REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un eveniment cuprinzător marca Alcedo

15/3/2021

0 Comments

 
Picture
Pe 11 martie a.c., Alcedo a organizat un eveniment online în cadrul căruia s-a vorbit despre noutăţile din portofoliul „iscusit“ al companiei, agricultura conservativă şi cea de precizie. Pentru început au fost trecute în revistă noile produse de protecţia plantelor, cu rol în combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor.
În prima parte a evenimentului, Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele companiei, Gabriela Rizescu, director de marketing şi specialiştii tehnici Sorin Ştefan şi Marian Butoianu au vorbit despre eficienţa unor produse fitosanitare şi au făcut recomandări cu privire la utilizarea acestora.
​
În materie de erbicide, a fost prezentat produsul Rival Star 50 SX, fabricat în România, la cele mai înalte standarde. Acesta acţionează asupra unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene din culturile de grâu, orz, secară şi triticale, inclusiv asupra celor rezistente la 2,4 D. Poate fi amestecat cu alte erbicide, precum Dicopur M sau Starane Super, pentru lărgirea spectrului de buruieni cu frunza lată combătute, dar şi cu erbicide antigramineice, precum Senior şi Fenova Super.


Erbicidul Matador Max utilizează tehnologia avansată Isolink (include un surfactant şi penetrant în formulare), care permite o absorbţie superioară, valorificând la maxim puterea substanţei active. Acţionează împotriva buruienilor monocotiledonate anuale şi perene, inclusiv cele greu de combătut şi samulastra de cereale păioase. Buruienile graminee îşi încetează creşterea în câteva zile de la aplicare. Produsul se foloseşte în protecţia mai multor culturi, precum floarea-soarelui, rapiţa, cartoful, sfecla de zahăr etc. Roundup Extra, pe bază de glifosat, este un erbicid total, neselectiv, universal, cu posibile utilizări la toate culturile  agricole. Acţiunea sa sistemică îi permite translocarea rapidă în rădăcini, rizomi şi stoloni, asigurând astfel distrugerea rapidă a buruienilor mono- şi dicotiledonate anuale şi perene. „Să nu uităm că acest produs este foarte mult utilizat de fermieri, mai ales în condiţiile practicării unor lucrări minime ale solului. Poate fi folosit în amestec cu un erbicid postemergent pentru a combate şi buruienile care sunt în curs de răsărire“, a precizat preşedintele companiei.

Un alt avantaj al produsului este faptul că nu lasă reziduuri şi permite efectuarea semănatului la câteva zile de la aplicare. „Glifosat este o moleculă aflată sub presiunea interzicerii, iar fără aceasta viitorul agriculturii europene ar fi cam sumbru“, a adăugat directorul de marketing. Un alt erbicid prezentat a fost 
Fighter, pe bază de bentazon, cu acţiune de contact, folosit pentru combaterea buruienilor din culturile leguminoase şi de cereale păioase. Specialiştii au subliniat faptul că efectul produsului este vizibil după 2 zile de la aplicare. Erbicidul controlează un spectru larg de buruieni şi acţionează în mod deosebit asupra celor care creează probleme, cum ar fi zârna, loboda, teişorul, ştirul sau cornuţii.

Fungicide chimice şi biologice

În portofoliul fungicidelor, noutăţile vin atât din zona produselor chimice de sinteză, cât şi din cea a produselor biologice. Pachetul Comet Duo conţine două fungicide, respectiv Comet şi Flexity. Marele avantaj este dat de acţiunea sinergică a celor două produse, ale căror substanţe active sunt printre cele mai eficiente din piaţa de profil. Comet controlează bolile specifice culturilor de grâu, orz, secară, porumb, triticale şi floarea-soarelui. „Primul produs combate ruginile, arsura frunzelor şi sfâşierea acestora, iar cu Flexity mărim spectrul de combatere, acţionând şi asupra făinării. Comet asigură o durată foarte lungă de protecţie, de 21 de zile, iar prin asocierea cu cel de-al doilea fungicid se măreşte spectrul de control şi perioada de protecţie. Strobilurina are un efect de înverzire al plantelor de cereale păioase - un aspect important având în vedere că urmărim menţinerea frunzei stindard verde cât mai mult timp pentru a hrăni spicul. Dacă avem o frunză sănătoasă, se acumulează mai multe proteine şi în final se obţin producţii mai mari“, a spus specialistul Sorin Ştefan. Biofungicidul Polyversum este omologat la culturile de grâu şi orz, pentru combaterea fuzariozei. Prin aplicarea a trei tratamente se suprimă sporii de Fusarium spp. şi se induce rezistenţa la rugini, septorioză, pătarea şi sfâşierea frunzelor etc. Este un produs care nu poluează, nu lasă reziduuri şi induce rezistenţa plantelor împotriva bolilor provocate de fungi.

„Un alt avantaj al produsului este doza mică de utilizare, de 100 g/ha. Recomandăm aplicarea unui tratament în toamnă şi două intervenţii în primăvară“, a afirmat directorul tehnic Butoianu. Referitor la acest produs biologic, directorul de marketing a precizat că pe viitor urmează omologarea lui în România şi pentru culturile horticole: „Este un produs cunoscut în Italia şi Spania deoarece este aplicat în protecţia culturilor horticole. Producătorilor care furnizează către lanţurile de magazine le recomand să se uite către acest produs.“


Soluţii alternative pentru combaterea răţişoarei 

Anul acesta s-a obţinut derogare pentru utilizarea substanţelor neonicotinoide doar la tratamentul seminţelor de porumb. Nuprid AL 600 are autorizaţie temporară de folosire de la 25 ianuarie până la 24 mai a.c.

În condiţiile în care produsele pe bază de neonicotinoide sunt supuse unor presiuni extraordinare la nivel european, Alcedo vine în întâmpinarea fermierilor cu soluţii alternative. Pentru protecţia seminţelor de floarea-soarelui se poate aplica insecticidul Langis, care conţine substanţa activă cipermetrin. Produsul poate fi folosit atât pentru tratamentului seminţelor de porumb, cât şi de cereale păioase. În vegetaţie, pentru combaterea răţişoarei se pot aplica la cultura de porumb insecticidele Mospilan 20 SP şi Faster Delta. La cultura de floarea-soarelui se poate utiliza produsul Faster Delta.

„Nu avem soluţia magică pentru combaterea lui Tanymecus dilaticollis. Rotaţia este cea mai bună cale de apărare, alături de alegerea potrivită a datei de semănat astfel încât cultura să aibă un răsărit rapid şi o dezvoltare rapidă în primele faze de vegetaţie“, a susţinut Vicenţiu Cremeneanu.

Din gama produselor biologice a fost prezentat insecticidul Dipel DF, pe bază de Bacillus thuringiensis spp. Kurstaki (Bt). Produsul poate fi folosit pentru combaterea larvelor unor lepidoptere, aşa cum este omida păroasă a dudului care poate ataca floarea-soarelui. 
​

Acţionează imediat, fiind omologat pentru 40 de culturi. Potrivit preşedintelui Alcedo, produsul poate fi utilizat şi în spaţiile protejate, împotriva dăunătorului Tuta absoluta.

Se recomandă integrarea produselor biologice în schemele de combatere a dăunătorilor şi o atenţie sporită la momentul de aplicare, atunci când larvele apar în câmp. Pentru creşterea eficacitaţii produselor de protecţia plantelor s-a făcut recomandarea utilizării adjuvantului Silwet Star.


Integrarea produselor «neconvenţionale» în tehnologii

Un produs interesant prezentat în cadrul evenimentului a fost Zeba SP - un superabsorbant biodegradabil cu capacităţi de absorbţie a apei în proporţie 1:400, în contact cu apa formând un gel. Se deshidratează şi se rehidratează în mod repetat în timpul unui sezon şi eliberează umiditatea captată, după necesităţile plantelor. „Am folosit acest produs în ferme de producţie, pe suprafeţe mai mici şi efectul deja se vede. Este important să facem loc unor astfel de produse în tehnologia şi bugetul fermei. Să vedem ce ne pot aduce în plus faţă de ceea ce am făcut până acum. Pentru utilizarea produselor de protecţie de sinteză vor fi din ce în ce mai multe restricţii şi trebuie să învăţăm să îmbinăm măsurile chimice cu cele biologice. Nu trebuie să intervenim numai cu produse de ordin chimic. Trebuie să avem în vedere şi alte produse“, a declarat preşedintele firmei. Marian Butoianu, director tehnic Alcedo, a prezentat oferta de soiuri şi hibrizi. La cultura de porumb, paleta cuprinde şase hibrizi de la companiile RAGT, Donau SAAT şi Mas Seeds. La cultura de floarea-soarelui portofoliul numără pentru acest sezon 10 hibrizi de la companiile Limagrain, Mas Seeds, Nuseed, RAGT şi Syngenta. Alcedo oferă seminţe „iscusite“ pentru culturile de rapiţă, grâu şi orz de toamnă, grâu dur, soia şi mazăre. De asemenea, are o ofertă cuprinzătoare pentru culturile de cereale păioase de primăvară, respectiv soiuri de orzoaică, grâu şi ovăz de primăvară. Nou în portofoliul companiei este soiul de lucernă Etincelle, de la RAGT.

Agricultura conservativă şi cea de precizie

În cea de-a doua parte a evenimentului s-a discutat despre agricultura conservativă, avându-i ca invitaţi pe Patrick Valmary, consultant privat, şi Ionel Gheorghe, reprezentant Alcedo în judeţul Călăraşi, care a vorbit în calitate de fermier şi practicant al acestui model de agricultură, având o experienţă în acest sens de 6 ani.

Agricultura conservativă este orientată spre creşterea fertilităţii naturale a solului şi stopării degradării solului şi presupune reducerea intervenţiilor asupra solului pentru a nu distruge structura acestuia, evitarea arăturii, acoperirea permanentă a solurilor astfel încât resturile vegetale să fie păstrate la suprafaţă sau încorporate în stratul superficial şi înfiinţarea de covoare vegetale.

În cadrul discuţiilor s-a făcut precizarea că acest sistem de producţie asigură o serie de avantaje atât agronomice, cât şi economice. Se obţin economii de inputuri (motorină, seminţe, forţă de muncă etc.), iar producţiile obţinute nu suferă limitări în urma practicării agriculturii conservative. Mai multe informaţii despre beneficiile acestui tip de agricultură le vom prezenta în numărul următor al revistei.


Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului online marca Alcedo a fost agricultura de precizie. Iulian Ştefan, director marketing Vantage, a vorbit despre avantajele clare pe care fermierii le pot obţine la diferite lucrări agricole pe care le efectuează dacă folosesc echipamente de precizie. La întrebarea: de ce precizia contează? Specialistul a răspuns simplu: „Pentru că omisiunile şi suprapunerile sunt reduse, chiar eliminate; se reduc costurile; mai multe operaţiuni pot fi automatizate; se poate lucra în orice condiţii climatice şi se poate efectua orice tip de lucrare agricolă“.

La semănat, de exemplu, beneficiile enumerate au fost: păstrarea distanţei între rânduri; se reduc suprapunerile; lucrul chiar şi pe timpul nopţii sau când vizibilitatea este redusă din cauza prafului; nu este necesar ca operatorii sa fie foarte bine experimentaţi pentru a lucra cu astfel de echipamente.

La lucrările de fertilizat şi erbicidat, cu ajutorul instrumentelor de precizie doza aplicată poate fi controlată în mod automat, iar substanţele se pot aplica în doză variabilă.

Prin adoptarea noilor tehnologii fermierii pot creşte productivitatea recoltelor şi reduce costurile cu inputurile. Compania Alcedo finanţează achiziţia de echipamente furnizate de Vantage pentru practicarea unei agriculturi de precizie.

Ana IONIŢĂ 
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE