REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Viitorul produselor de protecția plantelor depinde și de fermieri

1/8/2022

0 Comments

 
Picture
​Mihaela Dogaru, director de omologare în cadrul companiei Syngenta România, consideră că viitorul substanțelor active înglobate în produsele pentru protecția plantelor depinde în mare măsură și de modul în care utilizatorii, respectiv fermierii, respectă regulile de aplicare. 
​Utilizarea unor doze mai mici sau mai mari decât cele recomandate de producător face să crească rezistența agentului dăunător la substanța activă în cauză și astfel să scurteze perioada de viață a produsului pe piața de profil.
Nerespectarea unor reguli simple poate duce la reducerea numărului de soluții pe care fermierii le pot avea la îndemână în lupta lor cu bolile, dăunătorii și buruienile.
 
„Utilizarea în siguranță a produselor de protecția plantelor nu este un lucru dificil, care să solicite eforturi și costuri mari, însă presupune aplicarea unor reguli simple pentru a asigura un viitor acestor produse.
Ați observat că încep să dispară de pe piață unele produse cu care erați obișnuiți, ele fiind retrase, nu la decizia companiilor producătoare ci pentru că acestea sunt decizii luate la nivel european.
Există o presiune foarte mare pe industria de protecția plantelor pentru că publicul european (nu vorbesc de cel român deoarece acesta știe cum se produce hrana) nu mai cunoaște modul în care se practică agricultura și provocările cu care se confruntă fermierii.
Prin urmare deciziile se iau din birouri de către oameni care nu au legătură cu agricultura și care și-au propus să facă din Europa o mare gradină verde.
Așadar cerințele și presiunile la care sunt supuse companiile de produse de protecția plantelor sunt din ce în ce mai mari, ele fac eforturi pentru a menține substanțele active și a respecta aceste cerințe, însă se confruntă cu decizii politice. Se cheltuie zeci de milioane de euro pentru ca să se demonstreze științific că substanța activă respectivă este sigură dar apoi intervine factorul politic și decide că nu este.”
 
Reprezentantul companiei a recomandat fermierilor să citească cu atenție eticheta produselor fitosanitare pentru a se asigura că tratamentul va fi eficient și sigur atât pentru operator, cât și pentru mediul înconjurător.
„Pe eticheta găsim informații care arată modul de utilizare a produsului și măsurile de protecție a operatorului: cum trebuie să se aplice produsul, care este doza, împotriva cărui agent dăunător se folosește, în ce moment, în ce cantitate de apă, felul in care se pregătește soluția etc.
10 minute investite în citirea cu atenție a etichetei poate să facă diferența între o aplicare de succes și sigură și una nesatisfăcătoare și mai puțin sigură.
Viitorul produselor de protecția plantelor se află în mâinile utilizatorilor deoarece orice incident sau depășire a limitei de reziduuri identificată și comunicată de către autorități prin sistemul rapid de alertă european face ca în ochii publicului și ai autorităților utilizarea produselor fitosanitare să apară ca fiind periculoasă.
Așadar este important să citim eticheta, să respectăm regulile, să nu supradozăm pentru că depășim limitele de reziduuri și nici să nu subdozăm pentru că agenții patogeni vor dezvolta fenomenul de rezistență și cu timpul „omorâm” substanța activă.
Doza înscrisă pe eticheta este rezultatul multor teste făcute pe mai mulți ani, în urma lor fiind aflată cantitatea optimă de substanță activă necesară pentru o combatere eficientă și sigură.”
 
Andrei Măruțescu, director de comunicare și relații publice Syngenta România, a afirmat că fiecare stat membru are particularitățile sale, iar decizia europeană privind reducerea cantității de pesticide utilizată nu trebuie să se facă unitar, ci să se țină seama de acestea.
„Se tot discută despre reducerea cantității de produse de protecția plantelor, dar dacă ne uităm la cifre vedem că vânzarea de pesticide în România a scăzut din 2011 și până astăzi cu 20%.
Numărul de substanțe active în lume este de peste 900, iar în România sunt comercializate 198.
Este extrem de important să se cunoască contextul în care ne desfășurăm activitatea din perspectiva politicilor de reglementare dar și faptul că fiecare stat membru este diferit din punct de vedere agricol, nu există aceleași probleme peste tot și nu se folosește aceiași cantitate de substanță activă per hectar.
În România se utilizează 700 grame/ha iar media la nivelul Uniunii Europene este de 2 kg/ha.
La nivel de consumator există percepția că agricultura este poluantă și rolul nostru, al celor din domeniu, este să o schimbăm.
Ni se cere reducerea la nivelul UE a cantității de pesticide utilizată per hectar - la anumite substanțe active cu cel puțin 40%, însă consider că este foarte important să ne raportăm la cantitatea actuală folosită în fiecare stat membru. Consider că aici intervine rolul specialiștilor și asociațiilor de fermieri pentru a-și susține mai bine punctul de vedere la Bruxelles.
Trebuie să comunicăm mai mult, să ieșim din zona noastră de confort și să vorbim mai ușor și cu mai multă lume despre tot ce înseamnă agricultura.
Trăim în Europa, România este stat membru, dar foarte multe dintre decizii stau în puterea noastră și noi trebuie să înțelegem asta.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE