REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii inovative pentru protectia culturilor agricole

15/2/2014

0 Comments

 
Picture
În perioada 14 ianuarie-5 februarie, compania germană BASF a organizat o serie de evenimente în 10 locaţii din ţară. Am fost prezenţi la cel desfăşurat la data de 21 ianuarie în localitatea Bălănoaia, judeţul Giurgiu, în cadrul căruia s-au furnizat informaţii preţioase referitoare la tehnologiile BASF de protecţie pentru culturile de cereale păioase, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui. Interesul vădit pentru astfel de evenimente a fost lesne remarcat prin prezenţa numeroasă a fermierilor care au dat curs invitaţiei firmei.

În cadrul evenimentului, dl MirceaChetrone, director de marketing alBASF România, a dorit să-şi exprime recunoştinţa pe care o are faţă de agricultori, pentru munca pe care aceştia o depun pentru a produce hrană. „Lumea modernă se confruntă cu o cerinţă crescută de produse agricole datorită creşterii populaţiei, a modificărilor nevoilor alimentare. Fermierii trebuie să producă în fiecare an mai mult şi de mai bună calitate, cu resurse limitate. BASF încercă să vină cu soluţii inovative pentru ca producţiile fermierilor români să fie cât mai mari de la un an la altul. România ar putea să producă hrană pentru 80 de milioane de oameni, de patru ori populaţia actuală a ţării. Sunt foarte mulţi agricultori care reuşesc să aducă performanţă în agricultură, care sunt un exemplu pentru noi şi fermierii din celelalte ţări. Am vrea să aducem un gând de recunoştinţă şi apreciere pentru dumneavoastră, agricultori, şi să vă fim alături, să înţelegem mult mai bine care vă sunt nevoile şi vă împlinim aceste nevoi prin soluţiile noastre. Şi să nu uităm: să fii fermier este cea mai importantă meserie din lume”, a afirmat dl Chetrone. Prezentările privind tehnologiile inovative BASF pentru protecţia culturilor agricole, recomandările acestora, precum şi testimonialale mai multor fermieri din diferite zone ale ţării care au folosit produse BASF s-au desfăşurat în format video.

Control superior al bolilor cerealelor păioase

Ana-Maria Pascariu, responsabil cereale păioase şi porumb în cadrul companiei BASF, a afirmat că, în condiţiile pedoclimatice din ţara noastră, cerealele păioase sunt frecvent atacate pe toată perioada de vegetaţie de un complex de boli şi dăunători care au impact negativ asupra stării de sănătate a plantelor, reducând considerabil atât producţia, cât şi calităţile de panificaţie ale acestora. S-a făcut recomandarea unei monitorizări constante a stării de sănătate a culturilor agricole, respectarea programelor de combatere a agenţilor patogeni şi a momentului optim de aplicare a tratamentelor.

Deoarece infecţiile au loc cu mult timp înainte ca simptomele să fie vizibile, este obligatorie efectuarea tratamentelor preventive. BASF oferă soluţii personalizate pentru prevenirea şi combaterea bolilor în funcţie de condiţiile climatice, tipul infestării şi bugetul fiecărui fermier. „Pentru prevenirea apariţiei făinării în culturile de grâu şi orz, se recomandă cultivarea soiurilor tolerante sau cu rezistenţă crescută, respectarea rotaţiei culturilor, strângerea samulastrei, respectarea densităţii optime, fertilizarea echilibrată, evitând aplicarea excesivă a îngrăşămintelor pe bază de azot”, a spus dna Pascariu. Potrivit dlui Chetrone, o dată ce culturile de grâu au fost infestate cu făinare, pagubele înregistrate pot atinge 25-30% şi pot fi cu mult mai însemnate la culturile de orz. Pentru siguranţa producţiei şi o protecţie îndelungată a culturilor de cereale, reprezentantul companiei a recomandat aplicarea produsului Capalo, un fungicid inovator ce conţine trei substanţe active şi o formulare din noua generaţie (stick end stay). Produsul garantează o eficacitate foarte bună împotriva bolilor din culturile de cereale păioase, în special asupra făinării, chiar şi în faza latentă a acesteia, fapt ce asigură o protecţie deosebită încă de la început. De asemenea, septorioza şi ruginile sunt combătute cu succes, asigurând o dezvoltare armonioasă a culturii. „În condiţiile în care optăm pentru aplicarea unui singur tratament, la grâu se va aplica în primăvară până la sfârşitul înfloritului, iar la orz până la înspicat. Capalo se poate include în tehnologia BASF cu două tratamente, în asociere cu alte produse. Recomandăm tratamentul preventiv sau cel târziu la primele simptome de atac, în doză de 1 l/ ha la orz şi 1-1,5 l/ha la grâu”, a menţionat directorul de marketing. În cazul unei tehnologii performante, care, pe lângă protecţia culturii, oferă şi spor de recoltă, BASF recomandă produsul Tango Super. Acesta are un spectru larg de combatere împotriva tuturor bolilor foliare, eficacitate ridicată, este flexibil la aplicare, independent de condiţiile climatice, şi are o activitate îndelungată, mai ales împotriva agentului patogen Septoria. Pentru o tehnologie economică de protecţie, se propune aplicarea fungicidului Duett Ultra, care acţionează sistemic, asigurând un bun control împotriva principalelor boli ce pot afecta cerealele păioase.

Pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului, precum făinarea, septorioza şi fuzarioza, produsul se aplică în doză de 0,5 l/ha. La grâu, momentul optim de aplicare este de la începutul alungirii celui de-al doilea internod până la înspicare, iar la orz, de la începutul alungirii paiului până la faza de burduf. Tehnologia economică cu un singur tratament poate fi o soluţie în anii în care condiţiile climatice nu favorizează infecţiile timpurii şi puternice, sau pentru acele sole în care potenţialul genetic al soiului cultivat nu mai poate fi atins. „Produsul se poate aplica atât în schema economică cu un tratament, cât şi în cea cu două tratamente, după tratamentul iniţial cu Capalo sau Tango Super. Pentru culturile intensive, fertilizate corespunzător, care au ieşit cu bine din iarnă, având o densitate optimă şi un aparat foliar bogat şi unde producţia propusă este de 4 tone/ha, se va alege tehnologia de protecţie bazată pe două tratamente. Aplicarea acestui tip de tehnologie permite şi protejarea ultimelor etaje foliare, inclusiv a frunzei-stindard, asigurând în acest fel producţia”, a afirmat dl Chetrone. Atunci când se doreşte aplicarea celui de-al doilea tratament, BASF recomandă fungicidele Duett Ultra sau Allegro. Cel din urmă asigură o eficacitate puternică împotriva celor mai importante boli la cerealele păioase. Totodată, acesta are şi proprietăţi fiziologice, plantele rămân mai mult timp verzi, cu implicaţii pozitive în creşterea cantităţii şi calităţii recoltei. La grâu, se aplică în doză de 0,75 l/ha, iar la orz de 1 l/ha. Compania BASF caută permanent soluţii pentru combaterea cu succes a agenţilor patogeni care afectează negativ plantele de cultură, prin descoperirea de noi substanţe active, cu mod de acţiune diferit, astfel încât să se asigure o protecţie eficientă a culturilor agricole.

Produse pentru reuşita culturii de rapiţă

Pentru combaterea buruienilor anuale dicotiledonate şi unele monocotiledonate din culturile de rapiţă, se poate opta pentru cultivarea hibrizilor Clearfield toleranţi la erbicidul Cleranda. Printr-o singură aplicare, produsul combate buruienile amintite şi, de asemenea, distruge samulastra de grâu şi orz aflată în stadii timpurii de dezvoltare. Erbicidul se aplică postemergent timpuriu, în momentul în care buruienile dicotiledonate anuale sunt în faza de 2-4 frunze, iar cele monocotiledonate, inclusiv samulastra, sunt în faza de 1-3 frunze, până la înfrăţire. Cultura trebuie să fie în faza de cotiledoane dezvoltate până la a opta frunză. Doza recomandată este de 2 l/ha, împreună cu adjuvantul Dash în doză de 1 l/ha. În opinia agricultorului Cosma Mănoiu, tehnologia de producţie Clearfield asigură obţinerea unor producţii mai mari şi mai curate. „Printre principalele buruieni-problemă cu care ne confruntăm se numără, în mod special, turiţa, care este dominantă în zonă. În momentul recoltării cu combina, aceasta se separă foarte greu, pentru că seminţele au proprietăţi asemănătoare cu cele de rapiţă şi astfel se măreşte procentul de corpuri străine din recolta de rapiţă. Faptul că obţinem o producţie mai mare şi mai curată compensează preţul erbicidului Cleranda.” În cazul rapiţei convenţionale, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi monocotiledonate anuale se poate aplica erbicidul Butisan 400 SC. Se aplică preemergent, în doză de 1,5-2 l/ha, şi postemergent timpuriu, în doză de 2-2,5 l/ha, când buruienile au până la două frunze.

Produsul nu se aplică în momentul răsăririi rapiţei. „Butisan reprezintă o soluţie optimă pentru câmpurile cu infestare moderată cu dicotiledonate anuale şi monocotiledonate anuale”, a afirmat dl Liviu Chira, Oilseeds Crop Manager BASF. Pentru combaterea samulastrei de cereale din culturile de rapiţă convenţională, dna Cristina Bunescu, director tehnic BASF, a recomandat aplicarea produsului Startos Ultra - un graminicid foarte eficient, ce combate inclusiv costreiul din rizomi. „Una dintre problemele cu care se confruntă fermierii la cultura de rapiţă o reprezintă pierderile de peste iarnă. De asemenea, atacul de Phoma din toamnă este extrem de periculos pentru că poate genera ruperea tulpinii plantelor atacate. La începutul primăverii, principalele probleme pe care trebuie să le preîntâmpinăm sunt atacul bolilor şi reducerea pierderilor generate de căderea rapiţei, printr-o ramificare optimă a plantelor”, a afirmat dl Chetrone. O soluţie în acest sens o reprezintă produsul Caramba Turbo, care are efect fungicid, dar şi de regulator de creştere. Pentru creşterea rezistenţei plantelor la iernare, se aplică în toamnă, când rapiţa are 4-6 frunze, maximum 8, în doză de 0,7 l/ha. Pentru combaterea bolilor, precum putregaiurile, alternarioza şi făinarea, se aplică 1-2 tratamente, primăvara-vara, până la faza de buton galben, în doză de 1 l/ha.

„Folosesc acest fungicid în toamnă, la cultura de rapiţă, pentru că îmi oferă posibilitatea de a combate bolile şi pe de altă parte este şi un regulator de creştere. Se poate aplica la o temperatură de peste 5 grade Celsius, pe când alt produs din categoria azolilor se aplică la temperaturi de peste 15 grade Celsius”, a susţinut dl Ivan Fedot, administratorul societăţii Transmeteorit SRL. În partea a doua a perioadei de vegetaţie, preocupările fermierilor sunt legate de menţinerea sănătoasă a culturii. Sclerotinia sau putregaiul alb este una dintre cele mai păgubitoare boli ce poate genera căderea plantelor de rapiţă, respectiv distrugerea silicvelor şi pierderi mari de recoltă. „În perioada premergătoare recoltei, cea mai mare problemă o reprezintă dehiscenţa silicvelor. Tendinţa silicvelor mature de a se deschide poate provoca pierdereri de 10-12%”, a precizat dna Cristina Bunescu, director tehnic. Potrivit specialiştilor BASF, tratamentul cu Pictor reduce desfacerea silicvelor cu până la 30%. Este un produs fungicid, are o acţiune sistemică şi translaminară şi puternice efecte fiziologice, reducând stresul cauzat de factorii climatici şi maturarea prematură a silicvelor. Produsul se aplică preventiv, în doză de 0,5 l/ ha, de la faza de buton galben până la sfârşitul înfloritului.

Protecţia culturii de floarea-soarelui, indiferent de tehnologia practicată

Tehnologia Clearfield dezvoltată de BASF presupune cultivarea hibrizilor de floarea-soarelui toleranţi la erbicidul Pulsar. În prezent, 13 mari companii de seminţe au decis să dezvolte hibrizi Clearfield, astfel încât astăzi sunt peste 50 de hibrizi de acest tip pe piaţă. Potrivit dlui Mircea Chetrone, caracteristicile optime ale unui erbicid eficient în cultura de floarea-soarelui sunt: combaterea buruienilor printr-o singură trecere, acţiune integrată atât prin frunză, cât şi prin sol, astfel încât să aibă eficacitate şi asupra valurilor noi de buruieni, combaterea buruienilor monocotiledonate, dar şi a celor dicotiledonate, combaterea buruienilor dicotiledonate problemă în postemergenţă şi combaterea tuturor raselor parazitului Orobanche.

Sistemul de producţie Clearfield întruneşte toate caracteristicile de mai sus, întrucât acesta utilizează o combinaţie genetică superioară cu soluţia de erbicidare Pulsar. Produsul se aplică în doză de 1,2 l/ha, în stadiul de 4-8 frunze adevărate ale florii-soarelui. Erbicidul este preluat de plantă atât la nivel foliar, cât şi la nivel radicular, asigurând controlul buruienilor aflate în curs de răsărire. Prin dubla sa acţiune la nivelul frunzelor şi al solului, Pulsar previne chiar şi controlul buruienilor care ar putea răsări ulterior, asigurând un teren liber de buruieni până la recoltare, făcând economii importante de timp şi resurse. Prin spectrul său larg de combatere, Pulsar reprezintă o soluţie viabilă pentru combaterea tuturor raselor de Orobanche, inclusiv a celor noi ce pot apărea pe parcursul perioadei de vegetaţie. Plantele afectate de Orobanche cresc încet şi de cele mai multe ori nu înfloresc, iar controlul este adesea dificil. Fermierul Cătălin Bocârna a afirmat că foloseşte tehnologia Clearfield de 4 ani şi se declară foarte mulţumit deoarece asigură atât combaterea buruienilor din culturile de floarea-soarelui, cât şi a lupoaiei.

Compania BASF a continuat programul de cercetare-dezvoltare a sistemului Clearfield, iar în anul 2000 a iniţiat un sistem eficient de ameliorare menit să producă hibrizi de floarea-soarelui cu toleranţă îmbunătăţită la erbicid, să combată mai eficient buruienile şi să obţină o producţie mai mare, cu conţinut în gluten şi ulei mai ridicate. Noul sistem se numeşte Clearfield Plus şi permite utilizarea unei soluţii de erbicidare mai agresivă pentru că hibrizii de floarea-soarelui au o toleranţă mai crescută la erbicid. În cazul unei tehnologii convenţionale de floarea-soarelui, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale în preemergenţă se poate aplica erbicidul Frontier Forte. O noutate în categoria erbicidelor cu aplicare în preemergenţă o reprezintă produsul Wing P, recomandat în combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi a unor dicotiledonate anuale.

Erbicidul conţine două substanţe active, dimetenamid P şi pendimetalin, şi se foloseşte în doză de 3,5-4 l/ha. Pentru combaterea gramineelor anuale şi a costreiului din rizomi se poate utiliza graminicidului Statos Ultra. „Principalele boli prezente în cultura de floarea-soarelui sunt Phomopsis, Phoma şi Sclerotinia, în anii cu umiditate ridicată adăugându-se Botrytis şi Alternaria. Agenţii de dăunare nu reprezintă singurii factori ce pot afecta producţia. Stresul provocat de factorii biotici sau abiotici pot influenţa negativ recolta. În condiţii de stres, plantele produc etilenă, care conduce la îmbătrânirea prematură, moartea celulară şi deteriorarea plantelor”, a precizat directorul de marketing. Pentru combaterea bolilor, în special a putregaiurilor, şi inhibarea producerii de etilenă se poate utiliza produsul Pictor, începând cu faza de 6-8 frunze şi până la înfloritul deplin. Produsul se poate utiliza în strategia cu un singur tratament sau cu două, în funcţie de presiunea de infecţie a bolii.

Combaterea buruienilor din cultura porumbului şi produse cu puternice efecte fiziologice

Pentru eliminarea competiţiei buruienilor asupra plantelor de cultură se recomandă aplicarea unui erbicid în preemergenţă. Frontier Forte este un erbicid ce combate în totalitate buruienile monocotiledonate anuale, dar şi unele dicotiledonate anuale. Se aplică în doză de 0,8-1,4 l/ha, în funcţie de tipul de sol şi nivelul de infestare. În primăverile secetoase, în solurile cu umiditate insuficientă se recomandă aplicarea erbicidului înaintea semănatului şi încorporarea superficială la 2-5 cm adâncime. „O noutate BASF, cu eficacitate mare în combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene, este erbicidul Callam, pe bază de tritosulfuron şi dicamba. Doza recomandată este de 0,3-0,4 l/ha, în funcţie de gradul de îmburuienare, până în stadiul de 4-6 frunze a culturii”, a spus dl Chetrone. În cazul unei tehnologii intensive, BASF recomandă pachetul Rekord ce conţine erbicidele Kelvin Top, Cambio şi adjuvantul Dash. Acesta reprezintă o soluţie eficientă pentru combaterea tuturor buruienilor printr-o singură aplicare.

Dacă se optează pentru tehnologia cu hibrizi toleranţi la cicloxidim, tehnologie denumită Duo System, se foloseşte postemergent erbicidul Statos Ultra, ce combate buruienile monocotiledonate anuale şi perene, iar doza recomandată este de 1,5-2 l/ha. Compania BASF a dezvoltat produsele din gama AgCelence bazate pe efecte fiziologice unice ce oferă beneficii suplimentare şi seminficative faţă de cele oferite de produsele obişnuite pentru protecţia plantelor: toleranţă mai bună la stres, recolte mai mari şi de calitate superioară. Opera este unul dintre produsele din această gamă, este un fungicid cu puternice efecte fiziologice, care ajută la atingerea potenţialului de producţie al hibrizilor. Potrivit agricultorului Vasile Iacob, sporul de producţie înregistrat ca urmare a folosirii produsului Opera a fost între 800 şi 900 kg/ha.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE