REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Timac Agro castiga teren pe piata ingrasamintelor chimice

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
La jumătatea lunii noiembrie, firma de îngrăşăminte chimice Timac Agro România a sărbătorit 6 ani pe piaţa autohtonă de profil. Filială a Grupului Roullier, firma s-a remarcat prin calitatea produselor comercializate, prin specificitatea lor dată de prezenţa unor molecule bioactive extrase din alge marine cu rol în stimularea absorbţiei şi a îmbunătăţirii disponibilităţii elementelor nutritive.

Convenţia comercială 2012 s-adesfăşurat la Poiana Braşov, în prezenţaa numeroşi parteneri de distribuţie dela nivel naţional şi local, iar vorbitoriai evenimentului au fost dnii VincentBesnard, director pentru Europa deSud-Est, Adrian Drăgan, director generalal Timac Agro România, Ionel Bursuc,director vânzări, şi Garcia Mina, directoral laboratorului de cercetare din Spania.În deschidere, dl Besnard a vorbitdespre activitatea Grupului Roullierdin acest an, care conţine elemente denoutate, precum achiziţia de acţiuniale unei societăţi care deţine maimulte uzine în China - piaţa din Asiaregăsindu-se astfel în planurile dedezvoltare ale grupului francez.Totodată, acesta a preluat o mină pentru producţia magneziului în Spania, a pătruns pe piaţa Georgiei şi a achiziţionat barje în vederea eficientizării transportului îngrăşămintelor chimice. Pe cale maritimă, grupul a livrat 40.000 de tone de îngrăşăminte. Directorul pentru Europa de Sud-Est a precizat că un nou sector în care compania investeşte este cel energetic:

„Toate uzinele din Brazilia şi din lume ale grupului sunt dotate sau în curs de dotare cu generatoare care funcţionează pe biomasă. În Franţa, am achiziţionat o societate care a devenit lider pe piaţa peleţilor din lemn. Consider că şi filiala din România ar putea aborda acest segment”, a afirmat dl Besnard. Acesta a mai spus că la sfârşitul anului 2014, Grupul Roullier va finaliza construcţia şi dotarea unui nou laborator de cercetare şi dezvoltare. În cei 53 de ani de creştere continuă, Grupul Roullier a ajuns la o cifră de afaceri de 3 mld. euro. Ca noutate, în 2013, Timac Agro România se va dezvolta pe piaţa Republicii Moldova şi va efectua vânzări şi în sudul Ucrainei. Prezentarea dlui Adrian Drăgan, director general al Timac Agro România, s-a concentrat asupra pieţei de îngrăşăminte chimice, care anul trecut a cunoscut, potrivit acestuia, o creştere de aproape trei ori faţă de 2010.

„Piaţa de îngrăşăminte chimice a evoluat cu 12% în 2010 faţă de anul precedent şi cu 32% în 2011, comparativ cu 2010. Această creştere s-a înregistrat atât la îngrăşămintele cu azot, cât şi la cele de tip NPK. De remarcat este faptul că în structura pieţei de îngrăşăminte, cele complexe încep să ocupe o pondere mai mare, dar nu semnificativă, de circa 10%. Acest lucru înseamnă că România se îndreaptă spre o normalitate, către o piaţa de NPK în creştere. Evoluţia este mai lentă, pentru că astăzi azotul continuă să fie considerat de mulţi fermieri români un panaceu universal - ceea ce nu este întru totul adevărat. Important este modul de administrare a azotului, cum îl fracţionăm sau momentul în care îl administrăm. Dacă facem un calcul privind cantitatea de azot aplicată la cultura de grâu şi producţia obţinută, rezultă un cost mai mare cu 30% faţă de cel specific. Acest cost poate să reiasă din nerespectarea anumitor verigi tehnologice, cum ar fi administrarea fracţionată a azotului”, a spus dl Drăgan. Conform datelor prezentate, pe o piaţă de profil care a înregistrat în 2011 o pondere de 32%, vânzările Timac s-au situat la 64%. În cadrul evenimentului, directorul general a accentuat avantajul principal pe care îl au distribuitorii care colaborează cu Timac Agro: acela de a nu avea stocuri de îngrăşăminte chimice care, pe deasupra, pot fi supuse riscului deteriorării. În plus, comercianţii pot înregistra pierderi mai mari decât gradul de încasare, din cauza instabilităţii pieţei de îngrăşăminte chimice.

„Cei care au făcut distribuţie cu îngrăşăminte chimice şi au cumpărat în plină campanie, în lunile martie-aprilie, au pierdut circa 100 euro/tonă, iar cei care au făcut comerţ cu îngrăşăminte de tip uree, au înregistrat diferenţe şi mai mari, de la 200 până la 500 euro/tonă. La uree, există un risc de pierdere de 40%. În ultimii ani, piaţa de uree şi azotat de amoniu a înregistrat o volatilitate foarte mare şi acest risc contină să existe”, a afirmat dl Drăgan. Reprezentantul companiei a vorbit şi despre anul agricol 2012, despre pierderile de venit şi de producţie ale fermierilor români. „La rapiţă, floarea-soarelui şi grâu s-a înregistrat un venit cu 10% mai mic faţă de anul trecut, iar la cultura de porumb pierderile au fost de 43%. Per total, agricultura din România a înregistrat o scădere de 25%. Circa 70-80% din judeţele României au fost profitabile, şi, din fericire, fermierii nu au ieşit în acest an în pierdere. Cei care au avut însă porumb cultură predominantă în asolament au înregistrat pierderi semnificative. La cultura grâului, acest an nu a fost unul foarte rău, lafloarea-soarelui producţia medie a fost de 1,1 t/ha, însă preţul de valorificare mare a făcut ca această cultură să fie una profitabilă”, a declarat dl Drăgan.

Fertiactyl - un biostimulator radicular inovativ
Latura ştiinţifică a produselor Timac a fost prezentată de dl Garcia Mina, director al laboratorului de cercetare din Spania. Acesta a vorbit despre studiul enorm depus pentru producerea acestor îngrăşăminte chimice. „În spatele produselor Timac se află o muncă de ani de cercetare, orientată către adaptarea acestor produse la cerinţele şi nevoile agricultorilor. Fiecare ţară are zone specifice, dar şi problematici comune cu ale altor ţări. România şi Spania se aseamănă la anumite problematici cauzate de factorii de stres. Avem trei centre de cercetare, în Franţa, Spania şi la graniţa dintre Paraguay şi Brazilia. Centrul din Franţa, denumit CRIAS, este specializat în extragerea moleculelor din algele marine şi folosirea acestora în diferite domenii, cum este cel al îngrăşămintelor chimice. Biomoleculele dezvoltate au rol în translocarea elementelor nutritive în plantă, în asimilarea nutrienţilor etc. Aminopurinele, de exemplu, au rol în stimularea sistemului radicular. Departamentul de cercetare şi dezvoltare din Spania studiază asupra proprietăţii solului, asupra pH-ului şi materiei organice, astfel încât planta să poată asimila toate elementele nutritive necesare”, a afirmat dl Mina. Cercetătorul a vorbit şi despre biostimulatorul radicular Fertiactyl.

„Este un biostimulator diferit de celelalte produse de pe piaţă, este patentat şi la crearea lui s-a lucrat foarte mult timp. Este un complex care conţine trei principii active, care lucrează în manieră sinergică asupra tuturor aspectelor care controlează fiziologia plantei. Există pe piaţă produse care conţin molecule extrase din alge, dar care nu funcţionează pentru că nu există sinergism. Grupul Roullier lucrează asupra extracţiei şi selecţiei biomoleculelor pentru a se asigura eficacitatea produsului.

Lucrăm asupra biostimulării pentru a creşte sistemul defensiv al plantei în condiţii de stres, asupra fizilolgiei plantei, cum ar fi germinaţia, înflorirea sau alţi factori care acţionează în primul rând asupra calităţii produsului finit”, a subiniat dl Mina. Conform acestuia, produsul Fertiactyl conţine substanţe humice, un complex de citochinine şi de antistres. Experienţele realizate au arătat că la sfecla de zahăr şi legume producţia este cu 10% mai mare, ca urmare a folosirii Fertiactyl, la cultura de cartof sporul este de 14%, iar la porumb, pe lângă creşterea producţiei, s-a remarcat şi o creştere a conţinutului de amidon. Produsul se poate folosi şi la grâu, rapiţă şi floarea-soarelui. Fertiactyl este specificitatea biostimulatorilor radiculari, cu rol în stimularea dezvoltării sistemului radicular, mobilizarea şi asimilarea elementelor nutritive, în special a fosforului, în intensificarea fotosintezei şi a rezistenţa plantelor la factori de stres.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE