REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii de aplicare a tratamentelor fitosanitare

15/6/2020

0 Comments

 
Picture
În cea de-a doua zi de prezentări realizate de DLG InterMarketing, organizatorul AgriPlanta - RomAgroTec 2020 în mediul online, tematica abordată a fost tehnica de aplicare a tratamentelor fitosanitare şi noutăţile pe care companiile furnizoare de maşini de erbicidat le au în portofoliul din acest an şi pe care le-ar fi prezentat în standurile special amenajate de către organizatori.
Ovidiu Ranta, conf. dr. ing în cadrul USAMV Cluj-Napoca şi consultant tehnic al DLG InterMarketing, i-a invitat pe reprezentanţii firmelor AgroConcept, Amazone, Horsch şi Topzon să ofere mai multe informaţii legate de acest subiect. De-a lungul timpului, maşinile folosite la aplicarea tratamentelor fitosanitare au cunoscut un progres deosebit, fapt ce a contribuit la aplicarea precisă a soluţiei chimice şi la limitarea efectelor poluante asupra mediului. Profesorul Ranta a făcut precizarea că în momentul de faţă presiunea socială faţă de chimizarea agriculturii este una imensă. „Încercăm acum, pe lângă prezentarea tehnicilor inovative şi prietenoase cu mediul, să facem cunoscut opiniei publice faptul că tratamentele chimice ale culturilor agricole sunt importante şi, dacă s-ar renunţa la ele, omenirea s-ar confrunta cu un mare deficit de hrană. Discutăm de fitomedicină, iar tratamentele fitosanitare trebuie efectuate în siguranţă pentru că vorbim despre modul în care distribuim medicamente pentru plante, iar acestea trebuie să fie în doze exacte şi la momente propice pentru a avea efectul scontat şi pentru a reduce la minimum impactul negativ asupra mediului.“ La fiecare ediţie a târgului de la Fundulea s-a organizat un poligon special pentru efectuarea de demonstraţii cu tehnica modernă pentru aplicarea produselor de protecţia plantelor, urmărindu-se diferite performanţe ale maşinilor, precum stabilitatea rampelor pe teren denivelat - un element deosebit de important în asigurarea unei calităţi ridicate şi distribuţiei uniforme a tratamentului, utilitatea anumitor funcţii, precum Section Control, sistemele automate de conducere prin satelit, de monitorizare a parametrilor de lucru şi de funcţionare a maşinilor. Toate aceste informaţii obţinute în cadrul demonstraţiilor reprezintă un instrument util pentru fermierii interesaţi de achiziţia unor astfel de maşini agricole.

Performanţă prin inovaţie

Bogdan Ciobanu, product manager AgroConcept 

„AgroConcept este importator exclusiv al utilajelor Kverneland în România, iar noutăţile pe care le prezentăm sunt maşinile de erbicidat din gama iXtrack T3 şi maşina autopropulsată Kverneland iXdrive. Maşina de erbicidat din gama iXtrack T3 este concepută conform cerinţelor fermierilor. Are o lungime redusă, centru de greutate jos şi un design compact pentru a asigura viteze mari de lucru şi de transport, în condiţii de siguranţă. Dispune de un sistem integrat, neavând conducte şi cabluri la vedere care pot fi lovite sau agăţate. Este un concept nou de maşină, la care s-a luat în calcul şi cantitatea de soluţie reziduală, în speţă cantitatea de lichid care rămâne în maşină după ce aceasta se goleşte complet. Raportat la celelalte modele existente pe piaţă, maşina reţine una dintre cele mai mici cantităţi de soluţie reziduală, de maximum 20 de litri, cantitate ce include şi lichidul rezidual din rampă. Dispune de o rampă de erbicidat prinsă pe un sistem tip paralelogram, care asigură stabilitate crescută şi o mişcare verticală limitată. Este disponibilă în lăţimi de lucru de la 18 până la 40 m, cu două tipuri de rampe: din oţel, cu lăţimi cuprinse între 18 şi 40 m; din aluminiu, cu lăţimi de lucru de până la 33 m. Ambele rampe sunt concepute cu un sistem de duze integrate, acestea fiind amplasate în interiorul rampei, pentru o protecţie ridicată a acestora. Pentru că la o maşină de erbicidat stabilitatea are un rol important (ca şi viteza de deplasare mai mare în câmp), maşinile pot fi echipate cu radere care să menţină garda la sol. Toate maşinile sunt echipate cu pompe cu membrană şi piston, cu un debit de până la 520 l/m. Capacitatea bazinului la gama iXtrack T3 este de 3.200 l, la iXtrack T4 de 4.600 l şi la iXtrack T6 este de 7.600 l. Maşinile dispun de punte viratoare, adică toate roţile maşinii urmăresc urmele tractorului, iar ecartamentele maşinilor se pot regla de la 1,5 până la 2,25 m. Toate maşinile sunt echipate cu terminale ISOBUS, comunicând direct cu monitorul tractorului sau cu ajutorul terminalului Tellus, unde toate funcţiile sunt intuitive şi meniul este în limba română. Controlul maşinii se face cu ajutorul unui joystick. Pentru uşurinţă în utilizare, există inclusiv funcţia de umplere parţială a maşinii, dacă se doreşte. Spălarea maşinii se poate face semiautomat sau complet automat.

În privinţa maşinilor de erbicidat autopropulsate Kverneland iXdrive, acestea pot fi echipate cu bazine de până la 6.000 
e litri, au garda la sol de 1,7 m, rampe cu lăţimi de lucru de până la 40 m şi motor de până la 300 CP. Sunt echipate cu radere de urmărire a gărzii la sol, asigurând o stabilitate crescută a rampei de erbicidat. Cabinele sunt presurizate, foarte bine insonorizate, asigurând confort sporit operatorului. Maşina poate să lucreze în câmp cu viteza de 20 km/h. Toate maşinile de erbicidat Kverneland dispun de control automat al secţiunilor, fie pe secţiune, fie pe fiecare duză în parte.“

Andrei Ovidiu, manager zonal Amazone România 

„Amazone are o experienţă de peste 50 de ani în tehnica pentru protecţia plantelor, iar pe segmentul de maşini autopropulsate a început în anul 1996, când lansează pe piaţă primul model de acest gen. Cei 24 de ani au adus şase generaţii de maşini de erbicidat autopropulsate, asupra cărora s-au adus îmbunătăţiri continue în ceea ce priveşte performanţa şi fiabilitatea. Modelul Pantera 4503 face parte din cea de-a 6-a generaţie de maşini de erbicidat autopropulsate şi are în echipare cabina Claas Vista, ca urmare a parteneriatului pe care Amazone îl are cu compania Claas, această cabină asigurând o vizibilitate foarte bună. Are un ecartament reglabil hidraulic continuu din 5 în 5 cm. Este echipată cu un motor Deutz în 6 cilindri, asigurând 218 CP. Capacitatea rezervorului este de 4.500 de litri nominal, dispune de un sistem de umplere rapidă cu un debit de 500 l/min., ceea ce face să avem nevoie de doar 8 minute pentru a umple rezervorul. Lăţimea de lucru a rampelor variază de la 21 până la 40 m la varianta L2 şi de la 21 până la 36 m la varianta L3, ce constituie ultima generaţie de rampe Amazone şi pe care am fi prezentat-o la târg. Noua rampă are mai puţine puncte supuse uzurii şi o fiabilitate mult mai bună. Viteza de lucru ce se poate atinge cu această maşină este de până la 20 km/oră. Un alt avantaj al maşinii este că virează cu toate cele 4 roţi - în 4,5 m poate să facă o întoarcere completă, ceea ce înseamnă că este o maşină practică.“

Ciprian Ion, reprezentant Horsch România

„Din gama Leeb AX prezentăm sprayerul tractat Leeb 4 AX, ce are un sistem nou de stabilizare a lăncii - cu ajutorul a doi cilindri pneumatici şi prindere într-un singur punct. Acest sistem permite lucrul la o înălţime de până la 25 cm faţă de sol sau plantă. Din gama maşinilor de erbicidat tractate face parte şi binecunoscuta gamă Leeb LT, echipată cu bazine de 4, 5 şi 6 mii de litri, noutatea fiind lancea care poate atinge lăţimi de lucru de până la 45 m. Gama Leeb GS dispune de bazin din inox cu o capacitate de 6, 7, 8 mii litri şi lănci cu lăţimi de lucru de până la 45 m. O altă noutate, prezentată anul trecut în premieră la Hanovra, este sprayerul tractat cu dublă axă, cu rezervor de 12 mii de litri, lancea având lungimi de până la 45 m. Avem două variante de maşini de erbicidat autopropulsate, Leeb PT 6300 şi Leeb PT 6800, cu bazin de 6 mii de litri, respectiv 8 mii de litri, lancea având până la 45 m lăţime de lucru. Anul viitor va fi prezentat un nou model de maşină autopropulsată, cu garda la sol de 1,50 m, care poate să ajungă până la 2 m. În momentul de faţă este în teste şi cel mai probabil anul viitor va fi lansată pe piaţă.

Toate cele trei fabrici din Germania rulează la capacitate maximă, pandemia nu a afectat activitatea şi ne bucurăm că anul trecut a fost inaugurată o linie pentru asamblarea utilajelor pentru protecţia plantelor, ea funcţionând la capacitate maximă. Se lucrează şi la un sprayer purtat care probabil va fi disponibil anul viitor. Produsele Horsch se adresează fermierilor mici, medii, dar şi celor foarte mari.”

Adrian Mocanu, director de vânzări Topzon

„Din anul 2017, din portofoliul nostru fac parte şi produsele fabricate de compania Lechler din Germania, care are o tradiţie de peste 135 de ani în producerea de duze. Consider că pentru succesul tratamentelor fitosanitare sunt importante patru aspecte: performanţa maşinii, substanţele folosite, alegerea duzelor şi cunoştinţele fermierilor. La efectuarea tratamentelor de protecţie trebuie să ţinem seama de condiţiile climatice, de viteza vântului şi trebuie redusă deriva în mod semnificativ, iar aceasta se poate realiza prin cunoaşterea tehnicilor de aplicare, prin folosirea de maşini moderne, planificarea şi execuţia optimă a tratamentelor. Oferim duze patentate - medaliate cu argint la Hanovra în 2015 -, cu jet dublu, care permit fermierilor să efectueze tratamente chiar şi atunci când condiţiile climatice nu sunt favorabile, când vântul suflă cu o viteză de peste 7-10 m/sec.

În portofoliu avem şi duze care pot fi montate pe maşinile de tratamente fitosanitare în vederea aplicării fertilizanţilor lichizi. Pentru aplicarea acestora în etapa de creştere avansată a plantelor avem un sistem flexibil de fertilizare cu cinci orificii. Selectarea ratei la hectar se face cu ajutorul discurilor de dozare, nu creează fitotoxicitate plantelor şi asigură o distribuţie excelentă a fertilizanţilor. Prin administrarea îngrăşămintelor lichide se obţin o serie de beneficii tehnice, agronomice şi ecologice.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE