REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Transportul, recepția, depozitarea și încărcarea semințelor de consum 

15/10/2015

0 Comments

 
Picture
Șeful unității de depozitare este cel care se asigură ce mărfuri, materiale de ambalare (dacă este cazul) și materiale recepționate sunt transportate, depozitate și manipulate în condiții speciale, astfel încât să nu contamineze produsele depozitate. Adina Cristea și colaboratorii, împreună cu Filofteia Rațiu și colaboratorii, consideră că la nivelul unității de depozitare trebuie să existe un program scris pentru monitorizarea și controlul tuturor elementelor din această secțiune, cu menținerea înregistrărilor.
Verificarea mijloacelor de transport - dacă transportul produselor la unitatea de recepționare se face cu mijloace proprii, se verifică dacă mijlocul de transport este corespunzător pentru a efectua un transport sigur, asigurându-se de următoarele: vehiculul este curat, uscat și liber de infestare; igienizarea și/sau dezinsecția mijloacelor de transport se fac/face ori de câte ori este nevoie, cu evidențierea și înregistrarea operațiunilor respective și menținerea înregistrărilor; asigurarea securității în timpul transportului; descărcarea se va face adecvat, prin basculare. Persoana responsabilă cu mijloacele de transport din cadrul unității de depozitare trebuie să ia toate măsurile de prevenire a deteriorării și/sau contaminării mărfii transportate. Se va elabora și se va respecta o procedură pentru verificarea mijloacelor de transport.

Recepţia loturilor de seminţe de consum - generalităţi
Recepționarea semințelor de consum constă în eșantionarea, analiza, gradarea, cântărirea și descărcarea acestora. Zona de recepție este proiectată astfel încât: să minimizeze contaminarea semințelor de consum; să asigure în timpul campaniilor de recepționare compartimentarea produselor pe grade și calități; să asigure păstrarea identității pentru anumite produse, în anumite condiții contractuale (de exemplu, separarea produselor biologice sau a produselor tip OMG de produsele normale). Se va elabora și se va respecta o procedură de recepționare, cu referire la documentele legale în vigoare (standarde, manual de gradare a semințelor de consum etc.).

Eşantionare, analiză, gradare seminţe de consum
Eșantionarea se face la rampa de recepție auto, CF sau dană (în cazul vaselor), urmată de analizarea eșantioanelor în vederea stabilirii gradului. Pentru stabilirea gradului (calității) semințelor de consum, în cadrul unității de depozitare funcționează laboratorul de analiză a calității. Aici se efectuează analizele în toate fazele de producție: recepționare, curățire, uscare, dezinsectizare, controlul stării de conservare a produselor, livrare etc.

Laboratoarele de analiză a calității produselor vor fi organizate și dotate în mod corespunzător cu ustensile, materiale și echipamente necesare pentru eșantionare și efectuarea analizelor, prevăzute în manualul de gradare a semințelor de consum, standarde, norme tehnice și instrucțiuni în vigoare, verificate și avizate metrologic. Buletinele de verificare metrologică vor fi afișate la locuri vizibile, în laborator. Aparatura respinsă sau care s-a defectat în timpul perioadei de recepționare nu va mai fi ținută în laborator în timpul campaniei de recepționare. Eșantionarea se va executa numai de către personal de laborator calificat și instruit. Eșantionarea, analiza și gradarea se vor efectua numai în prezența delegațiilor furnizorului. Delegatul furnizorului va avea asupra sa delegație semnată și ștampilată de către persoana juridică pe care o reprezintă, în care se vor specifica în clar operațiunile pentru care este delegat (eșantionare, analiză și gradare, cântărire). Delegația va fi înregistrată în registrul de ieșiri-intrări al unității de depozitare și va fi menținută la un loc cu documentele de recepție pentru marfa respectivă. În prezența delegatului furnizorului se formează, se etichetează și se sigilează probelemartor (conform legislației în vigoare). În caz de refuz al probei-martor, delegatul va semna, pe propria răspundere, în registrul de evidență al probelor-martor. Păstrarea probelor-martor se face în încăperi speciale destinate acestui scop, pe durata stabilită de legislație. Analiza eșantionului de lucru la recepție constă în determinarea factorilor de gradare (indicii de calitate) prevăzuți în Manualul de gradare a semințelor de consum și/sau a parametrilor suplimentari care caracterizează din punct de vedere calitativ locul respectiv (în funcție de dotarea tehnică a laboratorului), diferențiat pentru fiecare specie de semințe de consum și de prevederile contractuale. În vederea asigurării siguranței alimentului se vor respecta normele în vigoare în ceea ce privește determinarea contaminanților (de exemplu, Fusarium, cornul secarei, semințe dăunătoare și/sau toxice etc.). Gradarea se realizează numai de personalul autorizat în acest sens prin licența de gradator, emisă de Comisia Națională de Gradare a Semințelor de Consum, cu respectarea strictă a planurilor de gradare din manualul de gradare a semințelor de consum. Licența de gradator autorizat va fi expusă la loc vizibil în laborator. Rezultatele constatate la analizarea produselor se vor înscrie în documentele de recepție și în formularul de gradare, documente care atestă cantitatea și calitatea mărfii recepționate. Aceste documente vor fi contrasemnate de delegatul furnizorului.

Cântărire mijloace de transport - cântărirea se face pe cântare electronice sau pod-basculă (în cazul mijloacelor de transport auto), cântar CF (în cazul vagoanelor) și Draft-Survey (în cazul navelor). Datele rezultate din cântărirea mijlocului de transport plin și gol, din care rezultă cantitatea de produs recepționat, se înscriu în documentul de cântărire.

Descărcare - după cântărirea mijloacelor de transport pline, acestea sunt descărcate prin basculare în buncăre de primire și/sau pe platforme. În cazul magaziilor fără mecanizare, descărcarea se face numai pe platforme, de unde semințele sunt preluate și încărcate în magazie cu releu de utilaje. Descărcarea pe platforme se poate face și în cazul silozurilor și magaziilor cu mecanizare fixă, în situația în care afluxul de produse recepționate în campanie este foarte mare sau semințele necesită un tratament special (de exemplu, dezinsecție, solarizare etc.) înainte de a fi introduse în circuitul tehnologic. Pe cât posibil, numărul și productivitatea buncărelor de primire trebuie să satisfacă preluarea rapidă a tuturor produselor în timpul campaniei de recepționare, inclusiv în perioadele de vârf. Buncărele de primire vor fi prevăzute cu grătare și cu capace sau copertină, pentru a preveni contaminarea produsului descărcat (ploaie, praf etc.). La organizarea și amplasarea buncărelor de primire se va ține seama de calitatea/gradele produselor prevăzute în planul de compartimentare. Descărcarea mijloacelor de transport va fi supravegheată de o persoană special desemnată în acest scop.

Condiţionarea seminţelor de consum
Condiționarea cuprinde următoarele operații: curățirea și sortarea. Operația de curățire presupune reducerea conținutului de impurități/corpuri străine, se va executa concomitent cu recepționarea și va continua până la realizarea, pentru toate loturile, a purității care să asigure o conservare corespunzătoare și/sau specificațiile contractuale. Contribuie la reducerea conținutului sau eliminarea anumitor contaminanți (praf mineral, semințe toxice și/sau dăunătoare, semințe de buruieni etc.). Acțiunea de curățire a produselor agricole cuprinde două categorii de lucrări: precurățirea și curățirea definitivă. Precurățirea sau curățirea brută se va face în fluxul de primire, concomitent cu dirijarea produselor din buncărele de primire la spațiile de depozitare. Curățirea definitivă se va executa pentru loturile care prin precurățire nu au putut fi aduse la condițiile de puritate prevăzute în contractele comerciale sau standardele în vigoare pentru păstrarea pe o perioadă mai îndelungată. Utilajele de precurățire/curățire definitivă (tarare, trioare, site, harfe etc.) și tubulatura trebuie să fie în bună stare și să funcționeze corespunzător, iar productivitatea lor trebuie corelată cu cea a utilajelor de manipulare. Utilajele de precurățire/curățire definitivă trebuie să fie legate la instalația de aspirație a silozului. Evacuarea impurităților/ corpurilor străine ușoare (pleava), a celor mai grele decât aerul și a altor categorii de impurități/corpuri străine se face dirijat, prin tubulatură. Acestea constituie subprodusele, valoroase și nevaloroase (praf mineral și altele). Subprodusele rezultate în urma tarării trebuie depozitate separat (cele valoroase de cele nevaloroase) și urmărite pentru a preveni contaminarea lor încrucișată. Deteriorarea acestora constituie focare de contaminare cu diverși contaminanți (dăunători și microorganisme, în special mucegaiuri). Rezultatele condiționării se înscriu în documentele de condiționare. Pe baza indicilor de calitate ai produselor se emite ordinul de condiționare, iar pe baza datelor din documentele de urmărire a operațiunii se întocmește Situația Rezultatului Condiționării (SRC). În formularul respectiv se menționează cantitățile de subprodus rezultate din condiționare, precum și calitatea pe componente a acestora.

Uscarea seminţelor de consum
- loturile de semințe pentru consum cu o umiditate care depășește limita critică de conservare se vor usca prin mijloace naturale sau artificiale.

Uscarea naturală - constă în folosirea aerului atmosferic uscat și cald ca agent de uscare. Metodele pentru uscarea naturală a produselor sunt următoarele: solarizarea (expunerea directă la razele solare în perioada de vară și rigolizarea lotului de semințe pentru a mări suprafața de evaporare); aerarea activă (aerul se introduce sub presiune în masa de produse deopozitate); manipularea prin instalații prevăzute cu ventilatoare (este folosită la silozurile care sunt prevăzute cu numeroase puncte de desprăfuire); trecerea loturilor de produse prin instalațiile de uscare „la rece“ - fără consum de combustibil (trecere prin coloană), folosind în locul agentului de uscare aerul atmosferic uscat și cald.

Uscarea artificială - constă în aducerea umidității semințelor la o valoare adecvată pentru depozitare, prin folosirea instalațiilor de uscare, care realizează uscarea cu ajutorul agentului de uscare. Aducerea agentului de uscare la o anumită temperatură se face prin folosirea combustibililor. Tipul de combustibil folosit este specific pentru arzătorul și generatorul de căldură cu care este echipat uscătorul. În instalația de uscare se vor introduce numai produse condiționate, cu un conținut cât mai scăzut de impurități inflamabile (plevuri, foi, capitule etc.) sau corpuri care să provoace înfundarea dispozitivului de golire. Se vor lua măsuri pentru curățirea zilnică a instalațiilor de uscare, revizuirea, întreținerea și exploatarea acestora în bune condiții. Regimul termic de uscare a semințelor este specific pentru fiecare specie. Urmărirea rezultatelor uscării se face prin completarea documentului de urmărire a uscării.

Depozitarea seminţelor de consum
Semințele de consum sunt depozitate în așa fel încât să prevină contaminarea, deteriorarea și infestarea lor. Depozitarea se poate realiza în vrac (pentru majoritatea tipurilor de semințe de consum) și în saci (în special pentru semințele cu destinații speciale, de exemplu condimente/muștar). Scopul acestei faze tehnologice este acela de a conserva calitatea/gradul realizat din condiționarea semințelor de consum. Aceasta se realizează prin: compartimentarea în funcție de grad și de parametrii de calitate suplimentari specifici pentru fiecare produs; urmărirea periodică a stării produselor aflate în depozitare, folosind ca document de referință STAS 6534-91 și actualizarea datelor din diagrama depozitului. Pe diagrama depozitului se trec: tipul și numărul spațiului de depozitare (magazie, celulă de siloz - circulară, stelată, perimetrală), data depozitării, cantitatea și calitatea la depozitare (umiditate, corpuri străine/impurități) și temperatura în masa de produs; transport corespunzător al semințelor de consum în incinta spațiului de depozitare (prin elevatoare cu cupe, benzi transportoare, tubulatura sistemului pneumatic etc.); urmărirea manipulărilor în spațiul de depozitare, prin completarea documentelor de manipulare a semințelor de consum și corelarea cu celelalte documente de lucru (pentru tarare, pentru uscare, pentru aerare); depozitarea separată a produselor returnate, neagreate, deteriorate sau suspecte a fi contaminate, în spații special destinate acestui scop, în vederea tratării ulterioare; stivuirea corespunzătoare a produselor ambalate în saci: integritatea stivei, posibilități de aerare, monitorizarea stării semințelor. Produsele ambalate și materialele de ambalat sunt manipulate și depozitate astfel încât să se prevină contaminarea și/sau deteriorarea lor.

Controlul stării de conservare a seminţelor de consum aflate în depozitare
Controlul periodic se face prin prelevare de eșantioane din fiecare spațiu de depozitare și verificarea temperaturii, umidității și stării sanitare, precum și a parametrilor de calitate tehnologică specifici produsului respectiv. Eșantionarea produselor depozitate în celule de siloz, altele decât cele metalice, se face numai de personal instruit, cu ajutorul sondei electromecanice. Sonda electromecanică, barele și accesoriile vor fi igenizate și curățate după fiecare utilizare. Se va verifica temperatura pe fiecare eșantion elementar, corespunzător unei bare. Pentru controlul temperaturii în celulele de siloz și în magazie se pot folosi și instalații automatizate. Ideal este ca temperatura să fie menținută sub 10 grade Celsius pentru toate produsele, deoarece la această temperatură dezvoltarea dăunătorilor este inhibată. În practică, temperatura produselor trebuie să nu depășească limitele prevăzute în STAS 6534-91 - Semințe pentru consum.

Microclimatul din spaţiile de depozitare
Aerarea activă constă în evacuarea repetată a aerului viciat, cald și umed, din masa de boabe și înlocuirea acestuia cu aer atmosferic proaspăt și uscat. Instalațiile de aerare activă trebuie să fie în bună stare și să funcționeze la capacitate maximă. Canalele de evacuare a aerului trebuie să fie prevăzute cu clapete care să împiedice pătrunderea aerului din exterior și care, în același timp, să asigure o bună evacuare a aerului din interior.

Încărcarea/livrarea
Se vor întocmi proceduri de încărcare-livrare astfel încât: să se minimizeze contaminarea; să se conserve calitatea/gradul. Laborantul gradator și operatorul gestionar vor verifica mijlocul de transport folosit pentru livrare prin inspecție vizuală, asigurându-se că vehiculul este curat, uscat și liber de infestare. Operatorul va urmări procedura de încărcare. Eșantionarea, stabilirea gradelor de calitate și păstrarea probelor-martor vor fi efectuate de către laborantul gradator. În cazul în care, în urma controlului efectuat, loturile de produse nu întrunesc condițiile de calitate prevăzute pentru livrarea la consumul intern sau extern, personalul autorizat care a efectuat controlul va stabili, prin proces-verbal întocmit, măsurile tehnologice cu termene și răspunderi, pentru aducerea produsului la condițiile de livrare. Documentele de atestare cantitativă și calitativă a produselor livrate pentru consum intern și/sau export vor fi completate citeț și la toate rubricile, astfel încât: să se poată identifica spațiul de depozitare și numărul lotului din care s-a efectuat livrarea; să cuprindă toți indicii de calitate determinați efectiv de baza eșantionului prelevat din mijlocul de transport; să cuprindă gradul conform manualului de gradare a semințelor de consum.

Certificarea calităţii produselor livrate - se face de către persoane stabilite prin decizie de către conducerea societății comerciale pentru fiecare unitate de depozitare în parte. Operațiunile de încărcare se vor face numai sub supravegherea și conducerea operatorului/ gestionarului (șefului de depozit) și cu participarea laborantului gradator.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE