REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii Syngenta pentru culturi de succes

15/12/2014

0 Comments

 
Picture
În perioada 19-27 noiembrie a.c., compania Syngenta a organizat în trei locaţii din ţară, respectiv Sinaia, Iaşi şi Oradea, seria evenimentelor dedicate tehnologiilor de cultură şi protecţiei plantelor pentru floarea-soarelui, porumb şi cereale. Au fost organizate patru manifestări - summituri -, în cadrul cărora fermierii au avut ocazia să afle care sunt noile varietăţi genetice ale companiei, precum şi produsele inovative destinate protecţiei plantelor de cultură mare. Totodată, agricultorii au primit şi câteva recomandări tehnologice pentru a se asigura de reuşita culturilor agricole.
„Syngenta este o companie bazată pe cercetare şi inovaţie, care alocă anual acestei activităţi 1,4 mld. dolari. 30% din costurile pentru aducerea pe piaţă a unei molecule nou descoperite sunt îndreptate către studiile care privesc siguranţa produselor pe care le comercializăm“, a declarat dl Andrei Măruţescu, directorul de comunicare şi relaţii publice. „Vom continua să inovăm şi să dezvoltăm produse pe care să le folosiţi în fermele dumneavoastră“, a spus dl Iulian Niţu, director de marketing al Syngenta, în deschiderea evenimentului din 19 noiembrie.

Avantajele semănatului timpuriu la porumb

La cultura de porumb, compania deţine 19 hibrizi, din grupe de maturitate de la FAO 170 până la FAO 490. În cadrul simpozionului, dl Ionuţ Nae, manager de produs al companiei pentru această cultură, a subliniat importanţa cultivării hibrizilor timpurii Syngenta, deoarece experienţele din câmp, efectuate în mai multe zone din ţară, au evidenţiat faptul că aceştia asigură un spor de producţie mai ridicat faţă de varietăţile-martori. S-au realizat mai multe teste, pe diferite epoci de semănat (30 martie, 10 aprilie, 26 aprilie şi 3 mai), iar majoritatea hibrizilor care au fost însămânţaţi în jurul datei de 30 martie, când în sol se înregistrează temperatura de 6-7 grade Celsius, timp de trei zile consecutiv, au asigurat un plus de recoltă.

În afară de productivitatea mărită, semănatul timpuriu asigură o serie de beneficii, precum: eficacitate ridicată la erbicidarea în preemergenţă, datorată unei mai bune mărunţiri a patului germinativ şi a terenului mult mai reavăn la momentul aplicării; un start rapid şi un grad de uniformitate ridicat, deoarece plantele se dezvoltă repede şi inhibă apariţia buruienilor; o polenizare mai bună, deoarece înflorirea are loc la începutul lunii iunie, când arşiţa nu este pe deplin instalată; recoltarea timpurie şi eliberarea mai devreme a terenului agricol, precum şi reducerea sau eliminarea costurilor cu uscarea producţiei pentru aducerea acesteia la umiditatea optimă de păstrare. Hibrizii de porumb din grupele timpurii de maturitate cu cele mai bune rezultate sunt încadraţi în proiectul 3P dezvoltat de compania Syngenta: precocitate, productivitate şi profitabilitate. Din această categorie fac parte NK-Olympic, NK-Kansas, NK-Thermo şi SY-Ulises.

„Compania Syngenta s-a axat cu genetica pe grupa hibrizilor foarte timpurii. Prin cultivarea lor, la condiţiile pedoclimatice din România, putem spune că riscurile privind nereuşita culturii de porumb sunt minime“, a afirmat dl Nae. Noutăţile genetice pentru campania de primăvară 2015 sunt hibrizii SY-Arioso şi SY-Batanga. Primul face parte din grupa FAO 280, asigură o productivitate excelentă, stabilitate în producţii şi o toleranţă foarte bună la factorii de stres termic şi hidric. Hibridul se adaptează tuturor tipurilor de condiţii pedoclimatice şi agrotehnice şi pierde rapid apa din bob. SY-Batanga este un hibrid semitimpuriu, din grupa FAO 320, cu o adaptabilitate ridicată la diferite condiţii de cultură, care răspunde favorabil în condiţii minime-medii de tehnologie, pierde rapid apa din bob şi prezintă toleranţă la factorii de stres termic şi hidric. Valorifică excelent resursele disponibile, adaptându-se cu uşurinţă tuturor zonelor de cultură a porumbului, în special zonelor mai puţin favorabile.

Combaterea eficientă a buruienilor

În vederea asigurării unei stări fitosanitare bune a culturii de porumb în vegetaţie, compania Syngenta prezintă mai multe soluţii de distrugere a buruienilor, având în acest sens în portofoliu 12 erbicide, iar pentru combaterea dăunătorilor specifici produsele Force şi Karate Zeon. Despre operaţia de erbicidare la cultura de porumb a vorbit dl Nicolae Chilafu, reprezentant vânzări al companiei. Acesta le-a vorbit agricultorilor prezenţi în sală despre importanţa erbicidării în preemergenţă şi le-a amintit că, în condiţiile acestui an, foarte mulţi fermieri au văzut efectul negativ al lipsei de acţiune în perioada cuprinsă între semănat şi răsărit.

„Nu trebuie exclusă distrugerea buruienilor în preemergenţă, chiar dacă aplici un erbicid de top în postemergenţă. Dacă nu se face o combatere timpurie, la o densitate mare a culturii vom avea o aliniere pe rând a frunzelor de porumb, ceea ce înseamnă o fotosinteză scăzută care mai târziu se va reflecta negativ asupra producţiei“, a declarat dl Chilafu. Camix este unul dintre erbicidele inovative ale companiei Syngenta, care poate fi folosit atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă timpurie, când porumbul are maximum trei frunze. Produsul conţine două substanţe active, mesotrione şi S-metolaclor, ce acţionează împotriva unui spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale şi dicotiledonate perene. În preemergenţă, este recomandat să se aplice în doză de 2,5-2,8 l/ha, în funcţie de tipul de sol, iar în postemergenţă timpurie în cantitate de 2-2,5 l/ha, în funcţie de stadiul de dezvoltare a buruienilor. Erbicidul are o eficienţă între 4 şi 6 săptămâni, în funcţie de umiditatea solului şi poate fi aplicat în toate culturile de porumb, indiferent de destinaţia recoltei. „Pe terenurile grele unde a fost aplicat Camix recomandăm arătura, dacă asolamentul se continuă cu rapiţă sau floarea-soarelui“, a avertizat dl Chilafu.

Pentru combaterea buruienilor în postemergenţă, reprezentantul companiei a vorbit despre noul pachet tehnologic Mistral Max şi despre produsul de excepţie Elumis. Pachetul Mistral Max poate fi folosit pentru o suprafaţă de 5 ha şi conţine două erbicide, Mistral 240 SC şi Casper, şi adjuvantul Eucarol Plus. Se aplică postemergent, până la stadiul de şase frunze ale culturii de porumb. „Trebuie acordată atenţie pentru a nu se depăşi perioada optimă de aplicare. Hibrizii Syngenta prezintă o creştere rapidă, viguroasă, în prima fază de vegetaţie şi dacă se depăşeşte stadiul de aplicare recomandat vom vedea o curbare a porumbului şi o stagnare a lăţimii frunzelor, ceea ce va îngreuna procesul de fotosinteză. După stadiul de şase frunze, porumbul începe să aibă o creştere activă şi, dacă acest proces este dereglat, vom avea pierderi de producţie“, a precizat specialistul Syngenta.

Elumis este un produs inovator destinat combaterii buruienilor graminee anuale şi perene, precum şi a buruienilor cu frunza lată, anuale şi perene, din cultura porumbului. „De fiecare dată când am avut ocazia să promovez acest produs am făcut-o cu sufletul, deoarece am văzut modul său excepţional de acţiune. Are o formulare unică: suspensie în ulei de porumb, ceea ce îi conferă selectivitate şi uşurinţă în aplicare“, a afirmat dl Chilafu. Produsul are un interval larg de aplicare, începând de la două până la opt frunze ale culturii de porumb, iar doza recomandată este de 1 până la 2 l/ha. Pentru distrugerea buruienilor anuale se utilizează doza de 1,5 l/ha şi cea maximă în cazul îmburuienării predominante cu costrei din rizomi.

O paletă completă de produse pentru succesul culturii de floarea-soarelui

La cultura de floarea-soarelui, compania se mândreşte cu un portofoliu complet, care conţine atât seminţe, cât şi produse de protecţia plantelor. Genetica Syngenta este una vastă, cuprizând hibrizi convenţionali, rezistenţi la imazamox, cu conţinut ridicat în acid oleic. „30% din suprafaţa de floarea-soarelui din Europa este cultivată cu hibrizi Syngenta, iar pe segmentul Clearfield suntem lideri. Suntem prima companie care a lansat pe piaţă hibrizi care se pretează tehnologiei Clearfield“, a susţinut dna Gabriela Epuraş, manager de produs la floarea-soarelui, rapiţă şi sfeclă de zahăr. În portofoliu se regăsesc opt hibrizi de floarea-soarelui de tip Clearfield, dintre care trei, respectiv Colombi, SY Samin şi Talento, fac parte din grupa varietăţilor high-oleici.

„În România, 40.000 ha sunt însămânţate cu seminţe de tip high-oleic şi estimăm, în viitor, o dublare a suprafeţei. Există anumite reglementări legislative care impun traderilor să treacă tipul de ulei pe etichetă. Există concepţia cum că hibrizii high-oleici nu sunt foarte productivi, însă experienţele noastre nu demonstrează acest lucru. Syngenta investeşte foarte mult pe acest segment“, a afirmat managerul de produs. Un hibrid nou, convenţional, care va fi comercializat începând cu 2015 este SY Flamenco. Conform dnei Epuraş, Syngenta este lider pe segmentul erbicidelor folosite în preemergenţă la floarea-soarelui. Produsele recomandate de companie sunt Dual Gold, pentru combaterea buruienilor graminee, dar şi a unora cu frunză lată, şi Gardoprim Plus Gold, pentru distrugerea buruienilor anuale monocotiledonate şi dicotiledonate. Primul produs se aplică în doză de 1-1,5 l/ha, iar cel de-al doilea folosind 3,5-4 l/ha, în funcţie de tipul de sol. Pentru combaterea parazitului Orobanche cumana, denumit popular lupoaie, reprezentanţii companiei recomandă îmbinarea unei genetici tolerante la imazamox, împreună cu erbicidarea în postemergenţă cu produsul Listego.

În vederea distrugerii buruienilor graminee anuale şi perene, se poate aplica, în postemergenţă, erbicidul sistemic Fusilade Forte, iar pentru combaterea bolilor specifice florii-soarelui se poate utiliza produsul Amistar Xtra. Acesta este un fungicid cu spectru larg de acţiune, care prelungeşte perioada de timp în care planta de cultură rămâne verde („green efect“). Acţionează sistemic, translaminar şi de contact, cu efect preventiv şi curativ. Produsul se aplică la stadiul maxim de intervenţie terestră, cât mai aproape de faza de buton floral-verde. Pentru bolile care apar pe calatidiu, se aplică de la începutul până la sfârşitul înfloritului. Doza recomandată este de 0,75 l/ha. „Dacă bolile nu sunt combătute, pierderile de recoltă la floarea-soarelui pot fi de la 300 până la 900 kg/ha. Important este să acţionaţi preventiv şi mai puţin curativ“, a afirmat specialistul de produs.

Genetică nouă la cultura grâului


La cultura de cereale, noutatea constă în lansarea a două soiuri de grâu, unul nearistat - Illico, iar celălalt aristat - Ingenio. În anul 2014 au fost testaţi în loturile demonstrative ale companiei din mai multe locaţii din ţară, iar soiul Ingenio a surpins prin potenţialul său productiv. „Este un soi care răspunde foarte bine tehnologiei intensive, iar producţia realizată a depăşit 9 t/ha“, a precizat dna Adina Popteanu, specialist produs. Datorită calităţii sale ridicate, soiul este recomandat pentru segmentul de panificaţie. Are un conţinut de proteină de 12,5-13%, toleranţă la cădere şi secetă, precum şi la principalele boli specifice. Illico are un potenţial de producţie ridicat şi este pretabil pentru tehnologiile extensive, unde nu se folosesc cantităţi mari de azot şi fungicide deoarece este tolerant la atacul bolilor.

Combaterea eficientă a bolilor din culturile de cereale se face cu produsele Artea, Menara şi Amistar Xtra. „Din studiul efectuat de Syngenta la nivel naţional a reieşit faptul că în regiunea de sud a ţării se aplică la culturile de cereale, de cele mai multe ori, un singur tratament cu fungicid. Pentru o combatere eficientă a bolilor, noi recomandăm aplicarea a două sau chiar trei tratamente cu produse fungice“, a spus dna Popteanu. Din categoria regulatorilor de creştere a fost descris produsul Moddus, care, spre deosebire de alte produse, nu afectează dezvoltarea sistemului radicular. La grâu se aplică în doză de 0,2-0,3 l/ha, respectiv 0,35 l/ha la orz. Un produs nou, lansat anul acesta, este insecticidul Forza. Face parte din grupa piretoizilor, este eficient, cu o puternică acţiune de contact şi ingestie asupra unei game largi de dăunători, precum afide, tripşi, viermele roşu al paiului, gândacul bălos şi musca suedeză. Se aplică prin stropiri cu echipamente terestre, volumul de apă folosit fiind în funcţie de faza de vegetaţie a culturii şi de tipul de echipament folosit. Volumul recomandat este de 200-250 l/ha pentru echipamente cu volum normal de soluţie. Doza de soluţie recomandată este de 0,3 kg/ha. Tratamentele se vor efectua în toamnă, la atingerea pragului economic de dăunare.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE