REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Viitorul înseamnă agricultura de precizie

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
În cadrul unui eveniment de amploare organizat de compania germană BASF la Giurgiu au fost invitaţi reprezentanţi din domeniul tehnicii agricole pentru a le vorbi fermierilor despre noile tendinţe şi inovaţii. Prezentările au fost susţinute de dnii Alexandru Drăguşin, implements manager AgroConcept, şi Leendert Jan Onnes, business development manager Kverneland.
S-a vorbit despre importanţa pregătirii corespunzătoare a terenului agricol, a operaţiei de semănat şi, mai presus de toate, despre realizarea lucrărilor agricole de calitate. „AgroConcept este importator exclusiv al mărcii New Holland în România, iar pe partea de utilaje agricole reprezentăm marca Kverneland, un nume de acelaşi calibru în ceea ce priveşte producerea de implemente. Kverneland şi-a creat un renume în domeniul agriculturii de precizie. La ora actuală, Kverneland este producătorul cu cele mai multe utilaje compatibile cu terminalul ISOBUS. Motto-ul companiei este: „Viitorul înseamnă agricultura de precizie“ şi se adresează fermierilor care vor să fie din ce în ce mai buni în activitatea lor, care vor să practice o agricultură inteligentă, pentru care fiecare centimetru pătrat de pământ este important. Astfel se nasc utilajele de top care asigură o precizie mai înaltă, sunt mai uşor de utilizat de către fermieri şi asigură o calitate a lucrărilor mai bună. Foarte multă lume ar fi surprinsă sa audă câte lucruri se inventează în materie de pluguri. Arătura reprezintă baza lucrărilor în vederea pregătirii patului germinativ, astfel că având o aratură corespunzatoare avem un start bun pentru cultură şi un control mai bun asupra buruienilor. Dacă am un plug perfect reglat, consumul de motorină la arat scade foarte mult. Kverneland a prezentat la ultima ediţie a expoziţiei Agritechnica, organizată la Hanovra în 2015, primul plug compatibil cu sistemul ISOBUS. Plugul se numeşte i-Plough şi toate reglajele lui se fac din cabina tractorului, pe un monitor cu ecran tactil, respectiv: lăţime de lucru, adâncime de lucru, poziţionare corespunzătoare cu tractorul etc. Plugul, prin intermediul tractorului, poate fi ghidat prin GPS. Avantajele sunt uşurinţa în reglare şi utilizare, eficienţa în lucru, economie de timp“, a susţinut dl Drăguşin. Plugul electronic Kverneland i-Plough este revoluţionar prin capacitatea sa de a realiza toate setările din cabină via ISOBUS prin display-ul cu ecran tactil. În materie de semănănători, compania Kverneland a dezvoltat sistemul GEOSeed, care permite gestionarea semănatului prin intermediul GPS-ului. „Sistemul este instalat pe semănătoarea Kverneland Optima HD cu e-drive,  comandată de computerul care se află în cabina tractorului. Semănătoarea poate lucra pe diferite scheme de semanat, în formă pătrată, patrulateră şi una pe care am denumit-o diamant. Dacă reuşim semănarea în formă de diamant înseamnă că prăşitul mecanic se poate face din două direcţii şi plantele vor avea acces mai bun la cele trei elemente - nutrienţi din sol, apă şi soare, îşi vor dezvolta  mai bine rădăcinile şi producţia va fi mai mare“, a mai spus reprezentantul Agroconcept.

Economii de mii de euro

Kverneland a adus inovaţia şi la construirea maşinilor de împrăştiat îngrăşăminte chimice. Modelul Exacta TL este dotat cu sistemul GEOSpread ce presupune cântărirea şi controlul automatizat al secţiilor de împrăştiere. „Îngrăşămintele chimice şi produsele de protecţia plantelor sunt costisitoare, astfel că o aplicare cât mai precisă poate aduce beneficii mari fermierului. Kverneland a dezvoltat sistemul GEOSpread, adică aplicare controlată prin GPS. Sistemul a fost încorporat pe maşinile pentru împrăştiat amendamente, respectiv modelul Kverneland Exacta TL, care are şi sistem de cântărire cu control automatizat al secţiilor de împrăştiere. Principiul este similar cu cel de la pulverizatoarele de erbicidat. Maşina are o precizie înaltă la împrăştiere, poate fi controlată precis cantitatea de îngrăşăminte administrată pe hectar, este uşor de reglat şi utilizat. Sistemul GEOSpread asigură o rată de aplicare constantă indiferent de condiţiile de aplicare, de viteza de lucru şi forma suprafeţei pe care se face fertilizarea“, a declarat dl Drăguşin. Alături de acesta a fost prezent şi dl Leendert Jan Onnes, reprezentant al Kverneland, care a explicat avantajele utilizării utilajelor inteligente: „La Kverneland ne ghidăm după sloganul «Fiecare cultură merită cea mai bună îngrijire» şi cred că şi cei de la BASF sunt de acord cu aceste cuvinte. Dacă reuşeşti să administrezi exact cantitatea de îngrăşaminte chimice de care are nevoie planta, automat avem beneficii. Cu o maşină de împrăştiat convenţională se pot înregistra erori de până la 10% a deviaţiei ratei de aplicare, dar cu un sistem care cântăreşte exact doza eroarea nu va depăşi 1%. Dacă la aplicare se ţine seama şi de viteza cu care merge tractorul, se poate face o economie de îngrăşăminte de 5%. Dacă se foloseste şi sistemul GEOSpread pentru controlul secţiilor se face deja o economie de peste 10% la cantitatea de îngrăşăminte care trebuie aplicată. Pentru o fermă de mărime medie din România aceasta echivalează cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro, bani care rămân în buzunarul fermierului“.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE