preemergent. Dacă cultura este infestată cu graminee perene, este bine să se aplice un graminicid specific în postemergenţă.

Pulsar Plus este un erbicid care, pe lângă substanţa activă, conţine şi numeroşi co-formulanti care îmbunătăţesc retenţia, absorbţia şi penetrarea substanţei active în plantă (un special prin frunze, dar şi prin rădăcini). Datorită activităţii reziduale de la nivelul solului erbicidul asigură combaterea buruienilor în curs de răsărire şi a unui nou val de burueini. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare.

Ca spectru de combatere, erbicidul Pulsar Plus acţionează asupra buruienilor mono- şi dicotiledonate menţionate anterior pentru erbicidul Pulsar 40. El se aplică postemergent, maxim un tratament, pe perioada de vegetaţie BBCH 12-18, respectiv de la stadiul 2 până la 8 frunze a culturii de floarea-soarelui, iar buruienile se află în stadiul tânăr de dezvoltare de 2-4 frunze.

Doza utilizată se diferenţiază în funcţie de stadiul, spectrul de buruieni şi nivelul de infestare, fiind cuprinsă între 1,2 şi 2 litri/hectar. Doza maximă de erbicid se recomandă a fi aplicată în cazul unei infestări cu buruieni perene (pălămidă, volbură şi/sau buruienile sunt într-o fază mai avansată de dezvoltare.

De asemenea, aplicarea dozei  
maxime de erbicid se poate face atunci când se cultivă hibrizi de floarea-soarelui care nu au o rezistenţă deosebită la Orobanche. Împotriva unor buruieni monocotiledonate anuale şi perene (inclusiv Sorghum halepense din rizomi) se recomandă aplicarea erbicidului Stratos Ultra.

Acest erbicid are o acţiune sistemică şi este absorbit prin părţile verzi ale buruienilor. Substanţa activă pătrunde în plante la 1-2 ore de la aplicare, migrează ascendent şi descendent pe toată lungimea rizomilor şi se interpune în procesul formării ţesuturilor meristematice. Primele simptome de stopare a creşterii şi de apariţie a culorii antocianice sunt vizibile la câteva zile de la aplicare.

Doza utilizată în cazul aplicării acestui erbicid este de 1-2 litri/hectar (aplicat singur) sau 1 litru/hectar erbicid + 1 litru adjuvant (Dash HC.) Se aplică postemergent, un singur tratament, în faza de înfrunzire a florii soarelui (BBCH 12-19, respectiv de la 2 la 9 frunze). Este de preferat ca erbicidarea să se facă după o ploaie sau după ce s-a irigat în orele târzii ale amiezii. Pentru combaterea totală a buruienilor graminee şi a costreiului din seminţe, lucrarea de erbicidare trebuie făcută în faza de 3-4 frunze a buruienilor. Pentru buruienile graminee (din rizomi), aplicarea erbicidului se face când acestea au suficientă masă vegetativă (15-20 cm înălţime). Împotriva bolilor ce pot să apară în cultura de floarea-soarelui se pot aplica produsele (fungicidele) Retengo şi Pictor.

Retengo este un produs fungicid cu acţiune în principal preventivă şi parţial curativă şi eradicativă pentru controlul bolilor specifice culturilor de floarea-soarelui. Substanţa activă inhibă germinaţia sporilor şi controlează creşterea miceliului şi sporularea. Efectele fiziologice conduc la îmbunătăţirea fotosintezei, utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor, creşterea rezistenţei plantelor la stres şi la arsurile solare, precum şi la secetă, mai puţine frunze îmbătrânite prematur şi tulpini mai rezistente la frângere. Fungicidul oferă o protecţie de aproximativ 21 de zile.

În cazul culturii de floarea-soarelui, fungicidul Retengo are acţiune directă asupra boli, ca de exemplu: Alternaria heliathi (alternarioza), Diaporthe helianthi (pătarea brună şi frângerea tulpinilor), Phoma macdonaldii (pătarea neagră), Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb). Doza de fungicid ce se poate aplica este de 0,5-1 litru/hectar. Pentru cultura de floarea-soarelui se recomandă a se aplica fungicidul de la stadiul de 6 frunze până la stadiul de stea (diametrul capitulului 2-3 cm). În cazul în care se aplică o tehnologie cu două tratamente pe sezon, primul tratament se recomandă a se face cu Retengo, urmat de produsul Pictor.

Timpul de pauză între tratamente este de 21 de zile pentru cultura de floarea-soarelui. Pictor este un produs fungicid pe bază de două substanţe active şi are o acţiune sistemică şi translaminară. După penetrarea prin suprafaţa 
frunzei, cele două substanţe active sunt translocate acropetal în interiorul plantei, având acţiune secundară fiziologică. Pictor are acţiune preventivă, curativă şi eradicativă, împiedică germinarea sporilor şi creşterea miceliului ciupercilor, cu efect asupra dezvoltării tuburilor germinative şi sporulării.

Pictor se aplică într-un program preventiv, în funcţie de boala ţintă, de la stadiul de 10 frunze până la înflorit deplin (BBCH 20-65) cu un maxim de două tratamente. Bolile principale asupra cărora acţionează fungicidul Pictor sunt: Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb), Botrytis cinerea (putregaiul cenuşiu), Phomopsis helianthi (pătarea brună şi frângerea tulpinilor), Alternaria spp. (alternarioza). Doza în care se aplică fungicidul este de 0,5 litri/hectar şi se vor efectua două tratamente în vegetaţie.

Fungicidul Pictor asigură cea mai bună combatere a putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum), care este o boală extrem de păgubitoare pentru cultura de floarea-soarelui. Deoarece fungicidul Pictor are
una dintre substanţele active boscalid, care aparţine grupei de substanţe numite „antibotritice“ şi combate putregaiurile (alb, cenuşiu ş.a.), el constituie unul dintre cele mai eficace produse.

Aceleaşi fungicide, Retengo şi Pictor, se pot utiliza cu rezultate deosebite şi pentru combaterea stresului datorat fenomenelor climatice ce pot să apară pe parcursul perioadei de vegetaţie a florii-soarelui, respectiv fenomenul de secetă şi fenomenul de grindină.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE