REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tigaia cu cap negru de Teleorman, omologata

15/11/2011

1 Comment

 
Picture
_Prin eforturi susţinute, rasa Ţigaia cu cap negru de Teleorman, cunoscută şi sub denumirea de Carabaşă, a fost omologată anul trecut. Printre cei implicaţi în menţinerea şi ameliorarea acestei populaţii de ovine se numără şi dna inginer Ruxandra Joiţoiu, preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman, cu care am avut ocazia să mă întâlnesc în cadrul expoziţiei IndAgra din acest an.

„Oaia cu cap negru de Teleorman este recent omologată, din martie 2010. Prin lucrări de selecţie şi ameliorare am reuşit să îmbunătăţesc parametrii morfoproductivi ai rasei şi în felul acesta s-a schimbat şi aspectul fenotipic, în sensul că i-am mărit talia. La naştere, mieii specifici au culoare neagră sau fumurie şi, o dată cu înaintarea în vârstă, până la 6 luni îşi schimbă culoarea în alb şi extremităţile rămân şi se menţin negre. În acest fel am reuşit să menţinem, în funcţie de aspectul ei fenotipic, denumirea de oaie cu cap negru”, a afirmat dna Joiţoiu.

Nevoia de sprijin
În privinţa conservării, preşedinta asociaţiei a afirmat că lipsa acordării unui sprijin în acest sens pune în pericol menţinerea populaţiei de Carabaşă. „În 2011 şi anul trecut nu s-au mai acordat subvenţii pentru patrimoniul genetic, iar acest lucru s-a văzut, pentru că mulţi oameni au devenit neîncrezători în activitatea pe care o desfăşoară. Noi dorim să menţinem şi să promovăm rasa Ţigaia cu cap negru de Teleorman şi să ameliorăm prin genetică această rasă. Acestea sunt şi obiectivele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine «Romovis 10 mai 2006». Vrem să fie subvenţionaţi reproducătorii, pentru că atunci producţia vine de la sine, iar ameliorarea este dirijată. În 2006, am derulat un program de conservare, în cadrul căruia crescătorii au primit o subvenţie suplimentară celei acordate de APIA pe cap de animal, şi acest lucru a încurajat destul de mult, în sensul că numărul de exemplare a crescut”, a spus dna Joiţoiu. Sectorul de ovine şi caprine este unul destul de bine organizat. Potrivit preşedintei asociaţiei, Federaţia Romovis, înfiinţată în anul 2006, număra la început 25 de asociaţii, iar acum totalizează 56 de organizaţii.

O rasă competitivă în producţia de lapte şi carne
Ţigaia cu cap negru de Teleorman poate fi competitivă în producţia de lapte şi carne cu cele mai bune rase specializate, făcând inutil importul acestora. „Rasa este mixtă, creată pentru lapte şi carne în proporţie de 50% lapte, 40% carne, 5% lână şi 5% reproducţie. Producţia medie pe lactaţie, 263 de zile, este de 150-170 litri de lapte, însă am avut câteva exemplare care au realizat o producţie de 350 litri de lapte”, a precizat dna Ruxandra Joiţoiu. Datorită precocităţii sale, prolificităţii şi producţiei de lapte, berbecii din această rasă pot fi folosiţi cu bune rezultate la încrucişări industriale sau de infuzie cu diferite rase locale, pentru sporirea producţiei de lapte şi mai ales de carne. Ţigaia cu cap negru de Teleorman are mari aptitudini de desezonalizare a reproducţiei, fiind precoce, putând fi folosită la reproducţie începând cu vârsta de 8-9 luni. Populaţia cu cap negru de Teleorman se pretează cel mai bine la producerea de miei pascali, cu greutatea carcasei de 15-17 kg, aceasta deoarece producţia bună de lapte a oilor-mame asigură o viteză sporită de creştere a mieilor. Rasa are o natalitate medie de 150%, iar greutatea mieilor la naştere este de 5-6,5 kg. Oaia Ţigaie cu cap negru de Teleorman se poate considera ca făcând parte din categoria oilor semigrele, recomandate în special în zona de câmpie şi mai puţin în cea colinară. Oile au o greutate de 75-80 kg, cu o talie de 71-75 cm, iar berbecii cântăresc 95-115 kg şi
au o talie 83-92 cm. Direcţia principală de exploatare a acestei populaţii de ovine este orientată spre producţia de lapte-carne şi lână semifină. Lâna are 28-33 microni, iar cantitatea obţinută la femele este de 3 kg şi de 5 kg la masculi.

Ana MUSTĂŢEA
_
1 Comment
p.bulgaru
14/7/2012 04:03:24

Salutam obtinerea acestei populatii de ovine.Cum sa incercam si in Republica Moldova?
Pintilie Bulgaru presedinte al Federatiei cresc. de ovine si caprine RM

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE