REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia protecției culturii de rapiță de toamnă

1/9/2022

0 Comments

 
Picture
​Sămânța de rapiță se păstrează greu, pierzându-și capacitatea germinativă repede. De aceea, se recomandă folosirea la semănat a materialului recoltat în același an. Se vor folosi semințe care au luciu, culoare și M.M.B. specifice soiului sau hibridului, cu puritate minimă de 95 % și capacitate germinativă minimă de 85 %. Ținând seama de combaterea dificilă cu ajutorul erbicidelor a buruienilor din lanurile de rapiță, trebuie să se folosească pe cât posibil semințe de calitatea I ( P = 98 %). În alte țări producătoare de semințe de rapiță de toamnă nu se admit semințe de buruieni mai mult de 0,2 %, iar materialul de semănat trebuie să fie liber de ovăz sălbatic și cuscută, cu maxim o sămânță de Raphanus raphanistrum la o probă de 10 grame. Înainte de semănat sămânța trebuie tratată  cu substanțe fungicide sau dacă este posibil, cu substanțe insecto-fungicide. 
​În cele ce urmează prezentăm câteva variante de tratare pentru protecția culturii de rapiță.
Epoca de semănat corespunde cu ultima decadă a lunii august, plantele formându-și astfel până la venirea iernii o rădăcină puternică, cu pivotul adânc în sol și o rozetă de frunze cu diametrul de 30-35 cm, care este considerată ideală. Semănatul în septembrie ( chiar în prima decadă ) poate duce la scăderi de randament de 35-50 %, rapița nedezvoltându-se suficient în toamnă și nerezistând la ger. Este dăunător și semănatul mai timpuriu (înainte de 20 august, plantele prea dezvoltate suferind din cauza gerului, situație în care cultura se rărește și se îmburuienează, plantele se dezvoltă și se maturează neuniform.
 
Integral Pro - Bacillus amyloliquefaciens - tulpina MBI600
Este un biofungicid pentru tratamentul semințelor și se aplică la cultura de rapiță de toamnă și de primăvară, având ca scop combaterea putregaiului negru (Phoma lingam) și stimularea naturală a sistemului de apărare al plantei contra puricilor. Se aplică în doză de 160 ml/100 kilograme semințe de rapiță. Modul de acțiune al Bacillus amyloliquefaciens este fungicid și fungistatic, prin perturbarea hifelor în urma contactului cu agentul patogen. În plus, generează proprietăți fungice prin producerea unor produși de metabolism. Colonizează rădăcinile, favorizând dezvoltarea tulpinii plantelor, cu efect eficient de suprimare a patogenilor prin competiție. Totodată are acțiune asupra stimulării naturale a sistemului de apărare al plantei. Pe lângă efectul biofungic, Bacillus a. evidențiază un efect indirect prin reducerea daunelor cauzate de purici pe plante, fără a avea o acțiune directă asupra puricilor ( nu prezintă activitate insecticidă). Creșterea bacteriei odată cu rădăcinile asigură o protecție de lungă durată împotriva patogenilor cu transmitere prin sol și semințe. Ca rezultat al acestei protecții biologice, plantele tratate formează rădăcini și tulpini viguroase, rezultând culturi uniforme și producții mai mari. Avantajele folosirii acestei bacterii sunt: răsărire mai uniformă a plantelor; creșterea vigorii plantelor; protecție împotriva Phoma lingam; reducerea daunelor cauzate de purici prin stimularea sistemului de apărare al plantei; maximizarea producției. Recomandări de aplicare: produsul Integral Pro este un produs pentru tratarea semințelor de rapiță. Poate fi diluat cu apă la un raport maxim de 1:10-1:20 (produs la apă). Pentru aplicare se pot folosi echipamentele pentru tratarea semințelor pe cale umedă, cu flux continuu, calibrate în prealabil pentru a respecta doza de aplicare.
Semințele tratate se vor depozita și semăna la temperaturi cuprinse între 5 și maxim 40 de grade Celsius.
 
Caramba 60 SL
Se aplică culturii de rapiță pentru ulei, având ca spectru de combatere două acțiuni și anume: acțiune ca regulator de creștere care îmbunătățește rezistența și robustețea culturilor de rapiță pe timp de iarnă, reducând în același timp creșterea vegetativă acestora; acțiune ca fungicid împotriva Phoma lingam (putregaiul negru), Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb) Botrytis cinerea (putregaiul cenușiu) Alternaria brssicae (alternarioza) și Erysiphe communis (făinarea). Doza folosită în cazul acestor două acțiuni este : 0,7 litri/hectar pentru prima acțiune și 1,0 litri/hectar în cazul celei de a doua acțiuni. Caramba 60 SL este un fungicid pe bază de metconazol din clasa triazolilor. El are acțiune sistemică, cu efect în principal preventiv. Substanța activă este absorbită rapid și preluată în plantă, având distribuție acropetală. Are efect de regulator de creștere când se aplică toamna sau primăvara la rapiță.
Avantajele folosirii acestui fungicid sunt următoarele: protecție împotriva bolilor și secundar, rol de regulator de creștere la rapiță; maximizarea producției. Recomandări - la rapița, toamnă se aplică în fenofaza de 4-6(8) frunze, iar în primăvară de la începutul alungirii tijei florale până la stadiul de buton galben. Nota - la rapiță, pentru a avea un efect mai puternic de regulator de creștere se recomandă folosirea produsului Caramba Turbo.
 
Caramba Turbo
Acest fungicid are ca spectru al combaterii două acțiuni, și anume cele prezentate anterior pentru fungicidul Caramba 60 SL. Se aplică în aceleași doze menționate anterior.
Caramba Turbo este primul produs destinat culturii de rapiță care combină substanța activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creștere (nepiuat clorura). Această combinație asigură controlul eficient al bolilor, oferind în același timp avantajele unui regulator de creștere. Avantajele folosirii fungicidului Caramba Turbo: efect puternic de regulator de creștere; îmbunătățește rezistența la iernare prin dezvoltarea optimă a rădăcinilor și a coletului; combate principalele boli la rapiță; îmbunătățește arhitectura tufei (tufa uniformă, bogat ramificată, cu rezistență crescută la cădere); flexibilitate în aplicare; sporește producția și profitul. Recomandări: Caramba Turbo se poate aplica în toamnă, când rapița are 4-6 frunze, pentru îmbunătățirea rezistenței la iernare și pentru un start mai bun al plantelor în primăvară sau primăvara devreme, de la începutul alungirii tijei florale până în faza de buton galben (BBCH31 -59) pentru combaterea bolilor și îmbunătățirea arhitecturii tufei.
 
Pictor
Este un fungicid care combate: Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb); Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu); Phoma lingam (putregaiul negru); Alternaria Brassicae (alternarioza) Erysiphe communis (făinarea), aplicat în doza de 0,5 litri/hectar. Pictor este un fungicid ce conține două substanțe active: boscalid din grupa carboximide și dimoxistrobin din clasa strobilurinelor, cu acțiune sinergică. Are o acțiune sistemică și translaminară. După penetrarea prin suprafața frunzei, ambele substanțe active sunt translocate acropectal în interiorul plantei. Ambele substanțe active au acțiune secundară fiziologică. Pictor are acțiune preventivă, curativă și eradicativă, împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercilor, cu efect asupra dezvoltării tuburilor germinative și sporulării. Avantajele folosirii fungicidului Pictor sunt: control excelent al bolilor; reducerea efectelor stresului cauzat de secetă, temperaturi scăzute, atac de boli sau insecte; reducerea dehiscentei premature, reducerea pierderilor înainte de recoltare; recoltă mărită și de calitate. Recomandări: Pictor se aplică într-un program preventiv când cultura de rapiță este în stadiul de buton galben până la stadiul 50 % flori deschise de pe tulpina principala (BBCH 59 - 65). Pictor oferă garanția celei mai bune combateri a putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum). Putregaiul alb este o boală extrem de păgubitoare pentru culturile de floarea soarelui și rapiță: Pentru combaterea acestei boli trebuie luate o serie de măsuri agro-fitotehnice și chimice. Prin dubla sa acțiune, determinată de cele două substanțe active ale produsului, fungicidul Pictor este unul dintre cele mai eficace produse pentru combaterea putregaiului alb. În plus, boscalid care aparține grupei de substanțe numite ”antibotritice” este o substanță specifică activă pentru combaterea putregaiurilor: putregaiul alb, putregaiul cenușiu, etc.
 
Pictor Active
Aplicat în doza de 0,6 - 1 litru/hectar asigură combaterea pentru: Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb); Alternaria sp.(alternarioza); Plenodomus linga (putregaiul negru); Hyaloperonospora parasitica (mana); Botryotina fuckeliana (putregaiul cenușiu).
Pictor Active este un fungicid sistemic care conține două substanțe active din grupa piridine- carboximide, și piraclostrobin, din clasa strobilurinelor. Modul de acțiune al substanței active boscalid este inhibarea enzimei, întrerupe creșterea ciupercii prin oprirea producerii de energie și prin eliminarea disponibilității blocurilor chimice pentru sinteza altor componente celulare. Substanța activă piraclostrobin inhibă respirația mitocondrială și întrerupe transportul de electroni, are activitate sistemică și translaminară, previne germinarea sporilor și stopează creșterea și dezvoltarea miceliului ciupercii. Avantajele folosirii acestui fungicid sunt următoarele: un nou produs pentru culturile oleaginoase; flexibilitatea dozei de aplicare, în funcție de presiunea de infecție; pentru combaterea Sclerotinia se recomandă aplicarea dozei de 1 litru/hectar. Recomandări: la cultura de rapiță de toamnă fungicidul Pictor Active; se aplică la avertizare maxim 1 tratament pe perioada de vegetație BBCH 51-75, respectiv de la faza de buton verde până când 50 % din silicve au ajuns la mărimea normală.
Toate datele prezentate sunt rodul experimentărilor efectuate de specialiștii firmei BASF.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE