REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Utilaje Pastò pentru tehnologii conservative

1/3/2023

0 Comments

 
Picture
​Pastò Agriculture este un producător italian specializat de mai bine de 6 decenii în fabricarea de utilaje pentru prelucrarea solului, având în portofoliu scarificatoare, decompactoare, grape cu discuri, combinatoare și cultivatoare. 
​O nouă orientare a companiei italiene este să ofere fermierilor echipamente care să conserve mai bine solul, structura și fertilitatea acestuia, dar și viața microbiană din interior. Utilajele firmei se pretează pentru practicarea tehnologiilor minimum și vertical tillage, astfel încât agricultura să se facă într-un mod conservativ, cu grijă față de mediu și respect pentru generațiile viitoare.
„Pastò Agriculture provine din zona Padovei și pot spune că sunt martorul evoluției acestei companii – ea fiind înființată de tatăl meu.
Foarte mult timp am activat pe piața din Italia, iar în urmă cu 13 ani, la inițiativa mea, am început să ne dezvoltăm și pe piețele externe. Mulți dintre agricultorii români lucrează din ce în ce mai inteligent, încearcă să achiziționeze utilaje cât mai performante, care să le reducă costurile și sunt mult mai deschiși la schimbare.
Consider că agricultura conservativă este viitorul pentru că ea contribuie la reducerea poluării și efectelor încălzirii climatice. Doar în acest fel vom putea evolua”, a susținut Francesco Pasto, directorul general al companiei, în cadrul unui interviu acordat la expoziția EIMA 2022. 
Picture
Vertical tillage
Un utilaj din ce în ce mai solicitat, inclusiv pe piața din România, este decompactorul sau drenatorul (ripper). Modelul produs de Pastò se numește Apache, are o lățime de lucru de 3 până la 6,5 m și lucrează până la 65 cm adâncime. Echipamentul este adaptat pentru tractoare de 100 până la 650 CP.
„Așa cum în urmă cu 10 ani a început să fie folosit pe scară largă scarificatorul, fiind găsit în aproape orice fermă, la fel va fi și cu drenatorul deoarece se pretează condițiilor cerute la nivel european.
Diferența dintre scarificator și drenator este că ultimul face o lucrare mult mai conservativă a solului. Acesta rupe hardpan-ul la fel ca scarificatorul dar nu mai amestecă straturile de pământ între ele. Face un șanț vertical iar datorită sistemului de ancore creează un canal unde se depozitează apa.
Fermierii care lucrează în sistem conservativ folosesc astfel de utilaje o dată la trei ani. Echipamentul face o bună prelucrare a terenului, o aerare a solului necesară pentru dezvoltarea microorganismelor, avantajul fiind că nu duce stratul de la suprafață în adâncime și nu influențează negativ dezvoltarea vieții microbiene din sol. Foarte mulți fermieri români au început să îl folosească, am făcut foarte multe demonstrații în țară și am scos în evidență beneficiile pe care le aduce.
Este un utilaj robust, ancorele fiind din oțel Hardox, presiunea și siguranța fiind hidropneumatice, astfel că nu există siguranță cu șurub deoarece forțele sunt mult mai mari. Puterea necesară este de circa 70 CP per ancoră (maximum 8 ancore). Dacă la scarificator avem o ancoră progresivă, care ajută la pătrunderea în sol, la drenator, tocmai pentru a nu întoarce straturile de sol, avem ancoră verticală care taie solul și necesarul de putere este mult mai mare. La unele modele adâncimea de lucru poate ajunge chiar până la 1 m.
Utilajul elimină fenomenul de băltire și crește porozitatea solului în timp, favorizând astfel acumularea de apă în sol. Când plouă apa nu se mai pierde, nu mai apare fenomenul de levigare si ea este absorbită și înmagazinată în sol.
Unii fermieri lucrează cu acest utilaj la fiecare 2 - 3 ani, în funcție de structura solului, în general o dată la 3 ani. Sunt foarte mulți fermieri, mai ales în zona de vest a României, care folosesc un astfel de utilaj, folosind tractoare cu puteri mari.
Viteza de înaintare este mult mai mare decât la un scarificator și consumul de combustibil este mai redus, însă avantajul principal este că nu amestecă straturile de sol și stratul fertil rămâne la suprafață”, a explicat Marius Mitra, Export Manager pentru marca Pastò în România.
Picture
În ultimul timp fermierii sunt din ce în ce mai interesați de utilaje performante care să facă mai multe lucrări dintr-o singură trecere pentru reducerea costurilor.
Combinatorul Tornado se numără printre acestea. Utilajul mărunțește solul și resturile vegetale, face o scarificare și pregătește patul germinativ.
„Pentru piața din România pot spune că utilajul nu mai este o noutate deoarece am vândut peste 50 de unități – fiind foarte solicitat”, a mai spus Marius Mitra.
 
Rugat să transmită un mesaj fermierilor români în încheierea interviului, Francesco Pasto a declarat:
„Vom continua să lansăm pe piață utilaje specializate pentru agricultura conservativă pentru că acesta este viitorul și pe asta ne-am concentrat.
Vreau să mulțumesc fermierilor români care dau dovadă de inteligență adoptând acest mod de a face agricultură, pentru că numai evoluând putem merge înainte; țin să-l amintesc pe Paolo Brachetta, care lucrează în România și este un pionier al agriculturii ecologice, demonstrând că se poate face performanță practicând o agricultură conservativă.”

Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE