REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tratamente în podgorii înainte căderii frunzelor

15/10/2022

0 Comments

 
Picture
Toamnele lungi și însorite din ultimii ani sunt perfecte pentru ca patogenii rămași pe frunze și pe resturile vegetale, după recoltarea strugurilor, să prolifereze. Rezervele cu care se intră în iarnă pot da mari bătăi de cap pe tot parcursul anului următor. Robert Băicoianu, manager culturi speciale BASF, face câteva recomandări la final de sezon viticol.
​Tratamentele de toamnă, cele care ar fi bine să se facă și înaintea căderii frunzelor, nu sunt luate în seamă de mulți dintre cultivatori. Din păcate, mai ales în ultimii ani când au crescut temperaturile (și oricum se ajunge la suma gradelor de temperatură necesare maturării și dezvoltării mugurilor pentru anul următor), recoltatul strugurilor are loc mai devreme.
Dacă ne gândim că aceasta debutează pe la jumătatea lunii august, de obicei ultimul tratament se mai face la final de iulie-început de august. După cele 3-4 săptămâni de recoltat (unde sunt suprafețe mai mari), mai rămân circa două luni până la căderea frunzelor, perioadă în care viticultorii nu prea mai intervin cu tratamente. Și pentru că toamnele ultimilor ani sunt mai însorite, cu temperaturi de 20-25 grade C în timpul zilei, patogenii au condiții foarte bune de dezvoltare, ajungând să se succeadă mai multe generații la unii dăunători.
În aceste condiții, dacă nu se iau măsuri, se intră în iarnă cu o rezervă considerabilă, care la primele semne de încălzire va exploda și va crea probleme pe parcursul întregului sezon, atrage atenția Robert Băicoianu.
Pe de altă parte, nemaifiind permisă arderea resturilor vegetale, unii producători le toacă și le încorporează (dacă nu cumva sunt aruncate într-un colț de grădină), dar sunt patogeni care rezistă în sol timp îndelungat și reprezintă o sursă de îmbolnăvire permanentă.
Aici, igiena culturală devine un factor important în gestionarea atacurilor de boli sau dăunători, ușor de răspândit cu picăturile de ploaie sau cu alți vectori. De pildă făinarea, este una dintre cele mai mari probleme. Sau, cum a fost anul acesta secetos, au fost fermieri care nu au mai făcut tratamente împotriva putregaiului cenușiu. Dar în zona Ardealului, Banat unde a plouat mai mult decât pe sud, au probleme în podgorii.
Condițiile climatice se schimbă rapid, chiar de la o zi la alta, cu variații mari, și atunci trebuie prevăzut un plan de combatere minimal, dar care să asigure protecție pe toată perioada. Intervalul acesta, lunile octombrie-noiembrie, cât mai sunt încă frunze pe butuci, sunt absolut necesare tratamente de dezinfecție. Nu neapărat cu produse scumpe, sistemice.
Cele pe bază de cupru, de sulf, dar aplicate corect. Acestea asigură nu doar protecție, reducerea rezervei de patogeni, ci ajută  și la o mai bună maturare a lemnului. Este bine ca aceste tratamente să se efectueze cât mai curând după încheierea recoltatului, cât mai sunt încă frunze. Atenție însă la gradul de acoperire, la calitatea apei (pentru că poate fi un factor limitativ în eficiența tratamentelor), la păstrarea dozelor de substanțe recomandate de producător, ținând cont și de peretele vegetativ, de suprafața foliară prezentă pe plante.
 
Pentru perioada aceasta, BASF recomandă două produse: Kumulus și Novicure, al doilea mai nou în portofoliu. Ele se pot combina, astfel încât se pot aplica dintr-o singură trecere.
Kumulus conține 80 % Sulf sub formă de granule dispersabile în apă. Are o excelentă aderență pe frunză datorită substanțelor auxiliare adezive din formularea DF, dimensiune optimă a granulelor de sulf pentru un bun echilibru între eficacitate imediată (efect în fază de vapori) şi selectivitatea față de cultură. Kumulus DF combate făinarea la vița de vie, măr şi castraveți prin acțiune de contact și prin vapori.
Stimulează creșterea plantelor prin efectul pozitiv asupra fotosintezei; are o și acțiune secundară împotriva acarienilor.
La vița de vie, produsul poate fi aplicat pe toată durata perioadei de vegetație, dar având în vedere acțiunea sa de contact, este recomandat la începutul, respectiv spre sfârșitul perioadei de vegetație, când presiunea de infecție este relativ mai scăzută.
Cel mai bine este să se aplice preventiv, înainte de atacul făinării, respectiv înainte ca infecția să se instaleze. Pentru viță de vie, produsul se aplică în doza recomandată de 0,3%, de la apariția primelor frunze, până la începutul coacerii (stadiile BBCH 15-81).
Se pot repeta tratamentele la intervale de până la 7-14 zile, în funcție de gradul de intensitate a atacului. Timpul de pauză pentru vița de vie este de 28 de zile.
Novicure-400 g/kg Cupru, sub formă de sulfat de cupru bazic, granule dispersabile în apă, ceea ce permite o eliberare imediată a 75% din ioni, restul de 25% din ionii de cupru sunt eliberați treptat.
În acest mod se evită orice posibilitate de apariție a fitotoxicității, mai ales în cazul primăverilor ploioase și reci. Este un fungicid și bactericid care se poate utiliza cu succes și în culturile ecologice. Combate mana viței de vie, necroza bacteriană, antracnoza, în doză de 1,4 – 4,0 kg/ha.
Are omologare pentru o gamă foarte mare de culturi horticole, de la legume, cartofi, pomi fructiferi, cu o fereastră largă de aplicare. Produsul este recomandat mai ales la primele și ultimele tratamente.
Folosit primăvara, Novicure diminuează pericolul cauzat de înghețul târziu, în timp ce toamna ajută la maturarea lemnului și contribuie la intrarea mai rapidă în repausul vegetativ.
Produsul nu se recomandă a fi aplicat în perioada înfloririi sau pentru tratarea speciilor sensibile la cupru.
Pentru vița de vie, volumele de soluție recomandate sunt: 200-1.000 litri/ha.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE