REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un eveniment deosebit dedicat partenerilor BASF

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii noiembrie a.c., compania BASF le-a oferit partenerilor săi o seară memorabilă, desfăşurată într-un cadru deosebit, la Casino Sinaia, care i-a purtat într-o călătorie către vremurile trecute ale „Epocii Frumoase“ –„La Belle Epoque“. Maşinile de epocă, ţinutele şi muzica au contribuit la realizarea ambianţei specifice acelei perioade. Evenimentul a reunit aproximativ 200 de persoane, fermieri de top şi distribuitori de inputuri agricole.
Evoluţia şi inovaţia au fost celebrate
La manifestare au participat invitaţi de seamă, din bordul companiei germane, care le-au mulţumit colaboratorilor săi pentru încrederea acordată de-a lungul anului şi au ţinut să le transmită faptul că sunt dedicaţi în a oferi fermierilor produse de protecţia plantelor inovatoare pentru ca agricultura să progreseze. Moderatorul evenimentului a fost dl Cătălin Ştefănescu, realizator al emisiunii „Garantat 100%“, care, în deschidere, l-a invitat pe dl Jörg Polzin, country manager al Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor, să se adreseze invitaţilor. „Ne aflăm aici pentru a celebra evoluţia şi inovaţia, dar şi pentru a arunca o privire înapoi în timp, să vedem cât de departe am ajuns. De obicei suntem atât de concentraţi la obiectivele noastre că uităm să apreciem drumul în sine. De aceea, aş dori să vă mulţumesc tuturor pentru că, de fiecare dată, ne-aţi inspirat în a inova mereu“, a spus acesta. Despre agricultura românească şi provocările cărora fermierii trebuie să le facă faţă, precum infrastructura, sistemele de irigaţii sau fragmentarea terenurilor agricole, a vorbit dl Sergi Vizoso, vicepreşedintele diviziei de Business Management în cadrul BASF Crop Protection Europa Centrală. „Fermierii din România au făcut progrese importante în ultimii 20 de ani, iar acest lucru nu s-a întâmplat în cele mai uşoare condiţii. Dacă fac o comparaţie cu celelalte ţări din Europa de Vest, pot să spun că este mult mai dificil să faci afaceri în România. De aceea vreau să îi felicit pe fermierii români pentru ceea ce fac. România are un potenţial agricol important şi va juca un rol-cheie în viitor deoarece întruneşte toate condiţiile. Sunt sigur că va juca un rol important şi activ pe scena agricolă europeană. Vom rămâne în continuare angajaţi în eforturile de a sprijini agricultura de aici şi vom continua să aducem noi tehnologii inovatoare de protecţie a plantelor pe piaţa din România“, a precizat dl Vizoso.

Un alt reprezentant al companiei germane care le-a vorbit agricultorilor a fost dl Bertrand Debret, şeful departamentului de cercetare şi omologare BASF. În opinia sa, provocările industriei de profil sunt legate de resticţiile legislative din domeniu şi implicarea factorului politic în procesul de autorizare a produselor de protecţie. „Domeniul protecţiei plantelor este strict reglementat în Europa. Ultima reglementare, intrată în vigoare în 2009, ridică şi mai mult ştacheta. Aproape două treimi din substanţele active folosite de fermieri vor dispărea până în 2020. La momentul de faţă există 23 de soluţii, din mai multe clase chimice. Conform noilor reglementări, în anul 2021 fermierii vor mai putea folosi doar 11. Acest lucru va pune probleme fermierilor, în special în ceea ce priveşte managementul rezistenţei. Şi fermierii români vor fi direct afectaţi. Ultimele reglementări întârzie cu până la trei ani procesul de dezvoltare a noilor substanţe. În lipsa inovaţiei, se poate întâmpla ca fermierii să rămână fără anumite soluţii de protecţie a plantelor. BASF crede însă în agricultură. Avem o tradiţie de peste 100 de ani în acest domeniu şi credem că hrana şi agricultura sunt factori-cheie pentru evoluţia umanităţii, în condiţiile creşterii rapide a populaţiei. De aceea, ne-am concentrat pe trei aspecte: protejarea soluţiilor actuale, dezvoltarea de noi substanţe active inovatoare şi promovarea folosirii sustenabile a acestora. Dezvoltarea unei noi substanţe durează mulţi ani şi consumă resurse. În fiecare an investim peste 500 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare“, a susţinut dl Debret. Acesta a vorbit şi despre soluţii inovatoare pe care compania BASF le va lansa în curând pe piaţă. „Vom avea un nou fungicid pentru cereale, cu beneficii AgCelence®, regulatorul de creştere pentru cereale Medax® Top, un nou fungicid pentru pomi fructiferi, Delan® Pro şi un nou erbicid în cadrul sistemului de producţie Clearfield® Plus. Vă puteţi baza pe noi că ne luăm în serios rolul de a proteja agricultura românească“, a menţionat dl Betrant Debret. Regulatorul de creştere Medax® Top pentru cereale se poate aplica în momentele-cheie pentru a menţine plantele la nivelul optim, micşorând astfel riscurile de pierdere a recoltei. Fungicidul Delan® Pro pentru culturile de măr şi păr beneficiază de o formulare nouă, inovatoare, dar şi de sinergia substanţelor active dithianon şi KHP (fosfonat de potasiu) şi oferă eficacitate deosebită în combaterea rapănului. Pe lângă acestea, BASF va lansa în curând şi un nou fungicid pentru cereale, eficient în combaterea septoriozei. Acesta va beneficia de efectele de vitalizare AgCelence® şi nu va necesita autorizaţia T sau T+ pentru folosire.

Deschişi pentru oportunităţi
În cadrul evenimentului, invitaţii au avut ocazia să aiste la o prezentare susţinută de analistul economic Claudiu Pândaru. Acesta le-a spus că se află în industria potrivită, având în vedere potenţialul imens pe care îl are agricultura românească, luând în calcul şi estimările, care arată o creştere a populaţiei globale cu 47% până în 2050, fapt ce va genera o cerere crescută de alimente. Analistul a vorbit despre faptul că eficienţa trebuie să primeze în afaceri şi că aceasta nu poate fi realizată în afara tehnologiei şi a ştiinţei. Cel mai important lucru însă pe care a dorit să-l transmită fermierilor a fost cel legat de oportunităţi. „Niciodată să nu uitaţi, când sunteţi prinşi cu gestionarea treburilor zilnice, de oportunităţile care apar pe piaţă, pentru că de ele depinde dezvoltarea business-ului dumneavoastră şi de felul cum le speculaţi.“ Ca şi fermierii, compania BASF ţinteşte sus. Cu toţii vor soluţii mai bune, obiective mai măreţe. Şi cine ar fi mai potrivit să vorbească despre acest lucru decât primul român care a ajuns pe Everest, Teodor Tulpan. „Fiecare are un Everest al său, pe care ar trebui să urce cât mai curând posibil. La fel şi fermierii care vor să obţină recolte mai bune, să facă mai mult. Cei din sală au fost atenţi şi receptivi, au văzut că se poate să faci ce îţi propui, că orice vis poate deveni realitate. Trebuie doar să aibă motivaţie. De asemenea, m-au impresionat şi cei de la BASF, în special istoria pe care o au în spate. Au o experienţă îndelungată, pe care o pot duce mai departe, prin cercetare şi implicare“, a afirmat alpinistul.

Provocări pentru fermieri
Evenimentul a cuprins şi o dezbatere cu trei fermieri de top, dnii Lucian Buzdugan, Mihai Rezeanu şi Marian Horgoş, care au vorbit despre provocările agriculturii româneşti, printre acestea numărându-se şi restricţiile legislative din domeniul protecţiei fitosanitare. „Factorii decidenţi nu sunt ancoraţi în realitate, nu cunosc problemele noastre şi de multe ori se ia decizia de a se interzice un produs chimic fără a se pune ceva în loc. Cel mai grav lucru este să te laşi descoperit într-o tehnologie pe care ai stabilit-o şi pentru care te-ai pregătit. Noi avem probleme cu dăunătorul Tanymecus, iar interzicerea utilizării neonicotinoidelor pentru zonele de atac ale răţişoarei, fără să existe alternativă viabilă, înseamnă compromiterea culturii de porumb“, a susţinut dl Buzdugan.

De aceeaşi părere a fost şi dl Rezeanu, care speră ca acele produse de protecţia plantelor care şi-au dovedit eficienţa să fie menţinute pe piaţă.

În completare, dl Horgoş a adăugat: „În România, ne confruntăm cu probleme diferite faţă de fermierii din vestul Europei. La nivel european, se iau decizii care ne afectează. Fermierul caută soluţiile care să-i rezolve problemele şi să obţina profit. Consider că în viitor se vor găsi soluţii şi la problemele noastre dar poate la un cost mai mare“.

Privitor la cum va arăta structura culturilor în România, dl Buzdugan consideră că vom rămâne în continuare un mare producător de cereale, fiind influenţaţi şi de zona geografică în care ne aflăm, de bazinul Mării Negre, unde comerţul cu cereale va continua să fie o activitate intensă. „Speranţa Uniunii Europene în ţara noastră este de a produce mai multe proteaginoase. De asemenea, cred că în perioada următoare se va dezvolta sectorul pomicol, urmând apoi cel legumicol. În viticultură, România a înregistrat progrese deosebite.“

În opinia dlui Rezeanu, structura culturilor este respectă doar în fermele mai mari, specializate. „Doar printr-o comasare se va putea face o structură a culturilor corespunzătoare.“ În ceea ce priveşte noile tehnologii în agricultură, dl Buzdugan a amintit importanţa soluţiilor digitale: „Trăim epoca digitalizării şi vă asigur că s-au făcut paşi importanţi în digitalizarea agriculturii. Etapa următoare a fermelor mari este dată de aşa-zisa agricultură de precizie. Avem costuri mari pentru a progresa, iar companiile care sunt în directă legătură cu noi trebuie să reţină că între timp preţurile la cereale sunt în cădere abruptă, ceea ce oferă o inechitate, având în vedere că trebuie să scădem costurile de producţie pentru a ne încadra într-o eficienţă economică“. Cei trei au atins împreună şi subiectul tinerilor în agricultură. Domnul Buzdugan a afirmat că  10 milioane de hectare vor trebui lucrate de către tineri, iar nivelul de pregătire al acestora trebuie să fie ridicat.

Tânărul fermier Marian Horgoş a declarat că pentru el nu există o provocare mai mare decât agricultura. „Sunt provocări la tot pasul, nu se aseamănă nici un an agricol cu altul.“ Pentru îmbunătăţirea valorificării produselor agricole, dl Mihai Rezeanu a afirmat că un rol important în acest sens îl pot avea cooperativele. Părerea dânsului este că în privinţa stocării produselor agricole suntem deficitari şi nevoia de a demara multe investiţii este mare, în special pentru construirea spaţiilor de depozitare.

În final, reprezentanţii regionali ai echipei de vânzări BASF au reiterat principiile pe care le respectă în relaţia cu fermierii şi partenerii lor: încredere, respect, responsabilitate, înţelegere şi respectarea promisiunilor. „Ne bucurăm că au fost alături de noi cei mai importanţi fermieri, că am putut să le mulţumim pentru sprijinul acordat în tot acest an şi că le-am putut împărtăşi planurile noastre de viitor. A fost un eveniment pe care cu toţii îl vom ţine minte mult timp“, a declarat Andreea Butaru, Marketing Communication Teamleader, Divizia BASF pentru Protecţia Plantelor România.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE