REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Un program MBA dedicat fermierilor, cu implicarea mediului universitar şi a companiilor din agribusiness

1/10/2020

0 Comments

 
Picture
La jumătatea lunii septembrie, într-o locaţie din judeţul Ialomiţa, a avut loc lansarea oficială a primului program din Europa de tip executive MBA dedicat fermierilor. În program sunt implicaţi reprezentanţi din mediul universitar şi economic, scopul fiind acela de a furniza agricultorilor informaţii valoroase, cu aplicabilitate practică, care aduc progres în cadrul exploataţiilor agricole.
În deschiderea evenimentului, Laurenţiu Asimionesei, iniţiatorul programului şi fondatorul Amazag, a afirmat că scopul este formarea unei comunităţi de fermieri foarte bine pregătiţi pentru provocările de azi şi de mâine. „Prin acest program încercăm pentru prima dată să punem la dispoziţia fermierilor informaţii de foarte bună calitate. Companii mari din industrie îşi unesc forţele şi doresc să-i ajute să devină primii în domeniul lor de activitate, să inoveze şi să lărgească cumva lumea pe care fermierul de azi o cunoaşte.“ Din partea mediului universitar, prorectorul USAMV Bucureşti, Răzvan Teodorescu, a afirmat: „Acţionând împreună avem mai multe şanse de reuşită. Acest curs este un prilej extraordinar de a acţiona împreună, mediul academic şi cel economic. De asemenea, pe lângă partea educaţională pe care o oferă programul există şi partea de relaţionare.“ Recomandarea reprezentantului instituţiei de învăţământ pentru cursanţii programului a fost următoarea: „Dacă doriţi să mergeţi mai repede, atunci se poate de unul singur, dar dacă vreţi să mergeţi mai departe, atunci ar fi bine să fiţi în echipă.“ Îndemnul de a face schimb de informaţii şi experienţă a fost adresat de toţi reprezentanţii companiilor partenere în program.

O structură ce cuprinde diferite specializări 

Programul MBAg (Master in Business of Agriculture) este structurat pe patru domenii de activitate, iar partea de agricultură va fi susţinută de compania Syngenta România. „Syngenta susţine foarte mult acest proiect şi o face din pasiune, având alături colegi din zona de cercetare- dezvoltare, implicaţi în efectuarea loturilor experimentale - de exemplu, numai la cultura de floarea-soarelui avem până la 10 mii de loturi, precum şi colegi care se ocupă cu tehnologia de protecţie a culturilor, pe partea de chimie“, a afirmat Raluca Boţan, director marketing Syngenta România. Sergiu Staicu, director general al companiei, a declarat că Syngenta este implicată în mai multe programe educaţionale, unul dintre acestea fiind şi cel de la Staţiunea Didactică Belciugatele, derulat în parteneriat cu USAMV Bucureşti, acolo fiind construită o platformă privind gestionarea corespunzătoare a produselor de protecţia plantelor, a reziduurilor de pesticide şi a ambalajelor acestora. Referitor la programul MBAg, Staicu a afirmat că acesta este încununarea efortului pe care compania îl face în educaţie. Componenta de business management şi financiar este susţinută de Raiffaisen Bank. Cristina Lazăr, coordonatoarea programelor băncii, a afirmat că în cadrul proiectului instituţia nu va mai juca rolul de prestator - care vine cu diferite instrumente financiar-bancare, ci pe cel de informator.

„Acest program a venit ca o dezvoltare firească pe zona de educaţie pe care vrem s-o impulsionăm şi în care vrem să investim. În ultimii ani, pentru noi agricultura a devenit o direcţie strategică.“ Cursul de vânzări şi trading va fi susţinut de Cargill România. Vasile Varvaroi, director general al companiei, a afirmat că meseria de agricultor este extrem de grea pentru că, pe lângă cunoştinţele agronomice, fermierul trebuie să fie capabil să cunoască şi noţiuni din zona bancară, a asigurărilor, din comerţul cu cereale etc. „Compania mi-a oferit şansa să lucrez doi ani în Canada. Acolo fermierii îşi încep ziua nu uitându-se pe geam ca să vadă dacă a plouat, ci deschizând calculatorul pentru a vedea ce s-a întâmplat pe bursă. Consider că la nivelul acesta ar trebui să ajungem şi noi. În cadrul acestui proiect avem, pe de o parte, instituţiile de învăţământ, cu o tradiţie de mai bine de 100 ani şi, pe de altă parte, o reprezentare a mediului de afaceri care poate să aducă elementele practice pe care fermierii trebuie să le cunoască.“ Pentru că în ziua de azi digitalizarea a devenit esenţială 
pentru dezvoltare, partea de tehnologie digitală din cadrul programului va fi susţinută de companiile Agrii şi We Agri. Agrii, noul brand al companiilor Comfert şi Redoxim, va contribui cu informaţii preţioase din zona digitală. „Instrumentele digitale vor aduce cu sine informaţii disponibile la nivel de fermă, informaţii pe care cu siguranţă partenerii noştri, fermierii, vor învăţa cum să le exploateze pentru a lua cele mai bune decizii“, a spus Monalisa Ungureanu, director general Agrii România.

În completare, Valerian Iştoc, coordonatorul cursului din partea Agrii România, a precizat următoarele: „Suntem înconjuraţi de o mulţime de date şi un prim pas pe care trebuie să îl facem împreună este acela de a le transforma în informaţii, ca mai apoi să le putem utiliza în mod folositor“. We Agri propune fermierilor o soluţie digitală de management al fermei pentru a creşte profitabilitatea şi predictibilitatea afacerii agricole. Andreea Paraipan, reprezentant We Agri, a spus: „În ziua de astăzi lucrurile se schimbă rapid şi pentru un antreprenor este important să aibă o structură a proceselor şi operaţiunilor din fermă pentru a răspunde provocărilor pe care le întâmpină, iar una dintre aceste căi este digitalizarea“.

Prin contribuţia mediului universitar şi a celui economic, reprezentant de companii de renume din industria de agribusiness, programul de tip executive MBA dedicat fermierilor va aduce plus-valoare fermelor româneşti înscrise în proiect.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE