REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Transformer, un nou produs «inteligent» în portofoliul Naturevo

15/4/2019

0 Comments

 
Picture
Cu un nume foarte sugestiv, Transformer, alături de ArgintEvo (o altă noutate în portofoliul companiei), a fost prezentat presei de specialitate. Sunt două produse care completează soluţiile oferite de Naturevo pentru combaterea efectelor secetei şi ale schimbărilor climatice asupra plantelor.
„Sunt produse adaptate tuturor normelor de agricultură inteligentă şi agricultură sustenabilă. La noi încă nu se pune mare preţ pe conservarea mediului, reducerea poluării, a reziduurilor agricole. Se vorbeşte mult şi se face puţin. Naturevo şi-a asumat acest rol, iar pe termen lung s-a constat că se obţin produse de o calitate superioră, lipsite de reziduuri“, a fost mesajul lui Ioan Enoiu. Despre câteva dintre aceste produse a vorbit şi Florian Lazăr, director tehnic. Transformer, aşa cum îi spune şi numele, este un ameliorator care transformă solul compactat într-un fel de burete, prin faptul că „sparge“ terenul, permiţând apei să se distribuie atât pe adâncime, cât şi în lateral, atenuând diferenţele de densitate ale acestuia. Practic, reduce tensiunea superficială a apei, care va pătrunde în sol şi nu se mai pierde. Îmbunătăţind calităţile fizice ale solului şi raportul aer/apă, sistemul radicular se va dezvolta mult mai bine şi va putea aborbi nutrienţii, activitatea microbiană a solului va fi mai bună, cu influenţe pozitive asupra dezvoltării plantelor.  Se va reduce şi impactul bolilor de sol favorizate de lipsa de aer şi temperaturi scăzute. Ca recomandări de aplicare, este ideal să se administreze odată cu apa de irigat prin sistemul de fertigare. Pe soluri lutoase sau nisipoase doza este cuprinsă între 5 şi 10 l/ha, urmată de 25% apă din norma de udare, şi alţi 5-10 litri/ha cu următoarea tură de 50% din norma de udare pentru o distribuţie mai bună şi eficienţă a produsului. Restul, numai apă. Pe soluri argiloase se respectă aceeaşi paşi, dar cu o doză de 10-15 l/ha, în aplicări succesive de câte 5 litri la interval de 15 zile. Concentraţia soluţiei nu trebuie să fie mai mare de 0,1% (1 litru/1.000 l apă). De reţinut că produsul nu acţionează direct asupra compoziţiei chimice a solului.

ArgintEvo, al doilea produs prezentat anul acesta, este, prin modul său de acţiune, un agent activ de suprafaţă care stimulează în principal creşterea plantelor, datorită combinaţiei proprietăţilor fitostimulante ale argintului coloidal. E mai mult decât un adjuvant, lucrează sistemic şi protejează planta din interior. Este un inductor de apărare cu 500 mg/l substanţă activă. Poate fi utilizat atât la tratamentul seminţelor, cât şi în vegetaţie, asigură o bună dezvoltare a sistemului radicular, a aparatului vegetativ, inhibă dezvoltarea ciupercilor şi bacteriilor, creşte rezistenţa plantelor la factorii de stres (îngheţ, secetă, temperaturi ridicate).

Prev-Am, produs deja prezent în catalogul Naturevo, are câteva calităţi speciale asupra cărora Florian Lazăr a insistat: este în egală măsură fungicid, insecticid şi acaricid, având la bază ulei esenţial de portocală. În contact cu agentul de dăunare, acţionează prin deshidratarea organismului. Este ideal pentru spaţiile protejate, fiind certificat şi pentru cultura eco (nu are efect rezidual). Poate combate insecte cu corp moale, nu coleoptere. Are şi funcţie de sulfactant. WetCit este, de asemenea, un produs care ajută în condiţii de utilizare a unor cantităţi reduse de apă. Este un adjuvant complex, cu rol de umectare, dispersie şi penetrare a subtanţelor de proitecţia plantelor, mărind considerabil efectul acestora, mai ales pe suprafeţe păroase sau hidrofobe.  

Biopesticide şi produse pe bază de cupru sistemic

Elena Leaotă, director strategii integrate Naturevo, a adus în atenţie noile reguli europene şi reducerea numărului de substanţe de protecţia plantelor, precizând că, la ultima şedinţă de omologare din 2018, 38 de produse (din cele 400 existente la acest moment) au fost eliminate de pe piaţă, iar la finalul anului trecut a apărut şi un nou regulament privind compuşii pe bază de cupru: statele membre sunt obligate ca pe termen de 7 ani să nu depăşească 28 kg/ha Cu, dar maxim 4 kg/an. Soluţia o reprezintă produsele cu cupru sistemic. „Tehnologiile convenţionale se schimbă, sunt introduse alt gen de subtanţe: biopesticide, produse biologice cu efect fungicid şi insecticid, biostimulatori etc. Sunt discuţii multe privind promovarea biopesticidelor, se vorbeşte de proceduri care să permită plasarea pe piaţă mai uşor a acestor produse, simple sau combinate în tratamente cu cele chimice. Avem la această oră ppp-uri sigure care pot fi asociate cu biopesticide şi putem rezolva problemele astfel încât să lăsăm generaţiilor viitoare un sol fertil care să îi hrănească şi pe cei care vin după noi“, a spus Elena Leaota, care a preluat recent funcţia de preşedinte al Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE