Un daunator de temut pentru cultura fasolei: gargarita fasolei (Acanthoscelides obsoletus Say)15/8/2010 Gărgărița fasolei atacă mai ales fasolea și în mai mică măsură năutul, bobul și soia. Sunt vătămate boabele, care pot fi complet distruse. Într-un bob de fasole se pot dezvolta 1-28 de larve. Acestea creează în interior numeroase galerii, iar la exterior se observă numeroase orificii prin care au ieșit gărgărițele adulte. În urma atacului, conținutul bobului poate fi total compromis, acolo rămânând doar excrementele și alte resturi. Pagube mari sunt produse în anii secetoși. Cu timpul, fasolea depozitată poate fi complet distrusă. Gărgărița adultă are lungimea de 2,5-4,0 mm. Corpul este oval-alungit, de culoare brună-cenușie. Prima pereche de aripi care este întărită (elitrele) are culoarea brun-roșcată și prezintă perișori fini brun-roșietici, care mai ales în partea posterioară a elitrelor lipsesc și astfel apar niște pete brune, mai închise la culoare. Aceste aripi întărite (elitrele) nu acoperă în întregime abdomenul. Partea neacoperită de elitre, numită pigidiu, este de culoare roșcată-gălbuie. Picioarele sunt roșcate. Oul, de circa 0,5 mm lungime, este oval, de culoare albă. Larva care iese din ou este albicioasă și prezintă trei perechi de picioare subțiri și lungi.
După prima năpârlire, picioarele dispar, iar larva lipsită de acestea (apoda) are corpul curbat, alb-gălbui, cu capul brun-roșcat. Când este complet dezvoltară măsoară 4-5 mm. În condițiile din România, gărgărița fasolei poate avea, în mod obișnuit, 2-3 generații pe an, dintre care una în câmp și 1-2 în depozitele folosite pentru păstrarea fasolei. În încăperile încălzite, poate avea chiar patru generații pe an. Această specie iernează ca gărgăriță adultă în magazii, în boabe atacate etc. Insectele care au iernat migrează spre câmpurile cu fasole la sfârsitul lunii iunie-începutul lunii iulie, parcurgând distanțe de până la 3 km. Ouăle sunt depuse pe păstăile aproape coapte, în zona de contact a tecilor. După 10-15 zile apar larvele, care pătrund în boabe, apoi năpârlesc și devin apode (lipsite de picioare). Stadiul de larvă durează 15-45 de zile, iar cel de pupă, 5-18 zile. La recoltare, boabele conțin larve de diferite vârste și pupe. Acestea sunt duse în spații de depozitare și aici are loc apariția adulților din prima generație. După împerechere, gărgărițele femele depun ouăle direct pe boabele depozitate, pe pereți, pe saci, ambalaje etc. Generația a doua se dezvoltă în lunile august-septembrie. În depozitele cu temperaturi mai mari se mai pot dezvolta încă 1-2 generații. Pentru combatere se recomandă folosirea de sămânță neinfestată, sănătoasă. Se recomandă cultivarea de soiuri cu perioada de vegetație mai scurtă (68-88 de zile). Recoltarea trebuie făcută la timp, ea fiind urmată imediat de arături. Deoarece gărgărița este sensibilă la variațiile de temperatură, se recomandă expunerea fasolei infestate, în straturi subțiri, la temperaturi de minus 2 sau minus 3 grade Celsius, timp de 5-6 zile, sau expunerea de la 52 de grade până la 55 grade Celsius, timp de 30 de minute. Tratamentele chimice se fac în câmp, în perioada de dezvoltare a păstăilor. Când păstăile încep să se matureze, se pot folosi substanțe de tipul Sinoratox 35 CE (1,5 l/ha). În perioada maturării pastăilor, se pot aplica substanțe de tipul Decis 2,5 CE (0,3-0,4 l/ha) sau Ecalux 25 CE (0,1%). La formarea completă a boabelor se pot utiliza substanțe de tipul Carbetox 37 CE (1,5 l/ha). Deoarece gărgărița fasolei își continuă dezvoltarea în boabe și după recoltare, este necesar să se facă tratamente și după depozitare. În spațiile de depozitare goale, preventiv, se vor face stropiri cu una dintre substanțele de tipul: Actelic 50 CE (0,2 l/mp) sau Damfin 950 CE (40 ml/mp) sau tratamente preventive cu produse fumigene de tipul: Fumitox 10 PF (3 g/mc spatiu gol), Fumilydox 50 (0,5 g/mc spațiu gol) etc. Tratamente la sămânță se fac utilizând substanțe de tipul: Reldan 40 CE (12,5 ml/t); Reldan 50 CE (10 ml/t de produs) etc. Produsele depozitate se pot trata cu substanțe de tipul: Sulfură de carbon 99,6% (600-1.000 g/t), Ferotoxin (9-15 g/t) etc. Fasolea destinată consumului uman și depozitată pentru o anumită perioadă de timp poate fi tratată cu produse tip Reldan 40 CE sau Reldan 50 CE, în dozele amintite anterior. Trebuie avut în vedere faptul că tratamentul la fasolea destinată consumului alimentar trebuie încetat cu circa o lună înaintea folosirii ca produs alimentar; în caz contrar, pot apărea diferite disfuncționalități ale aparatului digestiv. Victor VĂTĂMANU
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|