REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un deceniu dedicat culturii de porumb la Orezu

1/10/2019

0 Comments

 
Picture
Evenimentul „Ziua porumbului“, organizat în localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, de către fermierul Nicolae Sitaru, administrator al societăţii Elsit, a ajuns în acest an la cea de-a X-a ediţie. Zece companii producătoare de seminţe şiau etalat cei mai performanţi hibrizi de porumb din portofoliu, iar rezultatele obţinute în urma recoltării au fost făcute publice.
La manifestare au participat şi firme din domeniul tehnicii agricole: Claas, Titan Machinery, Arbos, Agrifac; al instrumentelor de precizie în agricultură, respectiv Vantage, precum şi al nutriţiei plantelor - Olmix Group. Ediţia aniversară, desfăşurată la data de 12 septembrie a.c., s-a bucurat de un număr impresionant de fermieri, peste 1.000, interesaţi, cu precădere, de noutăţile în materie de genetică. Alături de fermieri a fost prezent şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Sper ca a X-a ediţie a evenimentului să ajute fermierii la alegerea hibrizilor de porumb pe care să îi cultive. Organizăm această manifestare pentru a ne ajuta să performăm, cultura de porumb fiind cea mai profitabilă, atât pentru mine, cât şi pentru fermierii din zonă. Cultivatorii au obţinut, în condiţiile acestui an şi în zona noastră, producţii cuprinse între 2.700 şi 12.500 kg/ha - este o plajă foarte mare. În 2019 au fost condiţii destul de grele, sunt locuri unde ştiu că s-a recoltat chiar sub 1 t/ha, deoarece lipsa apei şi-a spus cuvântul.  Poate cu ajutorul unei legi a irigaţiilor mai bună putem depăşi şi acest obstacol“, a afirmat Nicolae Sitaru în deschiderea evenimentului. Ministrul Agriculturii şi-a manifestat respectul faţă de fermieri şi a subliniat importanţa culturii de porumb, care ocupă o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare la nivelul ţării. Domnia sa a vorbit şi de sprijinul acordat pentru extinderea sistemului de irigaţii din România şi i-a asigurat pe fermieri că îşi vor primi subvenţiile la termen. Pe platforma demonstrativă de la Orezu, compania Bayer CropScience România, partener principal şi coorganizator al evenimentului, a fost responsabilă cu asigurarea protecţiei fitosanitare a culturii de porumb. Combaterea buruienilor s-a efectuat cu produsele Adengo, aplicat înainte de răsărire în doza de 0,4 l/ha, şi Laudis, utilizat în faza de 8-10 frunze a culturii de porumb, în doză de 2,2 l/ha. În ceea ce priveşte lucrările efectuate, în toamna anului trecut s-a scarificat cu un utilaj marca Maschio Gaspardo, iar în luna noiembrie au fost efectuate două treceri cu discul. Primăvara, la jumătatea lunii martie, s-a fertilizat cu azotat de amoniu, în cantitate de 300 kg/ha, iar pe 28 martie s-a pregătit patul germinativ şi s-au încorporat îngrăşăminte cu ajutorul combinatorului. Pe data de 4 aprilie s-a semănat şi s-au aplicat îngrăşăminte DAP 18:46:0, în cantitate de 137 kg/ha. Planta permergătoare a fost soia, iar densitatea la semănat a fost de 70.000 boabe/ha.
Picture
Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience™ România şi Republica Moldova

„În această competiţie, hibridul P 0943 (490 FAO) a doborât recordul la Orezu, realizând o producţie de 15.191 kg/ha. Însă în foarte multe zone din ţară hibrizii Pioneer au produs peste 16 t/ha. Putem considera toţi hibrizii noştri care au participat la concurs câştigători la grupa lor de maturitate. Rezultatele sunt obţinute în sistem neirigat şi în condiţiile acestui an, mult mai slab sub aspect pluviometric. Pentru noi evenimentul este unul dintre cele mai importante, iar concursul nu ar putea fi conceput fără hibrizii Pioneer, ţinând cont că în 2019 la cultura de porumb am avut în România o cotă de piaţă de 38%. Practic, peste jumătate de milion de hectare de porumb sunt cultivate cu hibrizii noştri. În cadrul acestui eveniment, fermierii din zonă pot face o comparaţie între cei mai performanţi hibrizi care se vând în România, pentru că întradevăr este o competiţie mare, sunt prezente companii cu produse foarte bune, performante, iar agricultorii îşi pot face o idee obiectivă şi pot alege ce doresc să cultive în fermele lor. În ultimul timp constatăm că foarte mulţi fermieri - inclusiv cei din sudul ţării şi cei în sistem neirigat - se orientează spre hibrizi de porumb semitimpurii, deoarece înfloritul are loc puţin mai devreme şi atunci vor să se protejeze de seceta care, de obicei, se instalează spre sfârşitul lunii iunie. Un hibrid semitimpuriu este deja polenizat când apare seceta, iar pierderile de producţie cauzate de arşiţa puternică sunt mult mai mici decât la un hibrid semitardiv sau tardiv pe care seceta îl prinde exact la înflorit. În acest an, sud-estul ţării a fost afectat de secetă, s-au obţinut producţii mai bune doar pe zone mici, unde a plouat. Sunt regiuni, de exemplu în judeţul Călăraşi, unde producţiile nu vor depăşi 5-6 t/ha. În schimb, jumătatea de nord şi vestul ţării sunt salvate şi putem vorbi despre producţii de peste 11-12 t/ha. În sudul ţării, acolo unde nu a plouat, fermierii sunt dezamăgiţi, fiind nevoiţi să recolteze porumbul pentru siloz. Din estimările noastre, producţia medie pe România va fi mai mică decât anul trecut.“ Corteva Agriscience™ a fost prezentă la „Ziua Porumbului“ cu următorii hibrizi: P9610 (350 FAO), cu o producţie de 13.279 kg/ha; P9889 (360 FAO), cu 12.943 kg/ha; P9978 (390 FAO), cu 12.281 kg/ha; P0217 (440FAO) cu 13.475 kg/ha; P0937 (480 FAO) cu 13.408 kg/ha; P0943 (490 FAO), cu 15.191 kg/ha.

Picture
Daniel Stanciu, manager de produs Bayer CropScience România

„Compania Bayer este prezentă la cea de-a X-a ediţie a evenimentului «Ziua porumbului» cu şase hibrizi, din grupe de maturitate cuprinse între 300 şi 480 FAO. Am adus şi hibrizi pe care îi vom lansa în acest sezon, care se pretează şi pentru această zonă şi la tehnologia din fermă. Am reuşit să scoatem în evidenţă portofoliul nostru cu rezultate foarte bune. Cinci hibrizi marca Dekalb au reuşit să se claseze pe locuri fruntaşe, la grupele lor de maturitate. Hibridul DKC 4391 a ocupat locul 1 la grupa hibrizilor timpurii, iar pe locul 2 s-a situat hibridul DKC 4098. Din grupa hibrizilor semitardivi menţionez DKC 5182, iar la cei semitimpurii pe DKC 4670. Un alt hibrid cu care suntem prezenţi şi pe care îl vom lansa în această toamnă este DKC 5092. Acesta face parte din grupa hibrizilor semitardivi şi a obţinut în această platformă o producţie ridicată. Per ansamblu, rezultatele sunt mai mult decât mulţumitoare. Ne bucurăm că am reuşit să arătăm performanţa hibrizilor noştri şi stabilitatea lor, ei asigurând producţii cuprinse între 13 şi 14 t/ha, indiferent de grupa de maturitate din care fac parte. Referitor la tehnologia de protecţie aplicată pe platformă, aceasta a fost asigurată de compania Bayer, iar managementul buruienilor a fost realizat cu produsele Adengo şi Laudis.“ Hibrizii prezentaţi de Bayer CropScience România au fost: DKC 4098 (300 FAO), cu 12.558 kg/ha; DKC 4391(340 FAO) cu 12.997 kg/ha; DKC 4670 (370 FAO), cu 13.334 kg/ha; DKC 5092 (420 FAO) cu 13.962 kg/ha; DKC 5182 (420 FAO), cu 14.332 kg/ha, DKC 5830 (480 FAO), cu 13.102 kg/ha.

Picture
Alexandru Lavu, marketing manager pentru cultura de porumb Syngenta

„În această locaţie şi în condiţiile acestui an, cu o primăvară destul de ploioasă, însă cu o vară lipsită de precipitaţii şi cu temperaturi ridicate, noi am obţinut rezultate foarte bune cu hibrizii noştri, mai ales la cei din grupa de maturitate 350 - 390 FAO, unde primul loc a fost ocupat de un hibrid al companiei Syngenta, şi anume SY Infinite, care a realizat o producţie de 13.576 kg/ha. Anul viitor vom lansa doi hibrizi de porumb din grupa intensivă: SY Torino (320 FAO) şi SY Infinite (360 FAO), care în acest lot s-au comportat foarte bine. Pe lângă aceştia, mai suntem prezenţi cu hibrizi din gama Artesian, caracterizaţi printr-o toleranţă ridicată la arşiţă şi secetă. Dintre cei pe care nu îi avem aici, dar pe care doresc să-i menţionez sunt doi hibrizi semitimpurii, SY Scorpius (310 FAO), respectiv SY Chorintos (330 FAO), care în multe zone din ţară au făcut diferenţa de la nimic la productie. Mulţi fermieri tind să aleagă hibrizi dintr-o grupă de maturitate mai mare pentru a avea producţii ridicate, însă şi hibrizii semitimpurii au un potenţial ridicat de producţie şi, de multe ori, îi ajută să evite perioada de arşiţă din timpul înfloritului.“ Hibrizii prezentaţi de compania Syngenta au fost: SY 2186 (320FAO), cu 12.228 kg/ha; SY Orpheus (340 FAO), cu 11.626 kg/ha; SC 3477, cu 13.576 kg/ha; SY Premeo (380 FAO), cu 13.254 kg/ha; SY Zephir (390 FAO), cu 12.561 kg/ha; SY Carioca (490 FAO), cu 13.873 kg/ha.

Picture
Ion Voinea, manager de produs KWS Seminţe

„Hibrizii pe care îi prezentăm sunt noi pentru că am împrospătat portofoliul la porumb. Aş dori să menţionez faptul că la momentul actual suntem singura companie multinaţională care face ameliorare în România, iar o bună parte din hibrizii pe care îi comercializăm sunt creaţi în ţara noastră, cu linii parentale obţinute aici şi sunt rodul muncii noastre de mulţi ani. Din acest motiv adaptabilitatea lor nu poate fi pusă la îndoială. La cultura de porumb am împărţit portofoliul în două grupe de hibrizi, după nevoile fermierilor: - Clima Control3 îi cuprinde pe cei cu toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă şi reprezintă o opţiune pentru cei care doresc stabilitate şi constanţă în obţinerea producţiilor; - Plus4Grain reuneşte hibrizi de înaltă performanţă, superintensivi şi se adresează fermierilor care doresc să obţină producţii mari, de top. Recomandarea mea pentru fermieri este să se informeze, acum sunt multe căi prin care o pot face, inclusiv din testele independente, precum cele efectuate de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), cu ocazia altor evenimente de acest gen, să aleagă în cunoştinţă de cauză cea ce vor să cultive, nu după brand, ci în funcţie de calitatea genetică.“ Cei şase hibrizi de porumb prezentaţi de KWS Seminţe în lotul demonstrativ de la Orezu au fost: KWS Bellavista (330 FAO), cu 11.375 kg/ha; Karpatis (340 FAO), cu 12.372 kg/ha; Smaragd (350 FAO), cu 12.665 kg/ha; Kashmir (370 FAO), cu 12.106 kg/ha; Kapitolis (410 FAO), cu 12.945 kg/ha; Durango (480 FAO), cu 14.349 kg/ha.

Picture
Pompiliu Mustăţea,  director general INCDA Fundulea

„După cum ştiţi, în urmă cu 20-30 de ani INCDA Fundulea era principalul jucător în ceea ce priveşte seminţele pentru porumbul cultivat în România. Au fost multe schimbări socioeconomice care au îngreunat activitatea de ameliorare, în special tăierea finanţării de la bugetul de stat, institutul fiind obligat să găsească surse proprii de finanţare. Acest aspect a condus la plecarea multor specialişti şi astfel programul de ameliorare s-a mişcat mai încet. Am reuşit în ultimii ani să angajăm oameni care au venit cu idei mult mai noi, totodată coordonaţi de un ameliorator cu experienţă. Institutul a reuşit să supravieţuiască, dar din cele peste 7.000 de hectare pe care le deţinea, actualmente mai are 1.844 ha. În ultimii ani am apelat la metode noi de ameliorare - cum este, spre exemplu, introducerea de haploizi, ceea ce scurtează perioada de lansare şi creare a unui hibrid de la 12 ani până la 5-8 ani, acest procedeu fiind asemănător cu cel pe care îl folosim şi la ameliorarea grâului. Pentru hibrizii mai vechi, respectiv Olt şi Fundulea 376, care au scris istorie în agricultura României, am acordat exclusivitate firmei Rod Bun pentru a produce sămânţă F1, iar noi asigurăm doar liniile consangvine. Ei produc sămânţă din cei doi hibrizi pe o suprafaţă de 2.000 ha, urmând ca noi să ne ocupăm de hibrizii mai noi. Fundulea 423, înregistrat în anul 2015, este un hibrid cu bob semisticlos destinat obţinerii de mălai grişat de foarte bună calitate şi a cărui cultură s-a extins foarte mult în zona Ploieştului, Mizilului şi Buzăului. Iarna trecută am înregistrat hibridul Felix, care este cu o săptămână mai precoce decât hibridul Olt şi pierde mai repede apa din bob faţă de acesta. Hibrizii noştri de porumb şi-au pierdut ponderea de piaţă din cauza pierderii greoaie a apei din bob şi din cauza faptului ca nu se pretează la recoltarea mecanizată. Felix reprezintă un progres, dar mai sunt paşi de făcut. Sperăm ca în 2-3 ani să putem lansa un hibrid de porumb din grupa 350 FAO care să piardă foarte repede apa din bob şi, desigur, să fie pretabil recoltării mecanizate. Ţinta noastră în ce priveşte ameliorarea porumbului este ca în 5-6 ani să ne redobândim supremaţia pe piaţa hibrizilor româneşti. Cei creaţi de noi se comportă mai bine la condiţiile pedoclimatice specifice României deoarece sunt obţinuţi în ţara noastră.“ INCDA Fundulea a prezentat la eveniment următorii hibrizi: F58-15 (460 FAO), cu o producţie de 9.442 kg/ha; Felix (460 FAO), cu 12.703 kg/ha; F376 (470 FAO), cu 11.056 kg/ha; F423 (470 FAO), cu 10.826 kg/ha; F734 (490 FAO), cu 11.869 kg/ha; Olt (490 FAO), cu 10.415 kg/ha.

Picture
Constantin Iancu,  manager dezvoltare Caussade Semances Europa de Est

„Ca în fiecare an, suntem prezenţi cu şase hibrizi de porumb, adaptaţi pentru condiţiile din România deoarece sunt testaţi cel puţin 5 ani în reţeaua de cercetare, după care sunt analizaţi în reţeaua de dezvoltare pentru a-i introduce în oferta comercială doar pe cei valoroşi. Hibrizii prezentaţi la «Ziua porumbului» fac parte din grupe de maturitate pornind de la 350 FAO şi până la 450 FAO. Aş dori să scot în evidenţă hibridul HI Corn CS 350, o combinaţie între doi hibrizi de porumb, care a confirmat şi a asigurat producţii foarte bune, comparativ cu hibrizii din aceeaşi grupă de maturitate. În această platformă, Topkapi - semitimpuriu este lider pe grupa 390 FAO, cu o producţie de 13.437 kg/ha. Acesta a intrat la comercializare abia anul trecut şi deja am vândut unităţi importante pentru primul an. Querci (420 FAO), semitardiv, aflat în primul an de comercializare a asigurat o producţie foarte bună, de 13.703 kg/ha. Gastih - semitardiv, se menţine în top, înregistrând în 2018 chiar 16 t/ha, în judeţul Bacău, unde asigură rezultate bune, la fel şi în vestul ţării. Yzali este un hibrid nou, aflat deocamdată în testare.“ Caussade Semances a fost prezentă la manifestare cu următorii hibrizi: HI Corn CS 350 (350 FAO), cu 12.152 kg/ha; Basmati (380 FAO), cu 11.702; Topkapi (390 FAO), cu 13.437 kg/ha; Querci (420 FAO), cu 13.703 kg/ha; Gastih (450 FAO), cu 14.135 kg/ha; Yzali (450 FAO), cu 12.244 kg/ha.

Picture
Patrick Lafon, director Maïsadour Semences România

„Ca în fiecare an, hibrizii Maïsadour se află pe podium aici la «Ziua porumbului». MAS 56.A (480 FAO) este al doilea cel mai productiv hibrid dintre toţi cei existenţi în lotul demonstrativ de la Orezu, cu 14.579 kg/ha. Hibrizii de porumb prezentaţi fac parte din noua noastră gamă WATERLOCK, care se caracterizează printr-o adaptabilitate ridicată la stresul hidric, înfloresc timpuriu, au o sincronizare bună între înflorit şi apariţia mătasei, au un sistem radicular foarte bine dezvoltat şi suprafaţa foliară bogată astfel încât să poată capta cât mai bine energia solară. Mesajul nostru pentru fermieri este acela că este important să aleagă hibrizi bine poziţionaţi, în funcţie de condiţiile pedoclimatice specifice din fermă.“ Compania Maïsadour Semences România a prezentat următorii hibrizi: DM 3328 (360), cu 12.227 kg/ha; MAS 43.P (390 FAO), cu 12.883 kg/ha; MAS 48.L (410),cu 12.428 kg/ha; MAS 45.M (430), cu 11.495 kg/ha; MAS 52.P (470), cu 13.289 kg/ha şi MAS 56.A (480), cu 14.579 kg/ha.

Picture
Florin Guloiu,  product manager Euralis Seminţe

„În această platformă avem hibrizi de porumb din grupe de la 350 până la 480 FAO, printre care se numără şi ES Method (380 FAO) - cel mai comercializat din portofoliul companiei. În campania de primăvară 2019, ES Method a fost tratat, în afară de fungicide cu biostimulatorul OptiCoat Plus care îmbunătăţeşte germinaţia şi vigoarea în primele faze de vegetaţie. Kerala şi ES Messir sunt hibrizi noi, lansaţi în acest an, iar ES Hornet urmează să fie lansat în campania de primăvară din 2020. Producţiile pe care le-au realizat hibrizii noştri sunt foarte bune, având în vedere condiţiile climatice din acest an. În luna martie a fost secetă, apoi în aprilie au căzut destule precipitaţii, apoi au fost temperaturi scăzute, care au cauzat anumite probleme în perioada de răsărire. Au urmat ploi până la jumătatea lunii iunie, după care a intervenit seceta. Au fost aproape două luni şi jumătate fără precipitaţii. Mesajul nostru pentru agricultori este să cultive hibrizi de porumb din cel puţin trei grupe diferite de maturitate pentru a reduce riscurile. Aş dori să menţionez faptul că avem o grupă genetică unicat - Tropical Dent, adaptată condiţiilor din România. Pentru a obţine hibrizi care să se potrivească condiţiilor climatice de la nivel local testăm inclusiv liniile parentale. Avem o reţea de cercetare-dezvoltare care se întinde de la Brăila până în vestul ţării, acoperim toate zonele cu potenţial ridicat de producţie şi cunoaştem foarte bine comportamentul hibrizilor noştri, ştim foarte bine să-i poziţionăm pe fiecare în funcţie de potenţialul solei şi de particularitatea fiecărei zone în parte.“ Hibrizii prezentaţi la „Ziua porumbului“ de compania Euralis Seminţe au fost: ES Faraday (350 FAO), cu 11.590 kg/ha; ES Method (380 FAO), cu 12.102 kg/ha; Kerala (400), cu 12.333 kg/ha; ES Hornet (430 FAO), cu 12.739 kg/ha; ES Lagoon (460 FAO), cu 11.980 kg/ha; ES Messir (480 FAO), cu 13.138 kg/ha.

Picture
Roxana Giurgiu, manager de marketing RWA Raiffeisen Agro România

„Suntem o firmă relativ nouă pe această piaţă, înfiinţată în anul 2014, iar activitatea de comercializare a început în 2015. Comercializăm inputuri agricole: seminţe, îngrăşăminte, pesticide. Hibrizii de porumb pe care îi promovăm sub marca proprie G Seed sunt produşi de noi, însă genetica în sine nu ne aparţine. Portofoliul de seminţe este vast, însă pentru piaţa autohtonă oferim hibrizi de porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi soiuri de grâu şi orz. De asemenea, desfăşurăm şi o activitate de comerţ cu cereale şi oleaginoase, având în acest sens trei locaţii de preluare în ţară, în judeţele Timiş, Teleorman şi Ialomiţa. În lotul demonstrativ de la Orezu avem în testare şase hibrizi de porumb şi putem spune că suntem mândri de faptul că hibridul pe care îl vom lansa în acest sezon, şi anume Inclusiv Korit, a ieşit pe locul trei într-un clasament general, cu o producţie de 14.504 kg/ha, iar acest lucru dovedeşte că aducem hibrizi viabili sub aspectul producţiilor şi care se pretează condiţiilor din România. Avem hibrizi care au fost în testare trei ani tot pe platforma dlui Sitaru şi au demonstrat că sunt stabili, obţinând producţii constante. Akinom este, de asemenea, fruntaş şi se clasează pe locul 5 la general. Suntem mulţumiţi de participare şi ne bucurăm că avem ocazia să aducem într-o zonă atât de bine cunoscută fermierilor hibrizii marca exclusivă a RWA Raiffeisen Agro, şi anume G Seed.“ Firma austriacă a fost prezentă cu hibrizii Glumada Korit (310 FAO), cu 11.489 kg/ha; Zariski (330 FAO), cu 10.043 kg/ha; Ajowan (360 FAO), cu 12.940 kg/ha; Inclusiv Korit (410 FAO), cu 14.504 kg/ha; Tweetor (440 FAO), cu 13.500 kg/ha şi Akinom (480), cu 14.155 kg/ha.

Picture
Iulian Filipoiu,  director general al  SC Seminţe Fundulea

„La acest eveniment suntem singura companie privată românească producătoare de seminţe. Am venit cu hibrizi care se pretează pentru această zonă, dar şi cu hibrizi experimentali, aflaţi încă în testare. În platformă avem doi hibrizi pe care i-am comercializat cu succes, respectiv EVO 3517 şi EVO 3617, şi care s-au comportat «umăr la umăr» cu ceilalţi hibrizi ai companiilor multinaţionale. Noi suntem mulţumiţi de rezultate. Mesajul meu pentru fermieri este să încerce în fermele lor şi produse româneşti, măcar pe o suprafaţă de 10% din fermă.“ Hibrizii cu care compania Seminţe Fundulea s-a prezentat la cea de-a X-a ediţie au fost: EXP 330 (330 FAO), cu 9.553 kg/ha; EXP (340), cu 10.081 kg/ha; EVO 3517 (350 FAO), cu 12.393 kg/ha; EVO3617 (360 FAO), cu 11.429 kg/ha; EXP 3701 (370 FAO), cu 12.374 kg/ha; EXP 390, cu 10.172 kg/ha.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE