REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Toleranta la seceta si rezistenta la erbicide - cateva dintre obiectivele Procera

15/9/2012

0 Comments

 
Toleranta la seceta si rezistenta la erbicide - cateva dintre obiectivele Procera - Agrimedia.ro
La data de 17 august a.c., Procera Agrochemicals România a organizat un amplu eveniment la Fundulea, în cadrul căruia au fost prezentate rezultatele activităţii de cercetare pe care compania le întreprinde pentru obţinerea unor varietăţi de porumb şi floarea-soarelui cu însuşiri superioare.

La eveniment, dl Daniel State, director general al companiei, a declarat că toate eforturile materiale şi financiare vor fi orientate pentru obţinerea de hibrizi adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din România. „La floarea-soarelui continuăm să obţinem hibrizi homozigoţi, iar la porumb vom începe multiplicarea hibrizilor rezistenţi la substanţa quizalofop-P-etil, ceea ce va asigura o reducere a cheltuielilor cu erbicidarea”, a afirmat dl State.

Respectarea elementelor tehnologice în loturile de hibridare
Georgeta Dicu, director al Procera Genetics, a vorbit despre programele de ameliorare a florii-soarelui şi porumbului pe care Procera Agrochemicals le-a demarat în urmă cu peste 7 ani şi pe care Procera Genetics le continuă în prezent. Aceasta a sfătuit producătorii de sămânţă să acorde o atenţie sporită tuturor verigilor tehnologice aplicate în loturile de hibridare şi să le respecte, mai ales în condiţiile acestui an, când seceta şi arşiţa au afectat grav culturile agricole. „Programul de ameliorare porneşte de la alegerea materialului de ameliorare până la obţinerea materialului propriu companiei, care trebuie să îmbine germoplasma din cele mai diverse locuri ale globului, germoplasma din zonele temperate, încrucişate cu germoplasma din zonele tropicale, astfel încât să selecţionăm pentru zonele noastre un material genetic tolerant la secetă şi arşiţă. Foarte multe loturi de hibridare sunt compromise din cauza secetei şi arşiţei, pentru că, pe de o parte, liniile parentale nu au fost adaptate la condiţiile României, ele au fost aduse din alte ţări, iar hibrizii au fost testaţi între doi şi patru ani în ţara noastră. Aproape niciodată liniile parentale nu sunt testate în România şi de aceea este foarte important ca atunci când intervine un an agricol secetos, cum este acesta, să se respecte elementele de tehnologie. În cazul producerii de sămânţă, respectarea elementelor tehnologice este esenţială. Decalajul între înfloritul paniculului şi apariţia stigmatelor este cel care determină compromiterea loturilor de hibridare. Se poate scurta acest decalaj prin aplicarea unei tehnologii corecte şi trebuie să vă informaţi despre toate însuşirile parentale ale hibridului şi posibilitatea lor genetică de a tolera efectele negative climatice”, a afirmat dna Dicu. Producătorii de sămânţă s-au confruntat cu multe probleme în acest an, cea mai importantă problemă în loturile de hibridare, în condiţii de secetă şi arşiţă, fiind reducerea pe cât posibil a decalajului dintre înfloritul paniculului formei-tată şi apariţia stigmatelor formei-mamă. Pentru reducerea acestui decalaj, specialiştii Procera au recomandat următoarele: cunoaşterea foarte bine a formelor parentale, prin solicitarea tuturor informaţiilor legate de comportamentul liniilor la arşiţă şi secetă; folosirea în procesul de producere de sămânţă a hibrizilor simpli ca forme materne; semănatul devreme, mai ales când schema de semănat a formelor parentale este în epoci, astfel încât şi plantele semănate în epoca a II-a sau a III-a să crească şi să se dezvolte corespunzător; densitate moderată de plante pe unitatea de suprafaţă, în funcţie de precocitatea formelor parentale, şi fertilizare echilibrată.

Porumb rezistent la quizalofop-P-etil
Potrivit directorului tehnic, dl Mihai Radu, anul acesta compania Procera va omologa primii doi hibrizi cu rezistenţă genetică la o substanţă activă nespecifică culturii de porumb - quizalofop-P-etil. Această substanţă se regăseşte, printre altele, şi în produsul comercial Prosper. „Principalul motiv pentru care compania a creat hibrizi de porumb rezistenţi la acţiunea unui graminicid exclusiv este pentru că piaţa o cere. În cel mult trei ani, toţi hibrizii de porumb vor prezenta rezistenţă la această substanţă”, a declarat dl Radu. Printre avantajele enumerate de către directorul tehnic se numără: un bun control în postemergenţă a tuturor buruienilor graminee, anuale şi perene (mai puţin Phragmite); lipsa efectelor remanente în caz de dozare maximală; nu are limită de aplicare în ceea ce priveşte faza de dezvoltare a plantelor de porumb şi se poate aplica de mai multe ori pentru aceeaşi cultură.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE