REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Usturoiul - o cultură locală care se poate dezvolta

1/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Spania este a doua mare exportatoare de usturoi din lume, iar locul 1 este ocupat de China care are o pondere de 70% din piața mondială. Pe plan european Spania este cel mai mare producător, alocând anual acestei culturi o suprafață de 30.000 de hectare. Suprafața medie per fermă este de aproximativ 35 de hectare, iar cea mai mare suprafață cultivată cu usturoi în cadrul unei exploatații agricole este de 1.300 ha.
​Broch este o companie spaniolă specializată în echipamente pentru cultivarea și prelucrarea usturoiului, oferind o gama completă de utilaje care permit mecanizarea integrală a culturii.
„Compania Broch și-a început activitatea în urmă cu 60 de ani iar acum este un brand cunoscut în toată lumea. Suntem prezenți în 60 de țări, inclusiv în România, unde suntem reprezentați de firma Magnus Agro Service. Avem un portofoliu complet de echipamente și ne adresăm fermierilor mici, medii și mari. Oferim un pachet complet de echipamente, dar și consultanță”, a susținut Natalia Fedotenko, director de vânzări zonal al Broch.
Gama de utilaje Broch pentru cultura usturoiului include: buncăre de recepție, sisteme de curățare a căpățânilor de usturoi, de selectare, linii de spart căpățâni și sortat cățeii, semănători mecanice și pneumatice, mașini de recoltat și utilaje pentru depelarea și tratarea cățeilor de usturoi în vederea refrigerării.
 
În mod tradițional cultura de usturoi implică multă forță manuală. În Europa țări precum Spania și Franța au introdus mecanizarea, reducând costurile cu forța de muncă și crescând profitabilitatea culturii.
„Oriunde lucrăm observăm tendința creșterii popularității produselor locale. Consumatorii cer produse locale”, a mai afirmat Fedotenko.
Și în țara noastră există o cultură a consumului de usturoi românesc, consum revigorat poate mai mult în ultimul timp datorită programului guvernamental de susținere a cultivării usturoiului.
„Printre produsele locale usturoiul este o cultură atractivă, pentru că poate fi obținut local, în ferme mici, medii și mari, iar prin introducerea mecanizării costurile sunt reduse și se poate obține un profit bun. Reprezentăm cu succes compania Broch pe piața românească iar la ora actuală putem spune că sunt câteva ferme în țară care sunt complet echipate pentru cultura usturoiului, care au ajuns la un nivel ridicat de mecanizare, sortare și tot ce înseamnă munca în materie de usturoi. Utilajele au fost cerute unul după altul pentru că fermierii au văzut că sunt fiabile, rezistente și fac treabă bună”, a spus Alexandru Șerbănescu, reprezentant Magnus Agro Service.
Referitor la colaborarea pe care o are cu Broch, acesta a susținut că există o bună relație, un feedback bun deoarece producătorul este atent la nevoile specifice fiecărei piețe.
„Spre deosebire de usturoiul pentru sămânță spaniol, cel românesc are dimensiuni mai mici, iar cei de la Broch au adaptat utilajele astfel încât să răspundă nevoilor fermierilor români.
Este o companie care se pliază pe nevoile cultivatorului, înțelegând nevoile lui specifice. În urma colaborării cu Broch noi ne-am dezvoltat. Suntem permanent alături de fermieri pentru că în 30 de ani de experiență în domeniu am învățat că o relație bună se clădește în timp.”
Firma Magnus Agro Service furnizează și usturoi de sămânță sub forma de căpățâni cu calibru de 50 mm pana la 60 mm. Materialul genetic provine de la Rainbow Harvest din Spania și este de calitate superioară.
„Usturoiul spaniol are o creștere mai rapidă, este semănat din toamnă, se apropie de usturoiul românesc la gust, în privința gradului de usturime și nu provoacă arsuri la stomac.”
 
Referitor la Programul „Usturoiul”, Șerbănescu a afirmat că efectele acestuia se văd, suprafața cultivată crescând în ultimii trei ani, de la 1.050 ha până la 3.000 ha, însă suportul acordat de statul roman trebuia să meargă dincolo de sprijinul forfetar acordat cultivatorilor prin măsuri de susținere pentru dotarea fermelor cu utilaje specifice.
„AFIR a elaborat acum măsuri pentru a încuraja prelucrarea usturoiului. Consider că mai întâi trebuie sprijinite fermele pentru a se dezvolta, să se poată dota cu utilaje, mașini de semănat și recoltat. Abia atunci când ajungem să cultivăm o suprafață de 6.000 - 7.000 ha putem să ne gândim și la procesarea usturoiului în România. La ora actuală producția de usturoi românesc ajunge la 6 t/ha în cultură irigată și la 3,5 t/ha în cea neirigată. În Spania producția medie în cultura irigată ajunge la 10 - 12 t/ha.
Nu văd în acest moment o strategie de dezvoltare. Dacă statul vrea să susțină dezvoltarea unei culturi, oricare ar fi ea, aceasta trebuie să fie coerentă. Întâi trebuie pusă prima cărămidă. Nu poți forța fermierii să vândă marfa până la o anumită dată, așa cum se întâmplă în cazul tomatelor sau usturoiului. Trebuie să fie stabilită o perioadă mai mare de vânzare, nu să fie scoasă pe piață toată marfa în același timp pentru că prețul va scădea.
Sunt de părere că statul ar trebui sa susțină acum mai degrabă măsurile care vizează depozitarea sau mecanizarea recoltării usturoiului decât procesarea acestuia pentru că nu am ajuns încă la acest nivel”, a mai afirmat Alexandru Șerbănescu, reprezentant Magnus Agro Service.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE