REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un deceniu de la primul Forum OptiTech pentru pomicultură

15/3/2019

0 Comments

 
Picture
Compania Syngenta a organizat la data de 7 martie a.c. cea de-a 10 ediţie a Forumului OptiTech pentru pomicultură. Evenimentul, organizat la Sibiu, în prezenţa a circa 160 de fermieri, a cuprins o serie de prezentări tehnice ale produselor de protecţie fitosanitară destinate plantaţiilor pomicole.
Ediţia aniversară a început cu un moment artistic, pictură în nisip, care a încântat în mod plăcut auditoriul. A urmat apoi cuvântul de deschidere al directorului general Syngenta România, Sergiu Staicu, care a declarat următoarele: „Au trecut 10 ani în care am abordat împreună cu pomicultorii subiecte pe care ni le-au solicitat. Faptul că suntem aici după atât timp şi avem o asistenţă atât de numeroasă denotă faptul că reuşim să venim în întâmpinarea dumneavoastră, să ascultăm şi să înţelegem ceea ce ne spuneţi şi să venim cu soluţii adaptate nevoilor pe care le aveţi. Am adus noutăţi pe care le-am făcut cunoscute pentru prima dată în cadrul acestui forum. Aţi propus teme interesante, precum răritul chimic, combaterea anumitor dăunători dificili etc. Şi pentru că noi credem cu tărie în parteneriat, de fiecare dată am încercat să avem alături de noi specialişti care să ne ajute şi să ne fie alături în dialogul purtat în cadrul acestui forum. Ne dorim să continuăm această tradiţie şi continuitate este un cuvânt important astăzi. Pot să vă spun cu tărie că Syngenta este angajată în continuare să fie alături de fermieri şi în anii care vin, cu noutăţi care să răspundă nevoilor lor.“

Un nou standard  în combaterea bolilor

Unul dintre oaspeţii speciali ai manifestării a fost Thierry Querol, manager fungicide la nivel global, care a vorbit despre o moleculă nouă, Adepydin™, care are un spectru larg de combatere pentru mai multe culturi. Adepydin™, numele de marcă dat moleculei, este deja omologat în unele ţări din America de Sud şi America de Nord. În momentul de faţă se anticipează ca această moleculă să fie omologată şi în Uniunea Europeană în câţiva ani. Pydiflumetofen este eficient şi poate fi utilizat la viţa-de-vie - împotriva făinării şi putregaiului cenuşiu, la măr - împotriva rapănului, la cartofi şi tomate - împotriva alternariozei, iar la grâu împotriva Septoria spp. Fungicidul are un nou mod de acţiune, asigură un control superior al bolilor şi reprezintă o soluţie eficientă în controlul agenţilor patogeni Botrytis şi Fusarium. Este o moleculă flexibilă deoarece oferă  protecţie împotriva unei game largi de boli pentru mai multe culturi agricole. Se distribuie foarte bine în plante, are o rezistenţă superioară la spălare şi eficacitate pe o perioadă mai lungă de timp. În cadrul prezentării au fost expuse mai multe grafice cu teste comparative privind eficacitatea moleculei fungicid, iar rezultatele acestora arătau faptul că Adepydin™ a avut cea mai bună eficacitate la concentraţia cea mai mică. „O caracteristică evidentă este aceea că tot ce vedem în studiile efectuate în laborator se reflectă şi în câmp. Adepydin™ acţionează aproape 100% împotriva rapănului, impunând astfel un nou standard în combatere“, a menţionat Thierry Querol.

Combaterea lepidopterelor

Akos Forrai, manager culturi speciale şi legume Europa de Est Syngenta, a prezentat strategia de combatere a lepidopterelor din livezi, în special a viermelui merelor (Cydia pomonella). Insecta are în regiunea noastră 2-3 generaţii pe an şi este unul dintre cei mai întâlniţi dăunători ai mărului, putând infesta şi alte specii pomicole: păr, gutui, nuc etc. Cea de-a treia generaţie, ce apare de regulă la jumătatea lunii august, ridică cele mai multe probleme deoarece apropierea perioadei de recoltare slăbeşte atenţia fermierilor asupra continuării programului de protecţie fitosanitară a livezilor. În plus, oferta de produse din piaţă care se pot utiliza în această perioadă este limitată. Pentru efectuarea tratamentelor la momentele opotrtune, pomicultorii trebuie să monitorizeze populaţia dăunătorului astfel încât să aibă un plan de combatere eficient. Aceştia au la dispoziţie metodologia Biofix - ce se bazează pe controlul temperaturii pe perioada de dezvoltare a viermelui merelor, capcanele feromonale şi benzile ondulate din hârtie. „Tratamentul făcut la timpul potrivit contribuie la creşterea eficacităţii produsului chimic şi se minimizează risipa“, a precizat Forrai. Soluţia Syngenta pentru distrugerea lepidopterelor este Affirm Opti, pe bază de emamectin. Insecticidul poate fi aplicat de la apariţia primei frunze verzi şi până la coacere. Doza recomandată este de 2 kg/ha. „Ceea ce îl face unic, comparativ cu alte produse de pe piaţă, este faptul că este eficient în toate stadiile larvare“, a mai adăugat managerul pentru culturi speciale.

Protecţia mărului împotriva principalelor boli

George Andron, key account manager, a supus atenţiei metodele de combatere a rapănului la măr (Venturia inaequalis), cel mai important lucru fiind utilizarea eficientă a produsului potrivit la momentul potrivit. Produsele preventive pe bază de  cupru, metiram, mancozeb, captan şi diatianon ocupă un loc important în programul de combatere a bolii, pentru că este mai uşor să previi decât să combaţi. După confirmarea infecţiei cu rapăn, se recomandă utilizarea produselor cu acţiune curativă, cum sunt Chorus şi Score.  O altă boală periculoasă a mărului este făinarea (Podosphaera leucotricha). Infecţia se manifestă pe toată perioada de vegetaţie şi sunt atacate frunzele, lăstarii şi fructele, iar agentul patogen iernează în muguri sub formă de miceliu. Primăvara, pe miceliu se dezvoltă conidiile care asigură infecţia primară. Conidiile pot germina la temperaturi de 10-33 grade Celsius, în lipsa picăturilor de apă germinaţia fiind favorizată de  vaporii de apă care rezultă din procesul de transpiraţie. Pentru combaterea bolii se pot utiliza fungicidele Score, Thiovit Jet şi Topas. Specialistul Syngenta a atras atenţia asupra unui nou agent patogen - prezent în unele livezi din România (în special în cele nou înfiinţate), anume putregaiul coletului şi fructelor de măr sau mana de sol (Phytophtora cactorum). Este o boală gravă întâlnită în livezi şi pepiniere, atacul cauzând pierderi însemnate. Atacul este favorizat de umiditatea prelungită din sol şi aer şi de temperaturile de 3-27 grade Celsius, cu optima de 21-24 grade Celsius, ce coincid cu perioada de înflorire. De asemenea, perioada recoltării fructelor este favorizantă pentru infecţia cu zoospori a pomului. Semnele atacului se pot observa pe colet, la sau sub nivelul solului. Printr-o secţionare longitudinală a scoarţei cu briceagul la nivelul coletului se pot observa ţesuturile afectate, care au culoarea specifică: brun-roşiatică. Scoarţa se subţiază pe zona afectată, infecţia extinzându-se spre rădăcină şi spre punctul de altoire. Plantele atacate intră în declin, creşterile sunt slabe, frunzele rămân mici, clorotice, iar în câţiva ani pomii se usucă. În privinţa măsurilor preventive, George Andron a recomandat înfiinţarea livezilor cu plante certificate libere de agenţi patogeni, utilizarea de portaltoi cu toleranţă la această boală, înfiinţarea plantaţiilor pe soluri bine drenate, distrugerea prin ardere a resturilor infectate, inclusiv a rădăcinilor, irigarea moderată, înfiinţarea livezilor pe soluri necontaminate, precum şi tratamente la sol cu fungicide specifice.

Schimbările climatice influenţează dezvoltarea pomilor şi a dăunătorilor

O prezentare interesantă despre impactul schimbărilor climatice asupra speciilor de pomi şi dăunătorilor a fost susţinută de Mihail Coman, director general al Institutului de Cercetare Pomicolă Mărăcineni. Prima constatare a fost că se observă schimbări în dinamica fenologică a prunului, în sensul că această specie porneşte în vegetaţie cu două săptămâni mai devreme decât în mod obişnuit. Accidentele climatice în livezi sunt din ce în ce mai frecvente şi efectele modificărilor climatice sunt vizibile şi asupra biologiei dăunătorilor din pomicultură, prin creşterea numărului de generaţii, dinamica zborului etc. S-a observat că unele boli sunt din ce în ce mai agresive şi că anumite soiuri cunoscute ca fiind rezistente la rapăn (Ariane, Dalinred, Florina etc.) au prezentat simptome specifice, iar acest lucru poate fi pus pe seama schimbărilor climatice. Iuliana Grigoriu, director al firmei Cardinal CERT, a vorbit despre standardul Global G.A.P., care are drept scop schimbarea atitudinii managementului şi a lucrătorilor orientaţi „doar pe partea de producţie“ în scopul conştientizării impactului activităţii lor asupra consumatorilor, companiei şi mediului. Standardul se bazează pe analizarea riscurilor procesului de producţie pornind de la stadiul „seminţelor“ până la „livrarea produsului către client“, acoperind fiecare etapă care are loc într-un bussines agricol unitar.

Acarienii - dăunători periculoşi ai livezilor

Livia Roşu, reprezentant tehnic Syngenta, a supus atenţiei bunele practici agricole care trebuie respectate în plantaţiile pomicole şi noile tehnologii de combatere a acarienilor. Încă de la început, specialistul a subliniat importanţa măsurilor preventive pentru diminuarea populaţiilor dăunătoare de acarieni şi combinarea controlului chimic cu folosirea prădătorilor naturali (Phytoseiidae, Coccinellidae etc.). Acarienii sunt dăunători polifagi, iar dacă pe pomi se observă simptomele specifice de atac poate să fie deja prea târziu pentru a-i distruge. Pagubele produse sunt multiple, cu impact direct asupra calităţii fructelor. Păianjenul roşu este un acarian periculos şi, pentru a fi combătut, se recomandă folosirea produsului Vertimec, imediat după înflorire. Aplicarea insecticidului în 1-2 tratamente, în faza amintită, poate rezolva problemele pe întreaga perioadă de vegetaţie. Andrei Măruţescu, director de comunicare şi relaţii publice al companiei Syngenta România, a vorbit despre importanţa gestionării efluenţilor care conţin reziduuri de produse fitosanitare, prezentând în acest sens noul sistem RemDry, asupra căruia compania deţine drepturi de proprietate intelectuală. Sistemul a fost dezvoltat în parteneriat pentru gestionarea efluenţilor ţinând seama de complexitatea, calitatea materialelor folosite şi costuri. Sistemul este rodul colaborării dintre Syngenta, Universitatea din Torino şi Ecomembrane şi presupune o platformă mobilă şi un rezervor pentru colectarea efluenţilor. Este un sistem simplu, eficient şi beneficiează de 2 ani garanţie. La finalul celei de-a 10 ediţie a Forumului OptiTech pentru pomicultură a luat cuvântul Christian Lippuner, director Crop Protection Europa de Est, care a vorbit despre anganjamentul companiei în a oferi soluţii viabile fermierilor de pretutindeni.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE