REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tendinte actuale in domeniul tehnicii de recoltat

15/8/2014

0 Comments

 
Picture
Mădălina Pietrăreanu, director finanţare şi comunicare IPSO Agricultură

Tendinţele în dezvoltarea tehnicii agricole ţin întotdeauna cont de necesităţile agronomice din fermele agricole. O dată cu compactarea terenurilor agricole în ferme de dimensiuni medii şi mari, agricultura din România trece de la una extensivă la una intensivă. Astfel, pentru obţinerea unui rezultat economic mai mare de pe aceeaşi suprafaţă sunt necesare creşterea productivităţii şi reducerea costurilor.
Pentru creşterea productivităţii, direcţiile de urmat sunt: utilizarea unor soiuri sau hibrizi performanţi, optimizarea distribuţiei de îngrăşăminte, gestionarea apei din sol. Pentru reducerea costurilor, se recomandă adaptarea lăţimii de lucru a utilajelor la dimensiunile parcelelor şi la puterea tractoarelor disponibile în fermă, orientarea către utilaje ce pot reduce numărul de treceri în câmp.

Utilajele din gama IPSO care au fost concepute pentru a răspunde acestor tendinţe sunt distribuitorul de îngrăşăminte Kuhn AXIS H-EMC- (W), cultivatorul cu discuri şi dinţi Kuhn Performer şi cultivatorul în fâşii Kuhn Striger. De la firma Bednar avem scarificatorul Terraland şi buncărul de fertilizare Ferti-Box FB. Noua gamă Kuhn AXIS H-EMC-(W) oferă o combinaţie unică de tehnologii inovative pentru satisfacerea nevoilor fermierilor profesionişti. Distribuţia CDA (fără rival în materie de precizie), opţiuni ISOBUS, angrenarea hidraulică a fiecărui disc (ce reduce consumul de putere şi astfel de combustibil) şi, în special integrarea tehnologiei EMC pentru ajustarea ratei de aplicare separat şi continuu pentru fiecare disc sunt principalele caracteristici.

Aceste maşini au fost concepute pentru împrăştiere precisă, fără a fi nevoie de intervenţia operatorului, acesta concentrându-se doar asupra condusului. Cultivatorul cu discuri şi dinţi Kuhn Performer, cu module independente controlate hidraulic, permite adaptarea la orice condiţii de cultură sau de sol. Versatilitatea este caracteristica sa principală. Poate fi folosit atât în vară, cu toate modulele sale, cât şi în toamnă, fără tăvălug, pentru a permite gerului să intervină în mod natural asupra solului.

Fiecare parcelă este diferită şi este nevoie să fie lucrată în conformitate cu textura şi structura solului, cultura precedentă şi perioada din an. Kuhn Performer este o maşină ultraversatilă, care este perfect capabilă să răspundă acestor diferenţe. Se va adapta tuturor situaţiilor, oferindu-vă cele mai bune rezultate posibile. Discurile frontale taie paiele şi rădăcinile. Dinţii realizează un amestec în profunzime, încorporând paiele în sol. Discurile de nivelare uniformizează suprafaţa lucrată în faţa tăvălugului greu ce realizează recompactarea solului. Realizaţi economii semnificative într-o singură trecere, cu un consum mai mic, decât folosind o tehnologie convenţională.

Cultivatorul în fâşii Kuhn Striger reprezintă tehnologia strip-till, care este foarte populară în Statele Unite ale Americii şi care a început să pătrundă şi în fermele din Europa. Acest nou echipament de cultivare pregăteşte numai viitoarea linie de semănat pentru culturile ce se seamănă în rânduri. Potenţialul de productivitate al câmpului este păstrat, iar suprafaţa cultivată este redusă cu 80%, făcându-se astfel economii semnificative. Cultivarea se poate face prin una sau două treceri. De asemenea, prin cuplarea cu un buncăr frontal sau unul tractat, se poate realiza fertilizarea localizată.

În privinţa scarificatorului Terraland Profi, de la firma Bednar, acesta asigură pregătirea de adâncime calitativă, rapidă şi cu costuri reduse. A fost creat ca alternativă completă la utilajele de arat tradiţionale, realizând o productivitate zilnică mai mare (viteză de lucru de 6-12 km/h) şi un consum redus de combustibil (mai mic cu până la 60%, comparativ cu plugurile clasice). Este un scarificator din gama Terraland TN, care este echipat cu două rânduri suplimentare de discuri cu autocurăţare Cutterdisc. Terraland TN_PROFI, echipat cu două rânduri de organe active, rulouri cu ţepi care lucrează în tandem şi o secţiune cu discuri Cutterdisc, este un scarificator care creează condiţiile potrivite pentru semănat printr-o singură trecere.

Buncărul de fertilizare Ferti-Box FB este creat, în principal, pentru plasarea îngrăşămintelor direct în profilul solului. Ferti-Box este cuplat la tractor prin intermediul cuplei în trei puncte categoria III şi IV. Buncărul este dotat cu o bară de tracţiune posterioară, la care se pot cupla utilaje de prelucrare a solului (scarificatoare Terraland TO, Terraland DO sau cultivatoare cu dinţi Fenix FO). Îngrăşământul este transportat pneumatic la capătul de aplicare al utilajului de prelucrat. Capetele pot fi ajustate la o adâncime diferită de aplicare, în funcţie de cerinţele agronomice pentru poziţionarea îngrăşămintelor.

În tendinţele fermierilor se mai observă o creşte a cererii pentru buncărul de fertilizare solidă DryBox cu rată variabilă, ce se poate monta pe noile maşini de erbicidat autopropulsate John Deere R4030, R4038. Pe rampa maşinii de erbicidat există sistemul BoomTrac, care foloseşte senzori cu ultrasunete pentru a măsura şi regla constant înălţimea şi înclinarea braţului deasupra culturilor agricole. Aceasta face ca erbicidarea să fie mai uniformă şi asigură o acoperire perfectă, lăsând operatorii să se concentreze asupra condusului.

În tendinţele fermierilor se observă o creştere a cererii pentru suspensia independentă a punţii faţă (TLS, ILS), care se transpune în tracţiune mărită cu până la 7%, scăderea consumului de combustibil, creşterea confortului pentru operatori şi productivitate mărită. ISOBUS este o opţiune tot mai căutată printre fermieri, ce permite comunicarea dintre tractor şi implement, controlul implementului din sistemul central de comandă al tractorului, pentru a putea aplica/semăna cu rată variabilă pe baza hărţilor predefinite ale ghidării prin satelit.

Folosirea sistemelor de ghidare prin satelit

Cu ajutorul sistemului AutoTrac reducem suprapunerile cu până la 95%, consumul de motorină, pierderile de îngrăşăminte şi seminţe, oboseala operatorilor şi obţinem o compactare redusă a solului.

Se poate lucra în condiţii de vizibilitate redusă (praf, ceaţă şi întuneric), mărind astfel timpul de lucru. Creştem productivitatea folosind opţiuni ale ghidării prin satelit, precum Section Control, care închide şi deschide automat secţiile semănătorilor şi ale maşinilor de erbicidat fără intervenţia operatorului, sau iTecPro, care permite tractorului să execute comenzile necesare la capăt de rând (ridicare/coborâre implement, pornire/oprire priză de putere, acţionare SCV, cuplare punte faţă) şi să întoarcă singur. Pentru optimizarea operaţiei de descărcare a buncărului combinei în timp ce se recoltează, John Deere oferă soluţia Machine Sync cu înaltă precizie, deoarece comenziile tractorului, precum viteza şi direcţia, sunt preluate de către operatorul combinei. În acest fel, nu mai există timp mort cu descărcarea buncărului, deoarece această activitate se va putea efectua cu usurinţă chiar şi în curbe. Sistemul de monitorizare JDLink oferă informaţii în timp real despre modul de exploatare a tractorului, consumul de combustibil, încărcarea motorului, traseul parcurs în ultimele 24H.

Pe lângă monitorizarea de la distanţă a localizării unei maşini prin JDLink, a consumului de combustibil şi a stării maşinii, JDLink permite, de asemenea, diagnosticarea de la distanţă, prin intermediul tehnologiei avansate exclusiv de la John Deere - „Service Advisor Remote“. Maşina generează automat mesaje alertă prin email sau pe telefonul mobil (prin SMS) atunci când service-ul şi întreţinerea sunt necesare. John Deere, prin FarmSight, va conecta utilajul, proprietarii, operatorii, dealerii John Deere, în scopul de a spori productivitatea şi de a creşte eficienţa, prin schimbul de informaţii, precum şi prin practicile durabile. În termeni strategici, John Deere FarmSight va oferi soluţii integrate în domeniile de optimizare a maşinilor agricole, optimizarea logisticii şi a suportului de decizie din agricultură. Acestea vor include monitoare uşor de utilizat, senzori şi reţele fără fir (wireless) pentru maşini şi pentru datele agronomice, pentru a facilita luarea de decizii operaţionale.

Gestionarea unei exploataţii este tot mai complexă, deoarece un număr din ce în ce mai mare de date trebuie procesate rapid. De aceea, noul portal MyJohnDeere.com pune la dispoziţie o platformă unde utilizatorul poate invita persoanele cu putere de decizie pentru a alege rapid cea mai bună soluţie. Pe acest portal utilizatorul va putea supraveghea toate câmpurile şi gestiona întregul parc de maşini. Portalul MyJohnDeere. com este introdus recent şi va fi capabil să administreze o mulţime de funcţii; începând din semestrul al doilea din 2014, va fi posibilă integrarea datelor pentru utilaje cu caracteristici agronomice de pe fiecare solă şi vizualizarea rapidă a randamentului utilajului. Wireles Data Transfer (WDA) - pe scurt, putem obţine date de la combină/tractor în timp real, randamentul acestora, cartare cu productivitate, umiditate, setările combinei şi multe alte setări avansate ale combinelor şi tractoarelor John Deere, disponibile pe un singur cont, pe portalul MyJohnDeere.com.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE