REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii de fertilizare aplicate la cultura de porumb

22/1/2012

1 Comment

 
Tehnologii de fertilizare aplicate la cultura de porumb - Agrimedia.ro
_Pentru mulţi fermieri, porumbul a fost una dintre cele mai rentabile culturi agricole din anul trecut.
Dintre factorii care au contribuit la obţinerea de rezultate bune putem aminti condiţiile climatice favorabile, caracteristicile productive ale anumitor hibrizi, dar şi aplicarea acelor elemente tehnologice cu impact semnifi cativ asupra producţiei. Un astfel de factor tehnologic îl constituie fertilizarea.

Reprezentantul zonal al firmei de îngrăşăminte chimice Timac Agro, dna Nicoleta Banu, a cules câteva informaţii legate de tehnologia de fertilizare aplicată de trei fermieri din diferite judeţe ale ţării, iar schema de fertilizare aleasă de unul dintre aceştia i-a adus un spor de producţie de 2 tone la unitatea de suprafaţă. În judeţul Argeş, localitatea Căteasca, dl Florin Velcescu, administratorul societăţii II Velcescu, administrează o suprafaţă totală de 130 de hectare. În anul agricol 2010-2011, cultura de porumb a avut o pondere de 75%. În zona Răteşti, pe un sol aluvionar, a urmărit evoluţia culturii şi producţia obţinută cu două scheme de fertilizare. Pe o parte din solă a aplicat localizat, o dată cu semănatul, Timasprint (21-12-0 + ME) în doză de 240 kg/ha, iar pe cealaltă suprafaţă din solă a folosit un produs Azomureş (27-13,5-0), în aceeaşi doză de 240 kg/ha. Semănatul s-a efectuat în jurul datei de 12 aprilie.

“În această solă am avut hibridul Pioneer PR 37 N01. Am observat că porumbul fertilizat cu Timasprint a avut o înrădăcinare mai bună, plantele au fost mai viguroase, cu frunze de un verde mult mai intens în comparaţie cu celălalt fertilizant. La praşilă, am mai aplicat 220-230 kg/ha azotat de amoniu pe toată suprafaţa. În faza de 5-6 frunze, o dată cu erbicidarea, am aplicat şi 2,5 kg/ha foliar de tipul 20-20-20 şi 300 ml Atonik. Chiar dacă plantele au format doi ştiuleţi, din cauza lipsei apei, la maturitate a ajuns numai unul. De pe suprafaţa fertilizată cu Timasprint am recoltat 9,9 t/ha, cu 600 kg/ha mai mult decât de pe suprafaţa fertilizată cu 27-13,5-0. În zona Costeşti, pe o suprafaţă de 41 ha, am realizat arătura în primăvară, au venit ploile şi nu am mai putut semăna decât în jurul datei de 27 mai. Aici am avut hibrizii Pioneer PR 37 Y12 şi Realli de la Caussade Semences. O dată cu semănatul, am aplicat 27-13,5-0, în doză de 240 kg/ha, iar la prima praşilă, Nitrocalcar, în doză de 220 kg/ha. În faza de 5-6 frunze am aplicat biostimulatorul Oris, în doză de 4 l/ha. Chiar dacă am semănat atât de târziu, iar din august nu a mai plouat, am obţinut o producţie de 7 t/ha, faţă de alţi vecini care au obţinut cu aceeaşi tehnologie numai 5,5 t/ha. Am observat că datorită biostimulatorului Oris, frunzele au fost mult mai verzi, pe o perioadă mai mare de timp, motiv pentru care plantele au putut absorbi mai bine elementele nutritive aplicate la sol.”

În judeţul Ialomiţa, dl Adrian Militon, administrator al SC Adpet SRL, lucrează o suprafaţă de 185 de hectare, iar structura de culturi practicată anul trecut a fost următoarea: 40 ha grâu, 3 ha mazăre, 7 ha lucernă, 50 ha porumb şi 30 ha floarea-soarelui. „La cultura de porumb, hibridul Pioneer Y 12, cu 100 kg/ha azotat de amoniu aplicat la praşilă şi biostimulatorul Fertileader Oris în faza de 6 frunze, am obţinut o producţie de 11 t/ha, faţă de 9 t/ ha de pe sola unde nu am aplicat Oris.” În ceea ce priveşte pregătirea terenului, s-a arat din toamnă, iar în primăvară s-a discuit şi s-a folosit combinatorul. Semănatul s-a realizat în perioada 1-10 aprilie, iar erbicidarea, înainte de răsărirea plantelor. „Am observant că plantele aveau o creştere mult mai accentuată, fenomen sesizat cam la 1 m înălţime a acestora, iar la recoltare am văzut că ştiuleţii aveau mai multe boabe.”

O altă opinie privitoare la tehnologia de fertilizare aplicată în lanul de porumb este cea a dlui Gheorghiţă Bratu, administrator al SC TG Agro SRL din judeţul Brăila. Suprafaţa fermei în 2011 a fost de 370 ha, iar acum a ajuns la 550 ha. Cele 370 ha au fost cultivate cu porumb (150 ha) şi floarea-soarelui (220 ha). „Pe 100 ha porumb, hibrizi Dekalb de la Monsanto DK 4490 şi DK 440, după teren arat şi pregătit în primăvară şi un semănat întârziat, în jurul datei de 20 aprilie, am aplicat biostimulatorul Fertileader Oris, o dată cu erbicidarea, în faza de 4-6 frunze şi am obţinut un plus de 1 t/ha faţă de sola unde nu am aplicat acest biostimulator, adică 6 t/ha faţă de 5 t/ha. Menţionez că o dată cu semănatul am mai aplicat 100 kg/ha azotat de amoniu.”

Ana MUSTĂŢEA_
1 Comment
Rellutu link
28/2/2013 15:11:58

Felicit pe cei 3 fermieri pentru productiile de porumb ,obtinut la ha intrun an secetos 2012.
Din cele relatate de fermieri ,au folsit diferite cantitati de ingrasaminte chmice la ha ,o data cu semanatul si fazial in vegetatie au avut o crestere de 1 la 2 to porumb la ha .

Speram 2013 sa fie un an mai bun pentru agricultori .

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE