REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Varietăți și tehnologii de cultivare promovate de Agrii România

15/5/2023

0 Comments

 
Picture
​Agrii România organizează până la data de 25 mai a.c mai multe evenimente în țară, în locațiile unde compania are loturi de testare a varietăților de cereale păioase (grâu, orz și triticale) pentru a arăta fermierilor noutățile din portofoliu, comportamentul soiurilor, adaptabilitatea la condițiile pedoclimatice din zonă, precum și răspunsul acestora la atacul bolilor specifice.
Totodată, întâlnirile organizate în câmp constituie un bun prilej de a prezenta tehnologia de cultivare și, în special, programul de nutriție deoarece compania deține două unități de producție - Fortgreen în Brazilia și Foliq în Polonia și are o paletă variată de fertilizanți foliari, biostimulatori și adjuvanți.
Agricultura de astăzi integrează și instrumentele digitale iar Agrii România are în oferta sa un serviciu digital - Rhiza pentru monitorizarea culturilor agricole.
Fermierii prezenți la evenimentele desfășurate de companie au aflat mai multe informații despre acest produs.
 
Brandul de semințe Atlas
„În urmă cu trei ani Agrii România a lansat brandul de semințe Atlas prin care dorim să ne construim un portofoliul de semințe atent selectate, exclusive și care să aducă plus valoare. An de an ne-am îmbunătățit și mărit portofoliul iar în 2023 avem mai multe noutăți. Ne dorim să avem o paleta largă de semințe, fie că vorbim de cereale păioase, prășitoare sau leguminoase pentru boabe. La grâu avem soiuri timpurii până la semitardive, aristate și nearistate”, a afirmat Viorel Dincă, director tehnic în cadrul departamentului de semințe.
Soiurile de grâu regăsite sub brandul Atlas se caracterizează printr-un potențial de producție ridicat, capacitate foarte bună de înfrățire, cu calități de panificație, toleranță ridicată la iernare, secetă și la atacul principalelor boli.
În cadrul evenimentului desfășurat pe 11 mai la Iazu, județul Ialomița, au fost prezentate soiurile Monteclaro, Trublion, Venezio, Alhambra, Monviso și LG Ascona. Ultimele două soiuri sunt noi în portofoliul Agrii din acest an.
Monviso este un soi de grâu de toamnă aristat, semi-timpuriu și cu talie mică spre medie.
„Este un soi cu genetică franțuzească, productiv ocupând locul 1 în cele 84 de locații de testare din Europa ale producătorului Secobra. La noi este în anul 3 de testare și se află deja în oferta comercială. I-am remarcat potențialul ridicat de producție, capacitatea foarte bună de înfrățire și calitățile de panificație, având un conținut de proteină cuprins între 13 și 15% și MMB de 48 g. Se pretează a fi cultivat în toate zonele de cultură a grâului din România și dorim să îl promovăm foarte intens din această toamnă.
LG Ascona este un soi de grâu semitimpuriu al companiei franceze Limagrain și pe care Agrii îl distribuie în mod exclusiv pe piața internă. Are calități de panificație foarte bune, este productiv și răspunde foarte bine la tehnologia intensivă de cultivare.
Fermierilor le recomandăm să cultive soiuri cu maturități diferite, de exemplu timpurii și semitimpurii, pentru a reduce riscul diminuării producției ca urmare a unor fenomene nefavorabile, precum seceta sau arșița, ce pot interveni în perioada înfloritului”, a spus reprezentantul Agrii.
„Avem o serie de varietăți de grâu pe care le testăm în cinci zone din România, iar din toamna anului trecut am mai dezvoltat un câmp de testare în centrul țării, mai exact în județul Alba. În momentul selecției este foarte importantă interacțiunea genotip – mediu pentru că un soi se comportă diferit de la un areal la altul”, a mai precizat acesta.
 
La cultura de triticale, un soi nou, exclusiv în oferta comercială, este Triamo 2S.
Este un soi semitimpuriu, cu un potențial excelent de producție și o foarte bună stabilitate a recoltelor în diferite condiții pedoclimatice. Prezintă versatilitate în ceea ce privește epoca de semănat – aceasta poate fi depășită cu 2 - 3 săptămâni. „Genetica provine din Serbia și deja pe noi ne-a convins cu caracteristicile sale; avem un lot de multiplicare astfel încât îl vom oferi spre comercializare din această toamnă. Triticalele sunt cerute în centrul României pentru că acolo din fericire mai sunt ferme zootehnice, acestea fiind folosite în furajarea animalelor.”
Norma de semănat recomandată este de 550 – 600 bg/mp.
 
La cultura de orz prezentările s-au axat pe varietățile Kum și Carmina. Primul soi are semințele dispuse pe două rânduri, este semitimpuriu, are o talie mică spre medie și o toleranță bună la secetă. Genetica, de origine croată, este performantă. Datorită MMB ridicat, calibrul semințelor este cuprins între 2,2 și 2,5 mm.
Cel de-al doilea soi este de genetică austriacă, are semințele dispuse pe 6 rânduri, o bună toleranță față de principalele boli și o toleranță ridicată față de virusul mozaicului galben și al piticirii.
„Producțiile medii la soiul Carmina s-au situat între 8 și 9 t/ha. Îl recomandăm în toate zonele favorabile cultivării orzului din țară și dorim să îl promovăm din ce în ce mai intens deoarece este productiv, stabil și are o capacitate bună de înfrățire”, a susținut Viorel Dincă
Densitatea asigurată în câmpul de testare a fost cuprinsă între 350 și 400 b.g/mp. Când plantele au format al doilea înternod s-a intervenit cu un regulator de creștere. 
Picture
​Programul tehnologic și rolul benefic al adjuvanților
Laurențiu Țibulcă, manager tehnic protecția plantelor Agrii România, a prezentat schema de tratamente efectuate în lotul de testare, precizând că semănatul a avut loc mai târziu, pe 9 noiembrie, pentru a se evita riscul atacului de insecte, respectiv al afidelor, cicadelor și a muștei cerealelor.
Reprezentantul companiei a vorbit despre practica întâlnită din ce în ce mai des în fermele vegetale de a erbicida culturile de cereale păioase încă din toamnă pentru a reduce presiunea exercitată de buruieni asupra plantelor de cultură și pentru a avea o fereastră de timp mai îndelungată și condiții meteorologice favorabile astfel încât fermierii să poată interveni în câmp.
Una dintre recomandările făcute s-a referit la momentul aplicării produselor de protecția plantelor: „Trebuie să fim atenți la evoluția temperaturilor și la alternanța acestora între zi și noapte. Când aplicăm produse care conțin substanțe active cu acțiune sistemică trebuie să știm că sunt necesare 4 – 5 zile până când acestea sunt metabolizate complet în plantă. În caz contrar, nu vom mai avea rezultatul dorit și apar acele arsuri pe limbul foliar. Atenție și la modul în care sunt efectuate amestecurile de produse în rezervorul mașinii de stropit. Ca regulă generală, primul produs adăugat în bazin este adjuvantul deoarece asigură un mediu propice pentru prepararea soluției de stropit astfel încât substanțele active să nu interfereze între ele și să nu precipite, iar ultimul produs adăugat în tanc trebuie să fie cel de nutriție foliară.”
În platforma de testare de la Iazu s-au acumulat cca 17 l apă/mp de la semănat până în momentul desfășurării evenimentului și s-au realizat, pe lângă lucrarea de protecție fitosanitară din toamnă (ce a cuprins aplicarea erbicidului Joystick împreună cu adjuvantul Drive, a fungicidului Star Pro, a insecticidului Scatto și a fertilizantului Foliq Makro 21) încă două intervenții în primăvară.
„În următoarea perioadă, mai exact la debutul înfloritului, vom interveni pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor, și aici mă refer în special la fuzarioza. În perioada înfloritului nu recomandăm aplicarea fertilizanților.”
Picture
​Adjuvanții îmbunătățesc soluția de stropit
Evenimentul a cuprins și un atelier de lucru prin care s-a demonstrat rolul adjuvanților, respectiv al produselor Drive și MIG, în soluția de stropit.
Drive asigură repartiția și retenția erbicidelor reziduale în stratul superficial de sol, reduce driftul prin optimizarea picăturilor de soluției de stropit și crește eficacitatea tratamentelor de combatere a buruienilor.
MIG este un adjuvant polivalent creat pentru a îmbunătăți proprietățile soluției de stropit, asigură o mai bună acoperire a frunzelor,  reduce pH-ul soluției având o capacitate foarte bună de reținere a cationilor și are efect antispumant.
Un produs nou din categoria adjuvanților, ce urmează să fie introdus în portofoliul companiei este Rsolve, care are proprietatea de a „rezolva” incompatibilitățile fizico-chimice ale produselor adăugate în rezervorul mașinii de stropit și crește performanța amestecurilor realizate la efectuarea tratamentelor de protecție. Totodată, cu ajutorul acestui produs sunt evitate pierderile de soluție și înfundarea duzelor.
 
Partea de nutriție foliară a cerealelor păioase a fost prezentată de George Voicu, manager tehnic Agrii România. Potrivit acestuia, în lotul de testare au fost aplicate Foliq Makro 21 (T0), Foliq Ascovigor (T1) și Physiocrop (T2). Foliq Makro 21 conține 21%N+21%P2O5 + 21% K2O+microelemente, Foliq Ascovigor este un îngrășământ special, foarte concentrat, conține extract de alge, este bogat în microelemente și hormoni naturali de creștere, iar Physiocrop este un biostimulator pe bază de aminoacizi liberi.
„Un produs nou pe care îl avem în testare are un conținut ridicat de acizi humici și fulvici și îmbunătățește parametrii fizico-chimici ai solului și activitatea vieții microbiene din sol”, a spus specialistul.
Ioana Arteni, asistent digital în cadrul companiei, a vorbit despre programul Rhiza care include o platformă digitală de date Contour prin intermediul căreia fermierii au acces la mai multe informații folositoare pentru a crește producțiile și profitabilitatea din exploatațiile vegetale.
„Serviciul Rhiza a fost lansat în anul 2017 iar Agrii România s-a numărat printre primele firme din piața de profil care a adus un astfel de instrument util fermierilor. Cu toții avem astăzi telefoane inteligente pe care putem descărca diferite aplicații. Contour este o aplicație cu ajutorul căreia pot fi monitorizate culturile agricole. Acest serviciu include și cartarea agrochimică pentru a analiza conținutul de macroelemente și microelemente din sol. Efectuăm 24 de sondări per probă. În platforma Contour pot fi introduse rezultatele obținute, precum și cele ale analizelor foliare. Astfel, putem vedea ce carențe sunt în sol și la nivelul aparatului foliar. În acest mod, vom vedea o imagine de ansamblu privitor la starea de nutriție a plantelor. Pe baza acestor informații, facem recomandări de fertilizare”, a spus Arteni.
În cadrul evenimentului, agricultorii au interacționat cu reprezentanții companiei Agrii România, au aflat informații noi și folositoare, și au avut posibilitatea să participe la un concurs cu premii.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE