REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un nume nou in agricultura romaneasca: DONAU SAAT

15/8/2014

0 Comments

 
Picture
Cititorii revistei noastre îşi amintesc că, de-a lungul timpului, am prezentat activitatea firmei Quality Crops, una dintre cele mai cunoscute firme care asigură piaţa de produse agricole din România cu produsele sale. În principal, firma Quality Crops era cunoscută pentru realizarea, producerea şi comercializarea unor hibrizi de floarea-soarelui cu potenţial de producţie mare, cu un bun procent de ulei şi cu o rezistenţă sporită la boli şi dăunători.
Quality Crops Genetics SRL are un program propriu de cercetare şi ameliorare pentru cultura de floarea-soarelui, având deja numeroşi hibrizi atât pentru piaţa Uniunii Europene, cât şi pentru alte ţări, precum: Ucraina, Rusia, Serbia. Aceşti hibrizi de floarea-soarelui au fost obţinuţi în cadrul unor programe proprii şi sunt pretabili pentru tehnologia convenţională de cultură, dar şi pentru cea cu rezistenţă la erbicidele sulfo şi imi. În urma unor tratative comune, companiile Prodstdorfer Saatzucht şi Saatbau Linz din Austria au preluat, în cursul lunii iunie 2014, societatea Quality Crops Genetics SRL din Bucureşti, achiziţionând programul de cercetare şi ameliorare a florii-soarelui, precum şi întregul portofoliu de hibrizi de floarea-soarelui aflaţi pe piaţa românească şi internaţională.

Astfel, a luat fiinţă compania DONAU SAAT SRL. Noua companie va comercializa hibrizi de floarea-soarelui, precum şi seminţe pentru celelalte culturi mari: grâu, orz, triticale, rapiţă, porumb, soia, mazăre. Această nouă societate va conduce la creşterea diversităţii genetice a societăţii, consolidând astfel prezenţa pe piaţă a unui furnizor complet de seminţe şi servicii pentru agricultură. DONAU SAAT SRL devine un furnizor complet de seminţe şi servicii pentru agricultura convenţională şi ecologică; firma va comercializa în continuare un portofoliu complet de seminţe pentru culturile mari şi leguminoase, dar şi seminţe pentru diverse ramuri sau nişe de piaţă, cum ar fi: floarea-soarelui de ronţăit, floarea-soarelui pentru păsări, porumb zaharat, seminţe de grădinărit, gazon, trifoi etc.

Am avut posibilitatea de a prezenta societatea Quality Crops Genetics, însă în cele ce urmează prezentăm succint şi cele două firme austriece: - Saatbau Linz este o cooperativă agricolă înfiinţată în anul 1959 şi este deţinută de peste 3.100 de fermieri. Compania este în prezent unul dintre liderii europeni pe piaţa de seminţe pentru agricultură, deţinând un portofoliu de peste 380 de soiuri pentru 85 de specii de cultură, fiind un furnizor complet de seminţe pentru agricultura convenţională şi ecologică.

Saatbau Linz are sediul general în Linz şi filiale în ţări precum: Franţa, Germania, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Rusia şi, mai nou, România; - Probstdorfer Saatzuch este o afacere de familie, înfiinţată în anul 1947, fiind cea mai mare companie de seminţe de acest tip din Austria. Localizată în Niederostereich, zonă numită şi „grânarul Europei“, societatea a beneficiat de condiţii optime pentru selectarea materialului de înaltă calitate pentru zonele de cultură din Panonia, estul şi sud-estul Europei. Compania este astăzi un holding puternic, cu societăţi în toată Europa, fiind unul dintre liderii pieţei de cereale, în special pentru soiurile de grâu. Cei care au fost delegaţi să conducă destinele acestei noi societăţi sunt: Călin Mihoc (director general), Nicolae Pârvu (coordonator program ameliorare floarea-soarelui), Andreea Teodorescu (cercetător floarea-soarelui), Alina Volintiru (director vânzări şi marketing) şi Doru Ştefănescu (director de vânzări). Şi pentru că tot am vorbit despre noile soiuri şi hibrizi marca Donau Saat, vă prezentăm în continuare câteva creaţii ale acestei societăţi, ce vor putea fi achiziţionate şi semănate în această toamnă a anului agricol 2014-2015.

Rapiţă de toamnă

Hibridul GRAF - este hibridul de rapiţă de toamnă care oferă posibilitatea obţinerii de producţii ridicate şi constante, cu un conţinut ridicat de ulei. Hibridul Graf se dezvoltă puternic în toamnă şi are o bună toleranţă la bolile specifice (Phoma şi Sclerotinia). Aceasta conferă posibilitatea ca hibridul să fie cultivat spre sfârşitul perioadei optime de semănat, având o dezvoltare explozivă în primăvară. Perioada optimă de semnat este 15 august-10 septembrie, iar densitatea recomandată este de 45-60 b.g./mp. Talia acestui hibrid este medie-înaltă. Este recomandat pentru orice zonă de cultură a rapiţei de toamnă.

Hibridul ORLANDO - este hibridul de rapiţă de toamnă semitimpuriu care este capabil să ofere producţii foarte mari de seminţe. Acest hibrid de rapiţă de toamnă are o caracteristică deosebită, şi anume o rezistenţă foarte bună la bolile specifice (Phoma şi Sclerotinia), comparativ cu hibridul anterior. De asemenea, hibridul Orlando are capacitate foarte mare de regenerare a rozetei de frunze la începutul vegetaţiei şi o creştere rapidă în primăvară. Perioada optimă de semănat este 15 august-10 septembrie, iar densitatea recomandată este de 45-60 b.g./mp. Plantele de rapiţă de toamnă aparţinând acestui hibrid au o talie medie-înaltă. O altă caracteristică deosebită a acestui hibrid este rezistenţa foarte bună la cădere, precum şi o rezistenţă îmbunătăţită la ruperea păstăilor. Acestea pot constitui avantaje suplimentare faţă de alţi hibrizi de rapiţă de toamnă.

Orz de toamnă

CARMINA este un soi de orz de toamnă timpuriu, cu şase rânduri, care are o rezistenţă foarte bună la cele mai importante boli ale culturii de orz de toamnă. Are o capacitate foarte bună de producţie şi o rezistenţă foarte bună la virusul pitic şi pătarea frunzelor; de asemenea, are o rezistenţă bună la făinare şi rugina frunzelor, boli frecvent întâlnite în cultura de orz de toamnă. Soiul Carmina are un bun potenţial de producţie şi în zonele cu climat uscat, acolo unde seceta şi arşiţa au creat probleme celorlalte soiuri analizate. Perioada optimă de semănat este cuprinsă între 20 şi 30 septembrie, cu o densitate recomandată de specialiştii Donau Saat de 310-340 b.g./mp. De remarcat cantitatea mai redusă de sămânţă pentru semănat (350-400 b.g./mp în mod obişnuit) chiar pentru zonele călduroase. În rest, celelalte verigi ale tehnologiei clasice de cultivare a orzului de toamnă sunt perfect aplicabile acestui soi de orz de toamnă.

Triticale

CALORIUS este un soi nou de triticale, care se seamănă toamna, foarte timpuriu. Are un potenţial deosebit de producţie, care oferă un furaj de înaltă calitate. Seminţele soiului Calorius au un MMB de excepţie, fapt care asigură furaje de foarte bună calitate. Talia soiului este înaltă, iar soiul are o bună rezistenţă la cădere. Totodată, soiul Calorius are o rezistenţă foarte bună la făinare, rugina brună, septoria şi mucegaiul zăpezii, boli larg răspândite în cultura speciei. Perioada optimă de semănat este între 20 septembrie şi sfârşitul lunii octombrie. Densitatea recomandată pentru semănat este de 250-400 b.g./mp.

TRICANTO este un soi de triticale care se seamănă toamna şi care prezintă o foarte bună rezistenţă la iernare. Soiul are un mare potenţial de producţie, fapt demonstrat de rezultatele obţinute, comparativ cu celelalte soiuri cultivate în zonele în care a fost testat, randamentul său fiind peste medie. Perioada optimă de semănat este aceeaşi ca şi la soiul Calorius, iar densitatea de semănat recomandată este de 300 b.g/mp, ceea ce ar corespunde, în funcţie de caracteristicile seminţei, unei norme de seminţe de 140-160 kilograme/hectar.

Grâu durum

LUNADUR este un soi de grâu durum precoce şi stabil. Este cel mai rustic grâu durum dintre toate soiurile austriece, având o foarte bună rezistenţă la iernare. Ceea ce îl recomandă este faptul că are o capacitate mare de producţie, un randament foarte bun şi un conţinut ridicat de proteină. Se recomandă semănatul de la sfârşitul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie, cu o densitate de 370-400 b.g./mp, o normă redusă faţă de recomandările clasice ale culturii de grâu durum.

Grâu de toamnă

AMICUS - este un soi de grâu de toamnă timpuriu, cu o capacitate mare de producţie şi excelente calităţi de panificaţie. Soiul Amicus are o talie mijlocie care îi conferă rezistenţă foarte bună la cădere. Aceasta îl recomandă pentru cultură în condiţii de tehnologie ridicată. Aplicarea timpurie a îngrăşămintelor cu azot în primăvară favorizează dezvoltarea fraţilor. Soiul are o foarte bună rezistenţă la bolile specifice grâului de toamnă, cum ar fi: făinare, rugina galbenă, septorioza, fusarium şi o rezistenţă bună la rugina brună şi neagră. Perioada optimă de semănat este între începutul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Densitatea recomandată este de 350-450 b.g./mp. Tot o normă redusă faţă de tehnologia clasică.

ANGELUS - este un soi de grâu de toamnă aristat, semitimpuriu, cu calităţi excepţionale de panificaţie. Potenţialul deosebit de producţie şi toleranţa ridicată la majoritatea bolilor grâului fac ca Angelus să poată fi cultivat cu rezultate deosebite şi în zonele cu cantităţi ridicate de precipitaţii. Este un soi cu talie medie-înaltă şi foarte bună rezistenţă la cădere. Are o rezistenţă foarte bună la făinare, rugină brună, rugină neagră, septorioză şi fuzarium şi o rezistenţă scăzută la rugina galbenă. Perioada optimă de semănat este de la începutul lunii octombrie până la sfârşitul lunii noiembrie. Densitatea recomandată de specialiştii DONAU SAAT este de 350-430 b.g./mp (norma redusă), ceea ce ar însemna o cantitate de sămânţă de grâu de 120-180 kilograme/hectar, în funcţie de caracteristicile specifice seminţei.

RICHARD - este un soi de grâu de toamnă semitardiv. Din punct de vedere agronomic, Richard combină o maturitate semitardivă, cu o stabilitate peste medie şi o rezistenţă foarte bună la încolţirea în spic. În comparaţie cu alte soiuri, Richard este mai sensibil la mucegai, dar la rugina frunzelor, rugina galbenă, rugina tulpinii şi fusarium la spic are o bună rezistenţă. Din punct de vedere calitativ, Richard face parte din grupa grâurilor cu o calitate foarte bună pentru morărit şi panificaţie. Richard are un conţinut ridicat de proteină şi un randament foarte bune în ceea ce priveşte făina.

ROLAND - este un soi de grâu de toamnă, înregistrat în anul 2013. Roland este un nou soi de grâu recomandat, în special, pentru zonele cu umiditate scăzută, cu o perioadă de maturitate medie şi o toleranţă foarte bună la secetă. Agronomic, Roland are o stabilitate excelentă, combinată cu o bună rezistenţă la făinare, rugina galbenă şi neagră. Pentru rugina maro, Roland este destul de sensibil, prin urmare, se recomandă un management adecvat pentru cultura intensivă, recomandându-se aplicarea unui fungicid (operaţie obligatorie înainte de semănat). Roland este, de asemenea, un soi de grâu care are calităţi foarte bune de morărit şi panificaţie.

VULCANUS - este un soi de grâu timpuriu, cu un excelent potenţial de producţie, MMB foarte mare şi caracteristici de calitate foarte bune; de aceea este foarte bun pentru morărit şi panificaţie. Perioada optimă de semănat este de la începutul lunii octombrie până la sfârşitul lunii noiembrie. Densitatea recomandată este de 300-400 b.g./mp (doza redusă), ceea ce ar corespunde unei cantităţi de 110-180 kilograme de sămânţă la hectar. La acest soi se recomandă o fertilizare medie-intensivă, cu următoarele cantităţi de îngrăşăminte: în perioada înfrăţirii = 40-60 kilograme s.a. azot; la alungirea paiului = 30-50 kilograme s.a azot; la înspicare = 40-60 kilograme s.a. azot. Ca tratamente obligatorii se recomandă un singur tratament cu fungicide în zonele cu climat uscat înainte de înspicare. De asemenea, se recomandă două tratamente în zonele cu precipitaţii abundente: primul pentru făinare şi alte boli ale frunzei, în perioada de alungire a paiului şi cel de-al doilea pentru rugini şi infestări târzii cu septoria şi pentru fusarium la spic. În paralel, în zonele cu umiditate ridicată, se recomandă utilizarea regulatorilor de creştere.

Acestea au fost propunerile societăţii DONAU SAAT SRL pentru campania de toamnă. Desigur, hotărârea rămâne la latitudinea fermielor, a celor care caută cele mai avantajoase soluţii pentru a semăna cele mai indicate soiuri sau hibrizi, în vederea obţinerii unui profit financiar care să permită reluarea anuală a ciclului agronomic.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE