REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologia strip-till, prezentata de Kuhn

15/10/2012

0 Comments

 
Tehnologia strip-till, prezentata de Kuhn - Agrimedia.ro
Compania franceză Kuhn, producătoare de utilaje agricole, reprezentată pe piaţa românească de firma Ipso Agricultura, a organizat în Republica Cehă, la începutul lunii octombrie, o demonstraţie cu echipamentele pe care aceasta le comercializează. În cadrul evenimentului a fost prezentată o tehnologie cunoscută în Statele Unite ale Americii de peste 30 de ani, dar care abia acum începe să prindă teren şi în Europa. Cunoscută sub denumirea de strip-till, tehnologia presupune cultivarea în benzi a plantelor prăşitoare.

Potrivit specialiştilor Kuhn, pentru realizarea utilajului Striger de cultivare în fâşii au fost necesari 3 ani de teste. Utilajul a fost creat să lucreze în variate tipuri de sol, cu conţinut diferit de resturi vegetale. De asemenea, poate lucra şi în teren cu pietre.

„Striger este un utilaj de cultivare în fâşii, de maximum 20 cm, iar restul suprafeţei rămâne nelucrată. În privinţa configuraţiei, utilajul dispune în faţă de un disc deschizător ce taie prima oară solul, pentru a permite dintelui să pătrundă mai uşor în sol, după care se află o grapă stelată ce înlătură resturile vegetale, pentru a lăsa banda de lucru curată. Urmează un dinte, care face o cultivare de la 5 până la 30 cm, iar în stânga şi dreapta lui se află două discuri reglabile ce limitează banda de lucru. În spate se află un tăvălug care închide suprafaţa lucrată şi are rolul de a tasa şi mărunţi solul, pentru că atunci când se intră cu semănătoarea de precizie avem nevoie de un sol fin, pentru ca sămânţa să aibă un contact bun cu acesta şi germinaţia să fie rapidă”, a precizat dl Gâdea. Acesta a afirmat că tehnologia strip-till prezintă mai multe avantaje, şi anume: un management mai bun al apei în sol, o gestionare optimă a resturilor vegetale, economie de combustibil şi timp. „Totodată, îngrăşămintele chimice pot fi aplicate în sol, iar ele pot fi mai repede asimilate de plante. Astfel, putem face o economie de inputuri, pentru că plasarea de îngrăşăminte este localizată. În agricultura convenţională, acestea sunt împrăştiate pe toată suprafaţa”, a spus reprezentantul Kuhn. Striger este disponibil în variante de 4 şi 12 rânduri, iar distanţa dintre fâşii poate fi de la 45 până la 80 cm. După ce se lucrează cu Striger, pentru a înfiinţa cultura trebuie să se intre cu o semănătoare de precizie, cu sistem de ghidare prin satelit, astfel încât aceasta să plaseze sămânţa exact în benzile făcute de utilaj. „Tehnologia strip-till începe să fie adoptată din ce în ce mai mult şi de fermierii europeni”, a precizat Dan Gâdea, specialist de produs Ipso. Folosind această tehnologie, doar 20% din suprafaţa terenului este lucrată, ceea ce duce la o economie semnificativă de combustibil.

Buncăr frontal pentru lăţimi de lucru mai mari

Din gama semănătorilor de păioase pneumatice au fost descrise modelele Venta LC, Venta BTF şi Venta NCR. Au fost prezentate două sisteme de semănat, unul cu discuri şi celalalt cu patină. Cele trei modele sunt echipate cu grape rotative. Noutatea este aceea că pe semănătoarea Venta BTF buncărul este frontal. La Venta LC, capacitatea buncărului este de 1.200 de litri, pe când la Venta BTF poate fi de până la 2.000 litri. „Buncărul frontal ajută la o distribuţie mult mai bună a greutăţii pe tractor, ceea ce ne permite să folosim o bară de semănat cu o lăţime de lucru mult mai mare. La această variantă lăţimea este de 5 m. Buncărul frontal poatefi folosit atât la semănătoarea de păioase, cât şi la cea de prăşitoare. Pentru amplasarea buncărului în faţa tractorului ai nevoie de tiranţi frontali, ceea ce îl face să fie o variantă mai scumpă. Cu toate aceste, este o soluţie care va prinde”, a spus dl Gâdea. Evenimentul din Republica Cehă organizat de compania Kuhn face parte dintr-un tur denumit Seedliner. În cadrul acestuia, pe lângă utilajul Striger şi semănătorile pneumatice din gama Venta, au mai fost prezentate: grapa cu discuri Optimer, cultivatorul Cultimer, plugul Multi-Master 122, grapa cu discuri Discover, semănătorile mecanice Premia, Integra şi Sitera, semănătoarea modulară Moduliner, semănătorile de păioase pneumatice Megant, Speedliner şi maşina de semănat Maxima. În numărul următor al revistei vom prezenta câteva dintre utilajele amintite.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE