REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Teste independente efectuate de APPR

1/9/2019

0 Comments

 
Picture
Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) a organizat la data de 8 august a.c., în localitatea Furculeşti, judeţul Teleorman, o vizită a unui câmp de testare pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui. La eveniment au participat fermieri, reprezentanţi tehnici ai companiilor partenere producătoare de seminţe şi alte inputuri agricole, precum şi jurnalişti din presa agricolă. Scopul întâlnirii a fost schimbul de opinii referitoare la  activitatea de testare independentă în România.

Fermierii au o reţea independentă de testare şi analiză în câmp - RITAC şi, potrivit Alinei Creţu, director executiv al APPR, aceasta este necesară fermierilor români deoarece consultanţă tehnică de specialitate şi independentă şi-o permit doar fermieri mai mari care apelează la serviciile unor consultanţi privaţi. „Consultanţa agricolă din România este, în principal, comercială, este extrem de bună şi utilă, dar, noi, cei de la APPR, considerăm că nu este suficientă. Nu este normal ca singura sursă de informare pentru fermieri să fie consultanţa comercială oferită de companiile care distribuie diferite tipuri de inputuri agricole. Lucrurile au evoluat, companiile colaborează foarte bine cu fermierii, noi avem o relaţie foarte bună cu ele şi încercăm să facem mai mult pentru a susţine această reţea independentă de testare. Nu trebuie să uităm că lucrurile se schimbă rapid şi că modul în care se face astăzi agricultura diferă foarte mult de cel din urmă cu 10-20 de ani şi de aceea trebuie să îmbunătăţim tehnologiile în mod permanent. O problemă care mi-a atras atenţia este aceea că uneori suntem autosuficienţi. Ni se pare că ştim totul privitor la agricultură, că ştim foarte bine ce avem de făcut şi uităm că mereu apar noutăţi care ne pot ajuta să performăm. Scopul testelor pe care APPR le face este acela de a aduce în atenţia agricultorilor noutăţile. Baza de la care porneşte este genetica, şi anume analiza hibrizilor şi a soiurilor în cazul diferitelor culturi agricole. Aceasta este singura reţea independentă ce vine în sprijinul fermierilor şi unde testarea are loc în mod ştiinţific. În campania 2019-2020 avem în testare culturi de porumb, floarea-soarelui, cereale păioase, soia, sorg şi rapiţă. La Furculeşti, i-am chemat pe reprezentanţii companiilor cu care colaborăm pentru a vedea unul dintre cele aproximativ 40 de câmpuri de cercetare aplicată pe care le avem în ţară şi cum ne desfăşurăm activitatea. Am  organizat aici o zi a porţilor deschise, dar partenerii noştri sunt bineveniţi în oricare din câmpurile de cercetare pe care noi le avem în ţară. În această locaţie ne-am concentrat în principal pe testarea hibrizilor de porumb. Anual, APPR testează aproximativ 150 de hibrizi de porumb, iar anul acesta testăm circa 80 de hibrizi încadraţi până la grupa de maturitate 400 FAO şi 60 de hibrizi din grupe care depăşesc 400 FAO. Câmpul de testare arată foarte bine, iar o noutate este faptul că am introdus în testare şi un lot cu sămânţă necertificată. Cea mai mare parte din fermieri aplică tehnologii de vârf, folosesc sămânţă certificată şi am dorit să le arătăm care este diferenţa între o cultură înfiinţată cu sămânţă certificată şi una necertificată.

Există statistici care spun că în România din cele aproximativ 2,4-2,5 milioane de hectare cultivate cu porumb, câteva sute de mii de hectare sunt însămânţate cu sămânţă necertificată. Există statistici care spun că este vorba de 300 de mii ha, altele fac referire la 500 mii ha, cert este că în acest moment nu avem o situaţie clară. Noi ne-am dorit să vedem care sunt diferenţele de productivitate între sămânţa certificată şi cea necertificată. În câmp, la sămânţa necertificată s-a observat o vigoare mai scăzută precum şi anumite probleme de neuniformitate a culturii încă de la răsărire şi apoi la pornirea în vegetaţie, dar rezultatele finale le vom vedea la recoltare. Referitor la estimarea producţiei de porumb, este dificil de realizat acest lucru. În general, producţiile au crescut în România, însă nu ştim precis cu cât, iar autorităţile române, precum şi INS sunt organismele care pot să vină cu cifre mai exacte. 2019 a fost un an foarte complicat pentru cultura de porumb în majoritatea zonelor din ţară. Ştim că în primăvară a existat un deficit major de apă pe circa 60-70% din suprafaţă, poate mai puţin în anumite regiuni (de exemplu Moldova), care de obicei erau afectate de secetă, însă anul acesta nu au intrat în primăvară cu deficit atât de mare de apă, ceea ce se vede şi în acest moment, când ne apropiem de recoltat. Cred că vor fi zone cu producţii foarte bune, poate istoric cele mai bune în zonele respective. În anumite zone din sudul ţării - regiune recunoscută pentru producţiile bune obţinute în cazul culturii de porumb, cum sunt judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila etc. - vom rămâne la o producţie medie multianuală, care în regim neirigat se încadrează între 8 şi 11 t/ha. Asta în timp ce în aceleaşi judeţe, pe zone mai mari sau mai mici producţiile pot să fie foarte scăzute deoarece şi pe perioada verii s-a menţinut deficitul de apă. Sunt zone afectate de secetă şi în Tulcea, Constanţa, în sudul judeţului Brăila etc., unde se pot obţine producţii medii acolo unde au existat irigaţii. În zona de vest a ţării se pot obţine producţii normale, dar în unele regiuni unde a fost surplus de apă sau băltiri în primăvară recolta va fi afectată. Am avut un an complicat la porumb. În ceea ce priveşte cultura de floarea-soarelui, nici aici rezultatele nu sunt extraordinare. Avem producţii medii şi de peste 3,5 t/ha, dar o mare parte din ferme au recoltat între 2,5 şi 3 t/ha, ceea ce, în condiţiile preţului de valorificare din acest an, este o problemă majoră. Ne confruntăm cu o scădere a preţurilor faţă de anul trecut cu circa 20-25 dolari/tonă, în condiţiile în care anul trecut aveam deja o scădere a preţului. Nu este un an agricol tocmai bun pentru majoritatea fermierilor. Dacă se fac medii naţionale, situaţia nu o să pară atât de rea, dar în anumite zone situaţia este îngrijorătoare“, a afirmat directorul executiv al asociaţiei.

Grijă faţă de sol şi importanţa geneticii

La evenimentele pe care APPR le organizează sunt exprimate opinii tehnice şi despre calitatea solului din fermele agricole şi importanţa menţinerii/creşterii acestei însuşiri. „Avem în România un sol excepţional, dar care, dacă nu avem grijă de el şi nu suntem atenţi la modul în care îl lucrăm, poate fi uşor degradat în timp. Sunt suficienţi 10-15 ani de agricultură intensivă pentru ca solul să se degradeze. Pe de altă parte, asistăm la schimbări climatice şi nu ştim cum vor evolua acestea în următorii 20-30 de ani, nu ştim care vor fi condiţiile în Bărăgan sau în Câmpia Română - zone importante sub aspect agricol. Consider că trebuie să căutăm cât mai multe instrumente pentru a fi performanţi, iar genetica este o verigă importantă şi trebuie să profităm de fiecare mic pas pe care îl face ameliorarea. Trebuie să vedem agricultura mult mai complex. Dacă în urmă cu mai mulţi ani eram preocupaţi de obţinerea de producţii ridicate, pentru că aveam mult de recuperat, astăzi trebuie să răspundem anumitor cerinţe venite din partea societăţii. Avem din ce în ce mai puţini oameni care vor să facă agricultură, iar cei care se implică în acest domeniu trebuie să fie transparenţi astfel încât consumatorii să aibă încredere în ceea ce fac fermierii. Trebuie să utilizăm diferite instrumente ce ţin de agricultura de precizie, produse de protecţia plantelor mai prietenoase cu mediul înconjurător etc., în condiţiile în care trebuie să rămânem profitabili. Scopul APPR este de a-i informa pe membrii săi şi pe fermierii interesaţi despre noutăţile în genetică, cele mai bune produse de protecţia plantelor, legislaţia în domeniu etc. Testele pe care le facem sunt o componentă a activităţii noastre şi vin în sprijinul fermierilor pentru a fi cât mai buni în activitatea agricolă pe care o desfăşoară.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE