REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

«Traderii, incurajati de autoritati sa ofere preturi mici la produsele agricole»

15/9/2013

0 Comments

 
Picture
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a susţinut o conferinţă de presă, cu scopul de a transmite opiniei publice adevărul despre situaţia din agricultură şi dificultăţile cu care se confruntă fermierii în acest an, în principal din cauza preţurilor mici obţinute la valorificarea recoltelor agricole.

„Suntem într-o situaţie limită şi suntem nevoiţi să spunem adevărul despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în agricultura românească. Toţi membrii LAPAR vin din lumea agricolă şi realitatea este că anul 2013 este unul dezastruos pentru agricultori. Degeaba este grămada mare atât timp cât volumul de încasări este cu mult mai mic decât anul trecut, când a fost un an dificil din cauza secetei.

Veniturile pe care le vor obţine agricultorii anul acesta sunt cu mult mai mici, iar acestea acoperă maximum 70% din cheltuielile de producţie, indiferent de zonă. Sunt câteva excepţii, cei care au obţinut producţii la grâu de 7.000 kg/ha, dar dacă ne raportăm la media obţinută pe ţară la preţurile practicate, este aproape un dezastru. Dacă nu este secetă, trebuie să fie cineva care să lovească în producători. De data aceasta au fost traderii, cei care fac comerţ cu cereale. Au fost încurajaţi prea mult de oficialităţile statului, că s-au obţinut producţii-record. Este o informaţie incorectă atât timp cât noi realizăm 35-40% din potenţialul pe care îl are agricultura românească. În Franţa, producţia medie la grâu se situează la 7.000 kg/ha, iar în România este de 3.000 kg/ha.

Aşadar, despre ce supraproducţie se vorbeşte? Scăderea preţurilor a fost încurajată de autorităţile statului, începând cu acele declaraţii de prin luna mai, cum că vom avea un an agricol bun, cu toate că la acea dată meteorologii spuneau altceva. Totul a culminat cu acea nefericită declaraţie a ministrului Agriculturii, prin care afirma că avem cea mai mare producţie din istoria României, dar şi că este foarte puţin panificabil. Această declaraţie a dus la prăbuşirea preţului la cereale. Traderii au început să practice pe piaţa românească un preţ diferit faţă de cel practicat pe alte pieţe europene.

Îmi pun întrebarea: de ce acelaşi trader îi dă fermierului italian un preţ de achiziţie la grâu de 200 euro/t, celui francez de 190 euro/t, iar românului doar 135-140 euro/t? Care este explicaţia? La 10 iunie, preţul grâului în România era de 227 euro/t, ceea ce echivala cu 1 leu/kg, iar la 4 septembrie era de 140 euro/t. În luna august, când a fost apogeul comericanţilor, preţul era de 133 euro/t, în timp ce pe piaţa europeană se practicau, la producători, preţuri de 180 până la 200 euro/t. În România, la porumb, la 10 iunie, preţul de achiziţie era de 208 euro/tonă, iar la 9 septembrie, de 119 euro/t. Dacă ne raportăm la preţurile din alte ţări europene, chiar la bursa de la Matif, acestea se situau la 171 euro/t.

Ce se întâmplă cu preţul la porumb? Nu este posibil ca la o producţie de 7-8 tone/ha să nu-ţi poţi recupera cheltuielile. Situaţii asemănătoare se înregistreză şi la orz şi rapiţă. Într-o perioadă de o lună, preţurile au scăzut cu 40-45%, în timp ce în alte ţări europene fluctuaţiile de preţ au fost de 2-3 euro. Din păcate, producătorii agricoli nu au spaţii de depozitare şi sunt nevoiţi să vândă la preţul pe care îl vrea traderul, pentru că fermierii nu au de ales.

Am făcut o serie de scrisori adresate atât preşedintelui ţării, cât şi premierului şi am solicitat să se intervină pe piaţă, pentru că există un fond FEGA ce poate fi folosit atunci când preţurile scad sub un anumit nivel. Din păcate, în acest an nu s-a intervenit, cum nu s-a intervenit nici în 2012, când ne-am confruntat cu problemele cauzate de secetă. Din cauza preţurilor mici, producătorii au pierdut circa 2,5 mld. euro. La cultura de grâu, cheltuielile se situează între 3.000 şi 3.200 lei/ha şi cu preţul actual nici la o producţie bună, de 5.000 kg/ha, nu pot fi acoperite costurile de producţie.”
revista, agricultura, evenimente, piata cerealelor, lapar, preturi, produse agricole, traderi
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE