REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii performante pentru protectia livezilor

15/3/2011

0 Comments

 
Picture
Rapănul, făinarea, lepidopterele și bolile de depozit au fost principalele subiecte dezbătute în cadrul seminarului OptiTech organizat de Syngenta, în zilele de 24 și 25 februarie a.c. în județul Covasna. Evenimentul se desfășoară anual și este dedicat exclusiv domeniului de pomicultură, cu scopul de a prezenta cele mai inovatoare și integrate tehnologii de protecție, capabile să asigure creșterea productivității livezilor.


„Am început acest proiect - Forumul de Pomicultură - anul trecut, deoarece dorim să venim cu mai multe informații, viziuni, soluții pentru obținerea unor producții mai mari și de calitate”, a afirmat, la începutul seminarului, dl Florin Nițu, director de produs la Syngenta, în cadrul Diviziei de Protecția plantelor. La acest eveniment, invitat special a fost dl Jan Hoogland, consultant pomicol în cadrul Syngenta International, care a abordat o serie de probleme: programe de combatere a dăunătorilor, constituite pe metode integrate care protejează entomofauna utilă; protecția livezilor împotriva rapănului și făinării; eficacitatea produsului Switch folosit în combaterea bolilor ce se pot manifesta în vegetație și depozit.

Combaterea lepidopterelor
O avertizare făcută de specialiștii de la Syngenta a fost aceea că populațiile de dăunători cresc ca urmare a schimbărilor climatice. „În regiunile sudice, ciclul de viață al lepidopterelor se schimbă către trei generații”, a precizat dl Nițu. Drept urmare, pentru eficiența schemei de tratament trebuie să se țină seama de aceste modificări, de faptul că numărul de produse fitosanitare se reduce, fenomenul de rezistență la insecticide crește, iar nesincronizarea avertizărilor cu apariția dăunătorilor în teren și utilizarea de produse neselective cu entomofauna utilă pot duce la eșecul combaterii eficiente a lepidopterelor. Pentru adaptarea strategiei de combatere, Syngenta recomandă utilizarea capcanelor feromonale, pentru identificarea apariției dăunătorului, folosirea produselor adecvate ciclului de dezvoltare a dăunătorilor, acoperirea cât mai uniformă a plantelor cu insecticid, precum și alternarea claselor chimice. „Dacă în prima generație avem 1% atac, în a doua generație procentul crește la 10%. De aceea este important să tratăm încă din prima generație. Poți combate mai ușor o populație mai mică de dăunători, decât una mai mare. Totodată, la efectuarea tratamentului este important ca produsul ales să corespundă ciclului de dezvoltare a dăunătorilor. De exemplu, se aplică un produs ovicid, cum este Insegar, pentru combaterea ouălor de dăunători, iar momentul de aplicare este atunci când adulții încep să depună ponta”, a afirmat dl Nițu. Există produse care pot combate dăunători aflați în diferite stadii de dezvoltare, cum este, de exemplu, insecticidul Match, care are acțiune ovi-larvicidă. Ovicidele acționează rezidual prin contact înainte de depunerea ouălor, prin contact direct pe ouăle depuse sau combinat. Larvicidele acționează în mod normal asupra larvelor ce se deplasează pe suprafața tratată (contact) sau ingerând produsul din epidermă, când larva începe perforarea activă a fructelor. „Avantajele folosirii larvicidelor sunt acelea că sunt produse ieftine și eficiente, însă există riscul apariției reziduurilor în plante dacă se folosesc prea des”, a mai afirmat directorul de produs. Pentru a înțelege mai bine modul de acțiune a insecticidelor, specialiștii de la Syngenta au prezentat un tabel întocmit pe diferite clase chimice. Piretroizii, de exemplu, nu au acțiune ovicidă, însă combat larvele prin contact și ingestie. Unele substanțe mai noi au efect ovi-larvicid, acționând prin contact (pe larvele neonate ce ies din ouă) și ingestie pe larve. Din această categorie fac parte și insecticidele Affirm și Voliam Targo, pe care Syngenta intenționează să le lanseze pe piață anul viitor.

Produse preparate pe bază de virusuri
Jan Hoogland a vorbit despre schema practicată în Olanda pentru combaterea lepidopterelor, respectiv a viermelui merelor (Cydia pomonella) și moliei pieliței fructelor (Adoxophyes reticulana). „Produsul Insegar oferă prima oportunitate de a combate lepidopterele, iar momentul optim de aplicare este înainte de înflorire. Pentru că există o specie de lepidopteră, cotarii, care prezintă imunitate naturală la acest produs, se mai aplică un insecticid, de exemplu Runner. În a doua și a treia săptămână din luna mai, după scuturatul petalelor, se revine cu Insegar, iar la o săptămână după se aplică celălalt produs. Urmează iar Insegar, după care se aplică produse preparate pe bază de virusuri. Numărul total de produse de protecția plantelor aplicat în livezi este de 18-25, însă din iunie nu se mai aplică produse convenționale, ci doar cele pe bază de virusuri”, a precizat dl Hoogland. În livezile din Olanda nu se practică tratamente de iarnă, iar atacul de acarieni se situează sub pragul economic de dăunare, deoarece se folosesc produse selective cu entomofauna utilă. „Toate insecticidele care omoară entomofauna utilă sunt interzise în Olanda”, a mai spus dl Hoogland. În această țară, cheltuielile de producție înregistrate pe un hectar de livadă de mere se situează în jurul a 2.000 euro, iar producția de mere calitatea I obținută este de 60-70 tone/ha.

Combaterea bolilor de depozit
În opinia dlui Jan Hoogland, bolile de depozit sunt cele mai frustrante pentru cultivatori. „Stochezi fructele, cu speranța că sunt sănătoase, și când deschizi celula vezi că sunt pierderi neașteptate. La o producție estimată de 35 tone/ha și la un grad de atac de 10% în depozit, pierderile pe unitatea de suprafață se situează între 1.000 și 1.500 de euro. De aceea, un control eficient al bolilor de depozit este întotdeauna preferabil”, a precizat specialistul în pomicultură. Un fungicid care combate foarte bine un spectru larg de boli la un număr mare de culturi și care poate fi un instrument puternic și performant în strategia de combatere a bolilor de depozit ale fructelor este Switch. Produsul, omologat anul trecut în România, conține două substanțe active (fludioxonil și cyprodinil) și are dublă acțiune, sistemică și de contact, blocând bolile în locuri diferite ale ciclului de infecție și dezvoltare. Componentele active fludioxonil și cyprodinil combat un spectru larg de boli, precum: Botrytis cinerea, Monilia spp, Gloeosporium spp, Penicillium spp, Nectria spp, Venturia inaequalis, Alternaria spp, Stemphylium spp și Phialophora spp. Switch, aplicat înainte de recoltare, mărește perioada de păstrare a fructelor. Pentru prevenirea apariției formelor rezistente, se recomandă alternarea cu produse din alte grupe chimice, după 2-3 aplicări cu Switch pe sezon. Dacă se optează pentru efectuarea unui singur tratament cu acest produs, acesta se aplică cu o săptămână înainte de recoltare, iar dacă se alege o schemă de două aplicări, acestea se efectuează în săptămânile 3 și 1 înainte de recoltare.

Strategie durabilă și eficientă de combatere a bolilor
Această temă a fost dezbătută pe larg de specialiștii de la Syngenta în cea de-a doua zi a evenimentului, iar bolile descrise au fost rapănul și făinarea la măr. Pentru a întocmi un program optim de combatere a bolilor, este necesar să cunoști cât mai multe informații despre agentul dăunător, despre biologia sa, istoricul livezii, stadiul infecției etc. În cazul rapănului, infecția primară se face prin ascosporii rămași în sol peste iarnă, iar cea secundară prin conidii. Ascosporii ajung pe plante, antrenați fiind de picăturile de apă din precipitații. Infecția depinde nu doar de căderea precipitațiilor pentru a elibera ascosporii, ci și de timpul de umectare a frunzelor. „La temperaturi scăzute, ascosporii au nevoie de circa 20 de ore pentru a produce infecția, iar la temperaturi ridicate aceasta se înregistrează în 5 ore. Sfârșitul lunii martie, începutul lui iunie, este perioada cea mai critică pentru instalarea rapănului. Dacă nu se aplică tratamente în acest interval, până la recoltare se vor înregistra infecții cu conidii”, a precizat dl Jan Hoogland. În livezile din Olanda, în perioada ascosporilor se aplică produse preventive, pe bază de cupru, urmate de cele cu mancozeb/metiram și produsele Captan sau Ditianon. Când se știe că s-a produs infecția, se tratează cu Chorus și Score. Pentru a reduce presiunea de infecție din livadă, dl Hoogland recomandă curățarea zonei de sub pomi și tocarea frunzelor deoarece descompunerea duce la distrugerea miceliului. „Prin tocarea frunzelor, riscul de infecție se reduce. Mulți folosesc foliar uree (5%), în toamnă la scuturarea frunzelor, sau cinamidă calcică, pentru o mai bună descompunere și devitalizare a ascosporilor”, a afirmat specialistul în pomicultură.

Chorus și Score - eficiență împotriva rapănului
În programul de combatere a rapănului, Syngenta recomandă aplicarea produselor Chorus și Score, două fungicide care oferă protecție ridicată, mai ales în perioada critică, când are loc infecția primară. Produsul Chorus cu substanța activă cyprodinil se aplică până la sfârșitul înfloririi și este eficient la temperaturi mai mici de 10°C. Score se aplică după înflorire, la temperaturi de peste 10°C, iar substanța sa activă este difenoconazol. Numărul de tratamente cu fiecare produs este de 3-4/an, după care se recomandă alternarea cu produse din alte grupe chimice decât triazoli sau  anilinopirimidine. Utilizarea în amestec cu parteneri cu acțiune multiplă, precum Bravo, în raport de 1:1, este benefică în caz de presiune ridicată, precum și într-o strategie de protecție pe termen lung. Făinarea diferă complet de rapăn, iar pentru combaterea sa eficientă este necesar să se cunoască următoarele: ciuperca supraviețuiește peste iarnă pe plante (muguri), nu are nevoie de apă pentru sporulare, se dezvoltă pe suprafața frunzei, frunzele noi și cele tinere sunt sensibile la atac. Are o perioadă scurtă de incubare (3-5 zile), se înregistrează mai multe generații într-un interval scurt de timp, germinarea sporilor se face la temperatura de 20-22°C și umiditatea atmosferică de peste 70%. Infecția pe fructe se face imediat după scuturatul petalelor, iar mugurii infectați sunt mai sensibili la îngheț. Reducerea presiunii de infecție în livadă se poate face prin eliminarea lăstarilor infectați, tăiatul bun în iarnă pentru „pomi deschiși” și utilizarea de regulatori de creștere. Toate aceste acțiuni pot ajuta la reducerea infecției, dar nu garantează combaterea definitivă a bolii. Pentru combaterea chimică a făinării, specialiștii Syngenta recomandă folosirea produsului Topas, aplicat la începutul dezvoltării bolii, în doză de 0,3 l/ha. La sfârșitul celor două zile de seminar, pomicultorii au propus o serie de subiecte, care să fie dezbătute de specialiștii Syngenta în cadrul OptiTech 2012. Acestea au fost: combaterea moniliozei la sâmburoase; răritul chimic; rolul adjuvanților, strategii pentru combaterea bășicării la piersic; combaterea rozătoarelor; descrierea noilor produse chimice; organizarea producătorilor în diferite țări.
Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE