REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tendinte actuale in domeniul tehnicii de recoltat

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
Mădălina PIETRĂREANU,
director finanţare şi comunicare IPSO Agricultură

Aceste tendinţe depind în mare măsură de o serie de factori, cum ar fi: factori meteorologici, economici, sociali şi politici. Factorii economici au o mare pondere, deoarece în ultima perioadă constatăm o scurtare a ferestrelor de recoltat, cu apariţia ploilor în averse (sau de lungă durată) sau a căldurilor excesive.
Pentru micşorarea pierderilor prin scuturare şi în acelaşi timp mărirea vitezei de înaintare, observăm o tendinţă în folosirea echipamentelor de capacitate mare. În acest scop, preconizăm o cerere crescândă de combine axiale cu lăţimi de tăiere mare, care conferă o calitate foarte bună a seminţelor recoltate (fără spargeri sau pierderi de seminţe) şi în acelaşi timp cu lăţimi mari de lucru.

Un sistem foarte util este Harvest Smart, care permite reglarea vitezei de lucru în funcţie de pierderi sau de capacitatea maximă de recoltare a maşinii Preţul produselor este oscilant, în funcţie de producţiile medii obţinute. În aceste condiţii, fiecare fermier se gândeşte să recupereze fiecare bob. Dacă luăm în considerare că pentru un fermier cu 100 ha de grâu, cu producţie medie de 6.000 kg/ha, o pierdere de 1% (corpuri străine în buncăr, de exemplu), reprezintă, la preţul pieţei, aproximativ 3.060 de euro, importanţa pe care o are recoltarea fără pierderi devine evidentă.

De aceea, o mare importanţă o are reglarea combinei. Un sistem pe care îl vedem ca fiind foarte important pentru fermierul actual este reglarea automată a combinei. Noul sistem de reglare automată a combinelor John Deere (ICA), disponibil pentru toate modelele, are rolul de a ghida operatorul în realizarea reglajelor pas cu pas, până la obţinerea rezultatelor dorite. Aceasta se realizează ţinând cont de cerinţele operatorului (pierderi reduse, calitatea paielor, spargeri reduse etc.), dar şi de importanţa acestor parametri pentru fermieri. Sistemul sugerează o modificare, dar decizia finală îi va aparţine totuşi operatorului. Umiditatea culturii se modifică pe parcursul întregii zile, necesitând mai multe reglaje pe durata aceleiaşi zile şi a aceleiaşi sole. De un real ajutor este sistemul ACA, care are posibilitatea de memorare a mai multor reglaje şi realizarea modificărilor necesare.

Pentru reducerea consumului de motorină, masa de recoltare trebuie să fie în permanenţă plină. Dacă luăm în considerare că la un heder cu lăţimea de 9,15 m operatorul va lăsa 1 m de masă gol la fiecare trecere, aceasta înseamnă un consum suplimentar de motorină cu 10% şi, de asemenea, o tasare suplimentară a solului. De asemenea, nu trebuie uitat că în timpul procesului de recoltare chiar şi cel mai bun operator va obosi pe parcursul zilei şi, pentru a evita apariţia „mustăţilor“ (zonelor nerecoltate), va creşte suprafaţa goală a hederului pe măsură ce oboseala se va instala. Răspunsul nostru este desigur sistemul de ghidare automată prin satelit cu precizii ce pot ajunge până la 2 cm. Factorii sociali vor influenţa printr-o evidentă scădere a calificării operatorilor, iar o serie de opţiuni ACA, ICA, Harvest Smart, JD Link, Machine Sync, RDA, Autotrac etc. vor ajuta operatorul să înlocuiască lipsa sa de experienţă.

Se observă, de asemenea, o tendinţă de comasare a suprafeţelor agricole, ceea ce înseamnă că pentru recoltare se vor căuta maşini cu capacitate crescută. În aceste condiţii, ne aşteptăm la apariţia şi dezvoltarea unei noi categorii de prestatori de servicii, care vor căuta în principal o capacitate ridicată de recoltare la parametri calitativi înalţi, cu costuri reduse şi posibilitatea de monitorizare a flotei de maşini agricole de recoltat. Din aceste considerente, noi estimăm o cerere crescândă a utilajelor mari de productivitate crescută, cum ar fi combinele axiale din seria S, dotate cu un sistem de inteligenţă (S660i, S670i, S680i şi S690i).

Pe lângă sectorul vegetal, o creştere importantă în ultimii ani se observă şi în zootehnie. Astfel, paiele sunt folosite în furajare, dar şi ca aşternut pentru anumite categorii de animale (păsări). O altă axă care începe să se dezvolte este reprezentată de cătră sursele de energie neconvenţionale (biogaz, peleţi de paie sau lemn etc.). Se observă cu uşurinţă în aceste condiţii importanţa pe care o are păstrarea calităţii paielor pentru a putea fi strânse şi balotate ulterior. Cu combinele din seria T (T550, T560 T660 şi T670), John Deere reuşeşte să păstreze o calitate superioară a paielor (institute independente de cercetare din Germania au testat aceste combine şi în aceeaşi solă, în aceeaşi zi şi pe aceeaşi suprafaţă au obţinut cu 15% mai multe paie decât cele recoltate cu o combină echivalentă, dar cu alt sistem de separare). Diferenţa constă desigur în sistemul de separare forţată, care trage materialul şi îl freacă pe suprafaţa unui grătar cu profil deschis.

Sistemul de separare cu rotor tangenţial ne va permite mărirea vitezei de separare, prin reducerea încărcării pe scuturători, care pot fi astfel mai scurţi, ceea ce înseamnă o creştere evidentă a fiabilităţii maşinii. Viteza de lucru a acestor combine este apropiată de cea a combinelor axiale, făcând parte tot din gama de produse Premium. Bineînţeles, toate modelele pot fi prevăzute şi cu sistemul de inteligenţă. Această gamă de combine se adresează, în principal, fermelor medii, prestatorilor de servicii şi fermierilor care posedă un sector zootehnic.

În acelaşi timp, micii fermieri care cultivă suprafeţe mici şi medii vor dori să-şi asigure independenţa la recoltare, având propriul său mijloc de recoltare. În acelaşi timp, orice fermier are şi o serie de sole de suprafaţă redusă sau greu accesibile pentru o combină cu heder de dimensiune mare. Un prestator de servicii trebuie să aibă posibilitatea de a răspunde cerinţelor tuturor potenţialilor clienţi, deci şi fermierilor cu suprafeţe mici sau cu sector zootehnic redus ca mărime. În aceste condiţii, bineînţeles că ei vor căuta o combină cu separare pe scuturători ce poate fi prevăzută cu un heder cu dimensiuni între 4,8 şi 7,6 m. Sistemul simplu de batere şi separare, precum şi o fiabilitate îndelung dovedită în toate condiţiile recomandă combinele din seria W (W540, W550, W650 şi W660). Separarea se realizează pe 5 sau 6 scuturători prevăzuţi cu 11 trepte abrupte pentru a putea extrage fiecare bob din masa recoltată.

O cerere crescândă a fermierilor se referă la dimensiunea buncărului. Aceasta, deoarece se încearcă reducerea trecerilor pe suprafaţa solului, reducând astfel tasarea. Oferta John Deere presupune o capacitate a buncărelor între 8.000 şi 14.100 l, cu viteze de descărcare de până la 135 l/s, dar realizaţi prin dimensionarea elementelor şi nu prin mărirea vitezei diferitelor componente, în scopul protejării calităţii materialului recoltat. Din ce în ce mai mulţi fermieri încearcă să folosească fiecare suprafaţă disponibilă. Astfel, au început deja să apară fermieri ce cultivă pe suprafeţe situate în pantă. Pentru a răspunde acestei cerinţe, 90% din modelele firmei John Deere pot fi prevăzute cu sistem de recoltare în pantă.

Cerinţele CE impun un anumit standard de poluare (IT4), pe care, din respect pentru mediu, toate motoarele produse de către John Deere îl vor respecta. Indiferent de seria de combină, pe ea va fi un motor John Deere construit special pentru lucrul în agricultură. Puterea motoarelor folosite variază între 260 şi 627 CP, asigurând necesarul de putere pentru orice combină. Pentru a putea răspunde provocărilor viitorului, John Deere foloseşte anual pentru cercetare şi dezvoltare peste 1,6 miliarde de dolari sau, altfel spus, aproape 2.700 de dolari pe secundă sunt alocaţi pentru cercetare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE