REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia înființării plantațiilor de zmeur

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​Se obțin rezultate foarte bune atât la plantarea în toamnă (înainte de instalarea înghețurilor persistente), cât și la cea de primăvară (înainte de dezmugurit).
​Alegerea locului pentru plantație - întrucât zmeura este foarte sensibilă la transport și deosebit de perisabilă, terenul pentru o plantație comercială trebuie să se afle cât mai aproape de drumul de acces. În zone colinar-montane, se aleg versanții bine însoriți. Pe colinele din zone secetoase, este indicată și expoziția nordică (mai ferită de arșițe).
Fertilizarea și pregătirea solului pentru plantare – pentru plantarea de toamnă, terenul se fertilizează și se desfundă în iunie-iulie, când are umiditate suficientă, la adâncimea de 45–50 cm.
Contra insectelor care trăiesc în sol (cărăbuși, viermi-sârmă, coropișnițe), când se constată prezența frecventă a acestora, solul se tratează cu produse insecticide recomandate de specialiștii fitosanitari zonali.
Dacă analizăm diferențele dintre zmeurul neremontant și cel remontant, constatăm următoarele: - numărul recoltelor pe an este de 1 la zmeurul neremontant, față de 2 (uneori 3) a zmeurului remontant; - apariția drajonilor este timpurie la zmeurul neremontant față de apariția mai avansată la zmeurul remontant; - ritmul creșterii drajonilor este rapid la zmeurul neremontant față de ritmul mult mai intens la zmeurul neremontant; - creșterea drajonilor este continuă (fără valuri) la zmeurul neremontant față de cea discontinuă (prezintă valuri de creștere, respectiv lăstari anticipați) la zmeurul remontant; - drajonii în creștere sunt vegetativi (nefertili) la zmeurul neremontant și fertili la zmeurul remontant; lăstarii anticipați sunt absenți la zmeurul neremontant și prezenți (dar numai la soiurile care formează drajoni viguroși) la zmeurul remontant; perioada înfloritului este cuprinsă între 6 mai-12 iunie (38 zile) la zmeurul neremontant și 03-30 mai (la recolta I) și 01.07-01.10 la recolta din toamnă la zmeurul remontant; durata cuprinsă între înflorit și recoltarea fructelor este cuprinsă între 28-36 zile la zmeurul neremontant și 25-26 de zile (recolta I) la zmeurul remontant; - perioada de vegetație este cuprinsă între lunile martie-octombrie (zmeurul neremontant) și martie-noiembrie (plantele au flori și fructe verzi până la prima brumă) la zmeurul remontant; - fructificarea are loc pe lăstarii fertili de pe tulpinile anuale la zmeurul neremontant, iar la zmeurul remontant prima recoltă se obține pe lăstarii fertili de pe tulpinile anuale, iar recoltele a doua și a treia pe drajonii în creștere; - rezistența la ger este mare până la mică (în funcție de soi) la zmeurul neremontant și mai slabă decât la soiurile neremontante la zmeurul remontant.
În ceea ce privește siguranța recoltelor, în anii cu ierni foarte grele se pierde toată recolta de fructe la zmeurul neremontant, iar în anii cu ierni foarte grele se pierde recolta de vară, dar plantele rodesc mai bine în toamnă pe drajoni (care nu sunt fertili) la zmeurul remontant; - durata plantațiilor este de 10-14 ani (zmeurul neremontant) și de 08-10 ani (zmeurul remontant); - extinderea în cultură se poate face în toate zonele (în plantații și grădini la zmeurul neremontant) și în grădinile populației în zonele sudice (zmeurul remontant).
În anii cu toamne lungi și calde, soiurile neremontante produc o recoltă mai mică de fructe și toamna (se comportă ca semiremontante).
Când plantarea se face primăvara, administrarea îngrășămintelor și desfundatul se fac toamna, fără a nivela terenul.
Pregătirea drajonilor - înainte de plantare, drajonii se fasonează, scurtând tulpina la 20-25 cm, iar rădăcinile se lasă cât mai lungi. Ele trebuie să fie turgescente. Plantarea trebuie făcută în timp cât mai scurt de la mocirlire.
Mărimea parcelelor - întrucât zmeurul necesită spalier, lungimea acestuia nu trebuie să depășească 100 metri, pentru a nu se îngreuna întinderea sârmelor și scosul fructelor pe alei. Dimensiunile unei parcele vor fi de 100-150 x 100-200 metri, rezultând deci o suprafață de 1-3 hectare. Pentru a înlesni mecanizarea lucrărilor, rândurile din parcelele vecine trebuie să se afle în continuare, între parcele se lasă drumuri late de 4 metri.
Gruparea soiurilor pe parcele - fiind autofertile, soiurile de zmeur se pot planta câte unul într-o parcelă.
Pot fi cultivate și 2-3 soiuri în aceeași parcelă, alternând câte 6-10 rânduri din fiecare soi. În acest caz, unul din soiuri trebuie să aibă coacere timpurie sau extratimpurie, altul să ajungă la coacere în mijlocul sezonului, iar al treilea să fie tardiv.
Săpatul gropilor și plantarea - pe teren desfundat, plantarea se face în brazde adânci de 30-35 cm, deschise cu un plug acționat de tractor, sau în gropi cu dimensiunile de 30 x 30 x 30 cm, săpate în ziua plantării. Întrucât distanța dintre plante pe rând este de 50 cm, porțiunea nesăpată dintre gropi este de 20 cm. De aceea, plantarea în brazdă continuă este mai bună.
Dacă nu s-a administrat înainte de desfundare, îngrășământul se poate împrăștia pe fundul șanțului, având grijă să nu vină în contact cu rădăcinile, deoarece le poate produce arsuri. Dacă solul nu are suficientă umiditate, fiecare plantă se udă cu 3-4 litri de apă, iar după ce pământul se zvântă, se face un mușuroi înalt de circa 20 cm, toamna (pentru a feri plantele de ger) și de 10 cm primăvara (în care caz apără pantele de uscăciune). După plantare, coletul plantelor trebuie să se afle la nivelul solului.
Instalarea spalierului - se face în primăvara anului al doilea de la plantare. La soiurile de zmeur cu tulpini potrivit de lungi (1,30-1,50 metri), care se autosusțin, se folosește spalierul cu un cuplu de sârme duble prinse pe stâlpi la același nivel cu ajutorul jugurilor. Sârmele se introduc prin orificiile din capetele jugurilor.
La soiurile cu tulpini lungi (de peste 1,60 metri) și cu vârfurile arcuite, trebuie folosit spalierul cu două cupluri de sârme paralele. Primul cuplu de sârme se fixează la înălțimea de 60-80 cm, iar al doilea cu 50-70 cm mai sus. Stâlpii spalierului cu două cupluri de sârme trebuie să aibă lungimea de 2,40 metri, din care 60 cm reprezintă porțiunea ce se introduce în pământ.
Distanțele dintre stâlpi pe rând sunt de 10-12 metri. Tulpinile zmeurului se introduc printre sârmele fiecărui cuplu, fără a se lega. Spalierul previne aplecarea vârfurilor tulpinilor spre intervalele dintre rânduri. Aceste intervale trebuie să rămână libere, pentru a permite lucrările solului și manipularea ambalajelor cu fructe.
În plus, vârfurile aplecate ale tulpinilor umbresc baza plantelor. Spalierul necesită verificare în fiecare an (poziția și soliditatea stâlpilor) și întinderea sârmelor. Stâlpii spalierului pot fi confecționați din lemn durabil (de salcâm, stejar) sau din beton armat. Stâlpii din lemn, groși de 10-12 cm, decojiți în prealabil, se mențin 10-15 ani (respectiv, pe toată durata plantației). Dacă baza lor se tratează, pe lungimea de 80 cm, cu soluție de sulfat de cupru 5 % (în care sunt cufundați 15 zile), rezistență la putrezire crește.
În grădina casei, susținerea laterală a tulpinilor de zmeur poate fi realizată cu o singură sârmă fixată la capetele unor tutori sau pe partea lor laterală, cu ajutorul cuielor, la înălțimea de 0,8-1 metru de la nivelul solului. Se mai poate folosi și palisarea pe araci, în formă de evantai.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE