REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tendințe în tehnica agricolă

15/4/2023

0 Comments

 
Picture
​Compania germană Amazone este specializată în producerea de mașini și utilaje pentru prelucrarea solului, însămânțare, protecția plantelor și distribuirea îngrășămintelor chimice.
​Franz Jakoby, manager general al Amazone România, a declarat în cadrul unei demonstrații practice desfășurată în ferma Reland din județul Ialomița că gama de utilaje pentru prelucrarea solului este cuprinzătoare și se adresează atât tehnologiilor convenționale care se bazează pe arătură, cât și celor care presupun lucrări minime ale solului, respectiv minimum tillage sau semănat direct în miriște.
„Avem un portofoliu complet de utilaje destinate atât agriculturii convenționale, cât si celei conservative. La orice întrebare sau nevoie venită din partea fermierilor noi putem răspunde. Avem pluguri, dar și utilaje care se pretează noilor tehnologii, cum este, de exemplu Cobra, un cultivator care prelucrează solul la adâncimi mici și pe care noi l-am denumit „glifosatul mecanic”. Totodată, avem în paleta noastră de produse și mașini de erbicidat performante.”
Picture
Întrebat despre tendințele în materie de prelucrare a solului, reprezentantul companiei a afirmat că presiunea costurilor de producție și încălzirea climatică îi determină pe fermieri să își schimbe modul în care lucrează terenul, căutând să reducă numărul de treceri și să păstreze cât mai bine apa în sol.
„Se vede că presiunea costurilor este destul de mare și că explozia prețurilor din ultimul timp la inputurile agricole îi determină pe foarte mulți fermieri să analizeze consumurile, cum sunt cele cu carburanții, și să se adapteze noilor nevoi economice din piață.
Același trend se înregistrează și în rândul fermierilor din alte țări pentru că simt aceiași presiune a costurilor de producție, dar și pentru că schimbările climatice se manifestă la nivel global, nu doar local. Toți caută să facă cât mai puține lucrări de prelucrare a terenului și să păstreze apa în sol. Dacă media precipitațiilor multianuale se păstrează relativ la același nivel, observăm că, în ultimul timp, ne confruntăm cu ploi abundente, căzute într-un interval foarte scurt și că solul nu poate să preia această apă, care nu se poate infiltra, ci se scurge.
Vara este, de obicei, un anotimp secetos și tendința agricultorilor la înființarea culturilor de toamnă este de a limita intervențiile asupra solului pentru ca apa să nu se piardă prin evaporare. Toate întrebările care ni se pun sunt în direcția semănatului direct în miriște.  
La pregătirea terenului pentru semănarea culturilor de primăvară fermierii încă practică tehnologia convențională, ce cuprinde lucrul cu plugul, combinatorul și semănătoarea, dar și aici observăm anumite schimbări de mentalitate deoarece întreabă dacă pot să intre cu semănătoarea de prășitoare direct la semănat”, a spus Jakoby.
Un alt subiect abordat de reprezentantul companiei germane a fost aplicarea inteligentă a pesticidelor. 
Picture
​„În cadrul unui proiect denumit SmartSprayer, în care sunt implicate și companiile Bosch și BASF, am dezvoltat un sistem „Green-on-Brown” care ne permite să stropim cu mașina de erbicidat buruienile în curs de răsărire. Următorul pas în dezvoltarea soluției este sistemul „Green-in-Green” ce permite identificarea buruienilor din cultura principală pe baza coloritului limbului foliar - buruienile având nuanțe de verde diferite față de planta de cultură. Acest sistem le recunoaște cu ușurință și ne ajută la aplicarea ultra-localizată a erbicidelor.”
Cu ajutorul SmartSprayer costurile cu erbicidele pot scădea, potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei germane, cu până la 70%.
Tehnologia este disponibilă pe mașinile de erbicidat Amazone modelul UX 5201 și integrează trei componente pentru aplicarea localizată: scanare, luarea deciziilor și aplicare. Camera și tehnologia de procesare a imaginii, dezvoltate de Bosch, scanează câmpul indiferent dacă este zi sau noapte. Senzorii montați pe mașina de erbicidat disting plantele de cultură de buruieni la viteze de lucru de până la 12 km/h.
Aplicația xarvio™, dezvoltată de BASF, reprezintă o soluție digitală care permite luarea unor decizii de aplicare a soluției de stropit pe baza densității buruienilor, stării de sănătate a culturii agricole și strategiilor specifice pentru combaterea buruienilor.
xarvio™ are capacitatea de a monitoriza culturile și de a face recomandări privind efectuarea tratamentelor în funcție de condițiile întâlnite în câmp.
Împreună cu Bosch și BASF Digital Farming, Amazone introduce pe piață această tehnologie de pionierat, denumită SmartSprayer, care asigură multiple avantaje, cum ar fi: economii substanțiale de pesticide și timp, creșterea producțiilor, o mai mare eficiență a lucrărilor, astfel încât cu cantitatea de soluție dintr-un rezervor se poate trata o suprafață mai mare.   
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE