REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

TopDown - utilajul care lucreaza in acelasi timp si la suprafata, si in adancime

15/1/2011

0 Comments

 
Picture
Mihai RAUSSER, director Väderstad România

Eficientizarea activității agricole este obiectivul fiecărui fermier, iar lucrările care le aplică în acest sens sunt specifice exploatației sale, deoarece ceea ce este ideal pentru o fermă poate fi complet greşit pentru o alta. Sunt mulți factori de care trebuie să se țină seama, precum tipul solului, factorii climatici, structura culturilor  anterioare etc Totuși, interesul pentru diminuarea lucrărilor asupra solului este din ce în ce mai mare în toate fermele agricole, atât în cele din țară, cât și în cele din străinătate.


Principalele avantaje pentru care lucrările minime sunt aplicate sunt de ordin financiar și biologic. Prin scăderea numărului de operații costurile de înființare a culturilor agricole se reduc. Diferența va fi vizibilă, într-un timp scurt, la momentul bilanțului. Totuși cele mai mari avantaje sunt cele biologice, solul rămânând din ce în ce mai uşor de lucrat odatăcu îmbunătățirea structurii acestuia, după lucrări repetate.

Economie de timp și bani
Reducerea costurilor de producție și eficientizarea mărimii fermelor agricole, înseamnă că sunt din ce în ce mai puține persoane care lucrează fiecare hectar de pământ in parte. Acest tipar se poate remarca în trecutul istoric al agriculturii, iar rata de schimbare nu dă semne că ar scădea. Schimbarea către costuri de înființare a culturilor cât mai scăzute face din sistemul de lucrări minime unul atractiv, din moment de numărul de ore petrecute în câmp poate fi redus. Costurile mari de producție în cazul lucrărilor tradiționale (arat, grăpat, etc.) nu dau semne de scădere în timp ce prețul cerealelor nu urmărește aceeași tendință crescătoare, din păcate. Aceasta înseamnă că productivitatea trebuie crescută dacă dorim ca profiturile să fie menținute la același nivel. Lucrările minime dau posibilitatea reducerii costurilor de producție, prin consumuri mai mici de combustibili. În realitatea apăsătoare a zilelor noastre, aceste consumuri mai mici de materii prime dar și de timp duc la reducerea costurilor de producție ale fermierilor, în consecință îmbunătăţind productivitatea și profitabilitatea.

TopDown – o mașină versatilă
Cultivatorul TopDown de la Väderstad este unul foarte flexibil în acest sens, asigurând atât lucrări superficiale cât și de adâncime, atunci când acestea sunt necesare.

Adâncime de lucru reglabilă fără trepte
Adâncimea de lucru poate fi reglată continuu de la 5 la 25 cm. Conceptul de lucrare de suprafață combinată cu cea de adâncime este unic. Discurile lucrează superficial, de la 5 la cm până la aproximativ 10 cm, pe când dinții lucrează până la 25 de cm adâncime, discurile de nivelare uniformizează terenul, iar tăvălugul greu de oțel sparge orice bolovan rămas la suprafață, compactează și uniformizează solul, pregătindu-l pentru lucrarea de semănat. Combinând în măsura dorită cele de mai sus se obține un rezultat perfect adaptat fermei dvs. Utilajul TopDown are o gamă bogată de reglaje și posibilități ce asigură în mod eficient aproape toate necesitățile unei ferme și cerințele unui astfel de utilaj de pregătit solul. În plus față de reglajele de adâncime, exista opțiuni diverse de lucru în diferite etape/trepte. Solul este lucrat în mod progresiv – mai întâi cu discurile și apoi și cu dinți – astfel încât cantitatea de bolovani de pământ este redusă progresiv în timp ce patul germinativ este pregătit perfect.

TopDown lucrează în condiţiile date
Modul de reglaje de adâncime independente pentru discuri și pentru dinți, fac ca acest utilaj să poată fi ușor adaptat oricăror condiții de lucru fiecărui teren în parte. Unele terenuri un au nevoie decât de lucrări superficiale pentru pregătirea patului germinativ, iar mai apoi semănat: TopDown se potrivește perfect. Alte terenuri necesită cultivare mai adâncă pentru amestecarea cantității mai mari de resturi vegetale sau pentru decompactarea straturilor întărite. TopDown este utilajul de încredere și pentru această sarcină. Această bogăție de posibilități reprezintă apanajul unui utilaj cu adevărat versatil. Gradul de re-compactare după trecerea utilajului poate, de asemenea, fi reglat – de la întreaga greutate a tăvălugului apăsând pe diversele echipamente și până la toată greutatea mașinii sprijinindu-se pe tăvălug. Este dificil să găsiți o mașină mai flexibilă pentru lucrări minime!

În sistemul de lucrări minime este foarte importantă stabilirea unor țeluri care trebuie atinse și implementate. Unul din acestea poate fi atingerea unor niveluri mai ridicate de humus în straturile superioare. Un altul poate fi o mai bună drenare a terenului. Aceasta poate fi atinsă și datorită activității crescute a râmelor, atunci când plugul se ‚odihnește’, conform unei zicale binecunoscute în rândul agricultorilor.

Caracteristicile tehnice ale utilajului
În față un set de două rânduri de discuri zimțate conice de 430 mm fabricate din cel mai dur material, oțel V-55, ce garantează durată mai mare de viață și costuri scăzute de întreținere. Discurile au rolul de a tăia, mărunți și amesteca resturile din partea superioară a solului. Efectul este superior la viteze de lucru de 10-15 km/h, ceea ce asigură încorporare perfectă. Discurile pot fi reglate în mod continuu în timpul lucrului din cabina tractorului.
În secțiunea cultivatorului, dinții dispuși pe trei rânduri, cu diferite variante de dălți: 50, 80 și 120 mm, suplimentar la ultimele două putând monta și aripioare de 300 mm lățime. Avantajul variantelor de mai sus constă în faptul că dălțile mai înguste sunt mai potrivite pentru decompactarea zonelor dificile dar și pentru amestecarea unor cantități mari de resturi vegetale, dar este de menționat și faptul că acestea creează bolovani de mărimi mai mici.
În partea din spate a utilajului, discurile de nivelare uniformizează solul în urma dinților. Acestea sunt montate pe suspensie de cauciuc, fără întreținere, ceea ce asigură copierea terenului și toleranță ridicată la pietre. Adâncimea de lucru poate fi reglată continuu din cabină ceea ce face ca utilajul să se adapteze și mai ușor oricăror condiții de lucru, obținând rezultatele dorite de fiecare dată. Astfel operatorul are posibilitatea de a lăsa în urmă solul conform cu mărimea și cantitatea bolovanilor.
În spatele mașinii, tăvăugul din oțel, zona finală de prelucrare a terenului, asigură re-compactarea solului. În condiții de secetă în special, solul are nevoie să fie compactat pentru a asigura contactul intim între sămânță și pământ și implicit încolțirea samulastrei și a buruienilor în mod uniform și rapid, după recoltat. Profilul tăvălugului este unic, agresiv, asigurând în acest fel amestecul resturilor în suprafață, implicit descompunerea acestora. În situația în care se cere, tăvălugul poate fi ridicat complet din sol, lăsând solul necompactat, afânat.

TopDown – o rachetă în trei trepte

… lucrare superficială a suprafeţei
Acest utilaj este adaptat lucrărilor efectuate la suprafață, direct în urma combinei de recoltat. Dinții cultivatorului sunt menținuți în poziţia ridicată în timpul acestei operații. Această trecere trebuie făcută cu viteza de lucru de 10 - 15 km/h astfel încât discurile să poată lucra optim. Scopul acestei operații este de a forța încolțirea samulastrei și a buruienilor în cel mai scurt timp dar și de a amesteca resturile vegetale în suprafața solului. Când resturile vegetale iau contact cu solul și microorganismele sale începe procesul de descompunere, primul pas în reconstituirea unui strat proaspăt de humus în partea superioară a solului. Cu cât mai mulți ani de astfel de lucrări minime, cu atât mai rapidă este descompunerea datorită concentrării acestei activități în partea superioară a solului.

… lucrare de adâncime
O altă modalitate de utilizare a acestui utilaj este ca un cultivator convențional. Astfel, discurile vor fi menținute în poziție ridicată în timp ce dinții cultivatorului sunt coborâți până la adâncimea de lucru dorită. Sunt mai multe scopuri pentru această lucrare: distrugerea zonelor compacte și afânarea solului pentru a permite rădăcinilor să coboare liber în adâncimea solului căutând apa și nutrienții necesari creșterii; un alt scop este de a rupe rădăcinile plantelor nedorite și a le scoate la suprafață unde se usucă sau simpla folosire a rezervelor energetice stocate de acestea prin distrugerea lor. Spațierea între dinți este de 27 cm, iar garda la sol este suficient de mare pentru a permite accesul cantităților mari de resturi vegetale. Fiecare dinte în parte este echipat cu protecție hidraulică la pietre cu forță de până la 700 kg.

… sau ambele lucrări concomitent, superficială și adâncă
TopDown utilizează cu adevărat întregul potențial atunci când atât discurile cât și dinții sunt folosite împreună. Utilajul poate tăia întreaga suprafață, amesteca resturile vegetale în urma combinei și decompacta solul, toate într-o singură trecere! Avantajul lucrării concomitente este că numărul și mărimea bolovanilor scoși la suprafață este mult scăzută, această abilitate făcând și diferența utilajului TopDown față de alte utilaje similare. Dălțile dinților pot fi modificate conform necesităților, între cele 3 opțiuni de 50, 80 sau 120 mm. Se poate echipa și cu aripioare de 300 mm pentru a penetra și sparge solul câțiva centimetri sub adâncimea de lucru a discurilor. Pentru o bună lucrare de decompactare, de exemplu, cea mai bună soluție este de a echipa utilajul cu dălți drepte de 50 mm, în acest caz putând lucra până la 25-30 cm adâncime în condiții ideale.

TopDown este disponibil în versiuni de 3, 4, 5, 6 şi 7 m pliabile la 3 m lățime de transport și de 9 m lățime de lucru cu lățime de transport de 5 m, având un necesar de putere de la cca. 160 CP până la peste 600 CP.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE