REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

UE și-a menținut poziția de comerciant de top în produse agroalimentare

1/4/2022

0 Comments

 
Picture
​Comisia Europeană a publicat în martie raportul comercial al Uniunii Europene pentru anul 2021, iar rezultatele acestuia au arătat că valoarea totală a comerțului cu produse agroalimentare din UE a atins un record de 328,1 miliarde euro. Acest lucru a dus la un excedent comercial de 67,9 miliarde euro, reprezentând o creștere de 8% față de 2020.
​Produsele cu valoare ridicată, cum ar fi vinul, băuturile spirtoase și lichiorurile, ciocolata și produsele de cofetărie au performat, în timp ce produsele care sunt legate mai direct de venitul fermei, cum ar fi carnea de porc, produsele lactate și grâul, au fost afectate de reducerile valorilor de export și au avut performanțe mai reduse.
În 2021, produsele agroalimentare au fost trimise în principal în Regatul Unit, Statele Unite și China, aceste trei țări reprezentând 42% din toate exporturile agroalimentare. Exporturile către Statele Unite au crescut cu peste 3 miliarde de euro, respectiv 14%, datorită performanțelor înregistrate de sectorul de vinuri (cu 29%) și de băuturi spirtoase (cu 19%), care reprezintă o treime din totalul exporturilor. În timp ce exporturile către Regatul Unit au scăzut drastic în prima parte a anului din cauza retragerii Marii Britanii din UE, acestea au revenit la niveluri normale din martie și au rămas stabile. Exporturile către China au scăzut cu 550 de milioane de euro sau 3%, în principal din cauza scăderii exporturilor de carne de porc (cu 31%) și alimente pentru sugari (scădere cu 18%). În rest, s-au înregistrat performanțe puternice în exporturile către Coreea de Sud (creștere cu 910 milioane euro), Elveția (creștere cu 815 milioane euro) și Norvegia (creștere cu 562 milioane euro). Vinul, produsele pe bază de cereale, ciocolata și dulciurile au avut cele mai mari valori de export și au reprezentat 18% din totalul exporturilor agroalimentare ale UE. Exporturile de vin au crescut cu 3,2 miliarde euro, produsele pe bază de cereale cu 714 milioane euro, iar ciocolata și produsele de cofetărie cu 948 milioane euro.
Deși rămâne al patrulea produs cu cea mai mare valoare, exporturile de carne de porc au scăzut cu peste 900 de milioane de euro, cea mai mare scădere a oricărei categorii de produse în 2021.
 
Importuri
În 2021, Brazilia a devenit furnizorul principal de importuri agroalimentare către UE, valorile crescând cu 19% până la 13,5 miliarde euro. Acest lucru a fost determinat de importurile de boabe de soia (cu 50%), cafea (cu 25%) și turte oleaginoase (cu 13%). Importurile din Marea Britanie au înregistrat o scădere majoră, scăzând cu 3,8 miliarde euro sau cu 25% anual. Importurile din SUA au scăzut și ele, scăzând cu 366 milioane euro sau 4%. Pe de altă parte, s-au înregistrat creșteri notabile în importurile din Indonezia (cu 1,2 miliarde euro) și Ucraina (cu 1 miliard euro). Cele mai mari creșteri ale valorilor importurilor s-au înregistrat pentru boabele de soia (cu 1,5 miliarde euro sau 30%) și turtele de ulei (cu 1,5 miliarde euro sau 24%), aceste două categorii de produse reprezentând 11% din totalul importurilor agroalimentare. Acest lucru a fost determinat de o creștere bruscă a prețurilor mărfurilor și de o creștere a costurilor cu energia. În special, cantitățile de import pentru boabe de soia și turte oleaginoase au scăzut cu 3% și 1%, ilustrând un efect clar al prețului în creșterea valorilor de import.
 
Ucraina și Rusia în balanța comercială a UE
Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei are un impact semnificativ asupra comerțului cu produse agroalimentare din UE și din întreaga lume. Ucraina a exportat în UE produse agroalimentare în valoare de aproape 7 miliarde euro în 2021, devenind al patrulea partener comercial agroalimentar al UE. Ucraina reprezintă 36% din importurile de cereale către UE, precum și 16% din importurile de produse din semințe oleaginoase. De asemenea, UE a exportat peste 3 miliarde euro de produse agroalimentare în Ucraina în 2021. Sectorul culturilor arabile din Ucraina are performanțe puternice la nivel global și reprezintă 84% din toate exporturile agroalimentare din țară. Ca atare, perturbarea continuă a lanțurilor de aprovizionare are potențialul de a provoca consecințe devastatoare pe termen lung pentru economia ucraineană.
Rusia este, de asemenea, un partener comercial agroalimentar puternic, exportând 2,1 miliarde euro de produse agroalimentare către UE în 2021. Înainte de invazia Ucrainei, Rusia reprezenta 20% din toate importurile UE de ingrediente pentru furaje. Cele mai exportate produse agroalimentare din UE către Rusia sunt vinul și băuturile spirtoase, care au atins o valoare de 1,1 miliarde euro în 2021.

Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE