REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii de cultură pentru culturile duble

1/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Tehnologia de cultivare a culturilor duble este în mare parte, asemănătoare cu tehnologia de cultură a plantelor cultivate în cultura principală. Cultura dublă este, conform definiției sale, acea plantă agricolă care urmează a fi cultivată după o cultură agricolă recoltată în primăvară sau în primele luni ale verii.
​Condiția ca aceste culturi duble să reușească o reprezintă prezența și posibilitatea de irigare a acestor culturi. Fără irigare, aceste culturi nu ajung la maturitate sau pe parcursul vegetației, nu parcurg toate etapele de dezvoltare ale plantei. De fapt, cultivarea culturilor duble reprezintă valorificarea la maximum a condițiilor pedo-climatice și a potențialului productiv al ecosistemului.
Pentru o valorificare superioară a terenului agricol, culturile duble se cultivă după plantele agricole care eliberează devreme terenul. Aceste culturi pot fi cerealele de toamnă (grâu și orz de toamnă) și culturile de mazăre sau rapiță.
Este foarte important pentru reușita culturilor duble ca acestea să fie semănate în epoca optimă, care începe cu data calendaristică de 1 iunie și trebuie să se termine cel mai târziu, maxim, pe 15 iulie, dar de preferat este să nu se depășească prima decadă a lunii iulie.
Este recomandat, mai ales pentru partea de sud a Câmpiei Române, ca aceste culturi să fie cultivate în sistem irigat, pentru ca răsărirea să se facă în cel mai scurt timp după semănat.
 
Cultura dublă de porumb
Asolamentul - cele mai bune premergătoare pentru cultura dublă de porumb sunt cerealele de toamnă, mazărea și rapița. Amplasarea culturilor duble de porumb trebuie să se facă pe terenurile irigate, în zonele mai umede și pe solurile cu aport freatic.
Cultura succesivă de porumb se poate realiza atât pentru masa verde, cât și pentru siloz.
Ca element al tehnologiei de cultură, se recomandă tăierea plantei premergătoare cât mai de sus, astfel încât cantitatea de resturi vegetale care rezultă în urma combinei să nu fie mare. Semănatul se va face direct în miriște. Această metodă este cea mai eficientă din multe puncte de vedere, și anume, scurtează timpul de pregătire a terenului semănat, ceea ce grăbește puternic și răsărirea, ceea ce este și mai important, este faptul că se conservă apa existentă în sol, astfel încât plantele răsărite să beneficieze la maximum de aportul freatic, scade puternic riscul de îmburuienare.
Dacă terenul este puternic îmburuienat sau în urma recoltării culturii principale, a rezultat o cantitate mare de resturi vegetale, se recomandă a face o ”dezmiriștire” prin trecerea cu discul greu. Această lucrare face posibilă conservarea unei cantități mai mari de apă în sol.
Nu se recomandă folosirea agregatului agricol cu plug pentru efectuarea arăturii de vară.
Semănatul porumbului în cultura dublă se face la adâncimea optimă (4-5 cm), funcție de posibilitatea de a ajunge la stratul de apă, ceea ce oferă o răsărire uniformă. Densitatea ideală la semănat trebuie să fie de 67-80.000 boabe germinabile, funcție de aportul freatic realizat prin irigații/terenuri de baltă, etc. și tehnologia de cultivare aplicată. Se recomandă ca atunci când se poate realiza o tehnologie de vârf, să se semene 80-82.000 boabe germinabile/ha, la care să se adauge un aport de fertilizare cu azot și un număr de udări consistente.
Imediat după semănat este recomandat să se erbicideze solul cu un erbicid total, doza folosită fiind în funcție de mărimea buruienilor. Frecvent se aplică 2,5-3,0 litri (produs comercial pe bază de Glyphosat).
Pentru realizarea unei culturi duble de porumb performante, acolo unde se aplică irigații, se va aplica norma de irigare de 350-400 m3/ha pentru răsărire. Ulterior, în timpul vegetației se pot aplica 4-6 udări, în funcție de necesarul de apă în câmp, cu o normă de udare de 500-700 m3/ha. Dacă există posibilități financiare, se recomandă să se aplice odată cu apa de irigare și 50 kg/ha UAN în 2 reprize (prima la 7-8 frunze și a doua înainte de apariția paniculului), ținându-se cont de maturitatea porumbului și timpul rămas până la data recoltării, astfel încât porumbul să poată ajunge la maturitatea fenologică în timp util.
Erbicidarea culturii duble de porumb trebuie făcută cu produse postemergente care să combată principalele buruieni, dar mai ales costreiul din rizomi (buruiana problemă a acestor culturi).
Reușita culturii duble de porumb o reprezintă însă și alegerea corectă a hibrizilor de porumb cultivați. Se recomandă a se folosi hibrizi de porumb extratimpurii, cu potențial ridicat de producție și caractere agronomice puternice. Perioada de vegetație nu trebuie să fie mai mare de 110 zile. Există în portofoliul de hibrizi de porumb pentru România, asemenea creații genetice, care prezintă o toleranță foarte bună la secetă și arșiță.
 
Cultura dublă de floarea-soarelui
În ultimii ani, condițiile pedo-climatice din România și noile creații genetice (hibrizii) de floarea-soarelui au demonstrat că în unele zone ale țării se pot cultiva și în cultură dublă. Rezultate foarte bune s-au obținut când floarea-soarelui a fost cultivată după culturile de grâu și orz de toamnă. Aceasta constituie o variantă de producție care nu presupune cheltuieli mari (400-500 kg/ha producție de floarea-soarelui acoperă aceste cheltuieli), profitul fiind pe la un minim de 1000 kg/ha.
Pentru a fi profitabilă, cultura dublă de floarea-soarelui presupune următoarele cerințe:
- alegerea corectă a hibridului de floarea-soarelui ce va fi cultivat. În ultima perioadă s-au afirmat în producție doi hibrizi deosebiți din tehnologia ExpressSun: P64LE137 și P64E25, care datorită timpurității și a productivității în condiții speciale (secetă și arșiță) s-au afirmat pe piața românească. Trebuie amintit faptul că avantajul folosirii tehnologiei Express, este acela că se combate un spectru mare de buruieni, stresul pentru cultură este aproape zero, fără să adăugăm și de faptul că nu există remanență;
- pregătirea superficială a solului - și în cazul culturii duble de floarea-soarelui, cel mai corect semănat al culturii se face direct în miriște, urmat de aplicarea unui erbicid total. Gama de semănători a avansat foarte mult, iar cele mai performante semănători sunt capabile să semene în miriște foarte ușor. Nu este indicată ARĂTURA pentru cultura de floarea-soarelui, cultivată în cultura dublă;
- fertilizarea se va face doar odată cu semănatul, aplicând 100 kg de azotat de amoniu, sau îngrășăminte de tipul 20:20:0, care sunt suficiente pentru ca floarea-soarelui să parcurgă primele faze de vegetație;
- menținerea terenului curat de buruieni - se poate face ușor prin aplicarea unor erbicide (de exemplu: erbicidul Express) și, dacă este nevoie, și a unui graminicid.
- recoltarea culturii duble de floarea-soarelui se va face imediat după data de 01 octombrie, asigurându-se producții de floarea-soarelui de 1,2 - 1,5 t/ha. Aceasta oferă posibilitatea fermierilor să însămânțeze imediat după recoltarea acestor culturi, grâu sau orz de toamnă în condiții foarte bune.
De asemenea, este important pentru reușita culturii de floarea-soarelui în cultura dublă folosirea hibrizilor Linoleici față de hibrizii Hight Oleici.
Principalele avantaje pe care le prezintă hibrizii de floarea-soarelui Linoleici Express sunt: stabilitatea și adaptabilitatea în condiții diferite de cultură (arșiță, secetă etc); productivitate superioară (mai ales în anii secetoși); preț corect; desfacere a producției asigurată; distanțele de izolare față de vecinii producători de sămânță de floarea-soarelui trebuie respectate; cost mai redus pe hectar; prețul stabilit anterior nu depinde de analizele uleiului obținut din floarea-soarelui cultivată în sistem dublu.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE