REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tripsul - dăunătorul-problemă în cultura legumelor

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
VASILICĂ HOARCĂ, manager vânzări clienţi-cheie Syngenta

Actualmente, tripsul vestic al florilor (Frankliniella occidentalis) reprezintă una dintre cele mai mari probleme în cultura protejată a legumelor.
Adulţii şi larvele de tripşi se hrănesc prin înţeparea şi consumarea sucului celular, iar atacul pe flori duce la căderea acestora. Simptomele lăsate în urma atacului pe frunze şi fructe sunt cele de pete „argintii“, care reduc potenţialul de fotosinteză. Pagubele indirecte ale dăunătorului fac referire la transmiterea virozelor, cum este virusul petelor de bronz (TSWV).

Morfologia speciei
Dăunător cu aparat bucal de înţepat şi supt. Adulţii îşi petrec iarna în sol sau în resturile de cultură. Adultul (0,9 mm) este mai mic decât femela (1,2-1,9 mm), aceasta având şi un colorit diferit al corpului, în funcţie de anotimp. Într-un ciclu complet de dezvoltare sunt incluse şase stadii de dezvoltare (figura din dreapta jos): ou, două stadii larvare foarte active, două stadii nimfale inactive şi care se dezvoltă în sol, şi stadiul de adult. Femelele se înmulţesc partenogenetic, iar în condiţii de seră se înmulţesc tot timpul anului. Ponta este depusă în frunză cu ajutorul ovipozitorului, sau în ţesutul florilor şi al fructelor (20-24 ouă sau 150-300 de ouă, în funcţie de temperatura şi umiditatea relativă). Larvele sunt asemănătoare cu adultul, iar dintre acestea cele de stadiul al doilea sunt cele mai periculoase din cauza apetitului foarte ridicat. Împuparea are loc în sol sau la baza florilor cu inflorescenţă complexă. Lungimea ciclului biologic al dăunătorului depinde de temperatură: la 15°C ciclul biologic durează 34 de zile; la 30°C ciclul biologic durează 9 zile, iar sub 12°C începe hibernarea.    

De ce este un dăunător problematic?
  • este polifag
  • are un număr mare de generaţii şi ciclu scurt
  • simptomele la început sunt ascunse şi mai târziu „explodează“
  • se ascunde în flori şi alte locuri acoperite unde insecticidele nu pot ajunge
  • prezintă o dezvoltare rapidă a rezistenţei
  • vector de transmitere a virozelor (ex: Virusul Petelor de Bronz (TSWV - Tomato Spotted Wilt Virus)

Greşelile cele mai frecvente:
  • începerea târzie a tratamentelor
  • alegerea greşită a produselor de combatere
  • distanţa prea lungă între tratamente
  • igiena în seră la un nivel scăzut
  • subdozarea sau supradozarea produselor de protecţia plantelor
  • aplicarea tratamentelor la temperaturi >30°C.

Virusul petelor de bronz (TSWV) - infectează peste 900 de specii de plante. Gazdele pentru TSWV sunt legumele, florile şi buruienile. Frunzele plantelor atacate se îngălbenesc, apar pete decolorate, unele sunt circulare, de culoare galben-verzuie. Pe fructe apar pete circulare, care se adâncesc şi depreciază calitativ aspectul acestora. Plantele atacate se piticesc, iar masa foliară este redusă. Vectori de transmitere a virusului sunt tripşii. Transmiterea virusului se face de la buruieni la plantele cultivate şi invers.

Combaterea integrată a tripsului
Deoarece este una dintre cele mai mari probleme de actualitate din legumicultura românească, şi dat fiind modul de viaţă al acestui dăunător, la momentul actual se poate discuta decât de menţinerea sub control a populaţiei de trips din culturi. Pentru acest lucru trebuie respectate cu stricteţe toate metodele de combatere şi control ale acestui dăunător.

Strategia de combatere integrată trebuie să conţină:

1. Măsuri agrotehnice şi mecanice prin diferite metode, cum ar fi: plantarea de răsaduri neinfectate; minimum o săptămână între defrişarea culturii vechi şi înfiinţarea unei culturi noi; igiena fitosanitară a culturii, prin eliminarea resturilor vegetale după defrişarea culturii; dezinfecţia personalului în momentul intrării în cultură; izolarea plantelor din seră cu ajutorul plaselor antiinsecte amplasate în zonele de aerisire ale serei; mulcirea totală a terenului pentru a stopa transformarea celor două stadii ale tripsului din sol; distrugerea regulată a buruienilor din apropierea culturii; 1 cultură - 1 seră/solar: cultivarea unei singure varietăţi (a nu se cultiva legume cu plante ornamentale, acestea fiind ca un magnet pentru acest dăunător); evitarea cultivării speciei Alliaceae în apropierea culturilor din cauza preferinţei dăunătorului pentru această specie; utilizarea foliei de polietilenă cu protecţie UV deoarece aceasta reduce raza de vizibilitate a dăunătorului; tratarea cu insecticide pentru sterilizarea solului (dezinfecţia solului) sau solarizarea acestuia, metodă care necesită o mare atenţie în utilizare; plantele afectate de viroze se înlătură cu atenţie, într-un sac de polietilenă, fără a atinge plantele neafectate şi se distrug prin ardere; monitorizarea dăunătorului, care se poate face cu ajutorul capcanelor feromonale combinate (galbene - musculiţa albă de seră şi tripsul tutunului + albastre - tripsul californian); combaterea biologică cu ajutorul prădătorilor naturali.

2. Tratamente fitosanitare cu produse de protecţia plantelor (program Syngenta): combaterea chimică trebuie începută încă din cultura premergătoare şi continuată până la eliberarea resturilor vegetale, alternanţa produselor având un rol important în programul tehnologic: Actara - aplicat în faza de răsad în cantitate de 2 g/10 l apă, la ultima udare a acestora, oferă protecţie ridicată plantelor la transplantare; Match - aplicat foliar în cantitate de 1,5 l/ha, acţionează asupra stadiilor de dezvoltare de ou şi larvă ale tripsului. De asemenea, acesta poate fi aplicat în 3-4 tratamente în bloc sau în tratament combinat, cu alte insecticide; Vertimec - aplicat foliar în vegetaţie, în cantitate de 1 l/ha, este un insecticid-acaricid foarte eficient, special formulat pentru combaterea dăunătorilor-problemă din culturi. Se recomandă aplicare individuală în cazul acestui insecticid; Karate Zeon - aplicat foliar în vegetaţie în cantitate de 0,16 l/ha, este un insecticid de contact care are un efect de şoc asupra dăunătorilor, iar datorită formulării oferă protecţie ridicată pe o perioadă mai îndelungată de timp. Se recomandă respectarea programelor tehnologice de combatere a dăunătorilor, tratarea fitosanitară a culturii să nu se facă atunci când temperatura depăşeşte 28°C, începerea tratamentelor imediat după pornirea în vegetaţie a plantelor, respectarea alternanţei produselor şi a grupelor chimice de produse la efectuarea tratamentelor, respectarea distanţei dintre tratamente, respectarea dozelor produselor. Se recomandă efectuarea tratamentelor când tripsul este mai activ - dimineaţa devreme, temperatura optimă 18-20°C . Recomandare pentru tratamente cu produse care au acelaşi mod de acţiune: maximum 2 sau 3 în bloc, în vegetaţie. Distanţa între tratamente: 4-7 zile, în funcţie de temperatură. A nu se folosi acelaşi mod de acţiune pentru două generaţii succesive (aproximativ 20-30 zile per generaţie). Se recomandă respectarea programelor tehnologice de combatere a dăunătorilor, tratarea fitosanitară a culturii să nu se facă atunci când temperaturile depăşesc 28-30°C, începerea tratamentelor imediat după pornirea în vegetaţie a plantelor, respectarea alternaţei produselor şi a grupelor chimice de produse la efectuarea tratamentelor, respectarea distanţei dintre tratamente, respectarea dozelor produselor, efectuarea tratamentelor dimineaţa, când dăunătorii sunt mai activi.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE