REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un an dificil şi pentru legumicultori

15/10/2020

0 Comments

 
Picture
În acest an, nici legumicultorii nu au fost feriţi de efectele secetei şi arşiţei acolo unde acestea s-au manifestat în mod accentuat şi au înregistrat producţii mai slabe decât de obicei, în ciuda faptului că instalaţiile de irigat au funcţionat ori de câte ori a fost nevoie.
Familia Minea din localitatea Fierbinţii de Jos are tradiţie în producerea de legume şi a perfecţionat în timp tehnologiile de cultură, precum şi modul în care îşi valorifică producţia. „Lucrăm o suprafaţă de 8.000 mp în spaţiu protejat şi circa 2 ha în câmp. Cultivăm legume diverse: tomate, ardei, vinete, varză etc. Anul acesta a fost destul de dificil pentru noi, în primul rând din cauza secetei accentuate, cu toate că dispunem de sisteme de irigaţii. Culturile legumicole înfiinţate în câmp au suferit mai mult. Arşiţa şi temperaturile ridicate au făcut ca rezultatele noastre să nu fie cele mai bune“, a spus Alexandru Minea. Întrebat despre cum a depăşit perioada în care s-a instituit starea de urgenţă din cauza virusului COVID-19, legumicultorul a spus că a fost dificil deoarece desfacerea legumelor a fost îngreunată. Colaborează de mai mulţi ani cu un lanţ de magazine, respectiv Mega Image, care l-a sprijinit în valorificarea legumelor astfel încât acest lucru să nu mai constituie o problemă. „Desfacerea producţiei era înainte o preocupare mare. Colaborăm cu acest supermarket de 6 ani şi suntem multumiţi de preţurile pe care ni le oferă şi de faptul că negociază pentru noi achiziţia de inputuri (seminţe, pesticide, îngrăşăminte chimice etc.) şi obţine preţuri avantajoase. În plus, ne oferă consultanţă de specialitate. Ne vizitează periodic un consultant tehnic, care vine cu soluţii adaptate fermei mele. Cu reprezentanţii supermarketului ne consultăm şi în ceea ce priveşte structura culturilor.“ Printre programele pe care le-a accesat se numără şi cel dedicat creşterii producţiei de tomate la nivelul ţării. „Obţinem timpuriu tomate din ciclul 1, nu prin încălzirea spaţiilor, ci folosind folie termică în solarii.“

Tuta absoluta – un dăunător-problemă

În activitatea de producţie din acest an problemele cele mai mari pe care le-a avut legumicultorul au fost cele provocate de dăunătorul Tuta absoluta. „În câmp, am avut probleme deosebite cu atacul de Tuta absoluta, pentru că în acest moment nu există produse eficiente de combatere. În solariik situaţia este cu mult mai bunăk pentru că ţinem acest dăunător sub control cu ajutorul plaselor antiinsecte, astfel că nu mai reuşeşte să intre în interior. Este o măsură eficientă care ne scuteşte de tratamente şi forţă de muncă.“ La cultura de legume, lepidopterele - familie din care face parte şi molia tomatelor (Tuta absoluta), sunt considerate dăunători-problemă din cauza pagubelor însemnate pe care le pot produce. Stadiile larvare sunt cele care provoacă pierderi semnificative culturilor legumicole. Pentru combaterea acestora, este necesar un plan integrat de măsuri agrotehnice şi chimice. Distrugerea buruienilor, plantarea de răsaduri neinfestate, instalarea de plase antiinsecte, cu dimensiunea orificiilor de maximum 0,16 mm, sunt câteva dintre măsurile pe care legumicultorii le pot efectua. Combaterea chimică presupune utilizarea corectă a produselor de protecţia plantelor şi alternarea acestora. Eficienţa tratamentelor depinde foarte mult de momentul la care sunt aplicate. Identificarea momentului optim se face cu ajutorul capcanelor pentru insecte, respectiv cele feromonale cu apă pentru Tuta absoluta. Efectuarea în bloc a tratamentelor fitosanitare şi alternarea produselor de protecţie din grupe chimice diferite se numără printre măsurile cele mai importante pentru combaterea dăunătorului.

Obţinerea de produse finite

Următorul pas pe care familia Minea vrea să-l facă pentru dezvoltarea afacerii este procesarea legumelor obţinute în fermă. „Dorim să facem o investiţie pe care s-o putem susţine, respectiv o fabrică de capacitate medie pentru a obţine produse finite precum zacuscă, ardei capia copt etc. Ne dorim să facem aceste produse după reţete tradiţionale, pentru că am observat că sunt din ce în ce mai căutate şi apreciate“, a susţinut legumicultorul.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE