REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Viespea sâmburilor de prun a făcut ravagii în Transilvania, pagubele depășesc 70%

15/9/2015

0 Comments

 
Picture
Pe fondul unui atac masiv al viespei sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri), care a avut loc în Transilvania şi care a generat pagube de mai mult de 70 la sută din total producţie, Călin Baciu, director culturi horticole în cadrul Adama România, a propus mai multe soluţii omologate de combatere a dăunătorului, în cadrul unui eveniment care a avut loc la ICDP Mărăcineni la data de 18 august 2015, printre care şi Pyrinex 25 CS (clorpirifos 250 g/l).

Paleta mult mai largă de produse de combatere a bolilor şi dăunătorilor pusă la dispoziţia fermierilor de către Adama arată orientarea companiei către protecţia sâmburoaselor, în special a prunului, a afirmat oficialul companiei.

„De ce prun şi nu măr - ani de zile, toate companiile s-au orientat către specia măr. Ne-a venit ideea de a începe dezvoltarea pe sâmburoase, în special prun. Din informaţiile pe care le am din piaţă, de la producătorii agricoli, de la fermierii din pomicultură, în ultimii ani speciile sâmburoase au fost mult mai bine plătite şi au fost mult mai rentabile din punct de vedere economic decât speciile seminţoase, în special mărul“, a declarat Călin Baciu. Potrivit spuselor lui Dimitrios Drisis, CEO Adama România, la un an de prezenţă în România, compania a adus pe piaţă şase produse noi pentru cereale, legume, viţă-de-vie, pomi fructiferi, sfeclă de zahăr şi cartof. În următorii trei ani, Adama are în dezvoltare 33 de produse noi şi şi-a propus să devină una dintre cele mai active companii de pe piaţa din România. Portofoliul de produse al companiei dedicate pomiculturii include şapte insecticide, printre care şi un acaricid avizat la prun, Apollo 50 SC (clorfentezin 500 g/l) substanţă activă şi care combate acarianul roşu al pomilor (Panonychus ulmi, ouă hibernante), un neonicotinoid - Kohinor 200 SL (imidacloprid 200 g/l) substanţă activă împotriva minatorului marmorat (Phyllonorichter spp.). Alte produse Adama destinate pomiculturii sunt Lamdex 5 EC (lambda-cihalotrin 50 g/l), un piretroid de sinteză care combate cu succes viermele prunelor (Cydia f.) şi viermele merelor (Cydia p.). „Un produs ieftin cu o eficacitate bună în combaterea acestor dăunători-problemă“, a adăugat Baciu. Un alt produs prezentat de cei de la Adama a fost Mavrik 2F (Tau-fluvalinat 240 g/l), avizat pentru păduchele cenuşiu al prunelor (Hyalopterus pruni), dar şi cu eficacitate împotriva păduchelui verde al piersicului (Myzodes persicae), afidelor (Aphis pomi) şi păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum). În continuare, cei de la Adama au prezentat produsul Pyrinex 25 CS (clorpirifos 250 g/l) substanţă activă, care are avizări pentru viespea sâmburelui de prun (Eurytoma schreineri), păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) şi păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum). Pyrinex 48 EC (clorpirifos 480 g/l) substanţă activă, concentrat emulsionabil, este prima şi vechea formulare a clorpirifosului companiei Adama. În prezent are două avizări foarte importante, şi anume pentru păduchele din San Jose (Quadraspidiotus p.), respectiv păduchele lânos (Eriosoma I.). Ultima formulare şi cea mai interesantă, Pyrinex Quick (clorpirifos 250 g/l şi deltametrin 6 g/l) substanţe active este avizată pentru combaterea păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus p.), viermelui merelor (Cydia p.), păduchelui lânos (Eriosoma I.), respectiv a defoliatorilor.

Fungicidele Adama, de la simplu la complex, cu două sau mai multe substanţe active

Acelaşi Călin Baciu a prezentat auditoriului şi portofoliul de fungicide al companiei, vârful de lance fiind Bumper 250 EC (propiconazol 250 g/l), fungicid consacrat pentru combaterea făinării mărului şi a piersicului. A urmat Shavit 25 EC (triadimenol 250 g/l) substanţă activă, un produs foarte folosit în horticultură, cu un spectru similar de combatere cu al Bumperului 250 EC, şi Folpan 80 WDG, care vine în special din viticultură şi se foloseşte împotriva pătării roşii la prun (Polystigma rubrum.) şi ciuruirii frunzelor la prun (Stigmina carpophylla.), precum şi împotriva rapănului mărului (Venturia inaequqlis.). Are eficacitate bună şi foarte bună, în special la sâmburoase.
Merpan 48 SC (captan 480 g/l) substanţă activă este o formulare nouă, captan lichid, se foloseşte cu succes atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase. „De remarcat în acest caz este că Merpan 48 SC are o avizare şi pentru băşicarea frunzelor la piersic (Taphrina d.). De asemenea, o formulare mai veche, Merpan 50 WP (captan 50%), pulbere umectabilă, are avizare atât în combaterea patogenilor de la sâmburoase, cât şi la seminţoase.
Controlează foarte bine monilioza pomilor fructiferi. Acest produs l-am dat spre microambalare şi are ca destinaţie micul producător“, a mai adăugat Călin Baciu. Cea mai importantă formulare a captanului la compania Adama este, în opinia sa, Merpan 80 WDG (captan 800 g/l) granule dispersabile în apă, cu o avizare împotriva rapănului. Alte produse utilizate atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase sunt Orius 25 EW (tebuconazol g/l) substanţă activă. El are efect secundar împotriva rapănului, de aceea se administrează în amestec cu Merpan. Simultan, poate combate făinarea şi monilioza sâmburoaselor. Are o eficacitate deosebită. „El se distinge de toate celelalte fungicide din piaţă datorită faptului că are o eficacitate deosebită în controlul moniliozelor şi al făinării; efect eradicativ la făinare“, a afirmat Baciu.
Shavit F WDG, WP (triadimenol 20 g/l + folpet 700 g/l) granule dispersabile în apă şi pulbere umectabilă este primul ready-mix care s-a vândut foarte bine în horticultură. Rămâne produsul fungicid cel mai bine vândut în viticultură. Totodată, a început să fie foarte utilizat şi de către pomicultori datorită faptului că, în condiţii uşoare de infecţie, cum a fost cazul şi acestui an, asigură o stare fitosanitară foarte bună. Din aceste considerente, datorită faptului că preţul de cost pe hectar este relativ mic, a început să fie foarte mult folosit şi în pomicultură. Surpriza a fost atunci când am găsit la Kleffmann consumuri din ce în ce mai mari pe partea de pomicultură.

Soluţiile Adama la erbicide şi adjuvanţi

„Nu am vrut să trec peste partea de erbicide, întrucât am avut câteva experienţe anul acesta în pepiniere. Este vorba de staţiunea de la Blaj, unde s-a folosit Galigan 240 EC (oxifluorfen 240 g/l) în pepiniere, urmând să obţinem rezultatele în această toamnă. Ştiu că se foloseşte foarte mult şi Glyphogan 480 SL (glifosat 360 g/l), dacă vrem să reducem infesarea cu buruieni, cu seminţe de buruieni mono- şi dicotile, erbicidarea cu Galigan rămâne o variantă de bază. În plantaţiile comerciale, un amestec de Galigan 240 EC şi Glyphogan 480 SL rezolvă atât buruienile anuale, cât şi pe cele perene, mono- şi dicotile“, le-a spus fermierilor prezenţi la eveniment oficialul Adama. Noutatea în acest an este faptul că Adama România a început să importe adjuvanţi, printre care şi Roller şi Velocity, vândute foarte bine - în special la culturile dicotile. Acestea asigură eficacităţi de combatere mult mai bune ale pesticidelor cu care intră în compoziţie, atât fungicide, cât şi zoocide, şi, de asemenea, un adjuvant pentru erbicide reziduale de sol. În plus, adjuvantul pentru erbicidele reziduale Grounded asigură o uniformizare a jetului, prezervează foarte bine efectul, practic asigură un efect mai de lungă durată a erbicidelor, atunci când apare seceta, acesta se va conserva, urmând să lucreze în momentul când umiditatea revine în sol.

Model de tratament la prun pentru fermieri, explicat de cercetătorii ICDP Mărăcineni printr-un lot demonstrativ

Mihaela Sumedrea, cercetător principal ICDP Mărăcineni, a făcut o prezentare a tratamentelor aplicate la prun într-un lot demonstrativ pe o suprafaţă de cinci hectare. Lotul a fost amplasat pe teritoriul ICDA Mărăcineni, tratamentele fiind aplicate pe soiurile Stanley, Carpatin, Centenar, Tita şi Cacanska Rodna. Conform afirmaţiilor Mihaelei Sumedrea, primul tratament aplicat la finalul repausului vegetativ, respectiv la pornirea pomilor în vegetaţie a fost un produs pe bază de cupru. Următorul, la fenofază, la apariţia primelor frunzuliţe, a fost efectuat tratamentul cu Merpan 48 SC (captan 480 g/l) şi Apollo 50 SC (clofentezin 500 g/l). Merpanul a fost folosit pentru prevenirea infecţiilor cu Stigmina carpophylla şi Polystigma rubrum, patogenii specifici, iar Apollo pentru combaterea acarianului roşu (Panonychus ulmi, forma hibernantă).

„Aplicarea produsului Apollo la această fenofază a fost extrem de eficientă, deoarece a redus în mare măsură rezerva biologică a dăunătorului“, a punctat Sumedrea. Următoarele tratamente au fost efectuate pe perioada înfloritului, respectiv buton alb şi la începutul scuturării petalelor. În această etapă a fost aplicat produsul Orius 25 EW (tebuconazol 250 g/l) şi asociat un produs de contact pe bază de captan, fiind vorba în acest caz de Merpan 48 SC (480 g/l). Pentru dăunătorii prezenţi în acea perioadă, afidele, insectele defoliatoare, a fost utilizat produsul Mavrik 2F (tau-fluvalinat 240 g/l), fiind cunoscut faptul că acesta este un produs care protejează entomofauna utilă, albinele şi celelalte insecte polenizatoare.

La începutul scuturării petalelor, următorul tratament, foarte important de altfel, a fost utilizat Orius 25 EW (tebuconazol 250 g/l), singur de data aceasta, şi din nou Mavrik 2F (tau-fluvalinat 240 g/l), pentru că în această perioadă apar viespile prunului, afidele şi, din nou, insectele defoliatoare. Tratamentul V s-a efectuat la aproximativ şapte zile după tratamentul anterior. Este un tratament-cheie pentru combaterea viespei sâmburelui de prun, considerată cel mai important dăunător al speciei prun. Poate produce pagube în condiţii de netratat până la 90% din producţia de fructe. Au fost folosite Folpan 80 WDG (folpet 800 g/kg) şi Pyrinex 25 CS (clorpirifos 250 g/l). Tratamentul VI a fost cel cu Merpan 50 WP (captan 500 g/kg) şi Lamdex 5 EC (lambda-cihalotrin 50 g/l) pentru primii adulţi ai viermelui prunelor Cydia funebrana C1. Următoarele tratamente s-au făcut în fenofazele de creştere a fructelor.
Tratamentul VII s-a efectuat cu Folpan 80 WDG (folpet 800 g/l) şi, din nou, cu insecticidul Mavrik 2F (tau-fluvalinat 240 g/l) pentru combaterea afidelor, a viermelui prunelor, a insectelor defoliatoare. Tratamentul următor a fost pe bază de Orius 25 EW (tebuconazol 250 g/l) pentru prevenirea moniliozelor şi Pyrinex Quick (clorpirifos 250 g/l+deltametrin 6 g/l) pentru viermele prunelor şi păduchele din San Jose, care apare în această perioadă. Tratamentul IX a fost efectuat la 90% din dimensiunea finală a fructelor. S-a realizat cu Merpan 50WP, Pyrinex 25 CS, la care a fost adăugat Apollo 50 SC pentru că apăruseră acarienii, păianjenul roşu.

Nu în ultimul rând, Cornel Oprescu, producător de mere şi de prune din judeţul Argeş şi consilier în cadrul fermei Heroiu, prezent la eveniment, a mărturisit presei că are o colaborare eficientă cu Adama pentru o parte din tratamente, în acest caz fiind vorba de achiziţia de Merpan, Folpan şi Glyphogan. A spus însă că mai toţi pomicultorii mici de obicei combină produsele de protecţie a plantelor. El a precizat totodată că, dacă Adama ar avea un sistem de creditare, ar achiziţiona chiar şi pachete complete. „Pomicultura este un segment sau un capitol al horticulturii care încă are o piaţă deschisă nu numai în România, ci şi la export. Anul acesta ne-au salvat prunele, avem o producţie foarte bună şi aşteptăm şi preţuri bune - am înţeles că se vehiculează suma de 1,5-1,6 lei/kilogram. Dacă producţia este bună, vom fi mulţumiţi de acest preţ“, a conchis el. În prezent, în România, suprafaţa totală de livezi este de 158.609,74 ha, din care primul loc este ocupat de specia prun - 71.480 ha, practic o suprafaţă mai mare decât cea a mărului şi a tuturor celorlalte specii pomicole la un loc.

Ionel VĂDUVA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE