REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Teme agricole abordate la evenimentul Finmedia

15/3/2014

0 Comments

 
Picture
La 26 februarie a.c., Finmedia a organizat cea de-a IV-a ediţie a Forumului Naţional de Agricultură, în cadrul căruia s-au dezbătut problemele curente ale agriculturii şi nu numai. Au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, precum şi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Elena Tatomir, director în cadrul MADR, a făcut o retrospectivă privind finanţările în agricultură în perioada 2007-2013, afirmând că s-au investit peste 20 mld. euro, atât în Pilonul I, al plăţilor directe, cât şi în Pilonul II, al programelor destinate dezvoltării rurale. Potrivit acesteia, în următoarea perioadă financiară, 2014-2020, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală va beneficia de o alocare de 20 mld. euro. „Agricultura are rolul ei important în politica economică a ţării, ponderea agriculturii în PIB este semnificativă, fără a neglija faptul că fluctuaţiile producţiilor agricole sunt condiţionate nu numai de investiţiile făcute, de tehnologiile aplicate, dar şi de condiţiile climatice. 2013 a fost un an foarte bun pentru agricultori, am realizat producţii record la nivelul ţării, lucru elocvent şi prin balanţa comercială, care pe primele 10 luni ale anului 2013 are un plus, ceea ce nu s-a mai întâmplat de mult în estimările balanţelor comerciale.

Am realizat un surplus de peste 180 de milioane de euro, ceea ce denotă că tot ce s-a investit până acum în agricultură este un lucru cert şi cuantificabil. S-a investit în majoritatea sectoarelor, pornind de la plăţile directe până la sectoarele importante, cum ar fi cel vitivinicol, pe care l-am dezvoltat prin programul de restructurare-reconversie şi dovadă este faptul că fermierii doresc în continuare să investească în plantaţiile viticole din România. Am obţinut sume considerabile şi, începând cu 2015, programul va avea alocate 47 de milioane de euro. Este important să continuăm susţinerea achiziţiei de tehnică agricolă performantă, deoarece încărcătura pentru un tractor în România este de circa 52 ha, pe când în alte state această încărcătură este mult mai mică. În noul PNDR vor fi sume importante pentru investiţiile în fermele agricole. Ţinta dezvoltării viitoare o constituie fermele de familie şi fermele mici, care se vor regăsi noul PNDR. S-a investit mult în sectorul apicol, am avut şi continuăm Programul Naţional Apicol. Un rezultat pozitiv al acestuia este că la ora actuală avem peste 1,2 milioane de familii de albine. Investiţiile în sistemele de irigaţii sunt necesare, pentru că producţii performante nu se pot obţine fără să asigurăm apa necesară. La nivelul ţării, avem constituite organizaţii ale udătorilor, în număr de 504, ce au accesat anul trecut 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii, iar în perioada următoare vom aloca 375 de milioane de euro. Ca necesitate a realităţii româneşti a apărut problema susţinerii sectorului pomicol. În cadrul noului PNDR, s-a făcut un subprogram pentru sectorul pomicol, care trebuie susţinut şi finanţat şi căruia i se vor aloca 260 de milioane de euro. Peste 25% din plantaţiile pomicole din România sunt îmbătrânite şi este nevoie de revigorarea acestui sector”, a spus dna Tatomir.

Subvenţia pe motorină

Schema pentru motorină se acordă în continuare, s-a prevăzut o nouă etapă a cererilor de plată, astfel că se vor face solicitări în prima lună a trimestrului următor, iar apoi se vor efectua plăţile pentru trimestrul IV al anului 2013. „Este o schemă de sprijin care s-a derulat şi în anii precedenţi şi ea continuă, iar noi am căutat să o îmbunătăţim şi există deja fermieri care au accesat circa 40% din totalul cuantumului alocat pentru trimestrul respectiv. Sunt prevăzute şi modificările legate de Codul Fiscal; dacă acum susţinerea este de 1,39 lei/litru, îi ianuarie-martie este posibil să fie 1,46 lei/litru, iar în aprilie-septembrie de 1,79 lei/litru. Astfel că sprijinul va fi corelat cu modificările din Codul Fiscal”, a spus dna Tatomir.

Consultări privind noul PNDR

„S-au creionat deja şi există pe site-ul ministerului noul PNDR, rămânând ca ministerul, împreună cu partenerii de dialog, fermierii şi organizaţiile profesionale, să stabilească, pe partea ajutoarelor de stat, conform liniilor directoare, noile forme de susţinere din bugetul naţional. După ce noul PNDR va fi discutat cu partenerii sociali, se vor lua în seamă propunerile care se vor face, după care forma finală va fi trimisă oficial la Bruxelles şi credem că se va realiza acest lucru prin luna iunie. Nu putem trimite un document care nu este agreat de toţi cei interesaţi, cu fermierii. Noul PNDR se află acum în dezbatere publică şi dă posibilitatea tuturor să se pronunţe dacă măsurile sunt aplecate spre nevoile lor”, a afirmat reprezentantul MADR.

Plăţile naţionale pe suprafaţă vor scădea

Cristiana Constantinescu, şef serviciu în cadrul APIA, a afirmat că până la această dată agenţia a plătit 98% din totalul plăţilor pe suprafaţă. „În privinţa schemei de plată unică pe suprafaţă pentru campania 2013, APIA a început efectuarea plăţilor încă din 15 octombrie anul trecut. Din plafonul alocat, de 1,2 mld. euro, s-au plătit 580 de milioane de euro, ce au constituit avans din subvenţia pe suprafaţă, restul plăţii făcându-se în ianuarie-februarie, iar la această dată suntem la o proporţie de plată efectivă de 98%. Ajutoarele naţionale de tranziţie pe suprafaţă, care se plătesc de la bugetul naţional, vor fi în 2014 în valoare de 22,10 euro/ha, în 2015 de 20 euro/ha, iar în 2016 de 19 euro/ha. În timp ce plăţile pe suprafaţă de la bugetul de stat vor suferi o regresie, cele din fondurile europene vor creşte”, a afirmat dna Constantinescu.

Garantarea creditelor pentru achiziţia de terenuri

Despre acest subiect a vorbit dna Dana Amancei, specialist relaţii publice FGCR. Aceasta a precizat că beneficiarii garanţiilor pot fi arendaşii, persoanele fizice şi juridice care cumpără de la proprietarii de terenuri agricole aflate deja în arendă la aceştia terenuri agricole până la o suprafaţă maximă de 1.000 ha, conform adeverinţei emise de APIA. Garanţia va acoperi până la 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare şi se va reduce progresiv pe măsura rambursării acestuia. Valoarea maximă a garanţiei nu va putea depăşi echivalentul a 2,5 mil. euro. Beneficiarii trebuie să prezinte instituţiilor finanţatoare garanţii colaterale care, împreună cu garanţia FGCR, să acopere integral creditul aprobat şi dobânda aferentă. În cazul creditelor acordate pentru achiziţia de terenuri agricole, garanţiile colaterale vor fi asigurate cu terenurile achiziţionate din credit şi/sau alte bunuri aflate în proprietatea împrumutatului. Terenurile achiziţionate prin credit cu garanţie FGCR nu vor fi înstrăinate de proprietari pe durata rambursării creditului şi la mai puţin de 5 ani de la momentul tranzacţiei.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE